29 Eylül 2013 Pazar

SİGORTACILIĞI DÜZENLEYEN KURUMLAR



1)SGK
2)EGM
3)DASK
4)TRAMER
5)BES

EGM
Sigortalı kişilerin sigorta durumlarını ödemelerini takip eder.Emekliliği gelen kişilere veya dul ve yetim aylığı alacak kişilerin başvurularını takip eder.Ayrıca sigortacılık piyasasını düzenleyip takip eder. e-beas sınavlarını düzenleyen kurumdur.
e-beas=Elektronik ortamda gerçekleştirilen bireysel emeklilik aracıları sınavıdır.

RAZİYE TUĞLU

21 yorum:

  1. mustafa inci1 Ekim 2013 10:55

    sigorta:toplumsal bir dayanışma sistemidir. Sigorta sistemi dahiline giren kişilerin risklerini ortak bir havuzda birleştirmesi ve risk oluştuğunda bu havuzdan zararlarının karşılanması üzerine kurulmuş bu sistemde katılımcı ne kadar fazla olursa, risk daha fazla kişi ile paylaşıldığından zarar da doğal olarak azalır. Yani sigorta sistemine dahil olan herkes, aslında birbirinin zararını öder. Böylece kimse tek seferde büyük meblağlar ödemek zorunda kalmaz.

    YanıtlaSil
  2. mustafa inci3 Ekim 2013 09:33

    sigortacılıgı düzenleyen kurumlar:sgk/egm/dask/tramer/bes kurum düzenler

    YanıtlaSil
  3. SGK
    Türkiye de devlet memurlarının, işçilerin ve güvencesi olmayan kişilerin emeklilik ve sağlık ödemelerini gerçekleştirmek amacıyla kurulmuştur.

    GÖREVLERİ
    1) Emeklilik aylığı
    2) Malüllük aylığı
    3) Dul ve yetim aylığı
    4) Emekli ikramiyesi
    5) Ölüm yardımı
    6) Evlenme ikramiyesi

    YanıtlaSil
  4. Raziye Tuğlu4 Ekim 2013 05:07

    SİGORTACILIĞI DÜZENLEYEN KURUMLAR
    1)SGK
    2)EGM
    3)DASK
    4)TRAMER
    5)BES

    EGM
    Sigortalı kişilerin sigorta durumlarını ödemelerini takip eder.Emekliliği gelen kişilere veya dul ve yetim aylığı alacak
    kişilerin başvurularını takip eder.Ayrıca sigortacılık piyasasını düzenleyip takip eder. e-beas sınavlarını düzenleyen kurumdur.
    e-beas=Elektronik ortamda gerçekleştirilen bireysel emeklilik aracıları sınavıdır.

    YanıtlaSil
  5. SİBEL BELİ4 Ekim 2013 11:27

    Bireysel Emeklilik Nedir?

    Bireysel Emeklilik Sistemi; gelir elde edilen dönemlerde tasarruf yapılmasını ve emeklilik döneminde gelir elde edilmesini sağlayan, birikimlerin profesyonel portföy yönetim şirketleri tarafından yönetildiği, Devlet Katkısı avantajıyla desteklenen ve denetlenen bir sistemdir. Sistemin 3,1 milyonu aşkın katılımcısı bulunmaktadır.

    YanıtlaSil
  6. dask nedir?

    dogal afet sigortalarının kısa adıdır.DASK sigorta sirketleri tarafından yapılır

    YanıtlaSil
  7. FATMA KARADEMİR12 Aralık 2013 05:31

    Tıbbi Tetkikler Nedir?
    Sigortalının yaşına ve istediği teminat tutarına bağlı olarak sigortacı tarafından istenebilen tıbbi raporlardır.

    Risk Kabul (Underwriting) Nedir?
    Sigortacının, başvuruyu kabul edip, etmeyeceğinin ve kabul ederse hangi şartlarda onaylayacağının belirlendiği süreçtir.

