8 Ekim 2013 Salı

IBAN Nedir?


Avrupa Birliği düzenlemeleri çerçevesinde, ülkeler arasında gerçekleştirilen para transferlerinin hızı ile kalitesini artırmak ve maliyetlerini düşürmek amacıyla International Bank Account Number-IBAN adı verilen uluslararası banka hesap numarası standardı geliştirilmiştir. IBAN bugün 33 Avrupa ülkesinde kullanılmaktadır.

IBAN’ın amacı Avrupa ülkelerindeki banka ve diğer finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilen para transferlerindeki hataları ve bundan doğan gecikmeleri engellemektir. IBAN sayesinde transfer edilen para daha hızlı ve hatasız bir biçimde göndericinin hesabından alıcının hesabına geçmekte; böylece, işlemlerde oluşan hatalardan kaynaklanan bekleme süreleri ve ek maliyetler ortadan kalkmaktadır

36 yorum:

  1. Kredi skoru, kredi almak için başvuru yapan kişi veya kuruluşun kredi alma konusundaki yeterliliğini somut veriler üzerinden değerlendiren bir puanlama sistemidir. Bu puanlama sisteminde, kredi için başvuran kişinin kredi geçmişi ve bazı risk faktörleri rol oynar. Kısacası kredi skoru, bireyin kendi finansal geçmişini özetler.

    Kredi veya kredi kartı başvurusu yapıldığı takdirde, ilgili banka, kişinin kredi skorunu Kredi Kayıt Bürosu’ndan temin ederek inceleme altına alır. Bankaların bu konudaki tutum ve politikaları farklı olabileceği için, bir banka size kredi skorunuz düşük olduğu için kredi vermeyi reddedebilirken; diğer bir banka kredi vermeyi kabul edebilir.

    YanıtlaSil
  2. Risk:hedefin gerçekleşmesini engelleyecek her türlü gelişmenin gerçekleşme olasılığıdır.
    Nakit Kredi:Bankaların müşterilerine sağladığı para olarak kullanılan kredi.
    Gayri Nakit:Banka müşterilerinin 3.şahıslara olan borçlarının banka tarafından ödenilen kredidir.
    Kredi Skorlaması:Müşteri kredibilitesinin finansal olan veya olmayan istatiksel yöntemlerle ifade edilmesi.
    Plasman:Bankaların sermaye,mevduat gibi imkanlar ile gelir elde etmek üzere kredi veya gayrimenkul gibi varlıklara dönüştürmesidir.
    Depasman:Geçici nedenlerle müşteriye tahsil edilen kredi limitinin üstünde kredi kullandırılması durumudur.
    Münakale:Kredi limitin,n bir kısmını nakit bir kısmınıda gayri nakit kullanması şekline denir.
    Moralite:Bankacılıkta müşterinin yapılan istihbarat sonucunda ahlaki riskinin düzeyini belirlemek için kullanılır.
    Gerçek Kişi:İnsanın doğumundan ölümüne kadar geçen süreçte birey olarak hukuk karşısında durumu ifade eder.
    Tüzel Kişi:Şirket,kurum veya kurluşlardır.
    Yerleşik Kişi:Türkiye'de devamlı olarak 6 aydan fazla oturanlar Türkiye'de yerleşik kişi sayılırlar.
    Temerrüt: kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi halidir.Temerrüt alacaklının ve borçlunun temerrüdü şeklinde iki türlüdür.Gerek alacaklı ifa edilmek istenen edimi kabul etmeyerek; gerekse borçlu yerine getirmekle borçlandığı edimi zamanında ifa etmeyerek borca aykırı davranmış olur. Borcun ifası mümkün olduğu halde ifadaki ve ifayı kabuldeki gecikme temerrüt için yeterlidir. Temerrüt için ayrıca kusur aranmaz.Borçlunun temerrüdü aslında geçici bir durumdur.Zamanla borçlu ya tamamen ödememe durumuna girer ya da borcunu anaparaya uygulanan temerrüt faiziyle birlikte ifa eder.
    Cari Hesap:Türk lirası veya yabancı para cinsinden açılabilen ve istendiği anda kısmen veya tamamen geri çekilebilen karşılığında hesap sahibine faiz, kar veya hangi nam altında olursa olsun bir bedel ödeme zorunluluğu olmayan hesaplardır.Bir gerçek veya tüzel kişi tarafından sahip olunan ancak kullanılmayıp belirsiz bir süre için kuruma bırakılan hazır bir satınalma gücüdür.Hiçbir sınırlamaya tabi tutulmaksızın istenildiğinde kısmen veya tamamen her an geri çekilebilme özelliği taşır.

    YanıtlaSil
  3. Valör:Bankacılıkta adat hesaplamasında esas alınan sürenin başlangıç günüdür.Adat,parasal bir değerin zaman boyutu eklenmiş ifadesidir.
    Adat = Tutar X gün sayısı formülüyle ifade edilir.
    Adat,her türlü faiz hesaplaması için (mevduata verilecek faizler,kredilerden alınacak faizler,bir hesabın ortalamasının bulunması gibi işlemlere) esas alınan değerdir.
    Valör tarihi,banka aktiflerine giren,diğer deyişle banka dışından gelen değerler için işlem tarihini izleyen ilk işgünü olarak alınır.Örnek olarak kasadan yatırılan paralar,başka bankalardan gönderilen değerler gibi. Banka içi işlemlerde ise valör tarihi,işlem tarihidir.
    Vade:Vade ya da ecel Borçlunun,ödemeyi belirli bir süre sonra yerine getireceği durumlarda yararlanacağı,sözleşmeyle veya kanunen belirlenmiş süre.
    EFT:Açılımı,Elektronik Fon Transferi.
    Türkiye'de ilk olarak 01 Nisan 1992 tarihinde T.C.M.B. bünyesinde sistemin devreye girmesi ile başlatılmış olup, kısaca iki farklı banka arasındaki TL cinsinden ödemelerin gerçekleştirilmesi işi olarak tanımlanabilir.
    Türkiye'de E.F.T. sistemi T.C.M.B. tarafınca işletilmekte olan bir sistem olup, sistem çerçevesi T.C. Bankalar Kanunu tarafından düzenlenmektedir.Gün içi işlemler 08.30 - 17.30 arasında gerçekleştirilebilmekte olup,sistem ile ilgili sorumluluk T.C.M.B.'na aittir.
    Bugün,E.F.T. sistemi sayesinde kuruluşlar ve bireyler,bankalarının kendilerine sunduğu telefon bankacılığı ve internet bankacılığı hizmetlerini kullanarak,diğer şahıslara yönelik ödemelerini,kredi kartı borçlarını, telefon,doğalgaz,elektrik,su,yakıt,okul taksidi gibi birçok türdeki ödemelerini günü geldiğinde,anında gerçekleştirebilmekte;bu da ülke içerisindeki mali ve finansal dengelerin sağlanmasında önemli katkı sağlamaktadır.
    SWİFT:Uluslararası para transferlerinde ve haberleşmede kullanılan bir kod sistemidir.Kodlar finans kuruluşunun ismi,bulunduğu şehire göre verilmesi esasdır.Her finans kuruluşunun merkezlerine ve birimlerin yaptığı işlere göre bir veya daha fazla kodu bulunabilmektedir. Operatörlerin bilgisayar aracılığıyla girdiği kodlar ve mesajlar karşı bankaya özel bir ağ yardımıyla iletilmektedir.
    Uluslararası ticarette genel olarak SWIFT veya BIC ifadeleri kullanılır. Swift bu standardı sağlayan Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication kurumunun baş harflerinden gelir.BIC ise Bank Identifier Codes (Banka tanımlama kodları) ifadesinin kısaltılmasıdır.
    Swift,söz konusu bankayı belirten 8 veya 11 haneli bir koddan ibarettir. Tüm dünya bankacılık sisteminde SWIFT kodları standarttır.
    İlk 4 karakter - banka kodu
    Sonraki 2 karakter - ISO ülke kodu
    Sonraki 2 karakter - yerel kod
    (Eğer verilmişse) Son 3 karakter ise - şube kodunu belirtir. (Merkez Şube için XXX kullanılır.)

