29 Eylül 2013 Pazar

İHRACAT NASIL YAPILIR ? ( ÖRNEK )


1- Emre Bey öncelikle ihraç edeceği eşyaya göre İhracatçı Birliğine üye olur.

2- Vana üreten ve ihracat yapmak isteyen Emre Bey, vana ithal etmek isteyen firmalarla görüşür. Firmalarla görüşmenin en kolay yolu internet üzerinden bilgi toplamak, ihracat ile ilgili kuruluşlardan destek almak ve fuarlara katılım sağlamaktır.

3- Firmalar vana için Emre Bey'den fiyat teklifi alır. Verilen fiyat teklifi ve diğer koşullar alıcı firmanın istediği gibi ise karşılıklı anlaşılır.

4- Emre Bey bir gümrük müşaviri ile irtibata geçip, ihracat için gerekli belgeleri hazırlar.

5- Gümrük müşaviri ihracatın yapılacağı ülkeye göre A.TR Dolaşım Belgesi, EUR.1 Dolaşım Sertifikası ya da Menşe Şahadetnamesini ve İhracatçı Birliği masraflarını ihracatçı adına öder.

6- Bu arada Emre Bey ihraç edeceği vananın paket listesini, sigorta işlemlerini ve faturasını düzenler.

7- Hazırladığı tüm belgeleri gümrük müşavirine teslim eder. Emre Bey ya da gümrük müşaviri nakliyeciler ile görüşür.

8- Gümrük müşaviri ilgili gümrük müdürlüğüne gidip beyannameyi tescil ettirir.

9- Teslim şekline göre vana, ithalatçıya teslim edilir.

10- Ödeme şekli mal mukabili ise; ithalatçı, vana kendisine teslim edildiğinde ödemeyi yapar. Akreditifli ödeme de tercih edilebilir. Peşin ödemelerde ise, öncelikle Emre Bey'in hesabına ödeme yapılır, daha sonra hesabında parayı gören Emre Bey ihracatı gerçekleştirir.

NAZLI PARİMLİ

34 yorum:

  1. İHRACAT ŞEKİLLERİ:
    KONSİNYE İHRACAT; Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara , komisyonculara, ihracatçının yurtdışındaki şube veya temsilcilerine mal gönderilmesidir. başvurulan ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğine yapılır. madde veya ülke politikası açısından müsteşarlıkça getirilebilecek düzenlemeler kapsamındaki mallarla ilgili konsinye ihracat talepleri müsteşarlığın görüşü alınmaktadır. malın ihraç tarihinden 1 içinde kesin satışının yapılması gerekir.
    BEDELSİZ İHRACAT: karşılığında yurtdışından bir ödeme yapılmaksızın yurtdışına mal çıkarılmasıdır.
    KİRALAMA YOLUYLA İHRACAT: yüksek ücretli makinaların kiralanması örneği verilebilir.
    TRANSİT TİCARET: transit ticaret bir ödeme şekli değil bir ticaret şeklidir. gerçekte bir ithalat yada ihracat işlemi olmadığından dolayı gümrük beyannamesi düzenlenmez.

    YanıtlaSil
  2. Menevşe BAKİOĞLU30 Eylül 2013 09:37

    İHRACAT TÜRLERİ
    1-)Ön izne bağlı ihracat:İhracı uluslararası anlaşma, kanun, kararname ve ilgili sair mevzuat uyarınca belli bir merciin ön iznine bağlı malların ihracatında, ilgili mercilerden ön izin alındıktan sonra ihracat mevzuatı hükümleri uygulanmak suretiyle yapılmaktadır.
    2-)Konsinye ihracat:Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilcilerine mal gönderilmesidir.
    3-)Bedelsiz ihracat:Karşılığında yurt dışından bir ödeme yapılmaksızın yurt dışına mal çıkarılması bedelsiz ihracattır.
    4-)Kayda bağlı ihracat: Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın hazırlamış olduğu liste kapsamındaki ihracattır.
    5-)Kiralama yoluyla ihracat: yüksek ücretli malların satın alma yoluyla değilde kiralama yoluyla getirilmesidir.
    6-)Yurt dışı müteahhitlik hizmet ihracatı: Yurt dışında inşaat, tesisat ve montaj işi alan müteahhitlerin; üstlendikleri işlerle ilgili her türlü makina, teçhizat ve ekipmanın geçici ihracatına ilişkin talepler ile inşaat malzemeleri ve işçilerinin ihtiyacı olan tüketim maddelerinin ihracatıdır.

    YanıtlaSil
  3. Transit Ticaret

    Alış ve satış bedelleri arasında lehte fark esas olmak üzere (aleyhte fark kabul edilebilir) gerçek ve tüzel kişi transit tacirince satın alınan yabancı menşeli veya Türk menşeli olup da yurt dışına satılmış (serbest bölgelere yapılan satışlar dahil) malların transit olarak veya doğrudan doğruya, ithalat ve ihracat rejimi hükümlerine tabi olmaksızın, başka veya aynı ülkeye (serbest bölgeler dahil) satılmasını ifade eder.

    Türkiye’de yerleşik herhangi bir firma tarafından ithal edilmek amacıyla yurda getirilerek, gümrük antrepolarına alınan bir malın aynı firma ya da malları gümrük antreposunda devir alan başka bir firma tarafından başka bir ülkeye (ya da malın getirildiği ülkedeki başka bir firmaya ) satılması da transit ticaret işlemidir.

    Transit ticaret ödeme şekli değil, bir ticaret şeklidir.
    Gerçekte bir ithalat ve ihracat işlemi olmadığından dolayı, gümrük beyannamesi düzenlenmez.
    Transit ticaret işlemlerinde Vergi, Resim, Harç İstisnası uygulanır.
    Tüm ödeme şekillerine göre transit ticaret yapılabilir.

    YanıtlaSil
  4. ÜMİTNUR ERKUT30 Eylül 2013 10:13

    İthalat nedir?
    Herhangi bir malın yurt dışından gümrük sınırlarından geçerek yurtiçine sokulması olayıdır. Yani dış alımithalat
    İthalat işlemi, gümrük ve kambiyo rejimine göre malın bedeli ve varsa gümrük vergileri ödenmekle tamamlanır. Bir malın ithalinin tabi olduğu esaslar her yıl ilan edilen ithalat rejimine göre belirlenir. İthal edilebilecek mallar genelde iki kategoriye ayrılabilir: Serbestçe ithal edilebilecek mallar (libere); ithali izne bağlı (lisansa tabi) mallar. Liberasyon listesine dahil mallar, döviz bedelinin ödenmesine ilişkin akreditif açılması ile ithal edilir. İthali izne bağlı mallarda, ithal için ayrıca lisans ve döviz tahsis izni (permi) gereklidir.

