22 Temmuz 2013 Pazartesi

BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI SINAVI (e-BEAS)

Bireysel Emeklilik Aracıları Sınavı (e-BEAS), bireysel emeklilik aracısı olmak isteyen kişilerin başvurduğu mesleki bilgi ve becerileri ölçmek amacı ile düzenlenen ve elektronik ortamda gerçekleştirilen çoktan seçmeli bir sınavdır.

e-BEAS nedir?

e-BEAS, elektronik ortamda gerçekleştirilen bireysel emeklilik aracıları sınavıdır. Çoktan seçmeli olarak yapılmakta olan sınavın amacı, bireysel emeklilik aracılığı faaliyetinde bulunacak kişilerin mesleki yeterlilikleri ile bilgi ve becerilerini ölçmektir. Sınav, 29 Ağustos 2009 tarih ve 27334 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik Aracıları Hakkında Yönetmelik'in 5. maddesi gereği Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından düzenlenmektedir.

e-BEAS'ın İŞ ARAYANLAR için ÖNEMİ nedir?

Bireysel emeklilik sistemi 6 yıl önce hayata geçirilmiş olmasına rağmen katılımcı sayısı 2 milyon 28 binin üstüne çıkmış durumda. Krizden pek etkilenmeyen sistem her geçen gün büyümeye devam ediyor. En çok ilgi 25-34 yaş arasındaki genç çalışanlarda. Şu ana kadar 2000’in üzerinde kişi emekli oldu. Genç nüfus düşünüldüğünde sistemin önü çok açık. Bireysel emeklilik sistemi (BES), iş arayanlara fırsat sunuyor. Emeklilik şirketleri, bu alanla ilgili lisans sahibi olanları hemen işe alıyor.

Türkiye’de geçerli BES lisansına sahip kişi sayısı 44 bin civarında.

Finansemeklilik İnsan Kaynakları Grup Yöneticisi Zuhal Karan, aracı lisansı almanın iş arayanlar için fırsat olduğunu söylüyor: “13 tane emeklilik şirketi bu lisansa sahip kişilerin peşinden koşuyor. Lisanslı adaya daha farklı bakarım. Hatta ‘sigortacılık yapmak istiyorum ama lisansım yok’ diyen kişilere, ‘lisansını alıp öyle gel’ diyorum. Bireysel emeklilik lisansını al koy kenara, istersen çalışma.”
 
Lisanslı satıcıların listesine Emeklilik Gözetim Merkezi internet sayfasından  ulaşmak mümkün. Zuhal Karan, “Mesela Karabük’te lisanslı satıcı var mı diye  bakabilirsiniz. Bence yeni mezunlar kendilerine iş alanı yaratmak için bunu kullanabilirler” diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder