29 Eylül 2013 Pazar

FİNANSAL SİSTEM



Kimi kişi ve kurumların gelirleri tüketimleri üzerinde gerçekleşirken, kimilerinin gelirleri tüketimlerini karşılayamamaktadır. Tüketim fazlası olanların tasarruflarını, tüketim açığı olanların kullanımına sundukları piyasalara "Finansal Piyasalar" denir. Bu piyasalarda fonların el değiştirmesi, fon talep edenlerin fon arz edenlere bir belge vermesiyle sonuçlanır. Dolayısıyla finansal piyasalar, "Finansal Varlık" olarak tanımlanan kıymetli evrak niteliğindeki bu belgelerin alınıp satıldığı piyasalar olmaktadır. Bir ekonomide fonları talep edenlerle fonları arz edenler, fon akımını düzenleyen kurumlar, akımı sağlayan araç ve gereçlerle bunları düzenleyen hukuki ve idari kurallar "Finansal Sistem"i oluşturur. Finansal sistem yazılı veya gelenek haline gelmiş kurallar doğrultusunda işler. Görüldüğü üzere finansal sistemi oluşturan unsurlar beş grupta toplanabilir. Bunlar:
 1. Fon arz edenler ( Tasarruf sahipleri),
 2. Fon talep edenler( Yatırımcılar),
 3. Yatırım ve finansman araçları.

MUSTAFA İNCİ

22 yorum:

  1. BANKA

    1. Bankanın Tanımı: Banka, mevduat kabul eden, bu mevduatı en verimli şekilde çeşitli kredi işlemlerinde kullanmak amacını güden veya faaliyetlerinin esas konusu düzenli bir şekilde kredi almak ya da kredi vermek olan ekonomik bir kuruluştur. Diğer bir tanım olarak banka, para, kredi ve sermaye konularına giren her çeşit işlemleri yapan ve düzenleyen, özel veya kamusal kişilerle işletmelerin bu alandaki her türlü ihtiyaçlarını karşılama faaliyetlerinde bulunan bir ekonomik birimdir. En basit tanımını ise şöyle yapabliliriz: Bankalar faizle para alıp veren, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlardır.

    Banka kelimesi İtalyanca banca kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Bankacılığın gösterdiği tarihi gelişme, para kavramının gelişmesiyle yakından ilişkilidir. Bilinen en eski banka Mezopotamya’daki Kızıl Tapınak'tır. Hamurabi yasalarında banka işleminin nasıl yürütüleceği, borçların nasıl tahsil edileceği, komisyonların nasıl belirleneceği konusunda hükümler yer almaktaydı. Sonraki yüzyıllarda bankacılık zengin ailelerin de uğraşmaya başladığı bir konu hâline geldi.

    YanıtlaSil
  2. MUSTAFA İNCİ1 Ekim 2013 10:57

    Bankanın Tanımı: Banka, mevduat kabul eden, bu mevduatı en verimli şekilde çeşitli kredi işlemlerinde kullanmak amacını güden veya faaliyetlerinin esas konusu düzenli bir şekilde kredi almak ya da kredi vermek olan ekonomik bir kuruluştur. Diğer bir tanım olarak banka, para, kredi ve sermaye konularına giren her çeşit işlemleri yapan ve düzenleyen, özel veya kamusal kişilerle işletmelerin bu alandaki her türlü ihtiyaçlarını karşılama faaliyetlerinde bulunan bir ekonomik birimdir. En basit tanımını ise şöyle yapabliliriz: Bankalar faizle para alıp veren, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlardır.

    YanıtlaSil
  3. EŞREF BOYLU3 Ekim 2013 04:40

    finansal piyasalar 3 e ayrılır
    1.mal ve hizmet
    2.faktör
    3.finans

    YanıtlaSil
  4. mustafa inci3 Ekim 2013 09:21

    Kimi kişi ve kurumların gelirleri tüketimleri üzerinde gerçekleşirken, kimilerinin gelirleri tüketimlerini karşılayamamaktadır. Tüketim fazlası olanların tasarruflarını, tüketim açığı olanların kullanımına sundukları piyasalara "Finansal Piyasalar" denir. Bu piyasalarda fonların el değiştirmesi, fon talep edenlerin fon arz edenlere bir belge vermesiyle sonuçlanır. Dolayısıyla finansal piyasalar, "Finansal Varlık" olarak tanımlanan kıymetli evrak niteliğindeki bu belgelerin alınıp satıldığı piyasalar olmaktadır. Bir ekonomide fonları talep edenlerle fonları arz edenler, fon akımını düzenleyen kurumlar, akımı sağlayan araç ve gereçlerle bunları düzenleyen hukuki ve idari kurallar "Finansal Sistem"i oluşturur. Finansal sistem yazılı veya gelenek haline gelmiş kurallar doğrultusunda işler. Görüldüğü üzere finansal sistemi oluşturan unsurlar beş grupta toplanabilir. Bunlar: 1. Fon arz edenler ( Tasarruf sahipleri), 2. Fon talep edenler( Yatırımcılar), 3. Yatırım ve finansman araçları,

