1 Aralık 2013 Pazar

Teslim Şekilleri


1.Ticari İşletmede Teslim

2.Taşıyıcıya Teslim

3.Gemi Yanında Teslim

4.Gemiye yüklenerek teslim

5.Mal Bedeli veya Navlun

6.Mal Bedeli,Sigorta ve Navlun

7.Taşıma ücreti ödenmiş olarak teslim

8.Taşıma Ücreti ve Sigorta Ödenmiş Olarak Teslim

9.Terminalde Teslim

10.Belirtilen Noktada Teslim

11.Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim

30 yorum:

  1. Dış ticaret işlemlerinde kullanılan belgeler
    -Gümrük Beyannamesi
    -Dolaşım belgeleri
    -Navlun fatura
    -Menşe şahadetnamesi
    -Sağlık sertifikası
    -Bitki sağlık sertifikası
    -Ticari fatura
    -Koli ,çeki listesi
    -Sigorta belgesi
    -Manifesto
    -Ekspertiz/analiz raporu
    -Gümrük müşavirlik faturası
    -Helal belgesi
    -ATA karnasi
    -Konşimento
    -Tır karnesi
    -Kambiyo senedi
    -Uygunluk belgesi
    -Ön statü belgesi
    -Serbest bölge işlem formu
    -Türk limanları yat kayıt belgesi
    -İşlenmiş tarım ürünleri beyan formu/ analiz sonuç raporu
    - İthal eşyasına ait kıymet bildirim formu
    -CITES belgesi

    YanıtlaSil
  2. Teslim Şekilleri:
    1.Ticari İşletmede Teslim
    2.Taşıyıcıya Teslim
    3.Gemi Yanında Teslim
    4.Gemiye yüklenerek teslim
    5.Mal Bedeli veya Navlun
    6.Mal Bedeli,Sigorta ve Navlun
    7.Taşıma ücreti ödenmiş olarak teslim
    8.Taşıma Ücreti ve Sigorta Ödenmiş Olarak Teslim
    9.Terminalde Teslim
    10.Belirtilen Noktada Teslim
    11.Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim

    YanıtlaSil
  3. Taşıcıya Teslim:Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malların ihraç gümrüğünden geçirilip, alıcı tarafından belirlenen taşıyıcıya, belirlenen yer yada noktada teslimi ile son bulur.

    Eğer alıcı tarafından kesin bir teslim yeri belirtilmemişse, satıcı taşıyanın malları teslim alacağı yer civarında bir yer belirleyebilir. Ticari uygulamalar taşıyıcı ile sözleşme yapılabilmesi için satısının yardımını gerektirirse (Örneğin demir ve hava yolu taşımacılığında) satıcı riziko ve masraflar alıcıya ait olmak üzere hareket edebilir.

    "Taşıyıcıya Teslim'' terimi , maların gümrük çıkış işlemleri tamamlanmış olarak alıcı tarafından belirtilen taşıyıcıya, onun tarafından belirtilen yerde teslim edilmesiyle birlikte, satıcının mal teslim yükümlülüğünün de yerine getirilmiş olması anlamına gelir. Eğer alıcı tarafından teslim için belirli bir nokta belirtilmemişse, bu durumda satıcı, daha önce sınırları belirlenmiş bir alan içinde veya yerde malları taşıyıcıya devredeceği noktayı kendisi seçebilir. Mevcut ticari uygulama uyarınca, taşıyıcı ile taşıma sözleşmesinin yapılabilmesinde satıcının yardımı gerekiyorsa (örneğin demiryolu ve havayolu taşımacılığında oldugu gibi), satıcı böyle bir durumda risk ve masrafları alıcıya ait olmak üzere kendisi harekete geçebilir.

    YanıtlaSil
  4. Çeki listesi, ticari fatura kapsamı eşyanın çeşitli cins ve türde ve çeşitli ağırlıktaki kaplara konulması halinde, her kapta hangi miktarda eşya bulunduğunu göstermek amacıyla düzenlenen bir belgedir.

    Çeki listesi satıcı veya gönderici tarafından fatura ile birlikte hazırlanabileceği gibi, beyan sahibi tarafından da hazırlanabilir.

