22 Eylül 2013 Pazar

TEMEL DIŞ TİCARET KAVRAMLARI



1. Marka: Marka, bir veya birden çok mal grubunun adını belirlemeye yarayan ve rakiplerinden ayrılıp farklılık yaratmasına yaramaktadır.
2.Serbest Bölge: Serbest bölge demek, bir şirketin bulunduğu ülke sınırları içerisinde yer alması ancak dış ticarette vergi ve gümrük mevzuatının dışında kalan bölgelere denmektedir.
3. Sigorta: Dış ticarette her zaman için bir mal veya hizmet, ihracatçıdan ithalatçı firmaya geçene kadar zarar görmesi halinde zararın giderilmesi için sigortalanmaktadır.

Dış Ticaret Türleri:

1. İthalat: Yabancı bir ülkede yer almakta olan bir şirketten mal veya hizmet almaya verilen genel isimdir.
2. İhracat: Bir başka ülkedeki firmalara mal veya hizmet satmaya verilen genel isimdir. Çeşitli yollarla başka firmalara ürün veya hizmet satımında kullanılan yöntemler ihracat adı altında incelenmektedir.
3. Transit Ticaret: Bir ülkeden başka bir ülkeye gidecek olan malın ortadaki bir ülkenin üzerinden geçmesi ve bu yolun üzerinden diğer ülkelere ulaştırılmasına denmektedir. Bu hizmetlerin tamamı transit ticaret olarak incelenmektedi

35 yorum:

  1. türkiye avrupa birliği ülkeleri ile karşılaştırıldığında en büyük ve en genç araç filosuna sahip ülkelerden biridir.
    2023 vizyonu çerçevesinde 500 milyar dolar ihracat hedefi göz önüne alındığında benzeri kısıtların bertaraf edilmesi hayati önem kazanmıştır.

    YanıtlaSil
  2. kadir bayram yzc27 Eylül 2013 02:47

    Türkiye'nin sürdürülebilir ihracat artışını sağlayacak yapıya ulaşma hedefi doğrultusunda ve küresel rekabet ortamında önemli bir oyuncu olabilmesi için üretim kaynaklarını etkin bir biçimde kullanmak zorundadır.

    YanıtlaSil
  3. ebubekir çetin27 Eylül 2013 02:50

    TEMEL DIŞ TİCARET KAVRAMLARI
    1. Marka: Marka, bir veya birden çok mal grubunun adını belirlemeye yarayan ve rakiplerinden ayrılıp farklılık yaratmasına yaramaktadır.
    2.Serbest Bölge: Serbest bölge demek, bir şirketin bulunduğu ülke sınırları içerisinde yer alması ancak dış ticarette vergi ve gümrük mevzuatının dışında kalan bölgelere denmektedir.
    3. Sigorta: Dış ticarette her zaman için bir mal veya hizmet, ihracatçıdan ithalatçı firmaya geçene kadar zarar görmesi halinde zararın giderilmesi için sigortalanmaktadır.
    Dış Ticaret Türleri:
    1. İthalat: Yabancı bir ülkede yer almakta olan bir şirketten mal veya hizmet almaya verilen genel isimdir.
    2. İhracat: Bir başka ülkedeki firmalara mal veya hizmet satmaya verilen genel isimdir. Çeşitli yollarla başka firmalara ürün veya hizmet satımında kullanılan yöntemler ihracat adı altında incelenmektedir.
    3. Transit Ticaret: Bir ülkeden başka bir ülkeye gidecek olan malın ortadaki bir ülkenin üzerinden geçmesi ve bu yolun üzerinden diğer ülkelere ulaştırılmasına denmektedir. Bu hizmetlerin tamamı transit ticaret olarak incelenmektedir.

    YanıtlaSil
  4. AYŞEGÜL KUTAY

    DIŞ TİCARETİN TÜRLERİ ;
    1 İTHALAT ;başka ülkelerde üretilmiş malların ülkedeki alıcılar tarafından satın alınmasıdır.
    2İHRACAT; bir malın ülkelere döviz karşılığı yapılan satışına ihracat denir.
    3TRANSİT TİCARET ;yurt dışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmadan yada antrepodan satın alınan malın,ülkemiz üzerinden transit olarak veya doğrudan doğruya yurt dışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmaya yada antrepoda satılmasıdır.

    YanıtlaSil
  5. MÜRŞİDE ÇATAKDERE27 Eylül 2013 06:35

    DIŞ TİCARETİN BAŞLICA AMAÇLARI ;
    1 Hazıneye gelır kazandırmak.
    2 İktisadi kalkınma
    3 Cari açığın önlenmesi
    4 Yurtiçi fiyat istikrarının korunması
    5 Ülke sanayısını diş rekabetten koruma
    6 Piyasadakı aksaklıkların önlenmesi
    7 Sosyal etkenler
    8 Uluslararası ilişkilerin iyileştirilmesi
    9 Diş ticarette monopol gücünden faydalanmak
    10 Kendı kendıne yeterli olma istegi ..

    YanıtlaSil
  6. DIŞ TİCARET NEDİR İHRACAT İTHALAT KAVRAMLARI
    Bir ülkedeki kamu kuruluşlarının, özel kişi ve kuruluşların diğer ülkelerle yaptıkları mal ve hizmet alım ve satımları. Dış ticaret kavramının kapsamına sadece mal ve hizmet alım satımları girer. Uluslararası ekonomik işlemler içinde en önemli yeri tutmakla birlikte, bir ülkenin tüm dış ekonomik ilişkilerinin yalnızca dış ticaretten oluşmadığı da gerçektir. Örneğin uluslararası ekonomik ilişkilerin diğer önemli bir bölümünü sermaye akımları oluşturur ki bunlar dış ticaret kavramı içine girmez. Alınıp satılan malların sayısı ve nitelikleri her geçen gün değişse de ülkeler arasında mal ve hizmet alım satımlarının tarihi çok eskilere kadar iner. Dışarıya mal ve hizmet satımına "Ihfacat", dışarıdan mal ve hizmet satınalımma da "İthalat" adı verilir.Genel olarak ihracat ve ithalat tanımları;
    İhracat:Bir malın ,yürürlükteki ihracat mevzuatı ile gümrük mevzuatına uygun şekilde Türkiye gümrük bölgesi dışına veya serbest bölgelere çıkarılmasını ya da müşteşarlıkça ihracat olarak kabul edilecek çıkış işlemlerine denir.
    İthalat:Bir ülkedeki alıcıların ,başka ülkelerde üretilmiş mal ve hizmetleri satın almalarına denir.
    Dış ticaret müşteşarlığının verilerine göre,Türkiye'de imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin %98 KOBİ'ler oluşturmaktadır.Geriye kalan da %2 birimini holdingler gibi şirketler oluşturmaktadır.Küçük ve orta ölçekli işletmeler ülke genelinde %77 istihdam yaratarak GSMH'dan %38'lik pay almaktadır.
    Bazı yıllarda ihracat ve ithalat yılları şöyle gösterilmektedir.
    YILLAR..İHRACAT...İTHALAT
    1923 /51 /87
    1924 /82 /101
    1925 /103 /129
    ' ' ' ' / /
    ' ' ' '
    2010 /113.975 /185,535
    2011 /137,907 /240,842