    Kaynak: http://notoku.com/finansal-piyasalar-ve-finansal-sistem/#ixzz2gg0nh8ui
    NotOku.com'a teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. mustafa inci3 Ekim 2013 09:27

    para piyasası: kısa vadeli yüksek faizli. sermaye piyasası: sermaye piyasası uzun vadeli düşük faiz ödenir.

    YanıtlaSil
  6. raziye tuğlu4 Ekim 2013 04:26

    Piyasa, genel anlamda arz ve talebin karşılaştığı ortamlardır. Piyasalar reel ve finansal piyasalar olarak
    iki temel grupta toplanabilir. Reel piyasaları; tüketicinin herhangi bir ihtiyacını giderecek mal ve
    hizmetlerin alım satımının yapıldığı mal ve hizmet piyasaları ile mal ve hizmetlerin üretiminde
    kullanılan doğal kaynaklar, emek, sermaye ve girişimcilik gibi üretim faktörlerinin oluşturduğu üretim
    faktörleri piyasaları oluşturur. Finansal piyasalar ise reel piyasaların parasal yönünü oluşturmaktadır.
    Finansal piyasalar, ellerindeki fonları etkin kullanma olanağına sahip olmayan birimlerden, bu fonları
    etkin kullanacak birimlere aktarılmasına olanak sağlayan ortamlardır.

    FİNANSAL SİSTEM
    YAPISAL OLARAK
    1) Mal ve hizmet piyasaları
    2) Faktör piyasaları
    3) Finans piyasaları

    1+2=reel kesim
    3=mali kesim
    1+2+3=finansal kesim

    YanıtlaSil
  7. Paranın değerlendirilmesi için finansal kurumlar çeşitli finansal piyasalarda çalışırlar.
    Finansal piyasalarda, yalnızca finansal sermaye el değiştirir. Fiziksel ya da ekonomik
    sermaye, bina, arazi, makine vb. maddi duran varlıkları kapsamakta iken; finansal
    sermaye, hisse senedi, tahvil ve bono gibi gelecekte değer yaratması beklenen elle
    tutulamayan varlıkları kapsamaktadır.

    FİNANSAL SİSTEM
    SİSTEM OLARAK
    1)Para piyasası=kısa vadeli, yüksek faizli
    Paranın yerine geçen ifadeler;
    a) Yerli ve yabancı para
    b) Hazine bonosu
    c) Banka kartı
    d) Kredi kartı
    e) Repo ve ters repo

    2)Sermaye piyasası=uzun vadeli, düşük faizli
    a) Tahvil
    b) Hisse senedi
    c) Finansman bonoları

    YanıtlaSil
  8. SİBEL BELİ4 Ekim 2013 11:31

    Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), idari ve mali özerkliğe sahip düzenleyici ve denetleyici bir kamu kurumudur. 1981 yılında 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile kurulmuştur. Sermaye Piyasası Kurulu'nun amacı; Sermaye Piyasası Kanunu'nun 1'inci maddesinde açıkça belirtilmiş olup; tasarrufların menkul kıymetlere yatırılarak halkın iktisadi kalkınmaya etkin ve yaygın bir şekilde katılmasını sağlamak amacıyla; sermaye piyasasının güven, açıklık ve kararlılık içinde çalışmasını, tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarının korunmasını, düzenlemek ve denetlemektir.
    SPK'nın ilk başkanı Prof. Dr. İsmail Türk'tür. Mevcut başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, 01/01/2013 tarihinden bu yana kurul başkanlığını yürütmektedir. Kurul başkanları beş yıl için seçilir ve idari tasarrufla (Başbakan, Bakanlar Kurulu, ilgili bakan kararı vb.) görevden alınamaz.
    Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemeleri, sermaye piyasası hukukunun temel kaynaklarından birisidir.

    YanıtlaSil
  9. FATMA KARADEMİR12 Aralık 2013 05:36

    Likidite: Döviz, menkul kıymet, gayrimenkul gibi herhangi bir aktifin kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde (değer kaybına uğramadan) nakde çevrilebilen, kullanılmaya hazır satın alım gücünü ifade eder.