    YanıtlaSil
  4. IBAN: (International Bank Account Number),para transferlerinin yanlış hesap numaralarına yapılmasını önlemek amacıyla ilk olarak Avrupa Birliği ülkelerinde ortaya çıkmış bir hesap numarası standardıdır.
    Avrupa Birliği düzenlemeleri çerçevesinde,ülkeler arasında gerçekleştirilen para transferlerinin hızı ile kalitesini artırmak ve maliyetlerini düşürmek amacıyla IBAN (International Bank Account Number) adı verilen Uluslararası Banka Hesap Numarası standardı geliştirilmiştir. IBAN’ın amacı,Avrupa ülkelerindeki banka ve diğer finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilen para transferlerindeki hataları ve bundan doğan gecikmeleri engellemektir.IBAN sayesinde transfer edilen para daha hızlı ve hatasız bir biçimde göndericinin hesabından alıcının hesabına geçmekte;böylece işlemlerde oluşan hatalardan kaynaklanan bekleme süreleri ve ek maliyetler ortadan kalkmaktadır.
    KKDF:Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) TCMB bünyesinde 12 Mayıs 1988 yılında,yatırımların yönlendirilmesi amacıyla kurulmuş bir fondur.Fonun en büyük kaynağı bankaların tüzel ve gerçek kişilere verdiği krediler üstünden KKDF oranları doğrultusunda uygunlanan kesintilerdir.
    15 Ağustos 2004 tarihinde yayımlanan resmi gazetede tüketici kredileri için KKDF kesintisi oranı (daha önce %10 iken) %15 olarak belirlenmiştir.Ticari Kredilerde %3 oranında uygulanan KKDF kesintisi ise bu tarihten itibaren kaldırılmıştır.
    Stopaj:Stopaj: Gelir veya kurumlar vergisine tabi bir kazanca ilişkin hasılatın ilgilisine ödenmesi aşamasında, ödemeyi yapanlarca,yasa ile belirlenmiş oranlar üzerinden istihkakın bir kısmının tutulup,hasılatı elde eden adına ve onun peşin vergisi olarak vergi dairesine yatırılması şeklinde uygulanan vergileme yöntemi ve vergi güvenlik tedbiridir.
    STOPAJ NASIL HESAPLANIR.? Bilindiği üzere Gelir Vergisi Yasası'nın 75/4. maddesi hükmü uyarınca yıllık ve özel beyanname veren kurumların indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancından hesaplanan kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan kısım menkul sermaye iradı olarak kabul edilmekte ve bu kısım kurumların halka açık olup olmaması koşuluna bağlı olarak kurum bünyesinde aynı yasanın 94/6-b maddesi uyarınca vergi tevkifatına tabi tutulmaktadır.Bakanlar Kurulu kararı ile bu konuda yapılması öngörülen vergi tevkifat oranı halka açık anonim şirketlerde % 10,diğerlerinde ise % 20'dir.
    Temlik:Hukuki bir işleme dayalı olarak bir alacağın bütün hak ve vecibeleri ile birlikte alacaklıdan (temlik eden,devir eden) başka bir kişiye (temellük eden,temlik alan,temlik edilen,devir alan) devir edilmesi. Değişik amaçlarla yapılan temlik,genellikle tediyenin sağlanması (borcun ödenmesi) için yapılmaktadır.
    TEMLİK ÇEŞİTLERİ:

    1)Rızai Temlik:Alacağı temlik eden ile temlik alan arasındaki bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleşen bir temlik yöntemidir.
    2)Kanuni Temlik:Alacağın,belli olayların gerçekleşmesi üzerine kanundan ötürü bir başkasına geçmesidir.Ölüm olayının gerçekleşmesi halinde ölen kimseye (murise) ait alacakların kanundan ötürü mirasçılara geçmesi gibi. Burada alacaklar, rızai temlikteki gibi bir hukuki muamele ile değil, kanun gereği olarak kendiliğinden devredilmiş olmaktadır.
    Kanuni temlikte alacaklının rızasına dahi gerek olmadığı gibi, ayrıca bir hukuki işlem yapılmasına dahi gerek bulunmamaktadır.
    3)Kazai Temlik:Alacağın bir mahkeme hükmüyle temlik edilmesidir. Örneğin mirasçılar mirasın taksiminde anlaşamadıkları için mahkemeye başvurarak taksimin hakim tarafından yapılmasını talep ettikleri taktirde hakim,bu talep üzerine payları taksim edip mirasçılara tahsis eder.İşte hakimin tahsis ettiği bu paylar içinde bulunan alacaklar mirasçıya mahkeme hükmüyle devredilmiş olur.
    Kanuni temlikte olduğu gibi kazai temlikte de alacaklının rızasına dahi gerek olmadığı gibi,ayrıca bir hukuki işlem yapılmasına dahi gerek bulunmamaktadır.

