11 Aralık 2013 Çarşamba

Mevduat Dışı Kaynaklar



Bankaların kullanabileceği bir diğer yabancı kaynak, bankaların borçlanarak fon elde etmeleridir. Bankalar bunu dört farklı biçimde yapabilmektedir. Öncelikle, tahvil ve bono ihracı yoluyla banka borçlanabilir; ancak, ülkemizde uzun yıllar yaşanan yüksek enflasyon nedeni ile Türk bankacılık sisteminin bu yöntemle sağladığı fonların toplam kaynaklar içindeki payı %0′a yakındır.

Bankalar açısından borçlanarak kaynak sağlamanın bir diğer yolu, merkez bankasından borçlanmaktır. Reeskont kredisi olarak adlandırılan bu fon kaynağının Türk bankacılık sisteminin toplam kaynakları içindeki payı oldukça düşüktür. TC Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen para politikası araçlarının kullanımına ilişkin değişiklikler sonucu, bankaların toplam kaynakları içerisinde TC Merkez Bankasından kullanılan kaynakların oranı yaklaşık %0′a gerilemiştir.

Bankaların kaynak sağlamada kullanabilecekleri bir diğer yol, sistemdeki diğer bankalardan borçlanmaktır. Bankalar arası (interbank) piyasalar aracılığı ile sağlanan bu kaynaklar genellikle kısa vadeli kaynaklardır. Aslında, bu kaynaktan sağlanan fonları, açılacak krediler için kaynak oluşturmaktan çok, bankaların rezerv açıklarını ve acil nakit ihtiyaçlarını karşılamada kullanılan kaynaklar olarak değerlendirmek gerekir. Nitekim Türk bankacılık sisteminde toplam kaynakların yaklaşık %7′si bu sayede sağlanmaktadır.

32 yorum:

  1. FATMA KARADEMİR12 Aralık 2013 04:32

    Vadeli İşlem Yapmanın Amacı Nedir?
    1. Korunma: Yatırımcı vadeli işlem sözleşmesi yaparak, işlemin konusunun , örneğin ABD dolarının, değer artışından ya da azalışından doğabilecek zararlardan korunmuş olunur. 2. Spekülasyon: Yatırımcılar fiyat hareketlerinden kazanç sağlamak için risk alırlar ve böylece piyasaların likit olmasını sağlarlar. 3. Arbitraj: Amaç aynı vadeli işlem sözleşmelerinin farklı piyasalarda farklı fiyatlandırılmasından faydalanarak kar elde etmektir.

    YanıtlaSil
  2. Dilek Koçbaş12 Aralık 2013 08:04

    Krediler:
    Bankaların finansal aracılar olarak finansal sistemde üstlendikleri en temel fonksiyon fon fazlası olanlardan fon açığı olan kesime en uygun şekilde fon transferini gerçekleştirmektir.Bu transferler doğrudan veya dolaylı olarak yapılabilmektedir.Doğrudan transfer ihraççı birimlerin çıkarttıkları menkul kıymetleri satın almak, dolaylı transfer ise bu birimlere kredi vermektir.

    YanıtlaSil
  3. Maddi Duran Varlıklar
    Bankalar sadece kredi ve menkul kıymet şeklinde tutulan varlıklara sahip değil değildirler.Banka bilançolarında aynı zamanda işlerini yerine getirmeleri için gerekli olan bina, makine,ekipman ve elektronik sistem gibi varlıklar da yer almaktadır.

    YanıtlaSil
  4. Gülcan TÜRKMEN12 Aralık 2013 14:23

    AKTİF(Varlıklar)
    1.Karşılıklar (Nakit değerler ve merkez bankası)
    2.Finansal varlıklar
    3.Bankalar
    4.Para piyasalarından alacaklar
    5.Satılmaya hazır finansal varlıklar
    6.Krediler
    7.Faktoring alacakları
    8.İştirak ve bağlı ortaklıklar
    9.Maddi duran varlıklar
    10.Maddi olmayan duran varlıklar
    11.Diğer aktifler

    YanıtlaSil
  5. karsılıklar: tüm bankalar çeşitli kaynaklardan elde ettikleri fonların bir kısmını nakit veya kolayca cevrilebilen varlıklarda tutarlar.

