11 Aralık 2013 Çarşamba

AŞKIN SİGORTA ve EKSİK SİGORTA

Sigorta Bedeli

Poliçede yazılı olan meblağ olup, hasar halinde sigortacının ödeyeceği en yüksek miktar budur.

Sigorta Değeri

Teminat altına alınan nesnenin piyasa rayicidir. İdeal olan, sigorta bedelinin sigorta değerine eşit olması, yani poliçenin piyasa rayiç değeri ile düzenlenmesidir. Böylece sigortalı, hasar halinde tazminatını eksiksiz alabilecektir. Ancak bu eşitlik olmaması halinde tazminat ödemelerinde önemli problemler ortaya çıkacaktır.

Sigorta Bedeli = Sigorta Değeri . İDEAL DURUM

Sigorta Bedeli > Sigorta Değeri . AŞKIN SİGORTA

Sigorta Bedeli < Sigorta Değeri . EKSİK SİGORTA

Aşkın Sigorta

Poliçede yazılı bedel, sigorta edilen malın değerinden daha fazla olduğunda Aşkın Sigorta sözkonusu olup, malın tümü hasarlansa dahi ödenecek tazminat rayiç değerle sınırlı olacağından, sigortalı boş yere fazla prim ödemiş olduğunu anlayacaktır.

Eksik Sigorta

Poliçede yazılı bedel, sigorta edilen malın değerinden az olduğunda Eksik Sigorta sözkonusu olup, ödenecek hasar poliçe üzerinde yazılı bedelle sınırlı olacaktır. Kısmi hasar durumunda ise, "yazılması gereken / yazılı bedel" oranında hasardan kesinti yapılacaktır. (Proporsiyon)

Sigortalının hasarını eksik olarak alması, sistemi aşkın sigortanın sonuçlarından çok daha kötü etkilemekte, sigortalıların yaşadıkları hayal kırıklıkları konusunda henüz poliçe yapılması safhasında, acentenin doğru ve yönlendirici bilgileri iletmesinin önemini bir kez daha gündeme getirmektedir.

Birden Çok Sigorta

1 – Müşterek Sigorta

Aynı menfaatin, aynı zamanda, aynı rizikolara karşı, aynı süreler için, birden fazla sigortacıya sigorta ettirilmesi haline müşterek sigorta denir. Sigortacılardan her biri, sigorta bedelinin tamamına nazaran sigorta ettiği bedel nispetinde sorumlu olur.

2 – çifte Sigorta

Değerinin tamamı sigorta ettirilmiş bulunan bir mal üzerindeki menfaatin sonradan, aynı kimse tarafından, aynı rizikolara karşı sigorta ettirilemez ; sigorta ettirilirse ancak aşağıdaki hallerde ve şartlarla geçerli sayılır.

a) Sonraki ve önceki sigortacılar uygun görüp, rıza gösterirlerse;

b) Sigorta ettiren kimse önceki sigortadan doğan haklarını ikinci sigortacıya devir ederse veya o haklardan feragat etmiş ise; Bu takdirde devir veya feragatın ikinci sigorta poliçesine yazılması lazımdır ; yazılmazsa ikinci sigorta sözleşmesi hükümsüz sayılır;

c) Sonraki sigortacının ancak önceki sigortacının ödenmediği tazminattan dolayı mesuliyeti şart kılınmış ise; bu halde önceden yapılmış olan sigortanın ikinci sigorta poliçesine yazılması lazımdır; yazılmazsa ikinci sigorta sözleşmesi hükümsüz sayılır.

3 – Kısmi Sigorta

Sigorta olunan menfaatin değerinin tamamının önceki sözleşme ile temin edilmemişse bu menfaat, geri kalan değerine kadar, bir veya birkaç defa daha sigorta ettirilebilir. Bu takdirde o menfaati sonradan sigorta eden sigortacılar değer bünyesinden dolayı sözleşmelerin tarihleri sırasıyla mesul olurlar. Aynı günde yapılmış olan mukaveleler aynı günde yapılmış sayılır.