    Ağırlıkları üzerinden vergiye tabi eşyaya ilişkin çeki listesinin; beyan edilen eşyanın, tarife cetvelinde gösterilen vergiye esas olan, daralı ve net ağırlık, adet, baş ve hacim gibi ölçüler üzerinden hazırlanması gerekir. Çeki listesindeki değerler, fatura ve konşimentoda yazılı değerlerle farklılık göstermemelidir. Gümrük idarelerine beyanname ekinde sunulması gereken belgelerden biri olan çeki listesi, ayrıca hasar halinde sigorta şirketlerince istenebilmektedir. Çeki listesi, alıcı ülke gümrüğü için de yabancı dilde düzenlenerek (Packing List) alıcıya gönderilir.

    Bu belge yabancı gümrüklerde malın gümrük makamları tarafından örnekleme yöntemi ile kontrol edilmesini sağlamaktadır. Ayrıca yabancı alıcılar, ihracatçı tarafından kendilerine gönderilecek ambalaj listesine göre malları çeşitli perakende veya toptan satış yerlerine gönderebilmektedir. Ambalaj listeleri alıcının kendi iç dağıtımında bu açıdan yardımcı olmaktadır.

    YanıtlaSil
  5. Abdullah HIZLAN1 Aralık 2013 13:28

    . Çeki Listesi Hangi Bilgileri içerir?

    [1] Çeki listesi ayrı bir belge olarak hazırlanıyorsa hangi faturaya karşılık geldiğinin bilinmesi açısından, faturanın referans numarası ve tarihi belirtilmelidir.

    [2] Her bir tip ürün için kaç paket olduğu (paket sayısı) belirtilmelidir.

    [3] Paketlerin her birisi numaralandırılır. Çeki listesinde de her bir ürün için kaç kutu varsa bunların numaraları da ayrı bir sütunda belirtilmelidir.

    [4] Her bir paketin içinde ne olduğu açıkça ifade edilmelidir.

    [5] Her bir paketin dıştan dışa ölçüleri çeki listesinde yer almalıdır.

    [6] Her bir paketin brüt ağırlığı belirtilmelidir.

    [7] Malların nasıl paketlendiği belirtilmelidir. Eğer mallar palete yerleştirilmişse bu belirtilmeli, eğer özel taşıma koşulları gerekli ise bu gösterilmelidir.

    [8] Paket üzerinde adres ve numaralar mutlaka bulunmalıdır.

    [9] Yükleme konusu toplam paket sayısı,

    [10] Metre küp olarak yüklemenin toplam hacmi,

    [11] Yükün ambalaj hariç net ağırlığı,

    [12] İhraç konusu yüklemenin toplam brüt ağırlığı,

    belirtilmelidir.

    YanıtlaSil

  6. A.TR Dolaşım Belgesi Nedir?

    A.TR Dolaşım Belgesi, Türkiye-Avrupa Topluluğu gümrük birliği uyarınca, işlenmiş tarım ürünleri de dahil olmak üzere sanayi ürünlerinde serbest dolaşıma ilişkin hükümlerin uygulanması için gerekli koşulların yerine getirilmiş olması halinde, ihracatçının veya gümrük beyannamesini imzalamakla yetkili kanuni temsilcisinin talebi üzerine gümrük idareleri ya da bu idarelerce yetki verilmiş kuruluşlarca düzenlenen belgelerdir.

    Tamamen Türkiye’de veya AB’de elde edilmiş eşya, Türkiye veya AB’de ithal işlemleri tamamlanmış, gerekli gümrük vergisi veya eş etkili vergi veya resimleri tahsil edilmiş ve bu vergi veya resimleri tam veya kısmi bir iadeden yararlanmamış olan üçüncü ülkeler çıkışlı mallar, Türkiye'de veya AB’de serbest dolaşım durumunda sayılır.