    YanıtlaSil
  6. sultan küçük12 Aralık 2013 15:27

    banka bilancosu: isletmenın belli bir tarihteki mali durumunu yanı varlık ve kaynak dagılımını gösteren tablodur

    YanıtlaSil
  7. Mustafa Tuncer13 Aralık 2013 02:52

    Aktifler
    1.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havale Nedir?
      Havale işlemleri genel olarak hesaplar arası para gönderme işlemi olarak bilinir. EFT’de olduğu gibi farklı bir bankaya havale işlemi gerçekleştiremezsiniz.Havale işlemleri mektup, bilgisayar, banka yolu ile gerçekleştirilebilir. Havale işleminin gerçekleşmesi için hesap sahibinin onayı gereklidir bu onay bankaya ulaştığı andan itibaren işlem başlar. Havale tutarı bankadan bankaya göre farklılık göstermektedir. EFT’de olduğu gibi bu işlem çok kolay değildir sizden istenilen bilgiler daha fazla ve daha zaman alıcı işlemlerdir.

      Sil
  8. Havale=farklı iki kişi arasında hesaba para transfer edilmesi işlemidir
    Virman=aktarma aynı bankada kendi adına kendi hesapları arasında aktarma

    YanıtlaSil
  9. banka bilançosu:
    bilanco isletmenin belli bir tarihte ki mali durumunu yani varlık ve kaynak dagılımını göstern tablodur

    YanıtlaSil
  10. Havale=farklı iki kişi arasında hesaba para transfer edilmesi işlemidir
    Virman=aktarma aynı bankada kendi adına kendi hesapları arasında aktarma

    YanıtlaSil
  11. MUSTAFA TUNCER13 Aralık 2013 05:01

    Zorunlu Karşılıklar;
    Yasa gereği bankalar topladıkları mevduatın belirli bir oranına karşılık gelen kısmı merkez bankasındaki bir hesapta tutmakla yükümlüdürler. Zorunlu karşılıklar adı verilen bu tür karşılıkların hesaplanmasında esas olan zorunlu karşılık oranları ise merkez bankası tarafından belirlenmekte ve para politikası aracı olarak kullanılmaktadır.

    YanıtlaSil
  12. Likide Riski
    Sahip olunan varlıkların nakit talebini karşılayamaması riskidir. Bu risk özellikle nakde ihtiyaç duyulduğu zaman varlıkların satılamaması ve paraya çevrilememesinden kaynaklanmaktadır. Varlıkların vadelerinin, yükümlülüklerin vadelerinden daha uzun olması durumu likidite riskini artırmaktadır.

    YanıtlaSil
  13. Şafak Caferoğlu13 Aralık 2013 07:05

    AKTİF VARLIKLAR
    *Karşılıklar
    *Finansal Varlıklar
    *Bankalar
    *Para Piyasalarından Alacaklar
    *Satılmaya Hazır Finansal Varlıklar
    *Krediler
    *Faktoring Alacakları
    *İştirak ve Bağlı Ortaklıklar
    *Maddi Duran Varlıklar
    *Maddi Olmayan Duran Varlıklar
    *Diğer Aktifler

    YanıtlaSil
  14. BANKA BİLANÇOSU
    Bilanço işletmenin belli bir tarihteki mali durumunu yani varlık ve kaynak dağılımını gösteren tablodur.çift taraflı kayıt sisteminin bir gereği olarak bilanço,varlıkların borçlar ve sermaye toplamına eşit olduğu özdeşliğe dayanmaktadır.bilançonun pasifi işletme için fon kaynaklarını gösterirken,aktifi fonların nasıl kullanıldığını göstermektedir.bilançonun pasifini oluşturan fon kaynakları temelde öz kaynaklar ve yabancı kaynaklar olmak üzere iki gurupta toplanmaktadır.bilançonun aktif bölümü paranın dönüşüm çabukluğuna göre düzenlenir.

    YanıtlaSil
  15. Maddi Duran Varlıklar : Bankalar sadece kredi ve menkul kıymet şeklinde tutulan varlıklara sahip değildirler. Banka bilançolarında aynı zamanda işlerini yerine getirmeleri için gerekli olan bina , makine,ekipman ve elektronik sistem gibi varlıklarda yer almaktadır.

    YanıtlaSil
  16. finansal varlıklar:menkul kıymetlerin ağırlıklı kısmı borç ifade eden kamu ve özel kesimtarafından ihraç edlen tahvil ve bono türü menkul kıymetlerdir.bankaların varlıkları arasında yer alan borç ifadesi eden menkul kıymetleri kamu kesimine ve özel kesimine ait tahvil ve bonolar olmak üzere iki başlık altında ele almak mümkndür.geçmişte yüksek enflasyon döneminde banka varlıkları içerisinde kamu kesimi borç senetleri ağırlığı daha fazla olmakla birlikte zaman içerisinde bu kalem azalmaya başlamı,enflasyon ve iç borçlanma ihtiyacının azalması ile birlikte kullandırılan krediler artış kaydetme başlamıştır.