Kısmi sigortada, sigorta bedelinin sigorta değerini aşması halinde sigorta değerini aşan kısım tarih sırası dikkate alınarak, sonraki sigortacılar tarafından yapılan sigortalar geçersiz hale gelir.

28 yorum:

  1. FATMA KARADEMİR12 Aralık 2013 04:35

    Reasürans Nedir?
    Bir sigorta şirketinin poliçe sattığı sigortalılardan satın aldığı risklerin bir kısmını veya tamamını diğer bir şirkete satmasıdır.
    Daha basit bir ifadeyle sigorta şirketinin sigortalanmasıdır.

    Risk Nedir?
    Zararın veya hasarın ortaya çıkmasının muhtemel olduğu durumdur.

    Istisna Nedir?
    Sigorta teminatları dışında kalan durumlardır.

    Tazminat Nedir?
    Poliçe türüne göre, sağlık giderleri, maluliyet ve kritik hastalık durumunda sigortalıya, sigortalının vefati durumunda ise menfaattara ödenmesi gereken toplu tutar.

    Teknik Faiz Nedir?
    Yaşam poliçeleri için kullanılan ve sigortacının garanti ettiği minimum faiz oranıdır

    YanıtlaSil
  2. Dilek Koçbaş12 Aralık 2013 08:06

    Brokerler:
    Sigorta veya reasürans sözleşmesi yaptırmak isteyenleri temsil ederek ,bu sözleşmelerin yaptırılacağı şirketlerin seçiminde tamamen tarafsız ve bağımsız davranarak ve teminat almak isteyen kişilerin hak ve menfaatlerini gözeterek sözleşmelerin akdinden önceki hazırlık çalışmaları yürütme ve gerektiğinde sözleşmelerin uygulanmasında veya tazminatın tahsilinde yardımcı olmayı meslek edinen kişilerdir.

    YanıtlaSil
  3. Eksperler
    Sigorta eksperi, sigorta konusu risklerin gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkan kayıp ve hasarların miktarını, nedenlerini ve niteliklerini belirleyen ve ve mutabakatlı kıymet tespiti, ön ekspertiz ve hasar gözetimi gibi işleri mutat meslek olarak yapan tarafsız ve bağımsız kişidir.

    YanıtlaSil
  4. Gülcan TÜRKMEN12 Aralık 2013 14:36

    Brokerlik faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerin;
    -Türkiye'de yerleşik olması
    -Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması
    -Belirtilen suçlardan hüküm giymemiş veya ceza almamış olması
    -İflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olması
    -En az dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olması
    -En az on yıllık mesleki deneyim kazanmış olması.


    Brokerlik faaliyetinde bulunacak tüzel kişilerin;
    -Merkezlerinin Türkiye'de bulunması
    -Anonim veya limited ortaklık şeklinde kurulmuş olması
    -İflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olması
    -Kuruluşta asgari ödenmiş sermaye ve faaliyete geçtikten sonra özsermaye şartını yerini getirmiş olması.

    YanıtlaSil
  5. aktüer nedir?

    sigortacılık tekniği ile buna iliskin yatırım finansman ve demografi konularında olasılık ve istatislik teorılerını uygulayarak yasal düzenlemelere uygun prim karsılık ve kar paylarını hesaplayan tarife ve teknik esasları hazırlayan kisidir.

    YanıtlaSil
  6. sultan küçük12 Aralık 2013 15:24

    sigorta sirketıinin isleyislerıne devam edebılmesi hasarlarını zamanında ödeyebilmesi icin:

    teknik analizler

    dogru fıyatlandırma

    hasarlarının denetımı

    tahsilatların zamanında yapılamsı önemlidir

    YanıtlaSil
  7. Eksperler??? risklerin gercekleşmesi sonucunda ortaya cıkan kayıp ve hasarların miktarını,nedenlerini ve niteliklerini belirleyen hasar gozetimi gibi işleri yapan TARAFSIZ ve BAĞIMSIZ kişidir. Sigorta eksperliği gerçek ve ya tüzel kişilerce yapılır.sigorta eksperi ünvanı,sigorta eksperliği ruhsatnamesini alınmasından sonra kazanılır levhaya kayıt olmak için TOBB (Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği)ye basvurur

    YanıtlaSil
  8. BROKERLER:
    sigorta veya reasürans sözlesmesi yaptırmak isteyenleri temsil ederek bu sözlesmelerın yaptırılacagı sirketlerin seciminde tamamen tarafsiz ve bagımsız davranarak ve teminat almak isteyen kisilerin hak ve menfaatlerini gözetir.