    Yaşam Sigortası (Hayat Sigortası) Nedir?
    Sigortanın yürürlüğe giriş tarihinden itibaren kişiyi poliçe türüne göre vefat, hayatta kalma, maluliyet veya kritik hastalıklar gibi büyük risklere karşı güvence altına alan; birikim priminin alındığı durumlarda primleri yatırıma yönlendirerek, sigorta süresi sonunda toplu para ya da emeklilik hakkı tanıyan, sigortadır.

    YanıtlaSil
  8. zeynep AÇIKGÖZ12 Aralık 2013 07:35

    sigorta sözleşmesi:sigortacının bir prim karşılında,k,şinin para ile ölçülebilr bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin,rizikonun,meydana gelmesi halinde bunu tazmin etmeyi yada para ödemeyi ve diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmedir.

    YanıtlaSil
  9. Sigortanın işlevleri
    Sigorta, meydana gelebilecek olan tüm rizikoların yaratacak olduğu zararları azaltma konusunda sigortalılara ekonomik ve sosyal anlamda güvennce sağlayan bir sistemdir.

    YanıtlaSil
  10. Gülcan TÜRKMEN12 Aralık 2013 15:33

    Sigorta Poliçelerinde Yer Alan Taraflar;
    -Sigortalı
    -Sigorta ettiren
    -Lehdar-kanuni mirasçı
    -İpotekli alacaklı
    -Zarar gören üçüncü şahıs
    -Sigortacı
    -Sigorta şirketi
    -Sigorta aracıları
    -Acenteler
    -Brokerler
    -Eksperler
    -Aktüerler

    YanıtlaSil
  11. zeyilname nedir?

    sigorta akdi yapılıp police düzenlendikten sonra police üzerinde gösterilen bilgi veya kosullarda degısıklık yapılmak istenmesi halinde asıl policeye ek olarak tanzim edilen ve sadece yapılan degısıklıkleri gösteren belgedir

    YanıtlaSil
  12. Şafak Caferoğlu13 Aralık 2013 05:49

    Sigortalanabilir Menfaat
    Sigorta Edilebilir Menfaat,poliçe sahibi ile sigorta konusu arasındaki yasal bir ilişkiden doğan sigorta ettirme gakkı olarak tanımlanabilir.Sigortanın konusu,sigortalı şey ya da olası sorumluluktur.Bu,yangın sigortalarında ‘bina ve içeriği’, nakliyat sigortalarında ‘gemi ve yükleri’ sorumluluk sigortalarında, bir kişinin yasal sorumluluğu,hayat sigortalarında ise yaşamolabilir.

    YanıtlaSil
  13. Dilek KOÇBAŞ18 Aralık 2013 03:34

    Sigorta yaptırma nedenleri;
    -Karşı karşıya olunan riskler gerçekleştiği zaman oluşan maddi veya manevi zararın karşılanması
    -Uzun vadeli tasarruf ve yatırım sağlanması
    -Vefat ve maluliyet teminatları sağlanması
    -Emeklilikte uğranılan gelir kaybının önlenmesi
    -Sosyal güvenlik sistemlerine ek gelir sağlanması olarak özetlenebilir

    YanıtlaSil
  14. sigorta sözleşmesi:
    sigortacının bir prim karşılında,kİşinin para ile ölçülebilr bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin,rizikonun,meydana gelmesi halinde bunu tazmin etmeyi yada para ödemeyi ve diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmedir.

    YanıtlaSil
  15. reysel Emeklilik Sistemi:

    Bireylerin emeklilik dönemlerinde, kendi birikimleri oranında ek bir gelir sağlamaya yönelik,
    Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu ve Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından gözetim ve denetim altında tutulan ve özel emeklilik şirketleri tarafından faaliyetleri yürütülen,
    Gönüllü katılıma dayalı, kamu sosyal güvenlik sistemlerini tamamlayıcı bir emeklilik sistemidir.

    YanıtlaSil
  16. DASK, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısa adıdır. Ancak son zamanlarda bu kısaltma daha çok zorunlu deprem sigortasının yerine kullanılmaktadır. Riskin bu kurum tarafından üstlenildiği sistemde DASK sigorta şirketleri tarafından yapılır.