    YanıtlaSil
  7. Dış Ticaret: Ülkelerin birbirleriyle yapmış oldukları ticarete dış (uluslararası) ticaret denir. Ülkeler, ihtiyaç duydukları bütün malları kendileri üretemez. Ülkede yeterli miktarda üretilmeyen mallar, dış ticaret yoluyla elde edilir. Örneğin ülkemizde pamuk, fındık, krom üretimi yeterlidir; fakat petrol üretimi yeterli değildir. Dolayısıyla petrolü başka ülkelerden alırız. Dış ticaret ödemelerinde uluslararası geçerliliği kabul edilen döviz kullanılır. Bazı durumlarda ise takas yöntemi ile dış ticaret gerçekleştirilebilmektedir. Dış ticarette ülkeler arası belli bir mesafenin olması; ürünlerin taşınması, teslimi ve bedellerinin ödenmesi gibi birçok riski de beraberinde getirmektedir.

    YanıtlaSil
  8. Betül Kızılkaya27 Eylül 2013 07:02

    ULUSLARARASI TİCARETİ DOĞURAN ANA NEDENLER

    1- Bazı malların üretiminin ülke ihtiyaçlarına göre bol veya kıt olması
    2- Bazı malların üretiminde ülkeler arasındaki fiyat farklılıkların olması
    3- Bazı malların üretiminin ülkeler arasında malın veya ürün farklılığından ileri gelmesi.
    Başka bir deyişle uluslararası ticaretin dayandığı ana faktörleri şöyle sıralayabiliriz:
    a) Yerli Üretimin yetersizliği;
    - Doğal kaynakların yeryüzüne dengesiz dağılımı,
    - Teknik bilgi ve uzman işgücü arzır yetersizliği,
    - Ekonomik gelişme farklıkları,
    b) Uluslararası fiyat farklılıkları,
    c) Malın farklılaştırılması,

    YanıtlaSil
  9. Dış ticaret dengesi : Mal ihracatı ile ithalatı arasındaki farka dış ticaret dengesi denir.Bu fark negatif bir değer ise ticaret açıklığı , pozitif bir değer ise ticaret fazlası söz konusudur.

    YanıtlaSil
  10. selen altuntepe27 Eylül 2013 12:33

    Malların ve sermayenin ulusal sınırların dışına akışıyla ilgilidir. Dış ticaret alım satım işlemlerinin teslimi açısından ithalat ve ihracat olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Ülke ekonomisinin kalkınmasında ihracat önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle ülkelerde ihracatın artırılması, ithalatın azaltılması önemli hedefler arasındadır. Ülkelerin bu hedeflere ulaşmak için aldıkları kararlar ve tedbirler dış ticaret politikasını oluşturur dış ticaret
    Dış ticaret politikası açısından bir devletin dış ticaretini etkileyebilecek unsurların başlıcaları gümrük resmi, ticaret antlaşmaları, yasaklar, primler, sübvansiyonlar ve idari korumacılık olarak sınıflandırılabilir. Bunlardan yasaklar, ithalat ve ihracat yasaklarıyla transit geçiş yasakları şeklinde bir ayırıma tabi tutulurken; gümrük resmi de aynı şekilde ithalat, ihracat ve transit ticarette uygulananlar olarak üçe ayrılmaktadır.
    Dış ticaret, ithalat ve ihracattan oluşur ve dış ülkelerle mal bazında yapılan ticaret rakamlarını içerir. Bir ülkenin ekonomik ilişkilerinin önemli bir bölümünün, dış ticaret istatistiklerinde gözlemlenmesi mümkündür.
    Dış ticarette en önemli göstergeler, dış ticaret açığı ve dış ticaret hacmi rakamlarıdır. İthalatın ihracattan fazla olması halinde dış ticaret açığından, az olması halinde ise dış ticaret fazlasından söz edilir. Dış ticaret hacmi denildiğinde ise, ithalat ve ihracat rakamlarının toplamı, yani o ülkenin gerçekleştirmiş olduğu toplam dış ticaret akla gelmelidir.
    Diğer bir gösterge olan ihracatın ithalatı karşılama oranı ise, ihracatın ithalata bölünmesiyle bulunur ve dış ticaretin genel seyri hakkında fikir verir.

    YanıtlaSil
  11. Dış Ticaret Politikasının Amaçları

    - Dış ödemeler dengesizliklerinin giderilmesi
    - Dış rekabetten korunma
    - Ekonomik kalkınma
    - Piyasa aksaklıklarının giderilmesi
    - Ekonominin liberalleştirilmesi
    - İç ekonomik istikrarın sağlanması
    - Hazineye gelir sağlamak
    - Dış piyasalarda monopol gücünden yararlanma
    - Otarşi
    - Sosyal ve siyasal nedenler
    - Dış politik amaçlar

    YanıtlaSil
  12. Hüseyin ÇELİK28 Eylül 2013 08:06

    Türkiye’ nin yaptığı ithalat ve ihracatında önemli yerlere sahip ülkeler bulunmaktadır.

    Bu ülkelerden Almanya ile önemli ticari ilişkilerimiz vardır. Almanya’ ya hazır giyim eşyaları, otomotiv ürünleri, elektronik eşya, yarı mamul mallar (deri, kağıt, kauçuk), tütün, meyve ve sebze ithal ederiz. Bizim Almanya’ ya ihracat ettiğimiz mallar ise, otomobil ve diğer taşıtlar, çeşitli makineler, plastik ve plastik ürünler, eczacılık ürünleri bulunmaktadır.

    Amerika Birleşik Devletleriyle de bazı ticaret bilgileri bulunmaktadır. Türkiye’ ye yaptığı ihracat, hurda demir ve çelik, sivil uçak ve helikopter, haberleşme cihazları, elektrikli cihazlar, eczacılık ürünleri, tıbbi malzemeler, mısır ve soya yağı gibi ürünler bulunmaktadır. Türkiye’den yapılan ithalat ürünleri hazır giyim eşyası, demir ve çelik ürünleri, tütün, çeşitli meyve ve sebze ürünleri bulunmaktadır.