    YanıtlaSil
  9. MUSTAFA TUNCER13 Aralık 2013 04:13

    Sigorta eksperi, sigorta konusu risklerin gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkan kayıp ve hasarların miktarını, nedenlerini ve niteliklerini belirleyen ve mutabakatlı kıymet tespiti, ön ekspertiz ve hasar gözetimi gibi işleri mutat meslek olarak yapan tarafsız ve bağımsız kişidir.

    YanıtlaSil
  10. Eksperler??? risklerin gercekleşmesi sonucunda ortaya cıkan kayıp ve hasarların miktarını,nedenlerini ve niteliklerini belirleyen hasar gozetimi gibi işleri yapan TARAFSIZ ve BAĞIMSIZ kişidir. Sigorta eksperliği gerçek ve ya tüzel kişilerce yapılır.sigorta eksperi ünvanı,sigorta eksperliği ruhsatnamesini alınmasından sonra kazanılır levhaya kayıt olmak için TOBB (Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği)ye basvurur

    YanıtlaSil
  11. Brokerlik faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerin ;
    Türkiye'de yerleşik olması
    medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması
    iflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olması
    en az 4 yıllık yükseköğretim kurumundan mezun olmak
    10 yıllık tecrübesi olması

    YanıtlaSil
  12. Şafak Caferoğlu13 Aralık 2013 07:23

    Brokerlik faaliyetlerinde bulunacak gerçek kişilerin,
    *Türkiye'de yerleşik olması
    *Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması
    *Belirtilen suçlardan hüküm gitmemiş veya ceza almamış olması
    *İflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olması
    *En az dœrt yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olması
    *Brokerlik yapacağı alanda sigortacılıkla ilgili kurum veya kuruluşların sözkonusu bölümlerinde en az on yıllık mesleki deneğim kazanmış olması
    *Asgari malvarlığı şartını yerine getirmiş olması
    *Müsteşarlık veya yetkilendireceği meslek kuruluşlarınca belirlenerek uygun görülecek şekilde fiziksel,teknik ve idari altyapı ile insan kaynakları bakımından yeterli olması gerekir.

    YanıtlaSil
  13. AKTÜER
    Aktüer,sigortacılık tekniğiyle buna ilişkin yatırım,finansman ve demografi konularında olasılık ve istatistik teorilerini uygulayarak,yasal düzenlemelerine uygun pirim,karşılık ve kar paylarını hesaplayan,tarife ve teknik esasları hazırlayan kişidir.Sigorta şirketleri ile reasürans şirketleri,yeterli sayıda aktüerle çalışmak zorundadır.müsteşarlık tarafından aktüerlerin kaydedildiği bir aktüerler sicili tutulur.sicile kaydolunmadan aktüerlik yapılamaz.aktüerlik ünvanının kazanılması ile aktüerlerin görev ve yetkilerine ilişkin usül ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

    YanıtlaSil
  14. Brokerlik faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerin ;
    *Türkiye'de yerleşik olması
    *Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması
    *Belirtilen suçlardan hüküm giymemiş ve ceza almamış olması
    *İflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olması
    *En az dört yıllık yüksek öğretim kurumlarından mezun olması
    *Brokerlik yapacağı alanda sigortacılıkla ilgili kurum ve kuruluşların söz konusu bölümlerinde en az on yıllık mesleki deneyim kazanmış olması
    *Asgari mal varlığı şartını yerine getirmiş olması
    **Müsteşarlık veya yetkilendireceği meslek kuruluşlarınca belirlenerek uygun görülecek şekilde fiziksel, teknik ve idari alt yapı ile insan kaynakları bakımından yeterli olması gereklidir
    Brokerlik faaliyetinde bulunacak tüzel kişilerin ;
    *Merkezlerin Türkiye'de bulunması
    *Anonim veya Limited ortaklık şeklinde kurulmuş olması
    *İflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olması
    *Kuruluşta asgari ödenmiş sermaye ve faaliyete geçtikten sonra öz sermaye şartını yerine getirmiş olması
    *Fiziksel , teknik , idari , alt yapı insan kaynakları bakımından yeterli olması