    Türkiye-Avrupa Birliği (AB) gümrük birliği gümrük bölgesinde, serbest dolaşımda bulunan eşya için ihracatçı ülke yetkili makamlarınca düzenlenmiş ve gümrük idaresince vize edilmiş A.TR dolaşım belgesi muhteviyatı eşyanın Türkiye-AB gümrük birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesi için ayrıca bir menşe belgesi gerekmemektedir. Ancak, her ne sebeple olursa olsun ithalatçının ihracatçıdan eşyanın menşe statüsünü kanıtlayacak bir belge talep edilmesi halinde, serbest dolaşımda bulunan eşyanın tercihsiz menşe statüsünü kanıtlamak üzere menşe şahadetnamesinin; tercihli menşe statüsünün ispatı için ise yürürlükteki “Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında Serbest Dolaşımda Bulunan Eşyanın Tercihli Menşe Statüsünün Kanıtlanmasına Dair Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde Tedarikçi Beyanının düzenlenmesi olumlu mütalaa edilmektedir.

    A.TR Dolaşım Belgesi Hangi Ülkelerle Ticarette Kullanılır?
    Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan

    Not: A.TR Dolaşım Belgesi satış, onay ve saklanmasına ilişkin işlemler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tarafından Bastırılan A.TR Dolaşım Belgesi Satış ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.

    YanıtlaSil
  7. KONŞIMENTO NEDIR?
    Kısa Açıklama…
    Konşimento; Taşıma senedi olarak da bilinen, üzerinde yükleyici, alıcı, ihbar mercii bilgileri başta olmak üzere söz konusu ticari işlemle ilgili her türlü bilginin yer aldığı kıymetli evraktır. Sözlük anlamı ise taşınmak için gemiye teslim edilen mala karşılık verilen alındıdır…
    Detaylı Açıklama…
    Kara Yolu Taşıma Senedi; Uluslararası nitelikteki CMR (Convention Marchandises Routiers) anlaşmasının hükümlerini kabul eden ülkelerce kullanılan bir karayolu taşıma belgesidir ve taşımanın CMR hükümlerine göre yapıldığını gösterir. Navlun komisyoncusu veya taşımacılık şirketi tarafından alıcının adına düzenlenir. Malların belirtilen şartlarla taşınmak üzere, iyi durumda teslim alındığını ve taşıma sözleşmesinin yapıldığını gösteren hukuki bir delildir. Malların mülkiyetini temsil etmediği için ciro edilemez.
    Üç orijinal nüsha olarak düzenlenir. Birincisi yükletene verilir, ikincisi mallara eşlik eder, üçüncüsü de taşımacıda kalır. Yükleten, mallar yolda iken taşımacıya talimat vererek taşımayı durdurma, teslim yerini değiştirme veya malların belgede ismi yazılı alıcıdan başka bir şahsa teslimini isteme hakkına sahiptir. Bu hak belgenin ikinci orijinalinin belgede adı yazılı alıcıya verilmesi üzerine hükümden düşer. Anılan, hakkını, kullanmak istediğinde yükleten belgenin birinci orijinalini taşımacıya ibraz etmelidir. Bu durumda yeni talimat belgeye kaydedilir. Yükleten aynı zamanda taşımacıya garanti vermelidir.
    Hava Yolu Taşıma Senedi; (Airwaybill/AWB) Havayolu şirketlerince düzenlenen ve malların taşınmak üzere teslim alındığını gösteren makbuzdur. Mallar üzerinde tasarruf etme yetkisi vermez. Varış havalimanında gümrük işleminin tamamlanmasından sonra mallar belgede ismi yazılı alıcıya teslim edilir. Alıcı yerine alıcının bankası adına da düzenlenebilir. Bu durumda banka varış yerindeki havayolu şirketine vereceği yazılı talimatla malları alıcıya teslim ettirir. Hava yolu taşıma senedi biri alıcıya, biri yükletene, biri de havayolu şirketine ait olmak üzere 3 orijinal ve 9 kopya olarak düzenlenir. Bankalara ibraz edilen nüsha 3 numaralı yükleten nüshasıdır. Belgede yer alan bilgiler: Uçuş sefer sayısı ve tarihi, malın cinsi ve miktarı, alıcının adı, yükletenin adı, navluna ait kayıt ve havayolu şirketinin kaşe ve imzasıdır.
    Deniz Yolu Taşıma Senedi; Bu belge bir gemi şirketinin veya onun yetkili acentesinin veya yükleme limanında acentesi yoksa gemi kaptanının malı yükletene verdiği, emre ve nama düzenlenebilen ve belge konusu malların taşınmak üzere kabul edildiğini gösteren bir makbuz ve aynı zamanda yükleme kaydı konduğunda bir taşıma sözleşmesidir. Belirtilen malın mülkiyetini de temsil eder ve belgenin ciro edilmesiyle mal el değiştirir.