    DASK, tapulu ev ve işyerleri ile bunlara ait meskenleri doğal afetlerle oluşabilecek hasarlara karşı sigortalayan sistemdir. Bu sistemde risk ödenen prim karşılığı kurum tarafından üstlenilir daha sonra da uluslararası reasürans şirketlerine dağıtılır.

    YanıtlaSil
  17. SULTAN KÜÇÜK26 Aralık 2013 04:43

    Sigorta Poliçelerinde Yer Alan Taraflar;
    -Sigortalı
    -Sigorta ettiren
    -Lehdar-kanuni mirasçı
    -İpotekli alacaklı
    -Zarar gören üçüncü şahıs
    -Sigortacı
    -Sigorta şirketi
    -Sigorta aracıları
    -Acenteler
    -Brokerler
    -Eksperler
    -Aktüerler

    YanıtlaSil
  18. Sigorta Sözleşmesinde Neler Yazılmalı:
    -Sigortacının ve sigorta ettirenin ve varsa sigortadan faydalanan kimselerin ad ve soyadı veya ticaret unvanı ve ikametgâhları.
    -Sigortanın konusu.
    -Sigortacının üstüne aldığı rizikolarla bunların başlayacağı ve son bulacağı an.
    -Sigorta Bedeli.
    -Primin tutarı ile ödenme /amanı ve veri.
    -Sigortacının üstüne aldığı rizikoların hakiki mahiyetlerini tamamen tayine yarayacak bütün haller,
    -Tanzim tarihi.
    -Sigorta Genel Şartları.

    YanıtlaSil
  19. sİGORTA İŞLEMLERİNDE KULLANILAN BELGELER

    Sigorta hizmetleri yerine getirilirken diğer hizmetlerden farklı bazı belge ve araçların kullanılması gerekmektedir. Sigorta pazarlaması ile ilgili konuların daha iyi anlaşılabilmesi için bu belgelerin neler olduğunu ve özelliklerini kısaca incelememiz yararlı olacaktır.
    Sigorta hizmetlerinin yerine getirilmesinde kullanılan başlıca belgeler şunlardır:
    Teklifname: Yaptırılacak sigortanın ve alınacak teminatın türüne göre değişik olan teklifname, sigortalının sigorta olabilmek için ilgili yerleri doldurarak ve altını imzalayarak sigortacıya vermekle yükümlü olduğu ve riziko hakkında gerekli bilgileri kapsayan, soruları bulunan bir belgedir.
    Sigorta Poliçesi: Poliçe akdin yapılmış olduğunu ve akdin şartlarını gösteren bir metindir. Sadece delil niteliğindedir. Sigorta akdinin başlaması için poliçenin düzenlenmesi şart değildir. Sigorta poliçesi, sigorta genel şartları ile sigorta konusunun tüm özelliklerini belirten ve sigortayı başlatan bir belgedir.
    Sigorta poliçesi iki kısımdan ibarettir. Birinci kısımda Ticaret Bakanlığınca onaylanmış bulunan sigorta genel şartları, ikinci kısımda ise, sigorta sözleşmesinin ferdileşen özel şartları vardır. Abonman Poliçesi: Abonman poliçesi, ileride gerçekleşebilecek çeşitli işlemleri içine alan poliçelerdir. Genellikle yangın ve nakliyat sigortalarında kullanılır. Yangın sigortalarında abonman sözleşmesi ile temin edilen malların primleri, malların günlük giriş ve çıkışlarını gösteren ve sigortalı tarafından ay sonlarında sigortacıya verilen cetvellere göre tahakkuk ettirilir. Nakliyat sigortasında ise, gönderilen her parça için abonman sözleşmesi esasları dairesinde sertifikalar hazırlanır. Abonman poliçelerine göre, sigorta şirketlerince verilen teminatın en üst sınırı bu poliçelerde gösterilir.
    Toplu Poliçeler: Muhtelif şahısların hayat ve kaza sigortalarını toplu olarak temin eden poliçelerdir. Bir işletmede çalışan memur ve hizmetlilerin hayat veya kazaya karşı sigortaları tek poliçe ile yapılabilir. Aynı zamanda çeşitli rizikoların toplu olarak gösterildiği poliçelerdir
    Tecditname (Yenileme Senedi, Temditname): Tecditname bir poliçeyi bir yıl veya daha fazla uzatan hukuken yeni bir poliçe hazırlanmasıyla aynı sonuçları doğuran bir belgedir
    Zeyilname: Poliçenin yürürlüğü sırasında meydana gelen bütün değişiklikleri belirten, not eden ve poliçenin ayrılmaz parçası olarak düşünülen ek sözleşmedir. Sigorta sözleşmesinden sonra poliçedeki koşullarda değişiklik yapılmak istenirse bu belge düzenlenir..
    Geçici Sigorta Belgesi (Muvakkat İlmühaber, Geçici Senet): Sigorta sözleşmesi düzenlemeğe yetkisi bulunmayan acenteler tarafından sigortalılara geçici olarak verilen bir belgedir. Sigorta sözleşmesinin yapılmasını müteakip sigortacı kanunda öngörülen sürede poliçe veremeyebilir
    Sertifika: Herhangi bir şahsın veya kuruluşun, sigortacısı ile abonman sözleşmesi düzenlemek suretiyle yapmış olduğu bağlantıya dayanılarak, taşınan bir mal parçası için, nakliyat abonman sözleşmesi koşullarına uygun biçimde bir kısım olarak sigorta akdini göstermek üzere düzenlenen belgeye “sigorta sertifikası” denir. Sigorta sertifikası esas koşulların abonman sözleşmesinde bulunması suretiyle hazırlanan daha basit ve daha kısa bir belgedir.