    Türkiye ile İngiltere arasında ticari ilişkilerde bulunmaktadır. Türkiye’ nin yaptığı ihracat ürünleri şunlardır. Petrol ürünleri, eczacılık ürünleri, otomobil ve kara taşıtları, uçak ve çeşitli makineler gibi ürünler bulunmaktadır. Bu ülkenin bizden yaptığı ithalat ürünleri arasında otomotiv ürünleri, hazır giyim eşyaları, elektronik eşya, yarı mamul mallar (deri, kağıt, kauçuk), meyve ve sebze gibi ürünler bulunmaktadır.

    Türkiye’ nin İtalya ile ticari ilişkileri de bulunmaktadır. Türkiye’ye yaptığı ihracat ürünleri arasında Motorlu kara taşıtları, çeşitli makineler, ilaçlar ve kimyasal maddeler, mutfak eşyaları ve ev gereçleri bulunmaktadır. Türkiye’ den yaptığı ithalat ürünleri arasında otomotiv ürünleri, pamuk ve pamuk ipliği, hazır giyim eşyaları, elektronik eşyalar, demir ve çelik ürünleri, çeşitli meyve ve sebzeler bulunmaktadır.

    Türkiye ile Fransa arasında bazı ticari ilişkiler de bulunmaktadır. Türkiye’ye yaptığı İhracat ürünleri arasında otomobil ve diğer kara taşıtları, çeşitli makineler, haberleşme cihazları, kimyasal ürünler, eczacılık ürünleri, kozmetik ürünler, demir ve çelik ürünleri, uçak ve savunma sanayisi ürünleri bulunmaktadır. Türkiye’ den satılan ürünler arasında hazır giyim eşyaları, iplik, deri ürünler, elektronik eşya, çeşitli meyve ve sebzeler gibi ürünler bulunmaktadır.
    Türkiye'nin ihraç ettiği ürünler:
    Tekstil,Meyve Sebze,Demir Çelik ürünleri,Bor madeni,Fındık,Zeytin,Üzüm,İncir,Turunçgiller,Tütün,Pamuk,Beyaz eşya ve çeşitli madenler (özellikle krom ve bakır)

    Ülkemize ithal edilen başlıca ürünler:Ham petrol,Çeşitli makineler ve kimyasal maddeler,Motorlu taşıtlar,Kahve,Kakao,Baharattır.

    YanıtlaSil
  13. İhracat:Bir malın ,yürürlükteki ihracat mevzuatı ile gümrük mevzuatına uygun şekilde Türkiye gümrük bölgesi dışına veya serbest bölgelere çıkarılmasını ya da müşteşarlıkça ihracat olarak kabul edilecek çıkış işlemlerine denir.
    İthalat:Bir ülkedeki alıcıların ,başka ülkelerde üretilmiş mal ve hizmetleri satın almalarına denir.

    YanıtlaSil
  14. DIŞ TİCARETİN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ
    Dış ticaret, alıcı ile satıcının farklı ülkelerde olduğu ve ülkelerin belirlediği belli kanunlar çerçevesinde gerçekleşen ticaret türüdür. Bu ticaret türünün en önemli özelliği, satıcı için sınırsız pazar payına ulaşma imkanıdır.

    Eğer üreticiyseniz ve üretimlerinizin bir kısmını yurt dışına ihraç etmek istiyorsanız mutlaka dış ticaret eğitimi almanız gerekiyor. Elbette eğitim almadan ticareti yapabillirsiniz fakat usülleri öğrenmek, problem karşısında nasıl aksiyonlar alacağınızı bilmek elinizi güçlendirebileceği gibi sizi maddi manevi zararlardan da kurtarabilir.

    YanıtlaSil
  15. DIŞ TİCARET DENGESİ
    Dış ticaret dengesi, bir ülkenin mal alım-satımlarının dengesidir.
    İhracat miktarı, yurtdışına satılan malların değerleri toplamına eşitken; ithalat miktarıysa yurtdışından ülkeye giren malların değerleri toplamına eşittir. Buna göre dış ticaret dengesi ihracat ile ithalat arasındaki ilişkiyi açıklar.
    Ülke ihracatı, ithalatından büyükse net ihracat 0'dan büyük olur. Bu durumda, ülkenin dış ticaret fazlası vardır. Aksine, ülke ihracatı, ithalatından küçükse net ihracat 0'dan küçük olur. Bu durumdaysa ülkenin dış ticaret açığı vardır. Ülkenin ihracat ve ithalat değerlerinin birbirine eşit olması durumundaysa net ihracat 0'a eşittir ve dış ticaret dengesi 0'dır. Ülke dış ticareti dengededir.
    Mal ihracatı ile ithalatı arasındaki farka dış ticaret dengesi veya kısaca ticaret dengesi denir. Bu fark negatif bir değer ise ticaret açığı, pozitif bir değer ise ticaret fazlası söz konusudur.

    YanıtlaSil
  16. Bahar Babalık28 Eylül 2013 16:15

    Dış ticaret müştedarlığının verilerini yorumlarsak;
    işletmeci: KOBİ: %98 DİĞER: %2
    İstihdam: %77 DİĞER: %23
    GSMH: %38 DİĞER: %62
    Bu verileri yorumlarsak KOBİ işltmecilerinin yoğunluğuna karşın %2 lik bir payda yer alan diğer işletmeler asıl yönetimi ve GSMH yı ele alan, yöneten ve döndüren kısımda yer alıyor. Bu veriler de KOBİ'lerin küresel rekabette verimsiz olarak işletildiğini göstermektedir.

    YanıtlaSil
  17. Dış Ticareti TÜRKİYE İçin Önemi ?