    YanıtlaSil
  8. EUR.1 Dolaşım Sertifikası Nedir?
    EUR.1 Dolaşım Sertifikası eşyanın menşe ülkesini gösteren belgedir. Menşeli ürünlerin Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki tarım ürünleri ticaretine ilişkin 1/98 sayılı Türkiye-AT Ortaklık Konseyi Karar hükümlerinden yararlanabilmesini sağlamak üzere düzenlenir.

    EUR.1 Dolaşım Sertifikası Hangi Ülkelerle Ticarette Kullanılır?
    1. Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkeler ile AKÇT ürünleri ve tarım ürünleri ticaretinde kullanılır. (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan)

    2. Türkiye’nin serbest ticaret anlaşması imzaladığı ülkelerle olan ticaretinde kullanılır.
    EFTA üyeleri (İzlanda, İsviçre, Norveç, Lihtenştayn), İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Tunus, Filistin, Fas, Suriye(Serbest Ticaret Anlaşması askıya alındı. Menşe Şahadetnamesi düzenlenecektir.), Mısır, Arnavutluk, Gürcistan, Karadağ, Sırbistan, Şili, Ürdün, Morityus

    YanıtlaSil
  9. Menşe Şehadetnamesi
    Menşe;bir eşyanın ekonomik milliyetidir.Menşe Şehadetnamesi eşyanın tercihli olmayan menşe statatüsünü kanıtlamaya yarayan bir belgedir.Başka bir ifade ile ihraç edilen malın üretildiği yeri(imal edildiği ülkeyi)kanıtlayan belgedir.Şayet ticaret konusu olan mallar belirli bir ülkede üreyilmesine rağmen bir başka ülkede geçirmiş olduğu ek işlemler nedeniyle katma değerinde önemli artış olmuş ise bu ek işlemlerin yapıldığı ülkenin menşeini alır.
    Gümrük kanunun 21 ve buna bağlı Gümrük Yönetmeliğinin 29uncu meddesi hükümlerine göre menşe şehadetnamesi ibrazı ihtiyaridir.Ancak uluslararası eve ikili anlaşma hükümlerine göre menşe şehadetnamesine dayanılarak indirimli tarifeden yararlanılamak istenilemesi halinde eşyanın anlaşmaya taraf ülke menşeli olduğunu veya o ülkede gördüğü değişiklik ve işelemler dolayısıyla öyle öyle sayılması gerektiğini bildirir.

    YanıtlaSil
  10. HELAL BELGESİ (SERTİFİKASI) NEDİR?

    İslami kurallara uygun olarak hazırlanan ürünlere verilen sertifikadır. HELAL Arapça bir kelime olup, İslam dinince uygun görülen yiyecek ve içeceklere verilen İslami izin demektir. Yani İslam dinine göre yasak olmayan ürünlere verilen uluslararası belgeye verilen addır.
    Helal sertifikalama, muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun, söz konusu üretimi denetlemesini, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntemdir. Gıdalarda helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk ve safiyet de olması gereken şartlardır. Ayrıca helal sertifikalama ülke yönetiminin kontrol birimlerine gıda emniyeti konusunda destek hizmeti de sağlar.

    YanıtlaSil
  11. Helal Belgesi :
    Tarım İl Müdürlüklerince denetimi yapılan İslam ülkelerine et ihracatı yapan firmalara verilen belgedir.İhracatçı firmanın talebi üzerine hayan kesimlerinin İslami kurallara uygun kesildiğini onaylayan belgeler düzenleyerek verirler.

    ATA Karnesi :
    Ülke dışına malların tanıtımı maksadıyla gümrük vergisine tabi olmadan gönderilebilmesi için 1961 yıllında Bürüksel İşbirliği Konseyi tarafından imza altına alınmış bir belgedir.

    YanıtlaSil
  12. HELAL SERTİFİKA NEDİR?

