1 Aralık 2013 Pazar

Mal Mukabili Ödeme Tarafları



İhracatçı( Drawer ,Exporter ,Principal):ihracatçı ihraç konusu malları ithalatçıya iletilmek üzere taşıyıcısına teslim eder.

Muhabir Banka: ihracatçının seçtiği bir bankadır. İhracatçının belgelerini ithalatçının ülkesindeki bankaya göndermektedir.

İthalatçı ( Dravee,Importer ): İthalatçı mallarını gümrükten çektikten sonra malların bedelinin transferi için amir bankaya müracaat ederek bedelini öder.

Tahsil Eden ( Amir Banka ): Amir banka tarafından tahsil edilen mal bedeli Türk Parası transfer belgesi veya Döviz Satış Belgesi düzenlenerek muhabir bankaya transfer edilir.

27 yorum:

  1. özlem yıldız1 Aralık 2013 11:22

    peşin ödeme
    ihracatçı tarafından ihraç edilen malların bedellerinin, ithalatçı tarafından malın teslim alınmasından önce, gerek bankalar yolu ile ve gerekse alıcının kendisi veya vekili ya da onun adına hareket eden üçüncü bir kişi tarafından satıcıya peşin olarak ödenmesidir.

    YanıtlaSil
  2. BELGE KARŞILIĞI ÖDEME:ihraç konusu malın ihraç ülkesindenden nakliye vasıtasına yönelerek sevk edilmesinden sonra sevk edildiğini gösteren belgeleri ihraç bedelinin ödenerek bankadan teslim alınması yoluyla yapılan ödeme şeklidir.

    YanıtlaSil
  3. Mal mukabili ödeme: ihraç edilen malın bedelinin malın ihraçatçı tarafından teslim alınmasından sonra ödenmesi şeklinde yapılan bir ödeme şeklidir...

    YanıtlaSil
  4. TAKAS:Finansal ödeme veya fon transferlerinin yer almadığı tek bir sözleşme ile gerçekleştirilen,eşit değerde olduğu kabul edilen iki mal grubunun doğrudan ve eş zamanlı olarak değiştirildiği işlemlerdir.Takas sözleşmeleri aynı müşteri ile uzun vadeli ve düzenli işlemleri değil ,genellikle bir defaya mahsus işlemleri kapsamaktadır.

    YanıtlaSil
  5. Müslime Özcan2 Aralık 2013 12:23

    Kabul kredili ödeme :Alıcının mal bedelini belli bir vadede ödenmesini taahhüt eden ve bu ödemeye ilişkin bir poliçenin araç olduğu ödeme biçimidir.

    YanıtlaSil
  6. A.SAMET YAĞMUR4 Aralık 2013 06:59

    kabul kredili mal mukabili ödeme:mal mukabili işlemlerde ithalatçı önce malı çeker sonra mevzuata belirlenen sürede mal bedelini öder bu işlemde ise ödeme yapılacaktır.böylece süre açısından ithalatçıya ikinci bir finansman kolaylığı yaratılmaktadır.

    YanıtlaSil
  7. hüseyin kına4 Aralık 2013 07:03

    KABUL KREDİLİ AKREDETİFLİ ÖDEME:ihracatçının küşat mektubuna uygun vesaiki bankaya ibraz etiğinde mal bedelini tahsil etmeyip banka tarafından kabul edilmiş poliçenin vadesinde ödeneceğini taahhüt altına alan bir ödeme biçimidir.

    YanıtlaSil
  8. belge karşılığı ödeme işleminin tarafları;
    1) ihracatçı : yüklediği mallara ilişkin belgeleri tahsil temınatı ile birlikte bankasına verir.
    2) tahsile gönderen banka : ihracatçının seçtiği bir bankadır.muhabir banka.
    3)tahsil eden veya ibraz eden banka : tahsil vesaikini ödeme yada kabul karsılıgında ithalatcıya verilen bankadır.amir banka
    4) ithalatçı : kendısıne sunulan belgelerin bedelini öder ya da bır poliçeyi kabul eder.