    YanıtlaSil
  5. İhracat nedir?
    Bir ülkenin ürettiği mal ve hizmetleri dış ülkelere satması. Satış sonucu, mal ve hizmetlerin fiilen ülkenin gümrük sınırlarını terk etmesi gerekirihracat
    İhracat, ister kapitalist ister sosyalist ülkelerde olsun, gerçek veya tüzel kişiler (bu bir devlet kuruluşu da olabilir) aracılığıyla yapılır. Kooperatifler ve birlikler de (Fiskobirlik gibi) ihracatçı tüzel kişiler arasında yer alır. Türkiye’de ihracatçı olabilmek için meslek kuruluşları ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı aracılığı ile verilen ve ihracı yapılacak konu ile sınırlı olan "ihracatçı belge ve ruhsatnamesi"ne sahip olmak şarttır.
    İhracat sırasında, mal fiyatları FOB (free on board) değerdir. Dış ticaret istatistiklerinde ihracat, vapur veya trende teslim fiyatı manasına gelen bu değerden gösterilir. Bir başka ifadeyle malın navlun ve sigorta bedelleri ihraç fiyatına dahil değildir.

    YanıtlaSil
  6. İthalat ya da dışalım, yurtdışında üretilmiş malların, ülkedeki alıcılar tarafından satın alınmasıdır. İhracatın karşıtıdır ve onunla birlikte bir ülkenin dış ticaret dengesini oluşturur. İthalat, özel ya da tüzel kişilerce, kamu iktisadi kuruluşları ya da devlet tarafından doğrudan yapılabilir.

    İhracat bir ülkede üretilen malın yabancı ülkelere döviz karşılığı yapılan satışıdır.
    İhracat türleri:
    1. Ön izne bağlı
    2. Kayda bağlı
    3. Konsinye ihracat
    4. Bedelsiz ihracat (promosyon ürün)
    5. Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri
    6. Kiralama yoluyla ihracat

    İhracatta yasak olan mallar; tehlikeli , milli değerleri olan, ender bulunan tiftik keçisi, hint keneviri, ceviz, dut, tütün gibi…

    YanıtlaSil
  7. Dış satım, yani ihracat farklı türlerde gerçekleştirilebilmektedir. Özellik arz etmeyen, kayda bağlı, kredili, konsinye, serbest bölgelere vs. pek çok ihracat türü bulunmaktadır.
    · Özellik Arz Etmeyen İhracat
    İhracatçılar, özellik arz etmeyen ihracatta, ihracatçı birliklerine onaylattıkları gümrük beyannamesi ile birlikte, ihracatın yapılacağı gümrük idaresine müracaat ederler.
    · Kayda Bağlı İhracat
    Birlikler onayladıkları gümrük beyannamelerine kayıt meşruhatı düşerek, gümrük idarelerine tevdi edilmek üzere ihracatçıya verirler. İhracatçılar, birliklerce kayıt meşruhatı düşülerek onaylanmış gümrük beyannamesi ile birlikte ihracatın yapılacağı gümrük idaresine müracaat ederler.
    · Kredili İhracat
    Madde ve/veya ülke politikası açısından Müsteşarlıkça getirilebilecek düzenlemeler kapsamındaki mallarla ilgili kredili ihracat talepleri Müsteşarlığın görüşü alındıktan sonra, bunun dışında kalan mallara ilişkin talepler ise satış sözleşmesinde belirtilen esaslar dahilinde doğrudan ihracatçı birliklerince sonuçlandırılır.
    · Konsinye İhracat
    Konsinye ihracat (Konsinye ihracat, ihraç konusu malın kesin satışının yapılmadan ithalatçı tarafa gönderilmesidir. Konsinye malların en fazla 1 yıl içinde satılması gerekmektedir.) talepleri ilgili ihracatçı birliklerine yapılır.
    · İthal Edilmiş Malların İhracı
    İthalat Rejimi çerçevesinde ithal edilmiş ve vergileri ödenmiş bulunan yabancı menşeli yeni veya kullanılmış malların ihracı özellik arz etmeyen ihracat kapsamında yapılır. Ancak, ihracatın desteklenmesine yönelik mevzuat, yatırım mevzuatı ile Gümrük Mevzuatı´nın mahrecine iade hükümleri saklıdır.
    · Serbest Bölgelere Yapılacak İhracat
    Serbest bölgelere yapılacak ihracat, İhracat Mevzuatı hükümlerine tabidir.
    · Ticari Kiralama Yoluyla Yapılacak İhracat
    Ticari kiralamaya konu malın yurt dışında kesin satışına ilişkin talepler, ticari kiralama yoluyla yapılacak ihracat izninin bitiş tarihinden önce başvurulmak kaydıyla, satış sözleşmesine istinaden Dış Ticaret Müsteşarlığı (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından sonuçlandırılır.Ticari kiralama yoluyla yapılacak ihracatta süre bir yıldır.
    · Transit Ticaret
    Ülke içerisinde yerleşik şekilde bulunan şirketlerin bir ülkeden başka bir ülkeye mal geçişi sırasında bunlardan vergilerin alınmaması şeklinde yapılan ticarettir.
    · Bedelsiz İhracat
    Diğer ülkelere malların tanıtımı için gönderilen numune şeklinde olan mallardan bedel alınmaması şeklinde olan ticarettir.

    YanıtlaSil
  8. ALİME ÇELEBİ ;)30 Eylül 2013 14:09


    İHRACI YASAK MALLAR LİSTESİ :


    1-Kültür ve tabiat varlıkları

    2-Hint keneviri

    3-Tütün tohumu ve fidesi

    4-Tiftik keçisi

    5-İhracı izne bağlı mallar listesinde yer alan türler hariç bütün av ve yaban hayvanları (canlı ve cansız olarak ve tanınabilir en küçük parçaları ile bunlardan mamul konfeksiyon)

    6-Ceviz, dut, kiraz, armut, erik, porsuk, dışbudak, karaağaç ve ıhlamur adlı ağaç türlerinin kütük, tomruk, kereste, kalas ve taslak olarak ihracı

    7- : esrar

    8-İhracatı yasak olan doğal çiçek soğanları

    9-Odun ve odun kömürü (Meyve kabuklarından üretilen mangal kömürü hariç)

    10-Sığla

    11-Yalankoz

    12-Datça hurması

    13-Zeytin, incir, fındık, antep fıstığı, asma (sultani çekirdeksiz)