    Helal sertifikalama, muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun, söz konusu üretimi denetlemesini, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntemdir. Gıdalarda helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk ve safiyet de olması gereken şartlardır. Ayrıca Helal Sertifikalama. Ülke yönetiminin kontrol birimlerine gıda emniyeti konusuında destek hizmeti de sağlar.

    YanıtlaSil
  13. MÜRŞİDE ÇATAKDERE2 Aralık 2013 10:59

    HELAL BELGESİ
    Tarım ıl müdürlüklerince denetımını yapılan islam ülkelerine et ihracatı yapan firmalara verilen belgelerdir. Tarım ıl müdürlükleri ihracatcı firmaların talebi üzerine hayvan kesımlerının islami kurallara uygun kesıldıgını onaylayan belgeler düzenleyerek verırıler ..

    YanıtlaSil
  14. AYŞEGÜL KUTAY3 Aralık 2013 10:37

    SİĞORTA BELGESİNİ AÇIKLAYINIZ.
    siğorta dış ticarete konu olan malların satıcıdan alıcıya sevki süresinde oluşabilecek riskleri kapsar.Siğorta belgeleri ise bu riskler kapsamında siğorta edildiğini kanıtlar.Bu belgelerin en yaygın olanı siğorta poliçesidir.SİĞORTA POLİÇESİ;siğorta acenteleri siğorta komsyonları veya siğorta şirketleri tarafından düzenlenip siğortayı yaptıran kişi veya kuruluşa verilen belgedir. bu poliçeyi elinde bulunduran kişi veya kuruluş ,siğorta işlemine konu olan ihraç ürünün uğrayabileceği zararı siğorta yapan kuruluştan tazmin etmesini isteyebilir.

    YanıtlaSil
  15. Hüseyin Çelik3 Aralık 2013 12:50

    Deniz Konşimentosu

    Deniz yolula yapılan taşımalarda geminin kaptanı veya donatanı veya mümessili tarafından yükletene
    taşıma belgesi olarak konşimento verilir.Konşimentoda aşağıda yazılı bilgiler bulunur.

    Taşıyanın adı ve soyadı veya ticaret ünvanı.
    Kaptanın adı ve soyadı
    Geminin adı ve tabiiyeti,
    Yükletenin adı ve soyadı veya ticaret ünvanı,
    Alıcının adı ve soyadı veya ticaret ünvanı,
    Yükleme limanı,
    Boşaltma limanı veya buna dair talimat alınacak yer,
    Gemiye yüklenen veya taşınmak üzere teslim alınan malların cinsi, ölçüsü sayı veya tartısı , markaları
    ve dıştan belli olan hal ve maliyetleri ,
    Navluna ait şartlar.
    Eşya, boşaltma limanında konşimentoda teslim edileceği gösterilen ve bir nüshasını taşıyan kimseye ve eğer konşimento
    emre muharrer ise ciro ile devralmış şahsa teslim olunur.Bu kimseler malı almak için lazım gelen vasıfları haiz
    sayılır.

    YanıtlaSil
  16. selen altuntepe7 Aralık 2013 02:12

    Menşe Şehadetnamesi
    Menşe;bir eşyanın ekonomik milliyetidir.Menşe Şehadetnamesi eşyanın tercihli olmayan menşe statatüsünü kanıtlamaya yarayan bir belgedir.Başka bir ifade ile ihraç edilen malın üretildiği yeri(imal edildiği ülkeyi)kanıtlayan belgedir.Şayet ticaret konusu olan mallar belirli bir ülkede üreyilmesine rağmen bir başka ülkede geçirmiş olduğu ek işlemler nedeniyle katma değerinde önemli artış olmuş ise bu ek işlemlerin yapıldığı ülkenin menşeini alır.

    YanıtlaSil
  17. Proforma Faturada Bulunması Gerekenler
    1- Faturanın tarihi,
    2- Mal / hizmet cinsi,
    3- Satıcının ve alıcının isim/unvan, adresleri,
    4- Ödeme şekli,
    5- Malların menşei,
    6- Teslim şekli,
    7- Mal veya hizmetin birim fiyatı/miktarı/tutarı,
    8- Malların ağırlığı, ebatları, miktarı,
    9- Sevkiyatın şekli,
    10- Mallara ilişkin ambalaj özellikleri, numara v.b. detay açıklamalar,
    11- Navlun ve sigorta prim tutarları,
    12- Düzenleyenin imzası bulunması gerekir.