    YanıtlaSil
  9. muazzez aydın4 Aralık 2013 12:56

    Mal Mukabili Ödeme Tarafları

    ihracatçı( Drawer ,Exporter ,Principal):ihracatçı ihraç konusu malları ithalatçıya iletilmek üzere taşıyıcısına teslim eder.

    Muhabir Banka: ihracatçının seçtiği bir bankadır. İhracatçının belgelerini ithalatçının ülkesindeki bankaya göndermektedir.

    İthalatçı ( Dravee,Importer ): İthalatçı mallarını gümrükten çektikten sonra malların bedelinin transferi için amir bankaya müracaat ederek bedelini öder.

    Tahsil Eden ( Amir Banka ): Amir banka tarafından tahsil edilen mal bedeli Türk Parası transfer belgesi veya Döviz Satış Belgesi düzenlenerek muhabir bankaya transfer edilir.

    YanıtlaSil
  10. teyitli akretif :amir bankanın mukabil bankaya akreditifi teyit etmesi talimatını verdigi ve böylece bankanın da acılan akredifi teyit ettiği akretif türüdür.

    YanıtlaSil
  11. KONSİNYE İHRACAT - KONSİNYASYON
    Satışı sonradan yapılmak üzere ithalatçılara ,komisyonculara ,ihracatçının yurt dışındaki şube temsilciliklerine mal gönderilmesi şeklinde yapılan ihracat biçimidir.

    YanıtlaSil
  12. Akreditif:yurt dışı alımında ihracatçı ile ithalatçının birbirine yeterince güvenmediği durumlarda araya uluslararası güvene dayalı bankalar girmektedir. Bankalar akreditif biçiminde bu işlemleri takip etmektedir. Akreditif hem ihracatçıyı hem ithalatçıyı koruyan bir işlemdir.

    YanıtlaSil
  13. Beyza imamoğlu8 Aralık 2013 08:34

    MAL MUKABİLİ ÖDEME
    1-İhraç konusu mal ve belgeler alıcıya ulaştırılır.
    2- Ödeme yapılır.
    3- İhracat konusu malın bedeli transfer edilir.
    4- İhracatçıya mal bedelinin ödenmesi.

    YanıtlaSil
  14. AKREDİTİF (Letter of Credit – L/C) Yurt dışı alımlarda ihracatçı ile ithalatçının birbirlerine yeterince güvenmediği durumlarda, araya uluslar arası güvene sahip bankalar girmektedir. Akreditif hem ithalatçıyı hem de ihracatçıyı koruyan bir işlemdir. Akreditif, uluslar arası ödemelerde;
    => Vesikalı Kredili
    , => Kredi mektubu,
    => Vesikalı Kredi
    => Ticari Kredi Mektubu gibi aynı anlama gelen çeşitli deyimlerle kullanılmaktadır.

    YanıtlaSil
  15. MUAZZEZ AYDİN12 Aralık 2013 07:12

    PEŞİN ÖDEME
    İhracatçı tarafından ihraç edilen malların bedellerinin, ithalatçı tarafından malın teslim alınmasından önce, gerek bankalar yolu ile ve gerekse alıcının kendisi veya vekili yada onun adına hareket eden üçüncü bir kişi tarafından satıcıya peşin olarak öndemesidir.Kısaca ithalatçının mal bedelini ödedikten sonra ihracatçının malları sevk etmesi şeklidir.Bu ödeme şeklinde tüm risk malın alıcısı tarafından üstlenilmektedir.Bu risk ihracatçının bankasından temin edilecek teminatlar isegaranti altına alınacabilir.Bu ödeme şekli kambiyo mevzuatına göre kredi niteliği taşıdığı için bir yıl içinde kapatılması gereklidir.
    İthalat bedelinin GB ve eklerinin gümrük idaresine onay için ibraz edildiği tarihe kadar ödendiği bu ödeme şeklinde , bankalarca firma talebine istinaden transfer işlemleri gerçekleştirilir.