    YanıtlaSil
  5. Risk:hedefin gerçekleşmesini engelleyecek her türlü gelişmenin gerçekleşme olasılığıdır.
    Nakit Kredi:Bankaların müşterilerine sağladığı para olarak kullanılan kredi.
    Gayri Nakit:Banka müşterilerinin 3.şahıslara olan borçlarının banka tarafından ödenilen kredidir.
    Kredi Skorlaması:Müşteri kredibilitesinin finansal olan veya olmayan istatiksel yöntemlerle ifade edilmesi.
    Plasman:Bankaların sermaye,mevduat gibi imkanlar ile gelir elde etmek üzere kredi veya gayrimenkul gibi varlıklara dönüştürmesidir.
    Depasman:Geçici nedenlerle müşteriye tahsil edilen kredi limitinin üstünde kredi kullandırılması durumudur.
    Münakale:Kredi limitin,n bir kısmını nakit bir kısmınıda gayri nakit kullanması şekline denir.
    Moralite:Bankacılıkta müşterinin yapılan istihbarat sonucunda ahlaki riskinin düzeyini belirlemek için kullanılır.
    Gerçek Kişi:İnsanın doğumundan ölümüne kadar geçen süreçte birey olarak hukuk karşısında durumu ifade eder.
    Tüzel Kişi:Şirket,kurum veya kurluşlardır.
    Yerleşik Kişi:Türkiye'de devamlı olarak 6 aydan fazla oturanlar Türkiye'de yerleşik kişi sayılırlar.
    Temerrüt: kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi halidir.Temerrüt alacaklının ve borçlunun temerrüdü şeklinde iki türlüdür.Gerek alacaklı ifa edilmek istenen edimi kabul etmeyerek; gerekse borçlu yerine getirmekle borçlandığı edimi zamanında ifa etmeyerek borca aykırı davranmış olur. Borcun ifası mümkün olduğu halde ifadaki ve ifayı kabuldeki gecikme temerrüt için yeterlidir. Temerrüt için ayrıca kusur aranmaz.Borçlunun temerrüdü aslında geçici bir durumdur.Zamanla borçlu ya tamamen ödememe durumuna girer ya da borcunu anaparaya uygulanan temerrüt faiziyle birlikte ifa eder.
    Cari Hesap:Türk lirası veya yabancı para cinsinden açılabilen ve istendiği anda kısmen veya tamamen geri çekilebilen karşılığında hesap sahibine faiz, kar veya hangi nam altında olursa olsun bir bedel ödeme zorunluluğu olmayan hesaplardır.Bir gerçek veya tüzel kişi tarafından sahip olunan ancak kullanılmayıp belirsiz bir süre için kuruma bırakılan hazır bir satınalma gücüdür.Hiçbir sınırlamaya tabi tutulmaksızın istenildiğinde kısmen veya tamamen her an geri çekilebilme özelliği taşır.
    Valör:Bankacılıkta adat hesaplamasında esas alınan sürenin başlangıç günüdür.Adat,parasal bir değerin zaman boyutu eklenmiş ifadesidir.
    Adat = Tutar X gün sayısı formülüyle ifade edilir.
    Adat,her türlü faiz hesaplaması için (mevduata verilecek faizler,kredilerden alınacak faizler,bir hesabın ortalamasının bulunması gibi işlemlere) esas alınan değerdir.

    YanıtlaSil
  6. Valör tarihi,banka aktiflerine giren,diğer deyişle banka dışından gelen değerler için işlem tarihini izleyen ilk işgünü olarak alınır.Örnek olarak kasadan yatırılan paralar,başka bankalardan gönderilen değerler gibi. Banka içi işlemlerde ise valör tarihi,işlem tarihidir.
    Vade:Vade ya da ecel Borçlunun,ödemeyi belirli bir süre sonra yerine getireceği durumlarda yararlanacağı,sözleşmeyle veya kanunen belirlenmiş süre.
    EFT:Açılımı,Elektronik Fon Transferi.
    Türkiye'de ilk olarak 01 Nisan 1992 tarihinde T.C.M.B. bünyesinde sistemin devreye girmesi ile başlatılmış olup, kısaca iki farklı banka arasındaki TL cinsinden ödemelerin gerçekleştirilmesi işi olarak tanımlanabilir.
    Türkiye'de E.F.T. sistemi T.C.M.B. tarafınca işletilmekte olan bir sistem olup, sistem çerçevesi T.C. Bankalar Kanunu tarafından düzenlenmektedir.Gün içi işlemler 08.30 - 17.30 arasında gerçekleştirilebilmekte olup,sistem ile ilgili sorumluluk T.C.M.B.'na aittir.
    Bugün,E.F.T. sistemi sayesinde kuruluşlar ve bireyler,bankalarının kendilerine sunduğu telefon bankacılığı ve internet bankacılığı hizmetlerini kullanarak,diğer şahıslara yönelik ödemelerini,kredi kartı borçlarını, telefon,doğalgaz,elektrik,su,yakıt,okul taksidi gibi birçok türdeki ödemelerini günü geldiğinde,anında gerçekleştirebilmekte;bu da ülke içerisindeki mali ve finansal dengelerin sağlanmasında önemli katkı sağlamaktadır.
    SWİFT:Uluslararası para transferlerinde ve haberleşmede kullanılan bir kod sistemidir.Kodlar finans kuruluşunun ismi,bulunduğu şehire göre verilmesi esasdır.Her finans kuruluşunun merkezlerine ve birimlerin yaptığı işlere göre bir veya daha fazla kodu bulunabilmektedir. Operatörlerin bilgisayar aracılığıyla girdiği kodlar ve mesajlar karşı bankaya özel bir ağ yardımıyla iletilmektedir.
    Uluslararası ticarette genel olarak SWIFT veya BIC ifadeleri kullanılır. Swift bu standardı sağlayan Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication kurumunun baş harflerinden gelir.BIC ise Bank Identifier Codes (Banka tanımlama kodları) ifadesinin kısaltılmasıdır.
    Swift,söz konusu bankayı belirten 8 veya 11 haneli bir koddan ibarettir. Tüm dünya bankacılık sisteminde SWIFT kodları standarttır.
    İlk 4 karakter - banka kodu
    Sonraki 2 karakter - ISO ülke kodu
    Sonraki 2 karakter - yerel kod
    (Eğer verilmişse) Son 3 karakter ise - şube kodunu belirtir. (Merkez Şube için XXX kullanılır.)