    YanıtlaSil
  18. Proforma Fatura:
    Satıcı tarafından alıcıya gönderilen bir satış teklifi yada bir ön fatura niteliğindedir.Satıcı, teklif ettiği malın fiyatını, miktarını, markasını ödeme ve yükleme şekillerini proforma faturada göstererek alıcıya gönderir. Proforma faturada yer alan koşullar alıcı tarafından kabul edildiği takdirde, asıl sipariş için bir ön anlaşma yapılmış olmaktadır. Bunun yanı sıra faturadaki bilgilere göre ithalatçı, ihracatçı adına akreditif açabilmektedir. Öte yandan sipariş almak için posta ile numune göndermek gerektiğinde ithalatçı ülkenin Gümrük idaresi için proforma fatura düzenlenmesi gerekir.

    YanıtlaSil
  19. Ozan Küçükbağ7 Aralık 2013 13:01

    NAVLUN FATURASI
    (Freight invoice)

    Satış sözleşmesi uyarınca, ihraç edilen malların taşıma satıcı tarafından ödenmesi gerekiyorsa, konşimento üzerine “navlun ödenmiştir.” Kaydının düşülmesi gerekmektedir. Konşimento üzerinde böyle bir kaydın yer almaması durumunda, taşıyıcı firmaca navlunun ödendiğine dair düzenlenen faturaya “Navlun Faturası” denilir. Bu faturada, malların teslim alındığı, yüklendiği ve taşınan mala ait navlun borcunun kalmadığı belirtilir. Bu faturanın, konşimentoya (taşıma belgesine) eklenmesi zorunludur. Zira, bu fatura alıcının bankası tarafından talep edilmektedir.

    YanıtlaSil
  20. BİTKİ SAGLIK SERTIFIKASI : bıtkı veya bıtkısel urunlerın dıs tıcaretten hastalık veya zararlı hasratlardan korunmus oldugun ugosteren ve tarım ıl mudurlugunun ılgılı bırımlerınden temın edılen bır belgedr. tarım ıl mudurluklerı numuneler uzerınden yapılan tetkık sonucu b usertıfıkayı duzenler.

    YanıtlaSil
  21. Ticari fatura : fatura satıcı tarafından düzenlenen , ürünün türünün , miktarını , birim satış fiyatını ve teslim şeklini gösteren kıymetli evrak niteliği taşıyan ve alıcıya (ithalatçıya) teslim edilen bir hesap belgesidir.

    YanıtlaSil
  22. Türk Limanları Yat Kayıt Belgesi nedir ve geçerlilik süresi ne kadardır?

    Türk Limanları Yat Kayıt Belgesi, Türk Bayraklı yatlar ile yabancı limanlardan gelen veya Türkiye'de kışlayan yabancı bayraklı yatların vardıkları ilk Türk limanında veya kışlamak üzere kaldıkları son bağlama yerinde yapacakları beyan ve işlemlerde kullanılan belgedir.
    9 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği uyarınca, Türk bayraklı yatlar ile yabancı limanlardan gelen ve Türkiye’de kışlayan yabancı limanlardan gelen veya Türkiye’de kışlayan yabancı bayraklı yatların vardıkları ilk Türk limanında veya kışlamak üzere kaldıkları son bağlama yerinde yapacakları beyan ve işlemlerde kullanılacak belge olan Türk Limanları Yat Kayıt Belgesinin geçerlilik süresi 1 yıldır. Ancak yatın kışlamaya bırakılması halinde kışlama süresi boyunca bu belge geçerlidir.