    Dış ticaret, alıcı ile satıcının farklı ülkelerde olduğu ve ülkelerin belirlediği belli kanunlar çerçevesinde gerçekleşen ticaret türüdür. Bu ticaret türünün en önemli özelliği, satıcı için sınırsız pazar payına ulaşma imkanıdır.
    Eğer üreticiyseniz ve üretimlerinizin bir kısmını yurt dışına ihraç etmek istiyorsanız mutlaka dış ticaret eğitimi almanız gerekiyor. Elbette eğitim almadan ticareti yapabillirsiniz fakat usülleri öğrenmek, problem karşısında nasıl aksiyonlar alacağınızı bilmek elinizi güçlendirebileceği gibi sizi maddi manevi zararlardan da kurtarabilir.Bireysel açıdan ithalat ve ihracatın size olan etkilerini yukarıda belirtmeye çalıştık fakat bir de bu işin ülkemize olan etkisi de mevcuttur. Bildiğiniz gibi ülkelerin gelir kaynaklarından bir tanesi de yurt dışına üretim ve hizmet satmaktır yani yurt dışından para girişi sağlamaktır. Ülkemizin giderlerinden bir tanesi ise yurt dışından ürün, hizmet veya ham madde alımıdır. Her nasıl ki ihracat ile ülkemizin gelir hanesine sayı yazılırken, ihtalat ile gider hanesine sayı yazılmaktadır. Her ülke gelir ve gider dengesini düzgün kurmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise ihracat ve ithalat dengeleridir. Bu dengeyi kurmak ve pozitif yönde geliştirmek için ülkeler ihracatı teşvik ederler. Özellikle bazı maddelerde, ürünlerde teşvikler vererek o ürünlerin, kırılımın yurt dışında daha fazla satışına olanak sağlamaktadır.

    YanıtlaSil
  18. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  19. DIŞ TİCARET NEDİR ?

    Dış ticaret Eğitimi genel anlamı ile ülke içinde bulunan malların ve ulusal sermayenin ülke sınırları dışına paylaşımı ile açıklanabilir. Dış ticaret ülke içi ve dışı alım-satım işlemleri itibariyle ithalat ve ihracat olmak üzere iki bölüme ayrılır. Ülke içerisinde gerçekleştirilen alım-satım işlemlerine ithalat, ülke dışı alım-satım işlemlerine ise ihracat adı verilmektedir. Ülke ekonomisinin geliştirilmesi açısından ihracaht önemlidir. Çünkü dışarıdan alım-satım ülkeye hem farklı para biriminin gelmesini hem de dış ülkeler ile olan ticaretin gelişmesini sağlamaktadır. Bunun için ülkeler açısından ihracatın artırılması ve ithalatın azaltılması ülkenin önemli amaçları arasındadır. Bu amaçlar doğrultusunda ülkeler kendilerine dış ticaret politikaları oluşturmaktadırlar. Bu politikalar ise ülkenin hedefleri doğrultusunda aldıkları önlemleri ve kararları içermektedir.

    Dış ticaret politikasında dış ticaret açığı ve dış ticaret rakamları önemlidir. Çünkü ülkeler genellikle dış ticaret açığının olmaması için politika geliştirirler ve eğer bir ülkede ithalat oranı ihracattan fazla ise o ülkede dış ticaret açığı çıkmaktadır. Bu da ülkeler için gelişme ve kalkınma açısından tehlike arz etmektedir. Bu nedenle günümüzde ülkeler için dış ticaret konusunda yetkili ve nitelikli bireyler yetiştirmek önemli duruma gelmiştir.

    YanıtlaSil
  20. Malların ve sermayenin ulusal sınırların dışına akışıyla ilgilidir. Dış ticaret alım satım işlemlerinin teslimi açısından ithalat ve ihracat olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Ülke ekonomisinin kalkınmasında ihracat önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle ülkelerde ihracatın artırılması, ithalatın azaltılması önemli hedefler arasındadır. Ülkelerin bu hedeflere ulaşmak için aldıkları kararlar ve tedbirler dış ticaret politikasını oluştururDış ticaret politikası açısından bir devletin dış ticaretini etkileyebilecek unsurların başlıcaları gümrük resmi, ticaret antlaşmaları, yasaklar, primler, sübvansiyonlar ve idari korumacılık olarak sınıflandırılabilir. Bunlardan yasaklar, ithalat ve ihracat yasaklarıyla transit geçiş yasakları şeklinde bir ayırıma tabi tutulurken; gümrük resmi de aynı şekilde ithalat, ihracat ve transit ticarette uygulananlar olarak üçe ayrılmaktadır.

    YanıtlaSil
  21. merve kılınç29 Eylül 2013 05:56

    Dış ticaret ülke içi ve dışı alım-satım işlemleri itibariyle ithalat ve ihracat olmak üzere iki bölüme ayrılır. Ülke içerisinde gerçekleştirilen alım-satım işlemlerine ithalat, ülke dışı alım-satım işlemlerine ise ihracat adı verilmektedir. Ülke ekonomisinin geliştirilmesi açısından ihracat önemlidir. Çünkü dışarıdan alım-satım ülkeye hem farklı para biriminin gelmesini hem de dış ülkeler ile olan ticaretin gelişmesini sağlamaktadır. Bunun için ülkeler açısından ihracatın artırılması ve ithalatın azaltılması ülkenin önemli amaçları arasındadır. Bu amaçlar doğrultusunda ülkeler kendilerine dış ticaret politikaları oluşturmaktadırlar. Bu politikalar ise ülkenin hedefleri doğrultusunda aldıkları önlemleri ve kararları içermektedir.

    YanıtlaSil
  22. Dış ticaret, alıcı ile satıcının farklı ülkelerde olduğu ve ülkelerin belirlediği belli kanunlar çerçevesinde gerçekleşen ticaret türüdür. Bu ticaret türünün en önemli özelliği, satıcı için sınırsız pazar payına ulaşma imkanıdır.

    Eğer üreticiyseniz ve üretimlerinizin bir kısmını yurt dışına ihraç etmek istiyorsanız mutlaka dış ticaret eğitimi almanız gerekiyor. Elbette eğitim almadan ticareti yapabillirsiniz fakat usülleri öğrenmek, problem karşısında nasıl aksiyonlar alacağınızı bilmek elinizi güçlendirebileceği gibi sizi maddi manevi zararlardan da kurtarabilir.

    Üretici değil de distribütör konumundaysanız yani ithalat yapıyorsanız da belirli bir düzeyde eğitime ihtiyaç duyacaksınızdır. Belli bir süre ürünleri Türkiye’ye ithal edip piyasaya sağlamaya başladıktan sonra alıcılara sürekli ürün sağlamak zorunda kalırsınız. Her hangi bir dönemde sağlayamadığınız ürünler, alıcıların farklı tedarikçiler bulmasını ve bu durumda sizin müşteri portföyü kaybetmenize neden olur. Bu yüzden piyasada çalışan ve bir çok sorunla karşılaşıp bunları kolayca çözmüş kişilerden eğitim almanız önemlidir. Sorunsuz bir ithalat operasyonu ile işinizi sürekli büyüme eğiliminde tutabilirsiniz.