    Likidite Riski: Sahip olunan varlıkların nakit talebini karşılayamaması riskidir. Bu risk özellikle nakde ihtiyaç duyulduğu zaman varlıkların satılamaması ve paraya çevrilememesinden kaynaklanmaktadır. Varlıkların vadelerinin, yükümlülüklerin vadelerinden daha uzun olması durumu likidite riskini artırmaktadır.




    Likidite Senetleri: Piyasadaki likiditeyi düzenlemek ve açık piyasa işlemlerinin etkinliğini artırmak amacıyla kullanılan kısa vadeli senet özelliğinde bir para politikası aracıdır.

    YanıtlaSil
  10. zeynep AÇIKGÖZ12 Aralık 2013 07:19

    Finansal Sistemi Oluşturan Piyasalar şunlardır:
    *Para Piyasası
    *Sermaye Piyasası dır.

    YanıtlaSil
  11. Para Piyasası Enstürümanları
    En yaygın olarak kllanılan örnekleri şunlardır;
    Yerli ve yabancı para
    Hazine bonosu
    Repo ve ters repo
    Banka kartı
    Kredi kartı
    Mevduat sertifikası.

    YanıtlaSil
  12. Gülcan TÜRKMEN12 Aralık 2013 14:48

    Sermaye Piyasası Enstrümanları
    En yaygın olarak kullanılan örnekleri şunlardır;
    -Tahviller
    -Hisse senetleri
    -Finansman Bonoları
    -Gelir ortaklığı senetleri
    -Kar ve zarar ortaklığı belgeleri

    YanıtlaSil
  13. finansal sistemi olusturan piyasalar: finansal sistem fon talebinde bulunanların ihtiyac duydukları yabancı kaynakları saglayabılceklerı piyasalar vadelerine göre para ve sermaye piyasası olmak üzere ikiye ayrılır

    YanıtlaSil
  14. Banka kelimesi İtalyanca banca kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Bankacılığın gösterdiği tarihi gelişme, para kavramının gelişmesiyle yakından ilişkilidir. Bilinen en eski banka Mezopotamya’daki Kızıl Tapınak'tır. Hamurabi yasalarında banka işleminin nasıl yürütüleceği, borçların nasıl tahsil edileceği, komisyonların nasıl belirleneceği konusunda hükümler yer almaktaydı. Sonraki yüzyıllarda bankacılık zengin ailelerin de uğraşmaya başladığı bir konu hâline geldi.

    YanıtlaSil
  15. Şafak Caferoğlu13 Aralık 2013 06:24

    Moralite
    Latince 'moralitas' kelimesinden gelen ve ingilizcede 'morality' olarak ifade edilen kavram karakter,uygun davranış anlamına gelmektedir.Bankacılıkta ise müşterinin yapılan istihbarat sonucunda ahlakı düzeyini belirtmek için kullanılmaktadır.

    YanıtlaSil
  16. banka kelimesi italyanca dan türkçeye geçmiş olup banka kavramının italyanca banco sözcüğünden geldiği sanılmaktadır banco sözcüğü masa yada tezgah anlamına gelir...

    YanıtlaSil
  17. Türk Bankacılık Tarihi, Bankaların Tanımı ve Tarihçesi

    Paranın genel bir değişim aracı olarak kullanılmaya başlanmasından önce, tüccar senetleri ve mal karşılığı kredi şeklinde ilkel banka işlemleri yapılmaya başlamıştı. Bankalar, günümüzdeki yapılarına ticaret ve sanayin geliştiği son çağlarda ulaşmışlardı.

    İlk ticari itibar belgelerinin Mezopotamya'da kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle İ.Ö. 5. ve 6. yy'larda arazi ipoteği ve kefalet karşılığı kredi işlemleri yapıl­mıştır. Ayrıca, halkın tapınaklara ve ilahlara armağan ettikleri ayni maddeler kredi sisteminin kaynağını oluşturmuştur. Bu kaynağın din görevlilerince gelir sağlamak amacıyla ödünç verilmesi ve tapınakların en güvenilir para saklama yerleri olması ile bankacılık sistemi de oluşmaya başlamıştır.

    Paranın değişim aracı olarak kullanılmaya başlaması ile para alıp borç veren, bir ülke ya da şehir parasına çeviren bankerler ortaya çıkmıştır. Bunlar, sarraflık görevlerinin yanı sıra müşterilerinden mev­duat da kabul eder ve bunları yüksek faizlerle başka­larına kredi olarak verirlerdi. Böylece, ilk örnekleri Mezopotamya, Eski Yunan ve Eski Roma'da görülen banka, İtalyancada "masa, tezgah" anlamına gelen banco kelimesinden kaynaklanmaktadır. İtalya' da önlerine bir masa koyarak para ticareti yapan bu kişilere 12. yy' da banchiero (banker) adı verilmiştir. Dünya politika ve ticaretinin en önemli merkezlerinden biri olan Roma 'da önceleri para değiştirmesi şeklinde başlayan bankerlik, daha sonra mevduat kabulü, kredi işlemleri ve poliçe alım satımıyla gelişmiştir.