    YanıtlaSil
  17. BELMA DEMİROK14 Aralık 2013 15:04

    AKTİF (Varlıklar)
    -Karşılıklar (Nakit Değerler ve Merkez Bankası)
    -Finansal Varlıklar (Net)
    -Bankalar
    -Para Piyasalarından Alacaklar
    -Satılmaya Hazır Finansal Varlıklar (Net)
    -Krediler
    -Faktoring Alacakları
    -İştirak ve Bağlı Ortaklıklar (Net)
    -Maddi Duran Varlıklar (Net)
    -Maddi Olmayan Duran Varlıklar (Net)
    -Dİğer Aktifler

    YanıtlaSil
  18. pasif (yükümlülükler) :
    - mevduat
    -alım satım amaçlı türev borçlar
    -alınan krediler
    -para piyasalarına borçlar
    -ihraç edilen menkül kıymetler (net)
    -fonlar
    -diğer yabancı kaynaklar
    -faktoring borçlar
    -kiralama işletmelerinden borçlar
    -riskten koruma amaçlı türev finansal borçlar
    -karşılıklar
    -sermaye benzeri krediler
    -özkaynaklar

    YanıtlaSil
  19. Zeynep AÇIKGÖZ16 Aralık 2013 13:18

    PASİF(Yükümlülükler)
    *Mevduat
    *Alım Satın Amaçlı Türev Finansal Borçlar
    *Alınan Krediler
    *Para Piyasalarına Borçlar
    *Fonlar
    *Karşılıklar
    *Özkaynaklar(v.b)dir.

    YanıtlaSil
  20. pasif (yükümlülükler) :
    - mevduat
    -alım satım amaçlı türev borçlar
    -alınan krediler
    -para piyasalarına borçlar
    -ihraç edilen menkül kıymetler (net)
    -fonlar
    -diğer yabancı kaynaklar
    -faktoring borçlar
    -kiralama işletmelerinden borçlar
    -riskten koruma amaçlı türev finansal borçlar
    -karşılıklar
    -sermaye benzeri krediler
    -özkaynaklar

    YanıtlaSil
  21. ibrahim çelik20 Aralık 2013 11:51

    Sermaye Benzeri Kredi (SBK)
    Ekonominin büyüyebilmesi, Bankacılık sektörünün kaldıraç görevini tam olarak yerine getirmesi ile mümkündür. Bunu sağlayabilmek için sektörün kredilerinin büyümesi gerekmektedir. Kredilerin büyüyebilmesi, bankacılığın kaynak bulabilmesi ve güçlü öz varlığa sahip olmasına bağlıdır.

    YanıtlaSil
  22. MEVDUATLAR:
    Mevduat,istenildiği zaman veya belirli bir vade sonunda geri alınmak üzere bankaya yatırılan fonlardır.Banka açısından değerlendirildiğinde,mevduat,bankanın mevduat sahiplerinden aldığı borcu yani kaynağını ifade eder.Mevduat sahipleri açısından değerlendirildiğinde ise bir nevi mevduat sahibinin bankaya vermiş olduğu kredidir.

    YanıtlaSil
  23. AKTİF VARLIKLAR:
    *karşılıklar * finansal varlıklar *bankalar *para piyasalarından alacaklar
    *satılmaya hazır fianansal varlıklar *krediler * faktoring alacakları * iştirak ve bağlı ortaklıklar *maddi olmayan duran varlıklar *duran varlıklar *diğer aktifler

    YanıtlaSil
  24. Melike YILDIRIM24 Aralık 2013 15:05

    Çek kanunu: Kanun ana hatları ile çek defterlerinin içerikleri,Çekin düzenlenmesi,kullanımı,çek hamillerinin korunmaları ve kayıt dışı ekonominin kontrol altına alınmasına ilişkin esaslar ile keşide edilen çekin karşılıksız çıkması durumunda uygulanacak yaptırımları düzenlemektedir.

    YanıtlaSil
  25. Havale Nedir?
    Havale işlemleri genel olarak hesaplar arası para gönderme işlemi olarak bilinir. EFT’de olduğu gibi farklı bir bankaya havale işlemi gerçekleştiremezsiniz.Havale işlemleri mektup, bilgisayar, banka yolu ile gerçekleştirilebilir. Havale işleminin gerçekleşmesi için hesap sahibinin onayı gereklidir bu onay bankaya ulaştığı andan itibaren işlem başlar. Havale tutarı bankadan bankaya göre farklılık göstermektedir. EFT’de olduğu gibi bu işlem çok kolay değildir sizden istenilen bilgiler daha fazla ve daha zaman alıcı işlemlerdir.