    YanıtlaSil
  23. Bahar Babalık8 Aralık 2013 10:23

    PROFORMA FATURADA BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER:

    1- Faturanın tarihi,
    2- Mal / hizmet cinsi,
    3- Satıcının ve alıcının isim/unvan, adresleri,
    4- Ödeme şekli,
    5- Malların menşei,
    6- Teslim şekli,
    7- Mal veya hizmetin birim fiyatı/miktarı/tutarı,
    8- Malların ağırlığı, ebatları, miktarı,
    9- Sevkiyatın şekli,
    10- Mallara ilişkin ambalaj özellikleri, numara v.b. detay açıklamalar,
    11- Navlun ve sigorta prim tutarları,
    12- Düzenleyenin imzası bulunması gerekir. UCP 600'ün (Akreditiflere İlişkin Yeknesak Usuller ve Uygulama) 18. maddesi gereğince faturaların imza zorunluluğu olmamakla birlikte, ülkemiz yasaları gereği söz konusu belgelerin orijinal imzalı (Elle atılmış/Islak imzalı) olması zorunludur.

    YanıtlaSil
  24. Manifesto:Türkiye ile ticaret hususunda tır karnesi sözleşmesi bulunmayan ülkelere gerçekleştirilacek ihracata yada iç gümrükte gümrükleme işlemleri yapılan bir ihraç malının yurtiçinde ikinci bir gümrüge naklinin gerekli oldugu durumlarda kullanılır.Manifesto sekiz nüsha olarak basılan gümrük beyanemesinin 1,4,ve 5. sayfalarından olusur.

    YanıtlaSil
  25. Ticari fatura : fatura satıcı tarafından düzenlenen , ürünün türünün , miktarını , birim satış fiyatını ve teslim şeklini gösteren kıymetli evrak niteliği taşıyan ve alıcıya (ithalatçıya) teslim edilen bir hesap belgesidir.

    YanıtlaSil
  26. Gemi Bordasında Teslim:
    Teslim şeklinin özellikleri : Bu teslim şeklinde satıcı malları belirlenen tarihte veyerde, alıcı tarafından temin edilen gemiye yüklemeyi gerçekleştirir. Mallar gemininküpeştesine (güvertesine) geçtikten sonra meydana gelebilecek her türlü hasar, kayıpve masraflar alıcının sorumluluğundadır. Satıcı ihracat için gerekli tüm belgelerihazırlar ve malların gümrük işlemlerini tamamlayarak teslim eder.Satıcının Sorumluluğu : Satıcı sözleşme koşullarına uygun malı hazırlar. Belirlenenlimanda, belirlenen tarihte alıcının temin etmiş olduğu gemiye yükleme yapar.Alıcının ülkesinde kullanacağı lüzumlu belgeleri hazırlar, gümrük işlemlerinitamamlar. Alıcıya yüklemenin yapıldığını bildirir. Düzenlenen taşıma belgesini vealıcının ülkesindeki kullanacağı gerekli diğer belgeleri hazırlayarak ödeme şeklinegöre alıcıya gönderir. Malların geminin küpeştesini (Güvertesini) geçene kadarmeydana gelebilecek her türlü hasar ve kayıp satıcının sorumluluğundadır.Alıcının sorumluluğu : Sözleşme koşullarına uygun olarak mal bedelini öder. İthalatiçin gümrük belgelerini düzenleyerek gümrük işlemlerini tamamlar. Gümrükvergilerini öder. Taşıma acentası ile anlaşma yaparak navlun bedelini öder. Yüklemelimanında mallar geminin küpeştesini geçtikten sonra malla ilgili tüm masraf veriskler alıcının sorumluluğundadır.

    YanıtlaSil
  27. Yoldaş Coşkun9 Aralık 2013 13:52

    I. Herhangi bir taşıma biçimine ilişkin kurallar
    EXW - Ex Works (Fabrikada teslim)

    FCA - Free Carrier (Taşıyıcıya masrafsız)

    CPT - Carriage Paid To (Taşıma ödenmiş olarak)

    CIP - Carriage And Insurance Paid To (Taşıma ve sigorta ödenmiş olarak)

    DAT - Delivered At Terminal (Terminalde teslim)

    DAP - Delivered At Place (Yerinde teslim)

    DDP - Delivered Duty Paid (Gümrük vergisi ödenmiş olarak)


    II. Deniz ve iç karasuları taşımacılığına ilişkin kurallar
    FAS - Free Alongside Ship (Gemi doğrultusunda masrafsız)

    FOB - Free on Board (Gemide masrafsız)