    YanıtlaSil
  18. Ortaçağda şehirlerin doğması ile birlikte ekono­mik ilişkiler gelişmeye, Haçlı Seferleri nedeniyle orduların gereksinimlerini karşılamak için büyük para nakilleri yapılmaya başlanmıştır. Bu sırada Avrupa'nın Doğu ülkeleri ile ticareti de gelişmek­teydi. Bu nedenlerle, ticaretin kolaylıkla yürütülebilmesi için para işlemlerinde aracılık edecek kurumlara ihtiyaç duyulmuştur. Bütün bu olaylar banka sisteminin gelişimini hızlandırırken ticaret hukuku­nun da doğmasına neden olmuştur. Bunun yanında İslam ve Hristiyan dinlerinin faizi yasak etmesi, bankacılığın gelişiminde önemli bir engel olarak ortaya çıkmıştır. Bu iki dinin koyduğu faiz yasaklamasıyla Museviler banka sistemine egemen olmuşlardır.

    Günümüz bankacılığı 1157' de Venedik Bankası'nın kurulması ile başlamıştır. 1408'de Genova Bankası kurulmuştur. Yeni çağla birlikte Avrupa'da düşünce ve ekonomi alanında başlayan önemli değişiklikler nedeniyle faizin meşruluğunun kabul edilmesi bankacılığın gelişimini engelleyen en önemli sebeplerden birini ortadan kaldırılmıştır. Sömürgeleşmenin yaygınlaşması ile birlikte ticaretin çeşitlen­meye başlaması bankaları da uzmanlaşmaya ve birleşmeye yöneltmiştir.

    19. yy' da ticaret sermayesinin gelişimi ve sanayi devrimi banka sistemini büyük bir hızla geliştirmiştir. bankaları parasal ilişkilerin odaklaştığı en önemli mali kurumlardan biri haline getirmiştir. Her ülkede aynı biçimde olmamakla birlikte, genellikle halktan mevduat toplayarak kaynak oluşturan bankalar tica­ret alanında uzmanlaşırken kendi öz sermayeleriyle çalışan bankalar da yatırım bankacılığında uzmanlaşmıştır. Ticari kapitalizmden sanayi kapita­lizmine geçiş sürecinin başlamasıyla bankacılık ala­nında da birleşmeler başlamıştır.

    YanıtlaSil
  19. SULTAN KÜÇÜK26 Aralık 2013 04:42

    Banka kelimesi İtalyanca banca kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Bankacılığın gösterdiği tarihi gelişme, para kavramının gelişmesiyle yakından ilişkilidir. Bilinen en eski banka Mezopotamya’daki Kızıl Tapınak'tır. Hamurabi yasalarında banka işleminin nasıl yürütüleceği, borçların nasıl tahsil edileceği, komisyonların nasıl belirleneceği konusunda hükümler yer almaktaydı. Sonraki yüzyıllarda bankacılık zengin ailelerin de uğraşmaya başladığı bir konu hâline geldi.

    YanıtlaSil
  20. Finansal Sistemi Oluşturan Unsurlar:
    1. Fon arz edenler ( Tasarruf sahipleri),
    2. Fon talep edenler( Yatırımcılar),
    3. Yatırım ve finansman araçları,
    4. Yardımcı kuruluşlar,
    5. Hukuki ve idari düzendir.

    YanıtlaSil
  21. FİNANSAL SİSTEMİ OLUŞTURAN PIYASALAR
    Para Piyasaları: Kısa vadeli borçlanma araçlarının el
    değiştirdiği piyasalar
     Sermaye Piyasaları: Orta ve uzun vadeli kaynak
    sağlayan araçların el değiştirdiği piyasalar

    YanıtlaSil
  22. nuray cankul4 Ocak 2014 07:31

    Finansal Sistem ve Finansal Piyasaların Rolü
    Finansal piyasalar, fon talep edenler ile fon arz edenlerin bir araya geldiği piyasalar olarak adlandırılmakla birlikte, bu tanım yetersiz kalmaktadır. Zira tanımdan finansal piyasaların sadece fon arz edenlerle fon talep edenlerden oluştuğu sonucu çıkmaktadır. Oysa finansal piyasalar, fon akımlarını düzenleyen kurumlar, akımı sağlayan araç ve gereçler ile bunları düzenleyen hukuki ve idari kurallardan oluşmaktadır.

    YanıtlaSil