    YanıtlaSil
  7. IBAN: (International Bank Account Number),para transferlerinin yanlış hesap numaralarına yapılmasını önlemek amacıyla ilk olarak Avrupa Birliği ülkelerinde ortaya çıkmış bir hesap numarası standardıdır.
    Avrupa Birliği düzenlemeleri çerçevesinde,ülkeler arasında gerçekleştirilen para transferlerinin hızı ile kalitesini artırmak ve maliyetlerini düşürmek amacıyla IBAN (International Bank Account Number) adı verilen Uluslararası Banka Hesap Numarası standardı geliştirilmiştir. IBAN’ın amacı,Avrupa ülkelerindeki banka ve diğer finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilen para transferlerindeki hataları ve bundan doğan gecikmeleri engellemektir.IBAN sayesinde transfer edilen para daha hızlı ve hatasız bir biçimde göndericinin hesabından alıcının hesabına geçmekte;böylece işlemlerde oluşan hatalardan kaynaklanan bekleme süreleri ve ek maliyetler ortadan kalkmaktadır.
    KKDF:Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) TCMB bünyesinde 12 Mayıs 1988 yılında,yatırımların yönlendirilmesi amacıyla kurulmuş bir fondur.Fonun en büyük kaynağı bankaların tüzel ve gerçek kişilere verdiği krediler üstünden KKDF oranları doğrultusunda uygunlanan kesintilerdir.
    15 Ağustos 2004 tarihinde yayımlanan resmi gazetede tüketici kredileri için KKDF kesintisi oranı (daha önce %10 iken) %15 olarak belirlenmiştir.Ticari Kredilerde %3 oranında uygulanan KKDF kesintisi ise bu tarihten itibaren kaldırılmıştır.
    Stopaj:Stopaj: Gelir veya kurumlar vergisine tabi bir kazanca ilişkin hasılatın ilgilisine ödenmesi aşamasında, ödemeyi yapanlarca,yasa ile belirlenmiş oranlar üzerinden istihkakın bir kısmının tutulup,hasılatı elde eden adına ve onun peşin vergisi olarak vergi dairesine yatırılması şeklinde uygulanan vergileme yöntemi ve vergi güvenlik tedbiridir.
    STOPAJ NASIL HESAPLANIR.? Bilindiği üzere Gelir Vergisi Yasası'nın 75/4. maddesi hükmü uyarınca yıllık ve özel beyanname veren kurumların indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancından hesaplanan kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan kısım menkul sermaye iradı olarak kabul edilmekte ve bu kısım kurumların halka açık olup olmaması koşuluna bağlı olarak kurum bünyesinde aynı yasanın 94/6-b maddesi uyarınca vergi tevkifatına tabi tutulmaktadır.Bakanlar Kurulu kararı ile bu konuda yapılması öngörülen vergi tevkifat oranı halka açık anonim şirketlerde % 10,diğerlerinde ise % 20'dir.
    Temlik:Hukuki bir işleme dayalı olarak bir alacağın bütün hak ve vecibeleri ile birlikte alacaklıdan (temlik eden,devir eden) başka bir kişiye (temellük eden,temlik alan,temlik edilen,devir alan) devir edilmesi. Değişik amaçlarla yapılan temlik,genellikle tediyenin sağlanması (borcun ödenmesi) için yapılmaktadır.
    TEMLİK ÇEŞİTLERİ:

    1)Rızai Temlik:Alacağı temlik eden ile temlik alan arasındaki bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleşen bir temlik yöntemidir.
    2)Kanuni Temlik:Alacağın,belli olayların gerçekleşmesi üzerine kanundan ötürü bir başkasına geçmesidir.Ölüm olayının gerçekleşmesi halinde ölen kimseye (murise) ait alacakların kanundan ötürü mirasçılara geçmesi gibi. Burada alacaklar, rızai temlikteki gibi bir hukuki muamele ile değil, kanun gereği olarak kendiliğinden devredilmiş olmaktadır.
    Kanuni temlikte alacaklının rızasına dahi gerek olmadığı gibi, ayrıca bir hukuki işlem yapılmasına dahi gerek bulunmamaktadır.
    3)Kazai Temlik:Alacağın bir mahkeme hükmüyle temlik edilmesidir. Örneğin mirasçılar mirasın taksiminde anlaşamadıkları için mahkemeye başvurarak taksimin hakim tarafından yapılmasını talep ettikleri taktirde hakim,bu talep üzerine payları taksim edip mirasçılara tahsis eder.İşte hakimin tahsis ettiği bu paylar içinde bulunan alacaklar mirasçıya mahkeme hükmüyle devredilmiş olur.
    Kanuni temlikte olduğu gibi kazai temlikte de alacaklının rızasına dahi gerek olmadığı gibi,ayrıca bir hukuki işlem yapılmasına dahi gerek bulunmamaktadır.

    YanıtlaSil
  8. Vade Nedir, Ne Demek

    Borçluya, borcunu ödemesi için verilen zamandır.Bir borcun ödenmesi gerektiği güne de "vade" adı verilir.Türk Ticaret Kanunu'na göre, ticari senetlerin vadeleri dört şekilde belirlenebilir. a)Görüldüğünde b)Görüldükten belli bir süre sonra c)Keşide gününden belli bir süre sonra, d)Belirli bir günde.

    YanıtlaSil
  9. I-Tüzel Kişi Kavramı:

    Ortak bir amacın sürekli olarak gerçekleşmesini sağlayacak örgütlenmeye sahip kişi veya mal topluluklarına birleşen kişi veya malı tahsis eden kişiden bağımsız bir kişilik tanınmıştır.İşte bu tür kişi veya mal toplulukları “tüzel kişiler “ diye tanımlanmıştır.Tüzel kişiden söz edebilmek için kişi veya mal topluluğunun örgütlenmiş olması sürekli bir amaca sahip olması ve topluluğu teşkil eden veya ondan yararlanan fertlerin şahıslarından bağımsızlaşmasına hukuken imkan verilmiş olması gerekir.
    $2-Tüzel Kişilere İlişkin Genel Kurallar:

    I-Tüzel Kişinin Kuruluşu:
    Geleneksel olarak bu hususta üç sistem söz konusudur.Serbest kuruluş sistemi,izin sistemi ve tescil sistemi.Hangi sistemin hangi tüzel kişiler için kullanılacağı bir hukuk politikası sorunudur.

    1-Çeşitli Kuruluş Sistemleri:
    a)Serbest Kuruluş Sistemi:Bu sistemde tüzel kişiliğin kurulması hususunda genel bir yetki verilmiş olup somut durumlarda kuruluş süreci herhangi bir incelemeye tabi tutulmamaktadır.Serbest kuruluş sisteminde mevzuat tüzel kişiliğin kazanılması için gerekli asgari şartları belirlemiştir.Bu şartların yerine getirilmesiyle kişi veya mal topluluğu tüzel kişiliği kazanır;bu şartların yerine getirilip getirilmediği de resmi makamların kontrolüne de bağlı tutulmaz.
    b)İzin Sistemi:Bu sistemde kişi veya mal topluluklarının bir hak süjesi olması Devletin iznine bağlıdır.Çoğu zaman idari makamlara izin hususunda takdir yetkisi bırakılır.Bu sistemde Devletin tüzel kişiliği tanımasındaki müdahalesi en üst düzeydedir.
    c)Tescil Sistemi:Bu sistemde mevzuat tüzel kişiliğin kurulmasına genel bir imkan tanımış ve tüzel kişiliğin kurulması için asgari şartları belirtmiştir.Ancak serbest kuruluş sisteminden farklı olarak tüzel kişinin kurulmasında bu şartlara uyulup uyulmadığı resmi makamlarca denetlenir.Aslolan şartların yerine getirilip getirilmediğinin incelenmesidir.,bu şartlar gerçekleşmişse idari makamların takdir yetkisi söz konusu olmadan tüzel kişiliğin kurulmuş olduğunu kabul etmeleri gereklidir.İdarenin aksi yöndeki kararına karşı yargı yolu açıktır.