    14- Salep

    YanıtlaSil
  9. NEŞE ÇELEBİ30 Eylül 2013 14:24

    KAMBİYO İŞLEMLERİ
    1-İHRACAT
    2-İTHALAT
    3-TRANSİT TİCARET

    1- İHRACAT
    İhracat Türleri
    a-ön izne bağlı ihracat
    b-kayda bağlı ihracat
    c-konsinye ihracat
    d- bedelsiz ihracat
    e-yurtdışı müteahitlik hizmet ihracatı
    f-kiralama yoluyla ihracat

    c-konsinye ihracat=ihracatı fiili olarak gerçekleşmemiş malların yurtdışı aracılara gönderilmesi ile oluşan ihracat türüdür. örneğin vestelin Rusya ya ihracat yapması

    YanıtlaSil
  10. Transit Ticaret
    Alış ve satış bedelleri arasında lehte fark esas olmak üzere (aleyhte fark kabul edilebilir) gerçek ve tüzel kişi transit tacirince satın alınan yabancı menşeli veya Türk menşeli olup da yurt dışına satılmış (serbest bölgelere yapılan satışlar dahil) malların transit olarak veya doğrudan doğruya, ithalat ve ihracat rejimi hükümlerine tabi olmaksızın, başka veya aynı ülkeye (serbest bölgeler dahil) satılmasını ifade eder.
    Türkiye’de yerleşik herhangi bir firma tarafından ithal edilmek amacıyla yurda getirilerek, gümrük antrepolarına alınan bir malın aynı firma ya da malları gümrük antreposunda devir alan başka bir firma tarafından başka bir ülkeye (ya da malın getirildiği ülkedeki başka bir firmaya ) satılması da transit ticaret işlemidir.
    • Transit ticaret ödeme şekli değil, bir ticaret şeklidir.
    • Gerçekte bir ithalat ve ihracat işlemi olmadığından dolayı, gümrük beyannamesi düzenlenmez.
    • Transit ticaret işlemlerinde Vergi, Resim, Harç İstisnası uygulanır.
    • Tüm ödeme şekillerine göre transit ticaret yapılabilir

    YanıtlaSil
  11. Tuğçe Koçak1 Ekim 2013 11:31

    Transit Ticaret

    Alış ve satış bedelleri arasında lehte fark esas olmak üzere (aleyhte fark kabul edilebilir) gerçek ve tüzel kişi transit tacirince satın alınan yabancı menşeli veya Türk menşeli olup da yurt dışına satılmış (serbest bölgelere yapılan satışlar dahil) malların transit olarak veya doğrudan doğruya, ithalat ve ihracat rejimi hükümlerine tabi olmaksızın, başka veya aynı ülkeye (serbest bölgeler dahil) satılmasını ifade eder.

    Türkiye’de yerleşik herhangi bir firma tarafından ithal edilmek amacıyla yurda getirilerek, gümrük antrepolarına alınan bir malın aynı firma ya da malları gümrük antreposunda devir alan başka bir firma tarafından başka bir ülkeye (ya da malın getirildiği ülkedeki başka bir firmaya ) satılması da transit ticaret işlemidir.

    Transit ticaret ödeme şekli değil, bir ticaret şeklidir.
    Gerçekte bir ithalat ve ihracat işlemi olmadığından dolayı, gümrük beyannamesi düzenlenmez.
    Transit ticaret işlemlerinde Vergi, Resim, Harç İstisnası uygulanır.
    Tüm ödeme şekillerine göre transit ticaret yapılabilir.
    Transit Taciri: Transit ticaret faaliyetinde bulunan, vergi numarası sahibi Türkiye’de yerleşik gerçek veya tüzel kişi tacirler, esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı olup üretim faaliyetiyle iştigal eden esnaf ve sanatkarlar ve joint-venture ile konsorsiyumlardır.

    08.02.2008 tarih, 26781 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/13186 sayılı karar ile transit ticarette taahhüt takibi kaldırılmış, başka bir anlatımla transit ticarette satış bedellerinin tasarrufu serbest bırakılmıştır. Yapılan bu değişiklik sonrasında TTF düzenlenmesi ve düzenlenen TTF’lerin bankalarca onaylanması şeklindeki uygulamaya son verilmiştir.

    YanıtlaSil
  12. *TRANSİT TİCARET :Ticaret yaperken istediğimiz malların bize gelişinde veya gidişinde bizim ile ticaret yapan ülke arasında kalan bütün ülke veya kontrol alanlarından takılmadan geçmesidir...
    *İTHALAT :Herhangi bir malın yurt dışından gümrük sınırlarından geçerek yurt içine sokulması olayıdır. Yani dış alım
    *İTHALATCI OLMAK İÇİN ;
    1:)İthalatcılar birliğine üye olmak
    2:)İthalat yaptığımıza dair anlaşma
    3:)Vergi numarasına sahip gerçek veya tüzel kişi olma...

    YanıtlaSil
  13. NAZLI PARİMLİ2 Ekim 2013 09:23

    İHRACAT NASIL YAPILIR ? ( ÖRNEK )

    1- Emre Bey öncelikle ihraç edeceği eşyaya göre İhracatçı Birliğine üye olur.

    2- Vana üreten ve ihracat yapmak isteyen Emre Bey, vana ithal etmek isteyen firmalarla görüşür. Firmalarla görüşmenin en kolay yolu internet üzerinden bilgi toplamak, ihracat ile ilgili kuruluşlardan destek almak ve fuarlara katılım sağlamaktır.

    3- Firmalar vana için Emre Bey'den fiyat teklifi alır. Verilen fiyat teklifi ve diğer koşullar alıcı firmanın istediği gibi ise karşılıklı anlaşılır.

    4- Emre Bey bir gümrük müşaviri ile irtibata geçip, ihracat için gerekli belgeleri hazırlar.

    5- Gümrük müşaviri ihracatın yapılacağı ülkeye göre A.TR Dolaşım Belgesi, EUR.1 Dolaşım Sertifikası ya da Menşe Şahadetnamesini ve İhracatçı Birliği masraflarını ihracatçı adına öder.

    6- Bu arada Emre Bey ihraç edeceği vananın paket listesini, sigorta işlemlerini ve faturasını düzenler.

    7- Hazırladığı tüm belgeleri gümrük müşavirine teslim eder. Emre Bey ya da gümrük müşaviri nakliyeciler ile görüşür.

    8- Gümrük müşaviri ilgili gümrük müdürlüğüne gidip beyannameyi tescil ettirir.

    9- Teslim şekline göre vana, ithalatçıya teslim edilir.

    10- Ödeme şekli mal mukabili ise; ithalatçı, vana kendisine teslim edildiğinde ödemeyi yapar. Akreditifli ödeme de tercih edilebilir. Peşin ödemelerde ise, öncelikle Emre Bey'in hesabına ödeme yapılır, daha sonra hesabında parayı gören Emre Bey ihracatı gerçekleştirir.