    YanıtlaSil
  20. nuray cankul4 Ocak 2014 05:57

    Sigortacılığın genel ilkeleri
    Sigortanın genel prensipleri her türlü sigorta teminatı için uyulması zorunlu olan ilkelerdir.
    -Sigorta edilebilir menfaat,poliçe sahibi ile sigorta konusu arasındaki yasal bir ilişkiden doğan sigorta ettirme hakkıdır.
    -Azami iyi niyet,sigorta sözleşmesindeki taraflardan her birinin diğerine sözleşmeyi kabul edip etmemesinde etkili olabilecek bütün bilgileri talep edilmemiş olsalar bile vermesini gerektirir.Azami iyi niyet hem sigortalı hem sigortacı açısından gerekli olmakla birlikte uygulama da daha çok sigortayı ilgilendiren bir yükümlülüktür.
    -Tazminat prensibi,hayat ve ferdi kaza sigortaları dışındaki bütün mal ve sorumluluk sigortaları tazminat sözleşmeleridir.Sigorta yapılması konusunda parasal bir çıkar bulunmuyor ise dığer bir ifade ile tazmin olacak bir maddi kayıp söz konusu değilse sigorta sözleşmesi de kurulamayacaktır.

    YanıtlaSil
  21. Sigortanın Temel Prensipleri

    1-Sigortalanabilir Menfaat : Sigorta ancak sigortalanabilir bir menfaatin mevcudiyeti halinde çıkar.
    2-Azami Hüsnüniyet : Tarafların hileli şekilde değil de iyi niyetle hareket etmeleridir.
    3-Tazminat Kaidesi : Can sigortaları hariç bütün mal ve mesuliyet sigortaları tazminat esaslı mukavelelerdir.
    4-Sigortacının Kanuni Halefiyeti : Sigortacı , sigorta bedelini ödedikten sonra hukuken sigorta ettiren kimse yerine geçer. Sigorta ettiren kimsenin gerçekleşen zarardan dolayı üçüncü şahıslara karşı dava hakkı varsa , bu hak tazmin ettiği bedel nispetinde sigortacıya intikal eder.
    5-Yakın Sebep : Sigortalının , sigortacısından tazminat talebinde bulunabilmesi için meydana gelen hasarın poliçede teminat altına alınan tehlikeden ileri gelmiş olması gerekmektedir.

    YanıtlaSil