    2-Türkiye’de yürürlükte olan sistem:Çeşitli tüzel kişiler için tek bir kuruluş sistemi kabul edilmiş değildir.Çeşitlere göre farklılık göstermektedir.MK 45.maddesi tüzel kişiliğin kazanılması hakkında bir genel hüküm koymuştur.Gerek 45.madde gerekse istisnalar göz önüne alındığında tüzel kişiliğin kazanılmasında aşağıdaki esaslar ortaya çıkmaktadır.
    a-Anayasanın 33.maddesinde “herkes önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir” hükmü yer almaktadır.Bu nedenle dernekler açısından serbest kuruluş sisteminin bir anayasa hükmü olarak benimsenmiş olduğu söylenmek gerekir.MK’nın 53.maddesi dernek kurulmasına serbest kuruluş sisteminin geçerli olduğunu belirtmiştir.Sendikaların kuruluşu akımından da derneklere benzeyen bir sistem kabul edilmiştir.Sendika ve siyasi partiler açısından da serbest kuruluş sistemi benimsenmiştir.Ancak belirtelim ki serbest kuruluş sisteminde kanunun koyduğu şartla yerine getirildiği takdirde tüzel kişilik kazanılır.
    b-Vakıfların tüzel kişilik kazanmasında tescil sistemi kabul edilmiştir.Asliye Mahkemesi vakfın “kanuna ahlaka ve adaba veya milli menfaatlere” aykırı olup olmadığını “siyasi düşünce veya belli bir ırk veya cemaat mensuplarını desteklemek gayesi” ile kurulmuş olup olmadığını inceler.Eğer yukarıdaki hususlar açısından herhangi bir sakınca görmezse tescile karar verir.
    c-Ticaret ortaklıklarından kollektif ve komandit ortaklıkların tüzel kişilik kazanmasında tescil sistemi benimsenmiştir.Diğerleri ise tartışmalıdır.

    YanıtlaSil
  10. SADIKA DEMİR12 Ekim 2013 07:16

    Nakit kredi :Bankaların müşterilerine sağladığı para olarak kullandırdığı kredi.
    Gayri nakit kredi: Banka müşterilerinin 3. şahıslara olan borçlarının banka tarafından ödenilen kredidir.

    YanıtlaSil
  11. meltem ören12 Ekim 2013 08:18

    virman nedir? Fransızca bir kelimedir.Bir banka hesabındakı herhangi bir fonun bir baska hesaba aktarılması anlamına gelir türkcede hesabı olan kısıler tarafından bankalara verılen ödeme emirleri anlamınada gelir bir isletme veya kısı tarafından bankadaki hesaptan belli bir miktarın baska bir hesaba aktarılması ıcın verılen emırdır bir hesaptan baska bir hesaba para aktarma islemi

    YanıtlaSil
  12. sultan küçük12 Ekim 2013 08:27

    temlik nedir? Arapca kökenli olan kelime mülk olarak verme demektir.Hukuki bir kavram olarak bir malın mülkiyetini baska birinin mülkiyetine geçirmek mülkiyetin devri anlamında kullanılır buunla ilgili olarak bir kimsenin mal varlıgında azalma buna karsılık baska bır kımsenın mal varlıgında artma doguran islemlerede temliki tasarruf adı verılır.

    YanıtlaSil
  13. SİBEL BELİ12 Ekim 2013 12:16

    RİSK NEDİR?
    Bir tehlikenin gerçekleşme olasılığı ile, gerçekleşmesi halinde yol açacağı sonucun şiddetinin birlikte ele alınmasıdır. Risk, tehlikenin olasılığı ile şiddetinin bir fonksiyonu olarak ifade edilmek durumundadır.

    YanıtlaSil
  14. ŞAFAK ALTINGÜN12 Ekim 2013 14:36

    Tüzel kişi:Şirket, kurum veya kuruluşlardır.
    Gerçek kişi:İnsanın doğumundan ölümüne kadar geçen süreçte birey olarak hukuk karşısındaki durumu ifade eder.

    YanıtlaSil
  15. Selin ÜNSAL13 Ekim 2013 04:18

    IBAN Nedir?
    Avrupa Birliği düzenlemeleri çerçevesinde, ülkeler arasında gerçekleştirilen para transferlerinin hızı ile kalitesini artırmak ve maliyetlerini düşürmek amacıyla International Bank Account Number-IBAN adı verilen uluslararası banka hesap numarası standardı geliştirilmiştir. IBAN bugün 33 Avrupa ülkesinde kullanılmaktadır.

    IBAN’ın amacı Avrupa ülkelerindeki banka ve diğer finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilen para transferlerindeki hataları ve bundan doğan gecikmeleri engellemektir. IBAN sayesinde transfer edilen para daha hızlı ve hatasız bir biçimde göndericinin hesabından alıcının hesabına geçmekte; böylece, işlemlerde oluşan hatalardan kaynaklanan bekleme süreleri ve ek maliyetler ortadan kalkmaktadır

    YanıtlaSil
  16. Gülcan TÜRKMEN13 Ekim 2013 13:25

    Kredi skoru, kredi almak için başvuru yapan kişi veya kuruluşun kredi alma konusundaki yeterliliğini somut veriler üzerinden değerlendiren bir puanlama sistemidir. Bu puanlama sisteminde, kredi için başvuran kişinin kredi geçmişi ve bazı risk faktörleri rol oynar. Kısacası kredi skoru, bireyin kendi finansal geçmişini özetler.

    Kredi veya kredi kartı başvurusu yapıldığı takdirde, ilgili banka, kişinin kredi skorunu Kredi Kayıt Bürosu’ndan temin ederek inceleme altına alır. Bankaların bu konudaki tutum ve politikaları farklı olabileceği için, bir banka size kredi skorunuz düşük olduğu için kredi vermeyi reddedebilirken; diğer bir banka kredi vermeyi kabul edebilir.

    YanıtlaSil
  17. Gülcan TÜRKMEN13 Ekim 2013 13:32

    Risk:Hedefin gerçekleşmesini engelleyecek her türlü gelişmenin gerçekleşme olasılığıdır.
    Nakit Kredi:Bankadaki müşteriye sağladığı para olarak kullandırılan kredi.
    Gayrinakit Kredi:Banka müşterilerinin 3. şahıslara olan borçlarının banka tarafından ödenilen kredidir.
    Plasman:Bankaların sermaye,mevduat gibi imkanlar ile gelir elde etmek üzere kredi veya gayrimenkul gibi varlıklara dönüştürülmesidir.