    YanıtlaSil
  15. HESAP MUTABAKATI: Acentelerin hesap ve kayıt düzeninin,şirketler ile ilgili hesaplarda üçer aylık dönemler itibariyle mutabaka sağlayacak şekilde oluşturulması gerekir.acenteler ve sigorta şirketleri kendi aralarındaki ilgili hesaplarda üçer aylıkdönemler itibariyle hesap mutabakatlarını sağlamak zorundadırlar

    YanıtlaSil
  16. BELMA DEMİROK14 Aralık 2013 14:54

    BROKERLER
    Sigorta veya reasürans sözleşmesi yaptırmak isteyenleri temsil ederek , bu sözleşmelerin yaptırılacağı şirketlerin seçiminde tamamen tarafsız ve bağımsız davranarak ve teminat almak isteyen kişilerin hak ve menfaatlerini gözeterek sözleşmelerin akdinden önceki hazırlık çalışmalarını yürütmeyi ve gerektiğinde sözleşmelerin uygulanmasında veya tazminatın tahsilinde yardımcı olmayı meslek edinen kişilerdir.

    YanıtlaSil
  17. -HESAP MUTABAKATI-
    acentelerin hesap ve kayıt düzeninin,şirketler ile ilgili hesaplarda üçer aylık dönemler itibariyle mutabakat sağlayacak şekilde oluşturulması gerekir. Acenteler ve sigorta şirketleri kendi aralarındaki ilgili hesaplarda,üçer aylık dönemler itibariyle hesap mutabakatlarını sağlamak zorundadırlar.

    YanıtlaSil
  18. Zeynep AÇIKGÖZ16 Aralık 2013 13:25

    Brokerlik faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerin:
    Türkiye'de yerleşik olması
    Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması
    İflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olmasıv.s. dir.

    YanıtlaSil
  19. MEVDUATLAR:
    Mevduat,istenildiği zaman veya belirli bir vade sonunda geri alınmak üzere bankaya yatırılan fonlardır.Banka açısından değerlendirildiğinde,mevduat,bankanın mevduat sahiplerinden aldığı borcu yani kaynağını ifade eder.Mevduat sahipleri açısından değerlendirildiğinde ise bir nevi mevduat sahibinin bankaya vermiş olduğu kredidir.

    YanıtlaSil
  20. Brokerlik faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerin;
    -Türkiye'de yerleşik olması
    -Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması
    -Belirtilen suçlardan hüküm giymemiş veya ceza almamış olması
    -İflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olması
    -En az dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olması

    YanıtlaSil
  21. sigorta eksperliği gercek veya tüzel kişilerce yapılır.sigorta eksperi unvanı, sigorta eksperliği ruhsatnamesinin alınmasından sonra kazanılır sigorta eksperliği yapacaklar , ruhsatnamelerini aldıktan sonra levhaya kayıt olmak için TOBB 'a basvururlar

    YanıtlaSil
  22. Melike YILDIRIM24 Aralık 2013 15:24

    Sigorta değeri : sigorta bedeli ile sigorta değeri arasındaki eşitliğin bozulduğu hallerde ise bu durum ödenecek tazminatıda etkiler.
    sigorta bedeli=sigorta değeri.İDEAL DURUM
    sigorta bedeli=sigorta değeri. AŞKIN SİGORTA
    sigorta bedeli=sigorta değeri . EKSİK SİGORTA

    YanıtlaSil
  23. Broker nedir?

