29 Eylül 2013 Pazar

Finansal Sistem ve Finansal Piyasaların Rolü



Finansal piyasalar, fon talep edenler ile fon arz edenlerin bir araya geldiği piyasalar olarak adlandırılmakla birlikte, bu tanım yetersiz kalmaktadır. Zira tanımdan finansal piyasaların sadece fon arz edenlerle fon talep edenlerden oluştuğu sonucu çıkmaktadır. Oysa finansal piyasalar, fon akımlarını düzenleyen kurumlar, akımı sağlayan araç ve gereçler ile bunları düzenleyen hukuki ve idari kurallardan oluşmaktadır. Buna göre finansal piyasalar beş ana unsurdan oluşmaktadır:

Finansal piyasaların unsurları

- Fon arz edenler (Tasarruf sahipleri)
- Fon talep edenler (Yatırımcılar)
- Yatırım ve finansman araçları
- Finansal aracı kurumlar
- Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar

YELİZ TAŞPINAR

12 yorum:

  1. Gözde Yıldız29 Eylül 2013 15:15

    BANKA

    1. Bankanın Tanımı: Banka, mevduat kabul eden, bu mevduatı en verimli şekilde çeşitli kredi işlemlerinde kullanmak amacını güden veya faaliyetlerinin esas konusu düzenli bir şekilde kredi almak ya da kredi vermek olan ekonomik bir kuruluştur. Diğer bir tanım olarak banka, para, kredi ve sermaye konularına giren her çeşit işlemleri yapan ve düzenleyen, özel veya kamusal kişilerle işletmelerin bu alandaki her türlü ihtiyaçlarını karşılama faaliyetlerinde bulunan bir ekonomik birimdir. En basit tanımını ise şöyle yapabliliriz: Bankalar faizle para alıp veren, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlardır.

    Banka kelimesi İtalyanca banca kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Bankacılığın gösterdiği tarihi gelişme, para kavramının gelişmesiyle yakından ilişkilidir. Bilinen en eski banka Mezopotamya’daki Kızıl Tapınak'tır. Hamurabi yasalarında banka işleminin nasıl yürütüleceği, borçların nasıl tahsil edileceği, komisyonların nasıl belirleneceği konusunda hükümler yer almaktaydı. Sonraki yüzyıllarda bankacılık zengin ailelerin de uğraşmaya başladığı bir konu hâline geldi.

    YanıtlaSil
  2. Yeliz TAŞPINAR1 Ekim 2013 08:58

    Finansal Sistem ve Finansal Piyasaların Rolü
    Finansal piyasalar, fon talep edenler ile fon arz edenlerin bir araya geldiği piyasalar olarak adlandırılmakla birlikte, bu tanım yetersiz kalmaktadır. Zira tanımdan finansal piyasaların sadece fon arz edenlerle fon talep edenlerden oluştuğu sonucu çıkmaktadır. Oysa finansal piyasalar, fon akımlarını düzenleyen kurumlar, akımı sağlayan araç ve gereçler ile bunları düzenleyen hukuki ve idari kurallardan oluşmaktadır (Şekil 1. 5). Buna göre finansal piyasalar beş ana unsurdan oluşmaktadır:

    Finansal piyasaların unsurları

    - Fon arz edenler (Tasarruf sahipleri)
    - Fon talep edenler (Yatırımcılar)
    - Yatırım ve finansman araçları
    - Finansal aracı kurumlar
    - Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar

    YanıtlaSil
  3. H.Gül Girgin1 Ekim 2013 12:29

    Finansal piyasalar,finansal sistemin bir parçası olarak tasarruf fazlası olan arz sahipleri ile borç talep edenler arasındaki fon transferinin yardımcı kuruluşlar vasıtasıyla sağlandığı piyasalardır.Finansal piyasalar menkul kıymetlerin değişime uğradığı pazarlardır.Fon arz edenlerin gelirlerinden daha az harcama yapmakta ve tasarruf ortaya çıkartmaktadır.Fon talep edenler ise tam tersi olarak gelirlerini geçen harcamalarda bulunur ve finansal pazarlarda fon gereksinimlerini karşılarlar.