    YanıtlaSil
  16. vesaik mukabili ödeme işleminin başlıca özellikleri;
    - ihracatcı için risk taşıyan bir ödeme şeklidir.
    -ithal konusu olan malın ülkeye gelmiş olması şart değildir.
    -birinci türü görüldüğünde ödemeli poliçe,ikinci türü ise ticari kabul dür.
    -vesaik mukabili ödeme şekillerinden kullanılan belgelerden biri konşimentodur.
    - bu tür ödemede ihracatcı sevk ettiği mallar karşılığı bu nmalların sevk edıldıgını gösteren belgeler karşılıgında bir kredi kullanmaktadır.

    YanıtlaSil
  17. İthalat Hesabının Kapatılma Şekli
    İthalat hesabı, ithalat bedelin ödendiği gösteren gümrük beyannamesi ile yapacağı başvuruya istinaden transferi yapan bankaya GB ile ödemeye ilişkin belgelerin teyidinin sağlanması halinde kapatılır.

    YanıtlaSil
  18. Peşin Ödeme Sürecinde İhracatçının Avantaj ve Dezavantajları
    Genellikle satıcı tekeli olan mallarda ve alıcı bakımından peşin ödeme iskotalarının yüksekliği nedeniyle bu tür ödemeler cazip olabilmektedir. Bu ödeme şekli, piyasada fazla talep gören malların satışında kullanılmaktadır.
    İhracatçı açısından bir finansmanın niteliğini taşımaktadır.
    Mallar gönderilmeden parası ödendiği için riskin tümü alıcı üzerindedir. Bu nedenle birbirini iyi tanıyan alıcı ve satıcı arasında yapılan ve güvene dayanan bir ödeme şeklidir.
    Malların sevki, satıcı firmadan ya da ülke koşullarından kaynaklanan sebepler ile gecikebilir.
    Peşin bedellerin üçüncü kişilere devri mümkün değildir.

    YanıtlaSil
  19. Hamide Erdoğan13 Aralık 2013 13:31

    MAHSUBEN ÖDEME
    İhracat bedellerinin tamamını veya bir kısmının mal ve\veya hizmet ithali suretiyle ödenmesi ve aralarındaki artı ya da eski farkın nakit olarak kapatılması şeklinde yapılan ödeme şeklidir.Mahsuben alışı yapılacak dövizle mahsuben ödenecek giderlerle ilgili döviz cinsinin farklı olması halinde mahsuben ödenecek azami tutar TC Merkez Bankası çapraz kuru esas alınmak suretiyle tespit edilmektedir.Bu durumda DAB alışı yapılan DSB transfer edilen döviz cinsinden düzenlenir.

    YanıtlaSil
  20. Hamide Erdoğan13 Aralık 2013 13:45

    Konsinye İhracat
    Satışı sonradan yapılmak üzere ithalatçılara komisyonculara ihracatçının yurt dışındaki şube temsilciliklerine mal gönderilmesi şeklinde yapılan ihracat biçimidir.Komisyon vb. giderleri satış gelirinden düşer ve kalan tutarı yetkili banka aracılığıyla döviz cinsinden ihracatçıya transfer eder. Konsinye ihracat başvuruları ilgili İhracat Birlikleri Genel Sekreterliğine yapılır. Konsinye olarak gönderilen malın ihraç tarihinden itibaren bir yıl içinde kesin satışının yapılması gerekir.

    YanıtlaSil
  21. EMİNE YAKINCI15 Aralık 2013 05:25

    BELGE KARŞILIĞI ÖDEME:ihraç konusu malın ihraç ülkesinden nakliye vasıtasına yüklenerek sevk edilmesinden sonra sevk edildiğini gösteren belgeleri ihraçat bedelinin ödeyerek bankadan teslim alınması yoluyla yapılan ödeme şeklidir.