    Bireysel açıdan ithalat ve ihracatın size olan etkilerini yukarıda belirtmeye çalıştık fakat bir de bu işin ülkemize olan etkisi de mevcuttur. Bildiğiniz gibi ülkelerin gelir kaynaklarından bir tanesi de yurt dışına üretim ve hizmet satmaktır yani yurt dışından para girişi sağlamaktır. Ülkemizin giderlerinden bir tanesi ise yurt dışından ürün, hizmet veya ham madde alımıdır. Her nasıl ki ihracat ile ülkemizin gelir hanesine sayı yazılırken, ihtalat ile gider hanesine sayı yazılmaktadır.

    Her ülke gelir ve gider dengesini düzgün kurmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise ihracat ve ithalat dengeleridir. Bu dengeyi kurmak ve pozitif yönde geliştirmek için ülkeler ihracatı teşvik ederler. Özellikle bazı maddelerde, ürünlerde teşvikler vererek o ürünlerin, kırılımın yurt dışında daha fazla satışına olanak sağlamaktadır.

    YanıtlaSil
  23. dış ticaret ,deneyimsiz işletmeler açısından ,karmaşık ihracat işlemlerive ihracatın gerektirdiği kalite standartları ve bu işlemleri yapabilmesi için yeterli finansman bulma gibi konular aşılması zorengellerdir.bahsedilen bu nedenlerden dolayı gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde KOBİ'lerde dış pazarlama açılma ve başarılı olma şansı büyük çaplı işletmelere göre daha çok zordur.dış ticaret ilişkisinde tarafların hakve yükümleri açısından hukuki (mevzuat),yabancı para kullanılması yönünden kambiyo işlemleri taşıma faaliyetleri yönünden nakliye ve sigorta şirket ve ülke ekonomisine etkilerinin tespiti açısından muhasebe ve finans tüm bu işlemler sırasında düzenlenen sözleşme ve prosedürler açısından belgeler önem arz etmektedir.bu nedenlerden dolayı KOBİ'lerbaşta olmak üzere tüm işletmelere rekabet koşullarının iyileştirmesi ve dış pazarlarda uzmanlaşmaları için destek olunması zorunluluk arz etmektedir.

    YanıtlaSil
  24. BİLAL KARAFİL29 Eylül 2013 08:56

    Dış ticaret nedir?
    Malların ve sermayenin ulusal sınırların dışına akışıyla ilgilidir. Dış ticaret alım satım işlemlerinin teslimi açısından ithalat ve ihracat olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Ülke ekonomisinin kalkınmasında ihracat önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle ülkelerde ihracatın artırılması, ithalatın azaltılması önemli hedefler arasındadır. Ülkelerin bu hedeflere ulaşmak için aldıkları kararlar ve tedbirler dış ticaret politikasını oluşturur
    Dış ticaret politikası açısından bir devletin dış ticaretini etkileyebilecek unsurların başlıcaları gümrük resmi, ticaret antlaşmaları, yasaklar, primler, sübvansiyonlar ve idari korumacılık olarak sınıflandırılabilir. Bunlardan yasaklar, ithalat ve ihracat yasaklarıyla transit geçiş yasakları şeklinde bir ayırıma tabi tutulurken; gümrük resmi de aynı şekilde ithalat, ihracat ve transit ticarette uygulananlar olarak üçe ayrılmaktadır.
    Dış ticaret, ithalat ve ihracattan oluşur ve dış ülkelerle mal bazında yapılan ticaret rakamlarını içerir. Bir ülkenin ekonomik ilişkilerinin önemli bir bölümünün, dış ticaret istatistiklerinde gözlemlenmesi mümkündür.
    Dış ticarette en önemli göstergeler, dış ticaret açığı ve dış ticaret hacmi rakamlarıdır. İthalatın ihracattan fazla olması halinde dış ticaret açığından, az olması halinde ise dış ticaret fazlasından söz edilir. Dış ticaret hacmi denildiğinde ise, ithalat ve ihracat rakamlarının toplamı, yani o ülkenin gerçekleştirmiş olduğu toplam dış ticaret akla gelmelidir.
    Diğer bir gösterge olan ihracatın ithalatı karşılama oranı ise, ihracatın ithalata bölünmesiyle bulunur ve dış ticaretin genel seyri hakkında fikir veriR.

    YanıtlaSil
  25. YAVUZ YEŞİLYURT29 Eylül 2013 08:57

    ÜLKELERİ DIŞ TİCARETE İTEN NEDENLER

    Bir ulusal ekonominin dünya ekonomisi ile olan ilişkilerinin nedenlerini dört grupta toplayabiliriz. Şöyle ki bir kısım malların ihracı bazı malların arzının aşırı bolluğudur. Dış ticarete neden olan diğer bir faktörde, yerli üretimin ülke gereksinimlerine göre kıt (yetersiz) oluşuyla ilgilidir (ithalat). Bir grup malın ticareti de ülkeler arasındaki fiyat farklılıklarına bağlanabilir. Son olarak bir grup malın ticareti ise ürün farklılıklarından ileri gelmektedir. Şimdi ülkeleri dış ticarete iten nedenlere daha yakından bakalım.

    Yurtiçi Talep Karşılandıktan Sonraki Üretim Fazlası

    Endüstri devriminden önceki dönemlerde ekonomilerin temel sorunu üretimin nasıl arttırılması gerektiği iken, bu sanayileşme hareketinden sonra üretilen ürünlere pazar bulunması ve uluslararası piyasaların nasıl genişletileceği temel sorun oldu. Ülke içindeki talep karşılandıktan sonra üretim fazlası, ülkelerin dış ticarete girmesini zorunlu konuma getirmektedir.

    Yerli Üretimin Yetersizliği

    Dış ticarete neden olan önemli faktörlerden biri de, belirli malların bazı ülkelerde hiç üretilmemesi yada yerli üretimin iç talebi karşılamaya yeterli olmamasıdır. Günümüzde hiçbir ülke kendi kendine yeterli (otarşi) değildir. Doğal kaynakların yeryüzünde dengesiz dağılımı, teknik bilgi ve uzman emeğin yetersizliği, ekonomik gelişme farklılıkları üretim yetersizliğine neden olarak, ülkeleri dış ticarete yönlendirmektedir.

    Uluslar arası Fiyat Farklılıkları

    Ülkeler ararsında üretim maliyetleri farklıdır. Teknoloji ve ülkelerin sahip oldukları üretim faktörlerinin farklılıkları üretim maliyetini etkilerken aynı zamanda ülkeler arasında verimlilik farklarına da neden olur. Verimlilik farklarından dolayı ülkeler ürettikleri bütün malları değil, bunların içinden en ucuza üretebildikleri malları yurt dışına satarken, daha yüksek maliyetle ürettikleri malları ithal etme yoluna gideceklerdir.