    YanıtlaSil
  4. EMİNE KOCATEPE3 Ekim 2013 09:35

    Kimi kifli ve kurumlar›n gelirleri tüketimleri üzerinde gerçekleflirken, kimilerinin
    gelirleri tüketimlerini karfl›layamamaktad›r. Tüketim fazlas› olanlar›n tasarruflar›n›,
    tüketim a盤› olanlar›n kullan›m›na sunduklar› piyasalara finansal piyasalar denir.
    Bu piyasalarda fonlar›n el de¤ifltirmesi, fon talep edenlerin fon arz edenlere bir
    belge vermesiyle sonuçlan›r. Dolay›s›yla finansal piyasalar, finansal varl›k olarak
    tan›mlanan k›ymetli evrak niteli¤indeki bu belgelerin al›n›p sat›ld›¤› piyasalar olmaktad›r.
    Bir ekonomide fonlar› talep edenlerle fonlar› arz edenler, fon ak›m›n› düzenleyen kurumlar, ak›m› sa¤layan araç ve gereçlerle bunlar› düzenleyen hukuki ve
    idari kurallar finansal sistemi oluflturur. Finansal sistem yaz›l› veya gelenek haline
    gelmifl kurallar do¤rultusunda ifller. Görüldü¤ü üzere finansal sistemi oluflturan
    unsurlar befl grupta toplanabilir. Bunlar:
    1. Fon arz edenler (Tasarruf sahipleri),
    2. Fon talep edenler (Yat›r›mc›lar),
    3. Yat›r›m ve finansman araçlar›,
    4. Yard›mc› kurulufllar,
    5. Hukuki ve idari düzendir.
    Finansal sistemin ö¤eleri daha ayr›nt›l› bir biçimde fiekil 18.1’de verilmektedir.

    YanıtlaSil
  5. ABDURRAHMAN AKTAŞ3 Ekim 2013 13:07

    sermaye piyasası enstrümanları her zaman her zaman uzun vadelidir...finansal piyasalar devlet için çok önemlidir toplumun refahı artar... ve bu finansal piyasaları TCMB SPK TMSF vb. birçok kurum düzenler ve denetler

    YanıtlaSil
  6. MUSTAFA BİLİCİ3 Ekim 2013 13:10

    FİNANSAL SİSTEM
    MAL VE HİZMET PİYASASI FAKTÖR PİYASALARI FİNANS PİYASALARI OLMAK ÜZERE 3 E AYRILIR ... bunlarda mal ve hizmet piyasası günlük hayatta karşımıza çıkan en çok kullanılan piyasalardır ... FAKTÖR PİYASASI ise daha çok hammadde ile ilgilidir satıma uygunluk kazandırılmasıdır ... finans piyasası ise tasarrufların ekonomiye kazandırmaktır... finansal piyasa artışı devleti büyük ölçüde etkiler devletin gelirlerini artırır toplumsal refah olur... bu hafta bunları öğrendim işte.... artık diğer haftalara kısmet ne olursa :)

    YanıtlaSil
  7. Eylem PAPATYA5 Ekim 2013 01:07

    Finansal sistem: Ekonomideki fon arz ve talebini dengeleyen, fonları zaman,miktar,vade ve kişiler bakımından kullanılabilir duruma getirme fonksiyonunu gören bir sistemdir.

    Finansal Sistemin İşlevleri
    1.Malların, hizmetlerin ve varlıkların el değiştirmesinde aracılık
    2.Büyük ölçekli projelerin finansmanını kolaylaştırmak amacıyla tasarruf birikimi ve risk dağıtım sistemi oluşturarak mülkiyetin tabana yayılması
    3.Ekonomik kaynakların zaman içerisinde,coğrafi bölgeler ve sektörler arasında transferinin sağlanması
    4.Risk yönetimi ve risk kontrolü yöntemlerinin geliştirilmesi
    5.Fiyat bilgisinin sağlanması
    6.Asimetrik bilgi sorunun çözümünün kolaylaştırılması

    YanıtlaSil
  8. Hacer FİLİZ5 Ekim 2013 01:10

    Finansal Sistem
    1.Mal Hizmet Piyasaları
    2.Faktör Piyasaları:Bir malın veya hizmetin üretilmesi için gerek olan ham maddelerin alıp satıldığı piyasadır.
    3.Finans Piyasaları:İnsanların tasarruflarını değerlendirdiği, kar elde etmek için para yatırdığı piyasalardır.