    YanıtlaSil
  14. AYŞENUR ELVERDİ2 Ekim 2013 09:31

    TÜRKİYE ' NİN EN ÇOK İHRACAT YAPTIĞI ÜLKELER ;

    Almanya
    A.B.D
    İngiltere
    İtalya
    Fransa
    Irak
    Rusya
    B.A.E.
    İran
    İspanya
    Romanya
    Belçika
    Hollanda
    Mısır
    Çin
    Suudi Arabistan
    Azerbaycan
    İsrail
    Polonya
    Ukrayna
    Türkmenistan
    Suriye
    Bulgaristan
    İsviçre
    Yunanistan
    Cezayir
    İsveç
    Gürcistan
    K.K.T.C.
    Avusturya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. NAZLI PARİMLİ2 Ekim 2013 09:48

      Türkiye 'nin ihracatı eylülü % 11 artışla tamamladı ve 12,5 milyon dolar oldu.

      Sil
  15. Reyhan UĞUR2 Ekim 2013 15:39

    İhracat Türleri Nelerdir ?
    Ön İzne Bağlı İhracat

    İhracı uluslararası anlaşma, kanun, kararname ve ilgili sair mevzuat uyarınca belli bir merciin ön iznine bağlı malların ihracatında, ilgili mercilerden ön izin alındıktan sonra ihracat mevzuatı hükümleri uygulanmak suretiyle yapılmaktadır.

    Kayda Bağlı İhracat

    İhracı kayda bağlı mallar, Müsteşarlıkça yayımlanacak Tebliğ ile belirlenir. Kayda Bağlı Mallar listesi kapsamındaki malların ihracından önce gümrük beyannamelerinin İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince kayda alınması gerekir. İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince kayda alınmış gümrük beyannamesinin gümrük idarelerine sunulma süresi, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin onay tarihinden itibaren uzatılmamak üzere otuz gündür. Ancak, ülkemiz ihraç ürünlerine miktar kısıtlaması uygulayan ülkelere yapılan, kısıtlama kapsamındaki malın ihracına ait kayıt meşruhatı düşülerek onaylanmış gümrük beyannamelerinin gümrük idarelerine sunulma süresi, otuz günden daha kısa veya daha uzun olarak Müsteşarlıkça belirlenebilir.

    Konsinye ihracat;

    kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesidir.

    Bedelsiz İhracat

    Bedelsiz ihracat; karşılığında yurt dışından bir ödeme yapılmaksızın yurt dışına mal çıkarılmasıdır.

    YanıtlaSil
  16. sariye kılınç3 Ekim 2013 09:47

    İhracat Türleri

    A- Genel Esaslar

    İhracat işleminin başlaması için ihracatçıların,İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine onaylattıkları gümrük beyannamesi ile ihracatın yapılacağı gümrük idaresine başvurmaları gerekir.

    B- Ön İzne Bağlı İhracat

    İhracı uluslararası anlaşma, kanun, kararname ve ilgili sair mevzuat uyarınca belli bir merciin ön iznine bağlı malların ihracatında, ilgili mercilerden ön izin alındıktan sonra ihracat mevzuatı hükümleri uygulanmak suretiyle yapılmaktadır.

    C- Kayda Bağlı İhracat
    İhracı kayda bağlı mallar, Müsteşarlıkça yayımlanacak Tebliğ ile belirlenir. Kayda Bağlı Mallar listesi kapsamındaki malların ihracından önce gümrük beyannamelerinin İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince kayda alınması gerekir. İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince kayda alınmış gümrük beyannamesinin gümrük idarelerine sunulma süresi, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin onay tarihinden itibaren uzatılmamak üzere otuz gündür. Ancak, ülkemiz ihraç ürünlerine miktar kısıtlaması uygulayan ülkelere yapılan, kısıtlama kapsamındaki malın ihracına ait kayıt meşruhatı düşülerek onaylanmış gümrük beyannamelerinin gümrük idarelerine sunulma süresi, otuz günden daha kısa veya daha uzun olarak Müsteşarlıkça belirlenebilir.
    D- Konsinye İhracat

    Konsinye ihracat başvuruları ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine yapılır.

    Madde ve/veya ülke politikası açısından Müsteşarlıkça getirilebilecek düzenlemeler kapsamındaki mallarla ilgili konsinye ihraç talepleri; Müsteşarlığın görüşü alındıktan sonra, bunun dışında kalan mallara ilişkin talepler ise doğrudan İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince sonuçlandırılır.

    İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince konsinye olarak onaylanmış gümrük beyannamelerinin otuz gün içinde gümrük idarelerine sunulması gerekir.
    İhracatçılar, konsinye olarak gönderilen malların kesin satışının yapılmasından sonraki otuz gün içinde durumu, kendileri tarafından düzenlenmiş kesin satış faturası veya örneği ve gerekli diğer belgeler ile birlikte izni veren İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine bildirir.

    Konsinye olarak gönderilen malın ihraç tarihinden itibaren bir yıl içinde kesin satışının yapılması gerekir. Bu süre, haklı ve zorunlu nedenlere istinaden müracaat edilmesi hâlinde, izni veren İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince iki yıl daha uzatılabilir.

    Konsinye olarak gönderilen malın, konsinye ihraç izin süresi içinde satılamaması halinde, malın gümrük mevzuatı çerçevesinde yurda getirilmesi gerekir.

    YanıtlaSil
  17. sariye kılınç3 Ekim 2013 09:50

    E- İthal Edilmiş Malın İhracı

    Gümrük mevzuatı çerçevesinde serbest dolaşıma girmiş yeni veya kullanılmış malın ihracı genel esaslar çerçevesinde yapılır. Ancak, ihracatın desteklenmesine yönelik mevzuat, yatırım mevzuatı ile gümrük mevzuatının mahrecine iade hükümleri saklıdır.

    F- Serbest Bölgelere Yapılacak İhracat

    Serbest bölgelere yapılacak ihracat, ihracat mevzuatı hükümlerine tabidir. Ancak, Dâhilde İşleme Rejimi, KDV uygulamaları ve Türkiye İhracat Kredi Bankası uygulamalarına dair mevzuat hükümleri saklıdır.