    Mal Farklılaştırması

    Belirli bir mal grubunu üreten firmalar topluluğuna endüstri denir. Endüstri içindeki bu firmaların ürettikleri mallar birbirinin benzeri olmakla birlikte tıpa tıp aynı değildir. Malların dış görünüşü, kullanılışı veya faktör bileşimi farklıdır. Bunun nedeni tüketici tercihlerinin birbirinden farklı olmasıdır. Oldukça geniş bir mal grubu içinde yerli ve yabancı mallara olan talep yapısı da farklılık gösterir.

    YanıtlaSil
  26. 2. Dış Ticaret Türleri:

    2.1. İthalat: Yabancı bir ülkeden mel ve hizmet alınması işlemine ithalat denir. Dış alım. Başka ülkelerde üretilmiş malların, ülkedeki alıcılar tarafından satın alınmasıdır. Dış alım da denilmektedir. İhracatın karşıtıdır ve onunla birlikte bir ülkenin dış ticaret dengesini oluşturur. İthalat, özel ya da tüzel kişilerce kamu iktisadi kuruluşları ya da devlet tarafından doğrudan yapılabilir. İthalat çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

    - Akreditifli ithalat: Alıcının, malın sevkinden önce bir banka aracılığıyla satıcının bulunduğu yerdeki bankası nezdinde malın sevk belgesinin teslimi karşılığında ödenmek üzere kredi açtırmasıdır.

    - Mal karşılığı ithalat: Malın gümrüklenmesi işleminden sonra bedelini ödeyerek belgenin çekilmesi ile gerçekleşen ithalattır.

    - Bedelsiz ithalat: Vergisi olmaksızın ülkeye sokulan mallar (özel eşyalar, hediyeler vb)dır.

    - Belge karşılığı ithalat: Malın gelmiş olma şartı aranmaksızın ithalat yapılan ülkeden yola çıkarılmış olduğunu gösteren belgenin bedelini ödeyerek bankadan belge alınması ile gerçekleştirilen ithalattır.

    - Kredili İthalat: Bedeli daha sonra ödenmek üzere yapılan vadeli ithalattır.

    - Geçici Kabullü İthalat: İhraç etme amacıyla yapılan ithalattır.

    - Ankonsinyasyon İthalat: Satışın yapılması ve belirli bir vade sonunda mal bedelinin transfer edilmesi şartıyla yapılan ithalattır.

    2.2. İhracat: Kişi ve kuruluşlarca üretilen mal ve hizmetlerin yurtdışına satılmasına ihracar denir. Dışsatım. Bir malın yabancı ülkelere döviz karşılığı yapılan satışına ihracattır. Ürünün ihracata yönelik biçimde kaliteli ve uluslararası standartlara ve piyasa şartlarına uygun biçimde üretilmesinden, yurt dışında pazarlanması, reklam ve tanıtımının yapılması, dış satımının gerçekleştirilmesi, en uygun ambalaj ve nakliye biçiminin seçilmesi, ihracatçının ülkesindeki dış ticaret mevzuatını bilerek zamanında gerekli işlemleri tamamlaması ve ürünün istenilen yere zamanında teslimine kadar uzanan çeşitli aşamalardan geçerek gerçekleşir.

    İhracatçı gerçek usulde vergi mükellefi olup bulunduğu ildeki Ticaret ve Sanayi Odalarına kayıtlı ve diğer kanunlara göre ihracat yapmasına bir engel bulunmayan gerçek veya tüzel kişi, tacirdir. İhracat yapan firma, ihracat yapacağı ülke için hazırlamış olduğu formu Odalardan temin ederek doldurur. Yurt dışına gidecek malzemenin faturasını da ekleyerek bir dilekçe ile ilgili Odaya başvurur ve gerekli incelemeden sonra belgeler tasdik edilir. İhracatçı Birliklerinin kapsamına giren malları ihraç edecek olan firmaların, Birliklere üye olmaları gerekmektedir. Birlik üyelik belgesine sahip olmadan bu malların ihracı yapılamaz.

    2.3. Transit Ticaret: Transit ticaret, yurt dışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmadan ya da antrepodan satın alınan malın, ülkemiz üzerinden transit olarak veya doğrudan doğruya yurt dışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmaya ya da antrepoda satılmasıdır. Transit ticaret talepleri, "Transit Ticaret Formu" düzenlenmek suretiyle bankalara yapılır. Transit ticarete konu olan mallarla ilgili olarak, ithalata ve ihracata ilişkin vergi, resim, harç ve fon tahsil edilmez. Gümrük İdarelerince verilebilecek izne istinaden malların Türk gümrük hattını aşarak işçilik görmek üzere fiktif depo veya antrepolara alınması "fiili ithal" hükmünde değildir. Uluslararası anlaşmalarla ticareti yasaklanmış mallar ile Müsteşarlığın madde politikası itibariyle transit ticaretinin yapılmasını uygun görmediği mallar transit ticarete konu olamaz. İthalat ve ihracat yapılması yasaklanmış ülkelerle transit ticaret yapılamaz.

    YanıtlaSil
  27. dış ticaret nedir? Bir ülkedeki kamu kuruluşlarının, özel kişi ve kuruluşların diğer ülkelerle yaptıkları mal ve hizmet alım ve satımları. Dış ticaret kavramının kapsamına sadece mal ve hizmet alım satımları girer. Uluslararası ekonomik işlemler içinde en önemli yeri tutmakla birlikte, bir ülkenin tüm dış ekonomik ilişkilerinin yalnızca dış ticaretten oluşmadığı da gerçektir. Örneğin uluslararası ekonomik ilişkilerin diğer önemli bir bölümünü sermaye akımları oluşturur ki bunlar dış ticaret kavramı içine girmez. Alınıp satılan malların sayısı ve nitelikleri her geçen gün değişse de ülkeler arasında mal ve hizmet alım satımlarının tarihi çok eskilere kadar iner. Dışarıya mal ve hizmet satımına "Ihfacat", dışarıdan mal ve hizmet satınalımma da "İthalat" adı verilir. Yani ihracat ve ithalat aynı işlemin iki değişik ucu durumundadır. Uluslararası taşımacılık, bankacılık, sigortacılık, turizm, işçi gelirleri, dış yatırım gelir ve giderleri dış ticaret kapsamına giren hizmetlere örnektir. Geçmişten günümüze gelinceye kadar hükümet adamları ve düşünürler dış ticaret konusunda farklı yaklaşımlar benimsemişlerdir. Örneğin bazıları dış ticarette Liberalizmden yana olmuş, bazıları Dış Koruyucuculuğu savunmuştur. Ülkelerin neden dış ticaret yaptıkları sorusunu ilk kez bilimsel olarak cevaplandıran İktisatçı David Ricardo olmuştur. Ricardo’nun ortaya attığı Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi bugün de dış ticaretin temelini açıklayan güçlü bir teori olarak kabul edilmektedir. Buna göre bir ülke hangi malları diğer ülkelere göre daha ucuza üretebiliyorsa o mallann üretiminde uzmanlaşmalı ve bunları ihraç ederek pahalıya üretebildiklerini yurt dışından satın almalıdır. Bu şekilde hareket ettikleri takdirde her ülke dış ticaretten bir kazanç sağlar. Şöyle ki ekonomik kaynaklarını etkin bir biçimde kullanmış olur ve kapalı ekonomi durumuna göre daha fazla mal ve hizmet tüketme olanağı elde eder. Ricardo’nun açıklamaları daha önceden bu görüşü ortaya atmış bulunan Adam Smith’in Mutlak Üstünlük Teorisinin geliştirilmiş bir şeklidir.