    Broker; Finans piyasalarında alım ve satım işlemlerine belirli bir komisyon ücreti karşılığında aracılık eden, işlemleri taraf olduğu kişi yada kurumlar için görünürde kendi adıyla yapan piyasa uzmanlarına verilen isimdir. Brokerlik komisyoncu namıyla ülkemizde de yapılır, ama Batı'da daha çok yaygındır. Bir işletme brokeri, bir işletmenin (işletmenin bir bütün olarak tüzel kişiliğinin veya sadece varlıklarının) satışına aracı olurbroker

    YanıtlaSil
  24. Aktüer finansal riskleri değerlendirebilen, çözümler öneren, ve her çözümün uzun dönemdeki sonuçlarını irdeleyebilen bir profesyoneldir. Aktüer yalnızca bugünü değil yarınları da düşünerek finansal belirsizlikleri değerlendirir. İleriye yönelik projeksiyonlar yaparak stratejik kararlar için önerilerde bulunur.

    Aktüer, sahip olduğu teknik bilgileri üst yönetime aktaran sosyal bir matematikçidir. Aslında aktüer olmak bir düşünce yapısı kazanımı ile gerçekleşmektedir. Bu perspektifte de aktüerler için bir çalışma alanı tanımlayarak bir kısıtlamaya gitmek yersiz ve anlamsız olmaktadır. Temel düşünce yapısının doğru yerleşmiş olması ön koşulu ile sigorta şirketleri, finans kurumları, fon yönetimi şirketleri, devlet kuruluşları, uluslararası sosyal güvenlik örgütleri, üniversiteler, araştırma ve danışmanlık şirketleri ve benzerleri aktüerler için bir rol sahnesi olabilmektedir.

    YanıtlaSil
  25. Brokerlik faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerin;
    -Türkiye'de yerleşik olması
    -Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması
    -Belirtilen suçlardan hüküm giymemiş veya ceza almamış olması
    -İflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olması
    -En az dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olması
    -En az on yıllık mesleki deneyim kazanmış olması.

    YanıtlaSil
  26. Broker:
    Alım ve satım işlemlerine belli bir komisyon karşılığı aracılık eden, işlemleri kendi adına ancak taraf olduğu kişi veya kurumlar hesabına yapan işlemcilere verilen isimdir.

    Sigorta Brokeri ;


    Sigortalının temsilcisi sıfatıyla, sigorta şartlarının hazırlanmasında ve sözleşmeden doğan hakların takibinde sigortalı yerine hareket eden bir sigorta danışmanıdır.

    Sigortalının risk danışmanıdır.

    Sigortalı adına uygun sigorta programlarını geliştirmek ve onları uygulamakla görevlidir.

    Sigorta şirketlerinin mali yapısı, teknik kapasitesi, reasürans alt yapısı konularında bilgi sahibi olduğundan , sigortalıları sigorta şirketi seçiminde de sağlıklı alternatifler sunmaktadırlar.

    Sigortalı adına Risk Yönetimi ve Sigorta Danışmanlığı görevi ile faaliyet gösteren Sigorta Brokerinin sigortaya bakış açısı, sigortalının temsilcisi olması onu diğer aracı kurumlardan farklı kılan en önemli özelliktir.

    YanıtlaSil
  27. Sigorta Bedeli

    Poliçede yazılı olan meblağ olup, hasar halinde sigortacının ödeyeceği en yüksek miktar budur.

    Sigorta Değeri

    Teminat altına alınan nesnenin piyasa rayicidir. İdeal olan, sigorta bedelinin sigorta değerine eşit olması, yani poliçenin piyasa rayiç değeri ile düzenlenmesidir. Böylece sigortalı, hasar halinde tazminatını eksiksiz alabilecektir. Ancak bu eşitlik olmaması halinde tazminat ödemelerinde önemli problemler ortaya çıkacaktır.