    Finansal piyasaların önemi
    1.Gelir ve refah artışı
    2.Rekabet artışı
    3.Tabana yayılma ve dengeli gelir dağılımı

    YanıtlaSil
  9. Esin ŞERMET5 Ekim 2013 01:11

    Finansal Sistemi Oluşturan Piyasalar

    PARA PİYASALARI: Kısa vadelidir. Faizi yüksektir.

    SERMAYE PİYASALARI: Paranın birikmesiyle oluşur. Uzun vadelidir.

    Para Piyasası Enstrümanları
    -Yerli ve Yabancı Para
    -Hazine Bonosu
    -Kredi Kartı
    -Banka Kartı
    -Repo ve Ters Repo

    Sermaye Piyasası Enstrümanları
    -Tahvil
    -Hisse Senedi
    -Finansman Bonoları

    YanıtlaSil
  10. GAMZE ÇAĞLAR5 Ekim 2013 12:04

    PİYASAYI DENETLEYEN VE DÜZENLEYEN KURUMLAR BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU (BDDK) Türkiye'de tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak, bankalar ve özel finans kurumlarının piyasa disiplini içerisinde sağlıklı, etkin ve dünya ölçeğinde rekabet edebilir bir yapıda işleyişi için uygun ortamı yaratmak bu sayede ülkenin uzun vadeli büyümesine ve istikrarına katkıda bulunmak amacıyla 31 Ağustos 2000 tarihinde kurulmuş özerk bir kurumdur. İdari yapılanma, Kurul ve Kurum şeklinde örgütlenmiştir. Kurulun karar organı olarak aldığı karar ve yaptığı düzenlemelerin uygulanması, Kurumun yetki ve görevleri arasındadır.

    BDDK, 5411 sayılı Bankacılık Kanunun ve mevzuatla kendisine verilen düzenleme ve denetlemeyle ilgili görev ve yetkileri kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır. Kurumun kararları yerindelik denetimine tâbi tutulamaz. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi BDDK kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez.

    Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, BDDK'nın karar organıdır. Kurul; biri başkan, biri ikinci başkan olmak üzere yedi üyeden oluşur. Kurul Başkanı Kurumun da başkanıdır.

    Kurumun şu anki başkanı Mukim Öztekin'dir.

    YanıtlaSil
  11. GAMZE ÇAĞLAR7 Ekim 2013 03:46

    TEMEL BANKACILIK KAVRAMLARI

    RİSK: Hedefin gerçekleşmesini engelleyecek her türlü gelişmenin gerçekleşme olasılığıdır.

    NAKİT KREDİ: Para olarak kullandırılan kredi.

    GAYRİNAKİT KREDİ: Para olmayan kredidir. Banka müşterileri üçüncü şahıslara karşı bir borcun ödenmesi suretiyle kullandırılan kredidir.

    KREDİ SKORLAMASI: Müşteri kredi bilitesinin finansal olan veya olmayan verilerden hareketle istatiksel yöntemlerle ifade edilmesidir.

    PLASMAN: Bankaların sermaye mevduat gibi imkanlar ile yaratmış olduğu kaynaklarına gelir elde etmek üzere kredi gayrimenkul ve menkul gibi varlıklara dönüşmesidir.

    DEPASMAN: Geçici süreyle müşteri kredi limitinin aşılması olayıdır.

    YanıtlaSil
  12. ŞERİFE ŞEYMA POLAT22 Ekim 2013 03:32

    BANKALARIN FONKSİYONLARI
    1)FON AKTARIMI: Finansal sistem içinde tasarruf edilen fonları fon fazlası olanlardan toplayıp fon ihtiyacı olanlara aktarır.Bu işlemi yaparken bankalar faiz ve masraf geliri elde eder.

    2)HİZMET FONKSİYONU: Bankalar mevduat toplamak ve kredi toplamak gibi temel işlevlerinin yanı sıra çeşitli hizmet ürünleri sunan finans kuruluşlarıdır.Bu ürünleri sunarken çeşitli komisyon ve masraf geliri elde eder..

    YanıtlaSil