    YanıtlaSil
  18. Gülcan TÜRKMEN13 Ekim 2013 13:39

    Depasman:Geçici nedenlerle bir müşteriye tahsis edilen kredi limitinin üstünde kredi kullandırılması durumudur.
    Münakale:Kredinin bir kısmını nakit bir kısmınıda gayrinakit olarak kullanılmasına denir.
    Moralite:Müşterinin yapılan istikbarat sonucunda ahlak riskinin düzeyini belirlemek için kullanılır.
    Gerçek Kişi:İnsanın doğumundan ölümüne kadar geçen süreçte birey olarak hukuk karşısında durumu ifade eder.
    Tüzel Kişi:Şirket ,kurum veya kuruluşlardır.
    Yerleşik Kişi:Türkiyede devamlı olarak 6 aydan fazla olarak oturanlar yerleşik kişi sayılırlar fakat T.C vatandaşı değildirler.

    YanıtlaSil
  19. raziye tuğlu19 Ekim 2013 07:54

    KARA LİSTE
    Bireysel kredi, kredi kartı, çek, senet gibi banka ile olan ilişkilerinizin tüm bilgileri aylık olarak bankanız tarafından T.C. Merkez Bankası’na iletilmektedir. Kefil olduğunuz kredi ve kredi kartları da bu listeye dahildir.
    Ödeme düzeninize ve kullanım bilgilerinize göre bir kredi notunuz bulunmaktadır. Tüm bu kayıtlar Merkez Bankası ve Kredi Kayıt Bürosu’nda tutulmaktadır. Yeni kredi, kredi kartı, çek, senet başvurularınızda banka tüm geçmiş işlemlerinizi ve ödeme düzeninizi bu kayıtlardan incelemekte ve bu doğrultuda başvurularınıza onay vermektedir. Eğer ödemelerinizde herhangi aksama ya da düzensizlik yok ise daha sonra yapacağınız başvurularda bu size olumlu olarak yansıyacaktır. Aynı şekilde ödeme düzensizliği, kredi kartı borçlarınız, karşılıksız çek-senet bilgileriniz incelendiğinde ise banka yeni başvurularınızda red cevabı dönebilmektedir.
    Bankalar ile daha önce gerçekleştirmiş olduğunuz işlemlerin hepsi bir havuz sistemiyle Merkez Bankası ve Kredi Kayıt Bürosu’na gönderilmektedir. Kredi Kayıt Bürosu’nda olumlu ya da olumsuz tüm bilgiler toplanırken, Merkez Bankası’yla sadece olumsuz bilgiler paylaşılmaktadır. Tüm bu bilgiler 5 sene boyunca kayıt altında tutulmaktadır. Ödeme sorunu yaşadığınız borcunuz kapansa dahi bankalar 5 yıl boyunca bu bilgilere ulaşabilmektedir. Merkez Bankası’ndan sadece olumsuz kayıt bilgileri alınabildiği için de bu listeye “kara liste” denilmektedir

    YanıtlaSil
  20. FADİME UYAR20 Ekim 2013 03:16

    Kredi Skoru Neye Göre Hesaplanır?

    Kredi Kayıt Bürosu, bu bilgileri net olarak paylaşmasa da, diğer ülkelerdeki hesaplamadan esinlenerek, yerli bankalar tarafından kurulmuş bu büro yurtdışındaki sistemlerdekine benzer verileri göz önüne alır. Kredi skorunuzu etkileyen bir çok faktör vardır. Bu faktörlerden en önemlileri ise şöyle sıralanabilir:

    • Şu anki net geliriniz
    • Geçmişte kullanmış olduğunuz krediler -Mortgage, ihtiyaç kredisi, konut kredisi, kredi kartları vb.-
    • Kullandığınız kredi kartları, tipleri ve yapmış olduğunuz kredi kartı borcu ödemeleri
    • Varsa şu an hala ödemekte olduğunuz bir borç
    • Varsa karşılıksız çekleriniz ve batık kredileriniz
    • Bankanızla kaç yıldır çalışıyor olduğunuz
    • Ödeme tarihçeniz, geç ödemeler, borcun ne kadar geç ödendiği
    • Yüksek borçlanma oranı
    • Varsa daha önce kefil olduğunuz borçlar


    YanıtlaSil
  21. mustafa inci21 Ekim 2013 08:13

    valör:Bankacılıkta adat hesaplamasında esas alınan sürenin başlangıç günüdür.Adat,parasal bir değerin zaman boyutu eklenmiş ifadesidir.
    Adat = Tutar X gün sayısı formülüyle ifade edilir.
    Adat,her türlü faiz hesaplaması için (mevduata verilecek faizler,kredilerden alınacak faizler,bir hesabın ortalamasının bulunması gibi işlemlere) esas alınan değerdir.
    Valör tarihi,banka aktiflerine giren,diğer deyişle banka dışından gelen değerler için işlem tarihini izleyen ilk işgünü olarak alınır.Örnek olarak kasadan yatırılan paralar,başka bankalardan gönderilen değerler gibi. Banka içi işlemlerde ise valör tarihi,işlem tarihidir.
    Vade:Vade ya da ecel Borçlunun,ödemeyi belirli bir süre sonra yerine getireceği durumlarda yararlanacağı,sözleşmeyle veya kanunen belirlenmiş süre.
    EFT:Açılımı,Elektronik Fon Transferi.
    Türkiye'de ilk olarak 01 Nisan 1992 tarihinde T.C.M.B. bünyesinde sistemin devreye girmesi ile başlatılmış olup, kısaca iki farklı banka arasındaki TL cinsinden ödemelerin gerçekleştirilmesi işi olarak tanımlanabilir.
    Türkiye'de E.F.T. sistemi T.C.M.B. tarafınca işletilmekte olan bir sistem olup, sistem çerçevesi T.C. Bankalar Kanunu tarafından düzenlenmektedir.Gün içi işlemler 08.30 - 17.30 arasında gerçekleştirilebilmekte olup,sistem ile ilgili sorumluluk T.C.M.B.'na aittir.
    Bugün,E.F.T. sistemi sayesinde kuruluşlar ve bireyler,bankalarının kendilerine sunduğu telefon bankacılığı ve internet bankacılığı hizmetlerini kullanarak,diğer şahıslara yönelik ödemelerini,kredi kartı borçlarını, telefon,doğalgaz,elektrik,su,yakıt,okul taksidi gibi birçok türdeki ödemelerini günü geldiğinde,anında gerçekleştirebilmekte;bu da ülke içerisindeki mali ve finansal dengelerin sağlanmasında önemli katkı sağlamaktadır.
    SWİFT:Uluslararası para transferlerinde ve haberleşmede kullanılan bir kod sistemidir.Kodlar finans kuruluşunun ismi,bulunduğu şehire göre verilmesi esasdır.Her finans kuruluşunun merkezlerine ve birimlerin yaptığı işlere göre bir veya daha fazla kodu bulunabilmektedir. Operatörlerin bilgisayar aracılığıyla girdiği kodlar ve mesajlar karşı bankaya özel bir ağ yardımıyla iletilmektedir.
    Uluslararası ticarette genel olarak SWIFT veya BIC ifadeleri kullanılır. Swift bu standardı sağlayan Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication kurumunun baş harflerinden gelir.BIC ise Bank Identifier Codes (Banka tanımlama kodları) ifadesinin kısaltılmasıdır.
    Swift,söz konusu bankayı belirten 8 veya 11 haneli bir koddan ibarettir. Tüm dünya bankacılık sisteminde SWIFT kodları standarttır.
    İlk 4 karakter - banka kodu
    Sonraki 2 karakter - ISO ülke kodu
    Sonraki 2 karakter - yerel kod
    (Eğer verilmişse) Son 3 karakter ise - şube kodunu belirtir. (Merkez Şube için XXX kullanılır.)