    YanıtlaSil
  22. MAL MUKABİLİ ÖDEME:ihraç edilen malın ithalatçı tarafından teslim alınmasından sonra ödenmesi şeklinde yapılan bir ödeme biçimidir..

    YanıtlaSil
  23. HELAL SERTİFİKA NEDİR?

    Helal sertifikalama, muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun, söz konusu üretimi denetlemesini, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntemdir. Gıdalarda helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk ve safiyet de olması gereken şartlardır. Ayrıca Helal Sertifikalama. Ülke yönetiminin kontrol birimlerine gıda emniyeti konusuında destek hizmeti de sağlar.

    YanıtlaSil
  24. PROFORMA FATURADA BULUNMASI GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?
    1- Faturanın tarihi,
    2- Mal / hizmet cinsi,
    3- Satıcının ve alıcının isim/unvan, adresleri,
    4- Ödeme şekli,
    5- Malların menşei,
    6- Teslim şekli,
    7- Mal veya hizmetin birim fiyatı/miktarı/tutarı,
    8- Malların ağırlığı, ebatları, miktarı,
    9- Sevkiyatın şekli,
    10- Mallara ilişkin ambalaj özellikleri, numara v.b. detay açıklamalar,
    11- Navlun ve sigorta prim tutarları,
    12- Düzenleyenin imzası bulunması gerekir. UCP 600'ün (Akreditiflere İlişkin Yeknesak Usuller ve Uygulama) 18. maddesi gereğince faturaların imza zorunluluğu olmamakla birlikte, ülkemiz yasaları gereği söz konusu belgelerin orijinal imzalı (Elle atılmış/Islak imzalı) olması zorunludur.

    YanıtlaSil
  25. EMİNE YAKINCI21 Aralık 2013 05:01

    AKREDİTİF TÜRLERİ
    -Kabilirücu akreditif(cayılabilir)
    -Gayri kabilirücu akreditif(cayılamaz)
    -Teyitli akreditif
    -Teyitsiz akreditif
    -Rotatif-Döner akreditif
    -Red-Clause akreditif(kırmızı şartlı /peşin ödemeli)
    -Gren-Clause akreditif( yeşil şartlı)
    -Karşılıklı akreditif
    -Devredilebilir akreditif
    -Garanti akreditifi
    -Yetki mektupları
    -Vadeli akreditif

    YanıtlaSil
  26. MAL MUKABİLİNİN ÖDEME TARAFLARI
    iHRACATÇI:İhraç konusu malları ithalatçıya iletilmek üzere taşıyıcıya teslim eder.
    MUHABİR BANKA:İhracatçının seçtiği bir bankadır. ihracatçının belgelerini ithalatçının ülkesindeki bankaya göndermektedir.
    İTHALATÇI:İthalatçı mallarını gümrükten seçtikten sonra malların bedelinin transferi için amir bankaya müracat ederek bedelini öder.
    AMİR BANKA:Amir banka tarafından tahsil edilen mal bedeli türk parası transfer belgesi veya döviz satış belgesi düzenlenerek muhabir bankaya transfer edilir.

    YanıtlaSil
  27. Taşıcıya Teslim:Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malların ihraç gümrüğünden geçirilip, alıcı tarafından belirlenen taşıyıcıya, belirlenen yer yada noktada teslimi ile son bulur.

    Eğer alıcı tarafından kesin bir teslim yeri belirtilmemişse, satıcı taşıyanın malları teslim alacağı yer civarında bir yer belirleyebilir. Ticari uygulamalar taşıyıcı ile sözleşme yapılabilmesi için satısının yardımını gerektirirse (Örneğin demir ve hava yolu taşımacılığında) satıcı riziko ve masraflar alıcıya ait olmak üzere hareket edebilir.

    YanıtlaSil