    G- Bedelsiz İhracat

    Bedelsiz olarak ihraç edilebilecek mallar aşağıda belirtilmiştir.

    a) Gerçek veya tüzel kişiler tarafından götürülen veya gönderilen hediyeler, miktarı ticari teamüllere uygun numuneler ile reklam ve tanıtım malları, yeniden kullanıma veya geri dönüşüme konu ithal edilmiş mal ve ambalaj malzemeri
    b) Daha önce usulüne uygun olarak ihraç edilmiş malların bedelsiz gönderilmesi ticari örf ve adetlere uygun parçaları, fireleri ile garantili olarak ihraç edilen malların garanti süresi içinde yenilenmesi gereken parçaları,

    c) Yabancı misyon mensuplarının, Türkiye'de çalışan yabancıların, yurt dışına hane nakli suretiyle gidecek Türk vatandaşlarının, daimi veya geçici görevle yurt dışına giden kamu görevlilerinin, bu durumlarının ilgili mercilerce belgelenmesi şartıyla, beraberlerinde götürecekleri, gönderecekleri veya adlarına gönderilecek mal ve taşıtlar,

    ç) Yurt dışında yerleşik tüzel kişiler, yabancı turistler ve yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının beraberlerinde götürecekleri, gönderecekleri veya adlarına gönderilecek mal ve taşıtlar,
    d) Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve üniversitelerin; görevleri veya anlaşmalar gereği gönderecekleri mal ve taşıtlar,

    e) Savaş, deprem, sel, salgın hastalık, kıtlık ve benzeri afet durumlarında; kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, üniversiteler, Kızılay ile kamu yararına çalışan dernek ve vakıfların gönderecekleri insani yardım malzemeleri.
    H-Ticari Kiralama Yoluyla Yapılacak İhracat

    Ticari kiralama yoluyla yapılacak ihracat gümrük mevzuatı hükümlerine tabidir.

    YanıtlaSil
  18. sariye kılınç3 Ekim 2013 09:53

    Transit Ticaret; Yurt dışında veya serbest bölgelerde mukim gerçek / tüzel kişilerden ya da antrepolardan satın alınan malın, Türkiye üzerinden transit olarak veya doğrudan doğruya yurt dışında veya serbest bölgede mukim gerçek / tüzel kişilere ya da antrepolara satılmasına denir.
    Uluslararası anlaşmalarla ticareti yasaklanmış mallar ile Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca transit ticaretinin herhangi bir sebeple uygun görülmedi mallar transit ticarete konu olamaz. İthalatın ve ihracatın yasaklandığı ülkelerde mukim gerçek / tüzel kişiler veya antrepolarla da transit ticaret yapılamaz.
    Transit ticarete konu olan mallarla ilgili olarak; ithalata ve ihracata ilişkin vergi, resim, harç ve fon tahsil edilemez.
    İthalat; yurtdışında üretilmiş bir malın, ülkedeki alıcılar tarafından satın alınmasına denir. İthalatın diğer bir adı da dışalımdır ve ihracatın karşıtı olarak da tanımlanabilir. Dış ticaret verilerinin en önemli başlıklarından biri olan ithalat, ihracatla beraber bir ülkenin dış ticaret dengesini oluşturur.

    YanıtlaSil
  19. sariye kılınç3 Ekim 2013 11:11

    İHRACATI YASAK OLAN MALLAR
    1-Kültür ve tabiat varlıkları (Eski eserler)
    2-İhracı ön izne bağlı mallar listesinde yer alan türler hariç bütün av ve yaban hayvanları (canlı ve cansız olarak ve tanınabilir en küçük parçaları ile bunlardan mamul konfeksiyon)
    3-) Hint keneviri, odun
    4-) Ceviz, dut, kiraz, armut, erik, porsuk, dışbudak, karaağaç ve ıhlamur adlı ağaç türlerinin kütük, tomruk, kereste, kalas ve taslak olarak ihracı
    5-)Doğadan toplanan doğal çiçek soğanları
    6-)Sığla, yalankoz, datça hurması
    7-)Zeytin (tescili yapılmış ve Milli Çeşit Listesi'nde yayımlanmış olan çeşitlerinin yurt içinde sertifikalandırılmış olanları hariç), incir (tescili yapılmış ve Milli Çeşit Listesi'nde yayımlanmış olan çeşitlerinin yurt içinde sertifikalandırılmış olanları hariç), fındık, antep fıstığı, asma (sultani çekirdeksiz) fidanları
    8-)Salep (toz, tablet ve her türlü formda)

    YanıtlaSil
  20. Mustafa SOLMAZ4 Ekim 2013 04:39

    İhracat Türleri Nelerdir ?
    06.06.2006 tarih ve 26190 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İhracat Yönetmeliği'ne göre ihracat; "Bir malın, yürürlükteki ihracat mevzuatı ile gümrük mevzuatına uygun şekilde Türkiye gümrük bölgesi dışına veya serbest bölgelere çıkarılması veyahut Müsteşarlıkça (Dış Ticaret Müsteşarlığı) ihracat olarak kabul edilecek sair çıkış ve işlemler olarak tanımlanmaktadır.
    *Ön İzne Bağlı İhracat
    *Kayda Bağlı İhracat
    *Konsinye İhracat
    *İthal Edilmiş Malın İhracı
    *Serbest Bölgelere Yapılacak İhracat
    *Bedelsiz İhracat
    *Ticari Kiralama Yoluyla Yapılacak İhracat

    Transit Ticaret Nedir?
    Türkiyede yerleşik bir firma Almanya'dan Mercedes alıp Ürgüp'e satıyorsa Almanya'dan Ürgüp'e gidecek olan mallar Türkiye üzerinde geçtiğinden dolayı bu mallar için vergi alınmaz . Bu durumda transit ticaret kavramını ortaya cıkartır.

    İthalat nedir ?

    Herhangi bir malın yurt dışından gümrük sınırlarından geçerek yurtiçine sokulması olayıdır. Yani dış alım demektir.

    İthalatcı olmak için gerekli işlemler nelerdir ?

    *İthalatçılar birliğine üye olmak gerekir.
    *İthalat yaptıklarına dair bir anlaşma olmalı ve bu anlaşma ithalatçılar birliği tarafından onaylanmalıdır.
    *Vergi numarasına sahip gerçek veya tüzel kişi olmalıdır.