    YanıtlaSil
  28. Dıs Ticaret Politikasının
    Amaçları
    • Dıs rekabetten korunma
    • Dıs ödeme dengesizliklerinin giderilmesi
    • Ekonomik kalkınma
    • Ekonominin liberallestirilmesi
    • Otarsi
    • Đç ekonomik istikrarın sağlanması
    • Piyasa aksaklıklarının giderilmesi
    • Dıs piyasalarda monopol gücünden
    yararlanma
    • Hazineye gelir sağlanması
    • Sosyal, siyasal ve askeri nedenler, dıs
    politika amaçları: meta ekonomik nedenler

    YanıtlaSil
  29. SUPHİ ESKİOCAK30 Eylül 2013 08:34

    Dış ticaret ne demek? (Ticari terimler kategorisi)
    (Foreign trade) Bir ülkedeki kamu kuruluşlarının, özel kişi ve kuruluşların diğer ülkelerle yaptıkları mal ve hizmet alım ve satımları. Dış ticaret kavramının kapsamına sadece mal ve hizmet alım satımları girer. Uluslararası ekonomik işlemler içinde en önemli yeri tutmakla birlikte, bir ülkenin tüm dış ekonomik ilişkilerinin yalnızca dış ticaretten oluşmadığı da gerçektir. Örneğin uluslararası ekonomik ilişkilerin diğer önemli bir bölümünü sermaye akımları oluşturur ki bunlar dış ticaret kavramı içine girmez. Alınıp satılan malların sayısı ve nitelikleri her geçen gün değişse de ülkeler arasında mal ve hizmet alım satımlarının tarihi çok eskilere kadar iner. Dışarıya mal ve hizmet satımına "Ihfacat", dışarıdan mal ve hizmet satınalımma da "İthalat" adı verilir. Yani ihracat ve ithalat aynı işlemin iki değişik ucu durumundadır. Uluslararası taşımacılık, bankacılık, sigortacılık, turizm, işçi gelirleri, dış yatırım gelir ve giderleri dış ticaret kapsamına giren hizmetlere örnektir. Geçmişten günümüze gelinceye kadar hükümet adamları ve düşünürler dış ticaret konusunda farklı yaklaşımlar benimsemişlerdir. Örneğin bazıları dış ticarette Liberalizmden yana olmuş, bazıları Dış Koruyucuculuğu savunmuştur. Ülkelerin neden dış ticaret yaptıkları sorusunu ilk kez bilimsel olarak cevaplandıran İktisatçı David Ricardo olmuştur. Ricardo’nun ortaya attığı Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi bugün de dış ticaretin temelini açıklayan güçlü bir teori olarak kabul edilmektedir

    YanıtlaSil
  30. SUPHİ ESKİOCAK30 Eylül 2013 08:35

    Dış ticaret ne demek? (Ticari terimler kategorisi)
    (Foreign trade) Bir ülkedeki kamu kuruluşlarının, özel kişi ve kuruluşların diğer ülkelerle yaptıkları mal ve hizmet alım ve satımları. Dış ticaret kavramının kapsamına sadece mal ve hizmet alım satımları girer. Uluslararası ekonomik işlemler içinde en önemli yeri tutmakla birlikte, bir ülkenin tüm dış ekonomik ilişkilerinin yalnızca dış ticaretten oluşmadığı da gerçektir. Örneğin uluslararası ekonomik ilişkilerin diğer önemli bir bölümünü sermaye akımları oluşturur ki bunlar dış ticaret kavramı içine girmez. Alınıp satılan malların sayısı ve nitelikleri her geçen gün değişse de ülkeler arasında mal ve hizmet alım satımlarının tarihi çok eskilere kadar iner. Dışarıya mal ve hizmet satımına "Ihfacat", dışarıdan mal ve hizmet satınalımma da "İthalat" adı verilir. Yani ihracat ve ithalat aynı işlemin iki değişik ucu durumundadır. Uluslararası taşımacılık, bankacılık, sigortacılık, turizm, işçi gelirleri, dış yatırım gelir ve giderleri dış ticaret kapsamına giren hizmetlere örnektir. Geçmişten günümüze gelinceye kadar hükümet adamları ve düşünürler dış ticaret konusunda farklı yaklaşımlar benimsemişlerdir. Örneğin bazıları dış ticarette Liberalizmden yana olmuş, bazıları Dış Koruyucuculuğu savunmuştur. Ülkelerin neden dış ticaret yaptıkları sorusunu ilk kez bilimsel olarak cevaplandıran İktisatçı David Ricardo olmuştur. Ricardo’nun ortaya attığı Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi bugün de dış ticaretin temelini açıklayan güçlü bir teori olarak kabul edilmektedir