    YanıtlaSil
  26. BANKA BİLANÇOSUNUN ÖZELLİKLERİ

    Ticari bir işletme olarak bankaların belirli bir dönem içerisinde nasıl çalıştıklarını ve amaçlarına dönük olarak nasıl bir performans sergilediklerini değerlendirebilmenin yolu bankalara ait finansal tabloları incelemektir. Bu finansal tablolar içerisinde en önemli ikisi bilanço ve gelir tablosudur. Bir bankanın nasıl çalıştığını anlamanın en iyi yolu bankanın varlıkları ile yükümlülüklerini özetleyen bilançosunu incelemektir. Çift taraflı kayıt sisteminin bir gereği olarak, bilanço bilinen bir temel özdeşliğe dayanır

    YanıtlaSil

  27. a. Maddi Duran Varlıklar

    i. Arazi ve arsalar,
    ii. Binalar,
    iii. Makineler, cihazlar,
    iv. Tesisler,
    v. Demirbaşlar,
    vi. Taşıtlar,
    vii. Yeraltı ve yer üstü düzenleri,
    viii. Özel tükenmeye tabi varlıklar
    olarak sınıflandırılmaktadır.

    YanıtlaSil
  28. Mevduat Dışı Kaynaklar

    Bankaların kullanabileceği bir diğer yabancı kaynak, bankaların borçlanarak fon elde etmeleridir. Bankalar bunu dört farklı biçimde yapabilmektedir. Öncelikle, tahvil ve bono ihracı yoluyla banka borçlanabilir; ancak, ülkemizde uzun yıllar yaşanan yüksek enflasyon nedeni ile Türk bankacılık sisteminin bu yöntemle sağladığı fonların toplam kaynaklar içindeki payı %0′a yakındır. Bankalar açısından borçlanarak kaynak sağlamanın bir diğer yolu, merkez bankasından borçlanmaktır. Reeskont kredisi olarak adlandırılan bu fon kaynağının Türk bankacılık sisteminin toplam kaynakları içindeki payı oldukça düşüktür. TC Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilen para politikası araçlarının kullanımına ilişkin değişiklikler sonucu, bankaların toplam kaynakları içerisinde TC Merkez Bankasından kullanılan kaynakların oranı yaklaşık %0′a gerilemiştir.

    Bankaların kaynak sağlamada kullanabilecekleri bir diğer yol, sistemdeki diğer bankalardan borçlanmaktır. Bankalararası (interbank) piyasalar aracılığı ile sağlanan bu kaynaklar genellikle kısa vadeli kaynaklardır. Aslında, bu kaynaktan sağlanan fonları, açılacak krediler için kaynak oluşturmaktan çok, bankaların rezerv açıklarını ve acil nakit ihtiyaçlarını karşılamada kullanılan kaynaklar olarak değerlendirmek gerekir. Nitekim Türk bankacılık sisteminde toplam kaynakların yaklaşık %7′si bu sayede sağlanmaktadır.

    YanıtlaSil
  29. Pasif Kalemler:
    1-Mevduat
    2-Alım satım amaçlı türev finansal borçlar
    3-Alınan krediler
    4-Para piyasalarında borçlar
    5-İhriaç edilen menkul kıymetler
    6-Fonlar
    7-Diğer yabancı kaynaklar
    8-Faktoring borçları
    9-Kiralama işlerinden borçlar
    10-Riskten korunma amaçlı türev ve finansal borçlar
    11-Karşılıklar
    12-Sermaye benzeri krediler
    13-Özkaynaklar

    YanıtlaSil
  30. AKTİF (Varlıklar)
    -Karşılıklar (Nakit Değerler ve Merkez Bankası)
    -Finansal Varlıklar (Net)
    -Bankalar
    -Para Piyasalarından Alacaklar
    -Satılmaya Hazır Finansal Varlıklar (Net)
    -Krediler
    -Faktoring Alacakları
    -İştirak ve Bağlı Ortaklıklar (Net)
    -Maddi Duran Varlıklar (Net)
    -Maddi Olmayan Duran Varlıklar (Net)
    -Dİğer Aktifler

    YanıtlaSil
  31. Mevduatlar:
    Mevduat istenildiği zaman veya belirli bir vade sonunda geri alınmak üzere bankaya yatırılan fonlardır.Banka mevduatları dörde ayrılmaktadır:
    # Tasarruf Mevduatı:Gerçek kişilere ait banka mevduatlarıdır.
    # Ticari Mevduat:Kamu dışı tüzel kişilere ait banka mevduatlarıdır.
    # Resmi Mevduat:Kamu kurumlarına ve kamusal hizmet sunan tüzel kişilere ait mevduatlardır.
    # Bankalar Mevduatı:Bankaların birbirlerine yatırdıkları mevduatlardır.

    YanıtlaSil