    YanıtlaSil
  21. Umut Yalabık5 Ekim 2013 03:06

    Dış satım, yani ihracat farklı türlerde gerçekleştirilebilmektedir. Özellik arz etmeyen, kayda bağlı, kredili, konsinye, serbest bölgelere vs. pek çok ihracat türü bulunmaktadır.
    · Özellik Arz Etmeyen İhracat
    İhracatçılar, özellik arz etmeyen ihracatta, ihracatçı birliklerine onaylattıkları gümrük beyannamesi ile birlikte, ihracatın yapılacağı gümrük idaresine müracaat ederler.
    · Kayda Bağlı İhracat
    Birlikler onayladıkları gümrük beyannamelerine kayıt meşruhatı düşerek, gümrük idarelerine tevdi edilmek üzere ihracatçıya verirler. İhracatçılar, birliklerce kayıt meşruhatı düşülerek onaylanmış gümrük beyannamesi ile birlikte ihracatın yapılacağı gümrük idaresine müracaat ederler.
    · Kredili İhracat
    Madde ve/veya ülke politikası açısından Müsteşarlıkça getirilebilecek düzenlemeler kapsamındaki mallarla ilgili kredili ihracat talepleri Müsteşarlığın görüşü alındıktan sonra, bunun dışında kalan mallara ilişkin talepler ise satış sözleşmesinde belirtilen esaslar dahilinde doğrudan ihracatçı birliklerince sonuçlandırılır.
    · Konsinye İhracat
    Konsinye ihracat (Konsinye ihracat, ihraç konusu malın kesin satışının yapılmadan ithalatçı tarafa gönderilmesidir. Konsinye malların en fazla 1 yıl içinde satılması gerekmektedir.) talepleri ilgili ihracatçı birliklerine yapılır.
    · İthal Edilmiş Malların İhracı
    İthalat Rejimi çerçevesinde ithal edilmiş ve vergileri ödenmiş bulunan yabancı menşeli yeni veya kullanılmış malların ihracı özellik arz etmeyen ihracat kapsamında yapılır. Ancak, ihracatın desteklenmesine yönelik mevzuat, yatırım mevzuatı ile Gümrük Mevzuatı´nın mahrecine iade hükümleri saklıdır.
    · Serbest Bölgelere Yapılacak İhracat
    Serbest bölgelere yapılacak ihracat, İhracat Mevzuatı hükümlerine tabidir.
    · Ticari Kiralama Yoluyla Yapılacak İhracat
    Ticari kiralamaya konu malın yurt dışında kesin satışına ilişkin talepler, ticari kiralama yoluyla yapılacak ihracat izninin bitiş tarihinden önce başvurulmak kaydıyla, satış sözleşmesine istinaden Dış Ticaret Müsteşarlığı (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından sonuçlandırılır.Ticari kiralama yoluyla yapılacak ihracatta süre bir yıldır.
    · Transit Ticaret
    Ülke içerisinde yerleşik şekilde bulunan şirketlerin bir ülkeden başka bir ülkeye mal geçişi sırasında bunlardan vergilerin alınmaması şeklinde yapılan ticarettir.
    · Bedelsiz İhracat
    Diğer ülkelere malların tanıtımı için gönderilen numune şeklinde olan mallardan bedel alınmaması şeklinde olan ticarettir.

    YanıtlaSil
  22. İHRACAT TÜRLERİ
    Ön izne bağlı ihracat
    Kayda bağlı ihracat
    Konsinye ihracat
    Bedelsiz ihracat
    Yurt dışı mutahatlik hizmetleri ihracat
    Kiralama yoluyla ihracat
    Ön izine bağlı ihracat: İhracı uluslararası anlaşma, kanun, kararname ve ilgili sair mevzuat uyarınca belli bir merciin ön iznine bağlı malların ihracatında, ilgili mercilerden ön izin alındıktan sonra ihracat mevzuatı hükümleri uygulanmak suretiyle yapılmaktadır.
    Kayda bağlı ihracat: Bazı malların ihracatındaki gelişmelerin hükümet makamları (Dış Ticaret Müsteşarlığı) tarafından yakından takip edilmesi gerekiyor. Bunun nedenlerini:
    *Takip konusu malların ticaret politikaları açısından taşıdığı stratejik önem,
    *Uluslararası anlaşmalar dolayısıyla Türkiye'nin yükümlülüklerini ne ölçüde yerine getirdiğini takip etmek,
    *Türk firmalarının ticari menfaatlerini daha etkin koruyabilmek olarak sıralamak mümkün.
    Konsinye ihracat: İhracatı fiili olarak gerçekleşmemiş malların yurt dışındaki aracılara gönderilmesiyle oluşan ihracata denir. Yani diğer ülkelerde bayilik olan bir firma mallarını gönderir o ülkede ne zaman satışı gerçekleşirse o zaman ihracat olarak geçer.
    Bedelsiz ihracat: Dış ülkeye gönderilecek malın reklamını yapmak için önceden gönderilen promosyon üründen para alınmamasına bedelsiz ihracat denir. Yada Türkiye den yurt dışına çalışmak için giden bir kişinin yanında götürdüğü eşyalardan bedel istenmemesini de buna dahil edebiliriz.
    Yurt dışında müteahatlik hizmetleri ve ihracat: Yurt dışında üstlenilen inşaat, tesisat, montaj, mühendislik, proje, müşavirlik, işletme, bakım ve onarım gibi işlerle ilgili her türlü makine, teçhizat ve ekipmanın geçici ihracı. Üstlenilen projede kullanılacak inşaat malzemeleri ve işçilerin ihtiyacı olan tüketim maddelerinin geçici ve kesin ihracı. Geçici olarak ihraç edilen makine, teçhizat ve ekipmanın yurt dışında kalış süresi Anlaşmalar Genel Müdürlüğünce belirlenir. Talep halinde uzatılabilir. Süresini aşarak geri getirilen veya getirilmeyen ya da kesin ihracata dönüştürülen eşyaya ilişkin olarak Gümrük Mevzuatı hükümleri saklıdır. İhracatçı birliklerine üye olma şartı aranmaz.
    Kiralama: yurt dışındaki bir firma bizim elimizde bir makineyi satın almıyor ama onu kiralıyor. Yani yüksek ücretli makineyi kiralama yoluyla ihracat etme.
    TRANSİT TİCARET
    Transit ticaret, alış ve satış bedelleri arasında lehte fark esas olmak üzere, gerçek ve tüzel kişi transit tacirince satın alınan yabancı menşeli veya Türk menşeli olup da yurt dışına satılmış malların doğrudan doğruya ithalat ve ihracat rejimi hükümlerine tabi olmaksızın başka bir ülkeye satılmasıdır. İlgili kanunlarda düzenlenmiş istisnai durumlar dışında transit ticarete konu eşyaya ilişkin gümrük vergileri teminata bağlan
    Serbest bölge kanunu: Amerikan konsolosluğunun bizim topraklarımızda bulunması gibi…
    İhracatı yasak olan mallar:
    -Kültür ve tabiat varlıkları (Eski eserler)
    -Hint keneviri -Tütün tohumu ve fidesi
    -Tiftik keçisi
    -İhracı izne bağlı mallar listesinde yer alan türler hariç bütün av ve yaban hayvanları (canlı ve cansız olarak ve tanınabilir en küçük parçaları ile bunlardan mamul konfeksiyon)
    -Ceviz, dut, kiraz, armut, erik, porsuk, dışbudak, karaağaç ve ıhlamur adlı ağaç türlerinin kütük, tomruk, kereste, kalas ve taslak olarak ihracı
    -İhracatı yasak olan doğal çiçek soğanları
    -Odun ve odun kömürü (Meyve kabuklarından üretilen mangal kömürü hariç) -Sığla
    -Yalankoz
    -Datça hurması -Zeytin, incir, fındık, antep fıstığı, asma (sultani çekirdeksiz)
    - Salep (toz, tablet ve her türlü formda)
    İTHALAT
    İthalatçı olmak için:
    İthalatçı olmak için şartlar:
    İthalatçılar birliğine üye olmak
    İthalat yaptığına dair antlaşma ve ithalatçılar birliğinin onayı
    Vergi numarasına sahip gerçek veya tüzel kişi olmalıdır