    Yanıtla

    YanıtlaSil
  22. mustafa inci21 Ekim 2013 08:15

    Risk:hedefin gerçekleşmesini engelleyecek her türlü gelişmenin gerçekleşme olasılığıdır.
    Nakit Kredi:Bankaların müşterilerine sağladığı para olarak kullanılan kredi.
    Gayri Nakit:Banka müşterilerinin 3.şahıslara olan borçlarının banka tarafından ödenilen kredidir.
    Kredi Skorlaması:Müşteri kredibilitesinin finansal olan veya olmayan istatiksel yöntemlerle ifade edilmesi.
    Plasman:Bankaların sermaye,mevduat gibi imkanlar ile gelir elde etmek üzere kredi veya gayrimenkul gibi varlıklara dönüştürmesidir.
    Depasman:Geçici nedenlerle müşteriye tahsil edilen kredi limitinin üstünde kredi kullandırılması durumudur.
    Münakale:Kredi limitin,n bir kısmını nakit bir kısmınıda gayri nakit kullanması şekline denir.
    Moralite:Bankacılıkta müşterinin yapılan istihbarat sonucunda ahlaki riskinin düzeyini belirlemek için kullanılır.
    Gerçek Kişi:İnsanın doğumundan ölümüne kadar geçen süreçte birey olarak hukuk karşısında durumu ifade eder.
    Tüzel Kişi:Şirket,kurum veya kurluşlardır.
    Yerleşik Kişi:Türkiye'de devamlı olarak 6 aydan fazla oturanlar Türkiye'de yerleşik kişi sayılırlar.
    Temerrüt: kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi halidir.Temerrüt alacaklının ve borçlunun temerrüdü şeklinde iki türlüdür.Gerek alacaklı ifa edilmek istenen edimi kabul etmeyerek; gerekse borçlu yerine getirmekle borçlandığı edimi zamanında ifa etmeyerek borca aykırı davranmış olur. Borcun ifası mümkün olduğu halde ifadaki ve ifayı kabuldeki gecikme temerrüt için yeterlidir. Temerrüt için ayrıca kusur aranmaz.Borçlunun temerrüdü aslında geçici bir durumdur.Zamanla borçlu ya tamamen ödememe durumuna girer ya da borcunu anaparaya uygulanan temerrüt faiziyle birlikte ifa eder.
    Cari Hesap:Türk lirası veya yabancı para cinsinden açılabilen ve istendiği anda kısmen veya tamamen geri çekilebilen karşılığında hesap sahibine faiz, kar veya hangi nam altında olursa olsun bir bedel ödeme zorunluluğu olmayan hesaplardır.Bir gerçek veya tüzel kişi tarafından sahip olunan ancak kullanılmayıp belirsiz bir süre için kuruma bırakılan hazır bir satınalma gücüdür.Hiçbir sınırlamaya tabi tutulmaksızın istenildiğinde kısmen veya tamamen her an geri çekilebilme özelliği taşır.

    Yanıtla

    YanıtlaSil
  23. Mevduat Bankaları
    Ekonomide fon arz edenlerden fon edenlere en uygun şekilde fonların aktarılması temel işlevi yanında,genellikle 1 yıldan kısa vadeli mevduat olarak topladıkları fonları bireysel ve ticari ihtiyaçların,finanse edilmesi için kullanan,nakdi ve gayrinakdi krediler yanında ,çesitli bankacılık hizmetleri sunan.tüm bunlar karşılığında faiz,masraf,komisyon ve bankacılık sisteminin en büyük bölümünü oluşturan bankalardır.

    YanıtlaSil
  24. Hizmet Fonksiyonu
    Bankalar havale, çek, dış ticaret işlemlerinde aracılık, türev ürünlerle müşterilerin finansal risklerini yok etmek , fatura, vergi ve üniversite harçlarının tahsilatı gibi hizmetler sunarlar ve bunların karşılığında da belirli bir miktarda veya oranda ücret ve komisyon talep ederler. Ayrıca son yıllarda bankalar, elektronik bankacılık, büyük marketlerde finansal hizmetler, otomobil ve inşaat firmaları ile ortak kampanyalar düzenleyerek müşterilerine hizmet etmektedirler.

    YanıtlaSil
  25. Şafak Altıngün26 Ekim 2013 14:53

    Kaydi Para Yaratma Fonksiyonu
    Örneğin kanuni karşılık oranı 0,20 iken bankaya yatırılan 700 TL’ lik bir mevduat:1/0,2 x 700 = 3500 TL kaydi para yaratacaktır.
    Para ve Sermaye Piyasasında Bankalar
    Bankalar, MB para politikalarının ekonomiye doğrudan yansıtılmasında önemli bir rol üstlenirler. MB reeskont, APİ, karşılık oranları gibi para politikası araçlarıyla bankaların kredi mevduat hacim ve fiyatlarını doğrudan etkiler. Ayrıca Sermaye Piyasasında etkin çalışan bir bankacılık sistemi, ekonomiye uzun vadeli ve düşük maliyetli kaynak aktarılmasına aracılık ederek, üretim ve ekonomik büyümede önemli bir rol üstlenirler.

    YanıtlaSil
  26. nuray cankul27 Ekim 2013 04:24

    Ekonomik İşlevler:
    Ödenecek primlerle uzun vadede belli getiriler sağlamak amacı ile kişileri tasarrufa teşvik eder.Sigorta şirketlerinin topladıkları primler büyük fonlarla gelir sağlayan yatırımlara dönüştürülür.Bu sayede ulusal ekonominin kalkınmasına yardımcı olacak büyük sermaye ve üretim kaynakları sağlanmış olur.Sigorta sektörü hem kendi içinde hem de yarattığı yeni yatırımlarla farklı sektörlerde yeni iş alanları ve istihdam kaynakları oluşturur.

    YanıtlaSil
  27. Begüm ÖZBEK27 Ekim 2013 13:50

    BANKA PARASI(KAYDİ PARA): Gerçek ve tüzel kişi banka müşterilerine bankalarda bulunan vadesiz mevduatlarına karşılık verilen ve ödemelerde fiziki para yerine kullanılabilen ve çek olarak adlandırılan para benzeri ödeme aracıır.