    Sigorta Bedeli = Sigorta Değeri . İDEAL DURUM

    Sigorta Bedeli > Sigorta Değeri . AŞKIN SİGORTA

    Sigorta Bedeli < Sigorta Değeri . EKSİK SİGORTA

    Aşkın Sigorta

    Poliçede yazılı bedel, sigorta edilen malın değerinden daha fazla olduğunda Aşkın Sigorta sözkonusu olup, malın tümü hasarlansa dahi ödenecek tazminat rayiç değerle sınırlı olacağından, sigortalı boş yere fazla prim ödemiş olduğunu anlayacaktır.

    Eksik Sigorta

    Poliçede yazılı bedel, sigorta edilen malın değerinden az olduğunda Eksik Sigorta sözkonusu olup, ödenecek hasar poliçe üzerinde yazılı bedelle sınırlı olacaktır. Kısmi hasar durumunda ise, "yazılması gereken / yazılı bedel" oranında hasardan kesinti yapılacaktır. (Proporsiyon)

    Sigortalının hasarını eksik olarak alması, sistemi aşkın sigortanın sonuçlarından çok daha kötü etkilemekte, sigortalıların yaşadıkları hayal kırıklıkları konusunda henüz poliçe yapılması safhasında, acentenin doğru ve yönlendirici bilgileri iletmesinin önemini bir kez daha gündeme getirmektedir.

    Birden Çok Sigorta

    1 – Müşterek Sigorta

    Aynı menfaatin, aynı zamanda, aynı rizikolara karşı, aynı süreler için, birden fazla sigortacıya sigorta ettirilmesi haline müşterek sigorta denir. Sigortacılardan her biri, sigorta bedelinin tamamına nazaran sigorta ettiği bedel nispetinde sorumlu olur.

    2 – çifte Sigorta

    Değerinin tamamı sigorta ettirilmiş bulunan bir mal üzerindeki menfaatin sonradan, aynı kimse tarafından, aynı rizikolara karşı sigorta ettirilemez ; sigorta ettirilirse ancak aşağıdaki hallerde ve şartlarla geçerli sayılır.

    a) Sonraki ve önceki sigortacılar uygun görüp, rıza gösterirlerse;

    b) Sigorta ettiren kimse önceki sigortadan doğan haklarını ikinci sigortacıya devir ederse veya o haklardan feragat etmiş ise; Bu takdirde devir veya feragatın ikinci sigorta poliçesine yazılması lazımdır ; yazılmazsa ikinci sigorta sözleşmesi hükümsüz sayılır;

    c) Sonraki sigortacının ancak önceki sigortacının ödenmediği tazminattan dolayı mesuliyeti şart kılınmış ise; bu halde önceden yapılmış olan sigortanın ikinci sigorta poliçesine yazılması lazımdır; yazılmazsa ikinci sigorta sözleşmesi hükümsüz sayılır.

    3 – Kısmi Sigorta

    Sigorta olunan menfaatin değerinin tamamının önceki sözleşme ile temin edilmemişse bu menfaat, geri kalan değerine kadar, bir veya birkaç defa daha sigorta ettirilebilir. Bu takdirde o menfaati sonradan sigorta eden sigortacılar değer bünyesinden dolayı sözleşmelerin tarihleri sırasıyla mesul olurlar. Aynı günde yapılmış olan mukaveleler aynı günde yapılmış sayılır.

    Kısmi sigortada, sigorta bedelinin sigorta değerini aşması halinde sigorta değerini aşan kısım tarih sırası dikkate alınarak, sonraki sigortacılar tarafından yapılan sigortalar geçersiz hale gelir.

    YanıtlaSil
  28. Eksperler:
    Sigorta eksperi,sigorta konusu risklerin gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkan kayıp ve hasarların miktarını,nedenlerini ve niteliklerini belirleyen ve mutabakatlı kıymet tespiti,ön ekspertiz ve hasar gözetimi gibi işleri mutat meslek olarak yapan tarafsız ve bağımsız kişidir.
    Sigorta eksperliği gerçek veya tüzel kişilerce yapılır.Sigorta eksperi unvanı, sigorta eksperliği ruhsatnamesinin alınmasından sonra kazanılır.Sigorta eksperliği yapacaklar, ruhsatnamelerini aldıktan sonra levhaya kayıt olmak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine başvurur.

    YanıtlaSil