    CFR - Cost and Freight (Mal bedeli ve navlun)

    CIF - Cost, Insurance and Freight (Mal bedeli, sigorta ve navlun)

    YanıtlaSil
  28. Menşe Şehadetnamesi Nedir?
    Menşe Şahadetnamesi, ihraç konusu eşyanın düzenlendiği ve onaylandığı ülke menşeli olduğunu veya gördüğü değişiklik ve işlemler dolayısıyla o ülke menşeli sayılması gerektiğini bildirir belgedir. Gümrük işlemleri, ülkeler arsında mevcut ticaret anlaşması hükümlerine göre yapılmakta olduğundan, örneğin malın gönderildiği ülkede Tercihli Gümrük Rejiminden yararlanması veya konulan kota sınırlamasının dolup dolmadığının belirlenmesi için gümrüğe gelen malların menşelerinin belirlenmesi gerekir.

    YanıtlaSil
  29. Menşe Şahadetnamesi; uluslararası ticarette dolaşımda olan malın menşeini, yani üretildiği yeri ve dolayısıyla hangi ülkeye ait olduğunu gösteren belgedir. İthalat işlemlerinde ürünlerin menşeine göre muameleye tabi tutulması nedeniyle, her ülkenin ilgili kurumları tarafından yazılan mevzuatlarda ürünlerin menşeinin beyan edilmesi gerekli kılınır. Vergi tutarlarının daha sağlıklı bir şekilde belirlenmesinde kullanılan menşei şahadetnamesi, sakıncalı durumlarda (salgın hastalıklar, ekonomik tedbirler, vb.) belirlenen ülkelerden ürün ithalatının önlenebilmesi için de gereklidir.
    Ülkemizde ihracatçı tarafından hazırlanan menşe şahadetnamesi, ihracatçının bağlı bulunduğu ticaret odası veya sanayi odası tarafından onaylanır. Malın gönderileceği ülkenin elçilik veya konsolosluğu tarafından da onaylanabilir. Eğer malın gönderileceği ülkenin ülkemizde temsilciliği mevcut değil ise, menşe şahadetnamesinin ilgili ülkenin onaylayacak makamına gönderilmesi gerekir.
    Menşe şahadetnamelerinde bulunması gereken bilgiler:
    Gönderici ve alıcı isimleri,
    Malın cinsi, özelliği ve ambalaj şekli,
    Koli adedi, kolilerin marka ve numarası,
    Malın net ve brüt ağırlığı,
    Malın birim fiyatı ve değeri (FOB, CF, CFR vb.),
    Malın yüklendiği aracın ismi ve hareket tarihi,
    Yükleme limanı veya yükleme yeri,

    YanıtlaSil
  30. SUPHİ ESKİOCAK13 Aralık 2013 16:07

    3. Çeki Listesi Hazırlarken İhracatçının Kontrol Etmesi Gereken

    Hususlar (Kontrol Listesi)

    1- Çeki listesinde, fatura numarası ve tarihi mutlaka verilmelidir.

    2- Koli numaraları ve diğer konteynırlarla ilgili bilgilerin doğru olmasına dikkat etmek, her bir kalem malın gösterilen miktarlarını karşılaştırmak gereklidir.

    3- Her bir kalem mala ilişkin verilen açıklamalar yeterli olmalı ve fatura bilgilerine uygunluk göstermelidir.

    4- Her bir koli için koli ebatları ve içindeki malların ebatları ayrı ayrı verilmelidir

    (net ve brüt olarak). Hesaplamaların doğruluğu kontrol edilmelidir.

    5- Net ve brüt ağırlık her bir ambalaj ve muhteviyatı için hesaplanmalıdır. Ondalık kısımlar ihmal edilebilir.

    6- Kullanılan ambalaj türü açıklanmalıdır.

    7- Koliler üzerinde yer alan "alıcı adresi" ve koli numaraları kontrol edilmelidir.

    8- Gönderilen malların toplam koli sayısı, her bir koli tipi için ayrı ayrı belirtilmelidir.

    Örnek: 15 mukavva koli

    5 ahşap sandık

    3 jüte-balya

    YanıtlaSil