    YanıtlaSil
  31. Özlem duman1 Ekim 2013 06:33

    dis ticaret cesitleri











    1. Normal Ticaret:
    Bir ülkenin dış ticaretinde; kambiyo rejimleri çerçevesinde serbest döviz ile yapılan ve mevzuat ile özel bir ayrıcalık tanınmayan ticarettir. Örnek; Ege AŞ`nin ihracat yönetmeliğine uygun mal ihraç etmesi, ihracat bedelini kambiyo mevzuatına uygun yurda getirmesi, yine ithalat yönetmeliğine ve kambiyo mevzuatına uygun mal ithal etmesi normal ticaret işlemidir.
    Bağlı Ticaret:
    iki ülke arasında yapılan ticari sözleşmede, ihracatçı ülkenin, ithalatçı ülkeden ihracat bedeli için döviz dışında başka bir işlem talep etmesi şeklinde yapılan ticarettir.
    Örnek; Türkiye ile Rusya arasında 1984 yılında imzalanan doğalgaz anlaşması ile Türkiye Rusya'dan doğalgaz ithal etmektedir. Rusya'da bu doğal gaz bedelinin yüzde otuz beşi (%35) kadar, Türkiye'den ihracat malı satın alma, yüzde otuz beşi (% 35) kadar da Türk müteahhitlere ödeme yapma yükümlülüğünü üstlenmiştir.
    Sınır Ticareti:
    Komşu iki ülke arasında özel anlaşmalara dayanılarak yürütülen ve her iki ülkenin sınır ve kıyı bölgelerine yakın yerleşim yerlerini kapsamına alan ticarettir. Sınır Ticaret Merkezi işleticisi ya da Sınır Ticaret Merkezi Mağazaları tarafından komşu sınır illerden mal ithali veya ihracatı işlemidir,
    Örnek; Türkiye ile Suriye 'nin sınır illeri arasında yapılan ticarettir.
    Serbest Bölge Ticareti:
    Serbest bölgeler, bir ülkenin ulusal egemenlik sınırları içinde bulunmakla birlikte, gümrük sınırları dışında kalan, ülkede geçerli olan mali ve ekonomik mevzuatın kısmen veya tamamen dışında tutulduğu bölgelerdir.1
    Örnek; Mersin Serbest Bölgesi, Bursa Gemlik Serbest Bölgesi, gibi

    YanıtlaSil
  32. SEMİH YILDIZ1 Ekim 2013 06:48

    İhracat, İthalat ve Gümrük İşlemleriyle İle İlgili Kavramlar
    racat: Bir malın, yürürlükteki İhracat Mevzuatı ile Gümrük Mevzuatına uygun şekilde Türkiye gümrük
    bölgesi dışına veya serbest bölgelere çıkarılmasını ya da Müsteşarlıkça (Dış Ticaret Müsteşarlığı) olarak
    kabul edilecek sair çıkış ve işlemlere denir
    İhracatçı: İhraç edeceği mala göre ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine üye olan, vergi
    numarasına sahip gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte
    yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan ortaklıkları ifade eder.
    İmalatçı-ihracatçı: İşlem görmüş ürünün tamamını veya bir kısmını üreten ve bu ürünün ihracatını
    kendisi ve/veya aracı ihracatçı vasıtasıyla gerçekleştiren firmadır.
    İhracat Rejimi: Serbest dolaşımda bulunan eşyanın ihraç amacıyla Türkiye Gümrük Bölgesi dışına
    çıkışına ilişkin hükümlerin uygulandığı rejimdir.
    İthalat: Bir ülkedeki alıcıların, başka ülkelerde üretilmiş mal ve hizmetleri satın almalarına denir
    Dış Ticaret Hacmi: Bir ülkenin belirli bir dönemde gerçekleştirdiği ihracat ve ithalatın toplamıdır.
    Dış Ticaret Açığı: Bir ülkenin ithalatının ihracatından fazla olmasıdır. Ülkenin diğer ülkelere sattığı
    malların toplam değeri diğer ülkelerden satın aldığı malların değerinden az olmasıdır. Bu durumda
    aradaki açık ya diğer gelirlerden ya da borçla karşılanmaktadır.

    YanıtlaSil
  33. SULTAN BAKICI1 Ekim 2013 15:05

    Dış Ticaretin Dinamik Yararları

    Ekonomik büyüme ve dış ticaret arasındaki ilişkinin iki yönlü olduğu bilinmektedir. Yani ekonomik büyüme dış ticareti etkilediği gibi dış ticaret de ekonomik büyümeyi etkilemektedir.

    Dış ticaret büyüme üzerinde genellikle olumlu etkide bulunur. Özellikle dünyadaki yeni kurulan ülkeler için 19. yüzyılda dış ticaret bir kalkınma motoru (engine of growth) olarak kabul edilmiştir. Sanayileşmiş İngiltere'nin hammadde talebine karşılık olarak bu ülkelerin ihracatı artmış ve dış ticarete bağlı bir kalkınmaya büyük destek sağlamıştır.

    Günümüzde bu tarz bir görüşün az gelişmiş ülkelere kalkınma sağlayacağı düşüncesi pek destek görmez. Fakat, buna rağmen uluslarası ticaretin dinamik yararlarının kalkınmayı hızlandırıcı bir rolü olduğu kesindir

    Statik yararlarını önceki yazılarımızda açıklamıştık. Karşılaştırmalı üstünlüğe dayalı olarak gerçekleşen uzmanlaşma ve iş bölümü gibi bir defalık kazanç getiren yararlar statik yararlardır.

    Oysa, dinamik yararlar süreklilik taşırlar. Kalkınma amacında oldukça etkili bir faktör olabilmektedirler.

    YanıtlaSil



  34. Dış ticaret nedir?
    Malların ve sermayenin ulusal sınırların dışına akışıyla ilgilidir. Dış ticaret alım satım işlemlerinin teslimi açısından ithalat ve ihracat olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Ülke ekonomisinin kalkınmasında ihracat önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle ülkelerde ihracatın artırılması, ithalatın azaltılması önemli hedefler arasındadır. Ülkelerin bu hedeflere ulaşmak için aldıkları kararlar ve tedbirler dış ticaret politikasını oluştururdış ticaret

    YanıtlaSil
  35. Abdullah Hızlan2 Ekim 2013 12:55

    bir ülkenin dış ticaretinde; kambiyo rejimleri çerçevesinde serbest döviz ile yapılan ve mevzuat ile özel bir ayrıcalık tanınmayan ticarettir. örnek; ege aş`nin ihracat yönetmeliğine uygun mal ihraç etmesi, ihracat bedelini kambiyo mevzuatına uygun yurda getirmesi, yine ithalat yönetmeliğine ve kambiyo mevzuatına uygun mal ithal etmesi normal ticaret işlemidir.
    bağlı ticaret:
    iki ülke arasında yapılan ticari sözleşmede, ihracatçı ülkenin, ithalatçı ülkeden ihracat bedeli için döviz dışında başka bir işlem talep etmesi şeklinde yapılan ticarettir.
    örnek; türkiye ile rusya arasında 1984 yılında imzalanan doğalgaz anlaşması ile türkiye rusya'dan doğalgaz ithal etmektedir. rusya'da bu doğal gaz bedelinin yüzde otuz beşi (%35) kadar, türkiye'den ihracat malı satın alma, yüzde otuz beşi (% 35) kadar da türk müteahhitlere ödeme yapma yükümlülüğünü üstlenmiştir.

    YanıtlaSil