    YanıtlaSil
  23. Özgün Keziban ÖZDEMİR5 Ekim 2013 07:02

    İHRACAT TÜRLERİ
    1: ÖN İZNE BAĞLI İHRACAT : İhracı uluslararası anlaşma, kanun, kararname ve ilgili sair mevzuat uyarınca belli bir merciin ön iznine bağlı malların ihracatında, ilgili mercilerden ön izin alındıktan sonra ihracat mevzuatı hükümleri uygulanmak suretiyle yapılmaktadır.
    2: KAYDA BAĞLI İHRACAT: İhracı kayda bağlı mallar, Müsteşarlıkça yayımlanacak Tebliğ ile belirlenir. Kayda Bağlı Mallar listesi kapsamındaki malların ihracından önce gümrük beyannamelerinin İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince kayda alınması gerekir. İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince kayda alınmış gümrük beyannamesinin gümrük idarelerine sunulma süresi, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin onay tarihinden itibaren uzatılmamak üzere otuz gündür.
    3:KONSİNYE İHRACAT :ihracatı fiili olarak gerçekleşmemiş yurt dışındaki aracılara gönderilmesi ile oluşur Konsinye ihracat başvuruları ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine yapılır. Konsinye olarak gönderilen malın ihraç tarihinden itibaren bir yıl içinde kesin satışının yapılması gerekir. Bu süre, haklı ve zorunlu nedenlere istinaden müracaat edilmesi hâlinde, izni veren İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince iki yıl daha uzatılabilir.
    4:BEDELSİZ İHRACAT : Yurt dışında yerleşik tüzel kişiler, yabancı turistler ve yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının beraberlerinde götürecekleri, gönderecekleri veya adlarına gönderilecek mal ve taşıtlar, Yurt dışında yerleşik tüzel kişiler, yabancı turistler ve yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının beraberlerinde götürecekleri, gönderecekleri veya adlarına gönderilecek mal ve taşıtlar,
    5: YUR DIŞI MÜTAHİTLİK HİZMETLERİ
    6: KİRALAMA YOLU İLE İHRACAT : Ticari kiralama yoluyla yapılacak ihracat gümrük mevzuatı hükümlerine tabidir.Yüksek miktardaki ürünlerin kiralanmasıdır.
    İHRACATI YASAK OLAN MALLAR : -Kültür ve tabiat varlıkları (Eski eserler)
    2-Hint keneviri
    3-Tütün tohumu ve fidesi
    4-Tiftik keçisi
    5-İhracı izne bağlı mallar listesinde yer alan türler hariç bütün av ve yaban hayvanları
    6-Ceviz, dut, kiraz, armut, erik, porsuk, dışbudak, karaağaç ve ıhlamur adlı ağaç türlerinin kütük, tomruk, kereste, kalas ve taslak olarak ihracı

    YanıtlaSil
  24. BİLGEHAN AKTÜRK5 Ekim 2013 08:42

    İhracat işleminin başlaması için ihracatçıların,İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine onaylattıkları gümrük beyannamesi ile ihracatın yapılacağı gümrük idaresine başvurmaları gerekir.

    İHRACAT TÜRLERİ

    Ön İzne Bağlı İhracat

    Kayda Bağlı İhracat

    Konsinye İhracat

    İthal Edilmiş Malın İhracı

    Serbest Bölgelere Yapılacak İhracat

    Bedelsiz İhracat

    Ticari Kiralama Yoluyla Yapılacak İhracat

    YanıtlaSil
  25. zübeyde erol6 Ekim 2013 03:04

    konsinye ihracat: ihracatı fiili olarak gerçekleşmemiş malların yurt dışındaki aracılara gönderilmesi ile oluşan ihracattır.
    bedelsiz ihracat: promosyon ürünler. örneğin vestel
    yurtdışı müteahitlik hizmet ihracatı: Yurt dışında inşaat, tesisat ve montaj işi alan müteahhitlerin; üstlendikleri işlerle ilgili her türlü makina, teçhizat ve ekipmanın geçici ihracatına ilişkin talepler ile inşaat malzemeleri ve işçilerinin ihtiyacı olan tüketim maddelerinin kesin ihracatı

    YanıtlaSil
  26. sedef eskivar6 Ekim 2013 03:08

    Transit ticaret:Alış ve satış bedelleri arasında lehte fark esas olmak üzere (aleyhte fark kabul edilebilir) gerçek ve tüzel kişi transit tacirince satın alınan yabancı menşeli veya Türk menşeli olup da yurt dışına satılmış (serbest bölgelere yapılan satışlar dahil) malların transit olarak veya doğrudan doğruya, ithalat ve ihracat rejimi hükümlerine tabi olmaksızın, başka veya aynı ülkeye (serbest bölgeler dahil) satılmasını ifade eder. Transit ticarete konu olan mallarla ilgili olarak; ithalata ve ihracata ilişkin vergi, resim, harç ve fon tahsil edilemez.

    YanıtlaSil
  27. İthalat işlemeleri : Vergi numarasına sahip her gerçek ve tüzel kişi ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişiler ortaklıkları ithalat yapabilirler.İthalatçıların mutlaka vergi numarası sahibi olması gerekirken,istisnai olarak aşağıdaki ithalatlarda ithalatçıların vergi numarasına sahip olmaları zorunlu değildir;
    *Özel anlaşmalara dayanan ithalatta,
    *Kitap ve diğer yayınların ithalatında,
    *Türkiye'de açılan uluslararası fuar ve sergilerde Müsteşarlıkça perakende satışına izin verilen malların ithalatında.

    YanıtlaSil
  28. İLYAS SARISU6 Ekim 2013 08:31

    İHRACAT TÜRLERİ
    1-Ön İzne Bağlı ihracat
    2-Kayda Bağlı İhracat
    3-Konsinye İhracat
    4-Bedelsiz İhracat
    5-Yurt Dışı Mütahitlik Hiz.
    6-Kiralama Yoluyla İhracat

    Ön İzne Bağlı İhracat:İhracı uluslararası anlaşma, kanun, kararname ve ilgili sair mevzuat uyarınca belli bir merciin ön iznine bağlı malların ihracatında, ilgili mercilerden ön izin alındıktan sonra ihracat mevzuatı hükümleri uygulanmak suretiyle yapılan ihracattır.

    Kayda Bağlı İhracat: uluslararası anlaşmalar gereği veya stratejik önemi olması nedeniyle, bazı ürünlerin dış ticaret istatistiklerinin ayrıntılı ve amaca uygun olarak tutulması gerekebilmektedir.
    Bu gibi ürünlerin ihracında, ihracatçı birliklerince gümrük beyannamesi onaylanırken, aynı zamanda ürünün kayda bağlı olduğu da şerh düşülür, ve kayıtları bu birliklerce tutulur. işte bu şekilde gerçekleştirilen ihracata kayda bağlı ihracat denilmektedir.
    ihracat rejimi kararına ilişkin ihracat yönetmeliğinde bu husus düzenlenmiştir

    Konsinye İhracat: İhracatı fiili olarak gerçekleşmiş malların yurt dışındaki aracılara gönderilmesiyle oluşan ihracattır.

    Bedelsiz İhracat: Promosyon olarak gönderilen yada örneğin bir konsolosun yurt dışına götürdüğü mallara bedelsiz ihracatın içinde yer alır.

    Yurt dışı mütahitlik hiz : örnek olarak yurt dışında yapılacak olan inşaatın malzemelerinin Türkiyeden temin edilmesidir.Bir bakıma bedelsiz ihracata benzerlik gösterir.

    Kiralama Yoluyla İhracat : Yüksek maliyetli malların satın alma yoluyla değilde kiralama yoluyla olan ihracatıdır. örneğin : elimizde bir makina var , bu makina tek seferlik kullanım için başka birisine lazım bu kişi ise onu satın almak yerine bizden bu makinayı kiralayıp kullanması maliyeti düşüreceğinden bizden isteyecektir. bizim o makinayı oraya göndermemiz ise kiralama yoluyla ihracatın konusunda yer alır.

    İHRACATI YASAK OLAN MALLAR

    Tiftik keçisi , hint keneviri ceviz, dut, kiraz, erik, ıhlamur . . .

    YanıtlaSil
  29. Nimet KOCABIYIK6 Ekim 2013 09:42

    KİRALAMA YOLUYLA YAPILACAK İHRACAT : Malların kira bedeli karşılığında, belirli bir süre kullanılmak üzere geçici olarak Türkiye gümrük bölgesi dışına veya serbest bölgelere çıkarılmasına imkan tanıyan bir ihracat şeklidir.
    Kiralama yoluyla yapılacak ihracata ilişkin tebliğ yürürlükten kaldırıldığı için, kiralama yoluyla yapılacak ihracat artık gümrük mevzuatı hükümleri çerçevesinde yapılmaktadır.
    TAKAS VEYA BAĞLI MUAMELE KAPSAMINDA YAPILACAK İHRACAT : İhraç veya ithal edilen mal. hizmet veya teknoloji transferi bedelinin kısmen veya tamamen mal , hizmet, teknoloji, transferi veya kısmen döviz ile karşılandığı bir ticaret şeklidir.Eğer karşılıklı mal alış verişi iki taraf arasında gerçekleşiyorsa takas,ikiden fazla taraf varsa bağlı muamele söz konusu olmaktadır.

    YanıtlaSil
  30. AYŞE BİNBOĞA6 Ekim 2013 11:08

    İHRACAT TÜRLERİ
    Ön izne bağlı ihracat
    Kayda bağlı ihracat
    Konsinye ihracat
    Bedelsiz ihracat
    Yurt dışı mutahatlik hizmetleri ihracat
    Kiralama yoluyla ihracat

    1: ÖN İZNE BAĞLI İHRACAT : İhracı uluslararası anlaşma, kanun, kararname ve ilgili sair mevzuat uyarınca belli bir merciin ön iznine bağlı malların ihracatında, ilgili mercilerden ön izin alındıktan sonra ihracat mevzuatı hükümleri uygulanmak suretiyle yapılmaktadır.

    2: KAYDA BAĞLI İHRACAT: İhracı kayda bağlı mallar, Müsteşarlıkça yayımlanacak Tebliğ ile belirlenir. Kayda Bağlı Mallar listesi kapsamındaki malların ihracından önce gümrük beyannamelerinin İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince kayda alınması gerekir. İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince kayda alınmış gümrük beyannamesinin gümrük idarelerine sunulma süresi, İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin onay tarihinden itibaren uzatılmamak üzere otuz gündür.

    Konsinye ihracat: İhracatı fiili olarak gerçekleşmemiş malların yurt dışındaki aracılara gönderilmesiyle oluşan ihracata denir. Yani diğer ülkelerde bayilik olan bir firma mallarını gönderir o ülkede ne zaman satışı gerçekleşirse o zaman ihracat olarak geçer.

    Bedelsiz ihracat: Dış ülkeye gönderilecek malın reklamını yapmak için önceden gönderilen promosyon üründen para alınmamasına bedelsiz ihracat denir. Yada Türkiye den yurt dışına çalışmak için giden bir kişinin yanında götürdüğü eşyalardan bedel istenmemesini de buna dahil edebiliriz.

    İhracatı yasak olan mallar:
    -Kültür ve tabiat varlıkları (Eski eserler)
    -Hint keneviri -Tütün tohumu ve fidesi
    -Tiftik keçisi
    -İhracı izne bağlı mallar listesinde yer alan türler hariç bütün av ve yaban hayvanları (canlı ve cansız olarak ve tanınabilir en küçük parçaları ile bunlardan mamul konfeksiyon)
    -Ceviz, dut, kiraz, armut, erik, porsuk, dışbudak, karaağaç ve ıhlamur adlı ağaç türlerinin kütük, tomruk, kereste, kalas ve taslak olarak ihracı
    -İhracatı yasak olan doğal çiçek soğanları
    -Odun ve odun kömürü (Meyve kabuklarından üretilen mangal kömürü hariç) -Sığla
    -Yalankoz
    -Datça hurması -Zeytin, incir, fındık, antep fıstığı, asma (sultani çekirdeksiz)
    - Salep

    YanıtlaSil
  31. selin uludağ8 Ekim 2013 11:27

    dış ticarette 3 tane mevzuat vardır: 1-) dış ticaret mevzuatı
    2-)gümrük mevzuatı
    3-)kambiyo mevzuatı

    YanıtlaSil
  32. ıyı gunler ben dış ticaret okuyorum ve bir konuda yardımınızı rica edıyorum hocamız bizden herhangı bır ülkeye ithalat veya ihracat yapmamızı istedi bana yapılacak olan işlemlerin aşamalarını anlatmanızı rica edecem teşekurler.. 544 303 68 75

    YanıtlaSil
  33. İhracat ile ilgili çok güzel bilgiler vermişsiniz teşekkür ediyorum. Ben de kendi sitemde birkaç bilgi yazdım buradan okuyabilirsiniz: ihracat nasıl yapılır

    YanıtlaSil