    YanıtlaSil
  28. TUĞBA ZORLU28 Ekim 2013 14:34

    BANKALARIN FONKSİYONLARI
    Fon Aktarma Fonksiyonu
    Bankaların en temel fonksiyonu, finansal sistem içinde tasarruf edilen fonları toplayıp, fon ihtiyacı duyanlara aktarmasıdır. Bunun karşılığında bankalar faiz geliri elde ederler. Sistem bankalara duyulan güven üzerine kuruludur.
    Hizmet Fonksiyonu
    Bankalar havale, çek, dış ticaret işlemlerinde aracılık, türev ürünlerle müşterilerin finansal risklerini yok etmek , fatura, vergi ve üniversite harçlarının tahsilatı gibi hizmetler sunarlar ve bunların karşılığında da belirli bir miktarda veya oranda ücret ve komisyon talep ederler. Ayrıca son yıllarda bankalar, elektronik bankacılık, büyük marketlerde finansal hizmetler, otomobil ve inşaat firmaları ile ortak kampanyalar düzenleyerek müşterilerine hizmet etmektedirler.
    Kaydi Para Yaratma Fonksiyonu
    Örneğin kanuni karşılık oranı 0,20 iken bankaya yatırılan 700 TL’ lik bir mevduat:1/0,2 x 700 = 3500 TL kaydi para yaratacaktır.

    YanıtlaSil
  29. Plasman;
    Bankaların sermaye, mevduat,reeskont imkanları gibi imkanlar ile yaratmamış olduğu kaynaklarını gelir elde etmek üzere menkul, gayrimenkul veya kredi gibi varlıklara dönüştürmesidir.

    YanıtlaSil
  30. MUSTAFA TUNCER13 Aralık 2013 04:34

    Komisyon;
    Bankalar tarafından, herhangi bir kaynak maliyeti gerektirmeden gayrinakit işlemler ve risk doğurmayan hizmetler karşılıgında alınan alınan bedeldir. Müşteriden, yapılan işlemin belirli bir yüzdesi olarak peşin veya taksitler halinde tahsil edilmektedir.

    YanıtlaSil
  31. 1. Kaydi Para Yaratma Fonksiyonu
    Özellikle gelişmiş ülkelerin ticari bankalarında vadesiz mevduat hesabının açılmasındaki amaç, müşterilerin paralarını güvence altına alma ve ödemelerinde kolaylık sağlama isteğidir. Bu nedenle çoğu ülkelerde vadesiz mevduata faiz verilmez. Ticari Bankalardaki vade¬siz mevduatın bir ödeme aracı olarak kullanılması, bu hesap üzerine çek verilmesi yoluyla olur. Bankada vadesiz mevduatı olan bir kimse çek vasıtasıyla bir başkasına ya da kendisine ödeme yapılmasını sağla¬yabilir. Böylece mevduat sahipleri ticari bankaların sağlamış olduğu bu imkanla nakdi para almadan satın alma gücü elde etmiş olurlar. Bu nedenle vadesiz mevduat hesabına banka parası veya kaydi para adı verilir.
    Ticari bankalar müşteriye nakdi para kullanmadan satmalına gü¬cünün kayden ve hesaben gerçekleşmesi hizmetini götürürler. Bu hizmet çek vasıtasiyle sağlanır. Tarafların bankada hesabı varsa çek bir takas vasıtası olarak kullanılır. Ödemeler hesaptan nakledilerek (virman) gerçekleştirilir. Böylece kaydi para yaratılmış olur. Çek aynı zamanda bankalar arasındaki borç alacak ilişkilerinin takas odaları yardımıyla nakte ihtiyaç duyulmadan çözümlenmesine yardımcı olur.
    Ticari bankaların kaydi para yaratma fonksiyonu cari hesap kre¬dilerinde daha da belirginleşir. Cari hesap kredisi ticari bankaların sürekli ilişkide bulundukları ticari ve sınai firmalara açtıkları bir kredi türüdür. Krediyi alan firma tüm krediyi aynı anda kullanamaz. Alınan kredi miktarı kadar, krediyi alan firma adına bankada bir cari hesap açılır. Cari hesap tıpkı vadesiz mevduat hesabı gibi çalışır. Firma adına yapılacak her türlü ödeme, çek havale ve tahsilatlarda bu hesap çalıştırılabilir. Böylece cari hesap kredisi yoluyla kaydi para yaratılmış olur .
    Ticari bankaların kısa vadeli kredi verme konusunda kullandık¬ları ve kaydi para yarattıkları bir araç da ticari senetlerdir. Bankalar senede bağlı bir alacağı faiz, komisyon ve para nakli ücretini keserek öderler. Yapılan bu kesintiye iskonto denir .Böylece banka bir alacak hakkını satın almış olur. Söz konusu senetler ciro edilerek nakdi para yerine kullanıldıkları gibi, borç, alacak takas işlemlerinde de kullanılabilir.

    YanıtlaSil
  32. PLASMAN: Paranın gelir getirici bir alacağı, menkul veya gayri menkul değere tahsisi. (Döviz, altın, menkul kıymet, emlak alımları gibi.)

    YanıtlaSil
  33. DEKONTLAR


    Genellikle bankalar tarafından kullanılan işletmelerin cari hesap­larındaki değişiklikleri bildiren belgelerdir. Dekontlar, Borç ve Alacak Dekontları olmak üzere iki çeşittir.

    İşletmenin bankadaki hesabında herhangi bir sebeple meydana gelen azalış banka tarafından işletmenin hesabına borç kaydedilir. Bu sebeple, bankanın bu değişiklikle ilgili olarak işletmeye gönder­diği dekonta BORÇ DEKONTU denmektedir.

    Aynı şekilde, işletmenin bankadaki hesabında herhangi bir sebeple meydana gelen artış banka tarafından işletmenin hesabına alacak kaydedilir. Bankanın bu değişiklikle ilgili olarak işletmeye gönderdiği dekonta ALACAK DEKONTU denir.

    YanıtlaSil
  34. Benim adım Bayan Hatice Atagül. Ankara'da yaşıyorum ve bugün çok mutlu bir kadınımdır? Hayatımı ve ailemi değiştirebilecek olan herhangi bir Kredi veren kuruluşun kredi talep eden herkese danışacağını söyledim. Bana ve aileme mutluluk verdiklerine göre, 250,000.00 TL'lik bir krediye ihtiyacım vardı 3 çocuğa sahip bir dul olarak hayatımı başlatmak için bu dürüst ve ALLAH'tan korkan kredi borç verme şirketinden çevrimiçi olarak 250.000 TL Türk Lirası borç ile yardım ettim, onlar gerçekten İnsanlardan korkan İnananlar, Saygın bir kredi şirketidir.

    Geçen hafta onlardan borcumu ödediğim için çok mutluyum. Krediye ihtiyacınız varsa ve krediyi% 100 geri ödemekten mutlaka lütfen onlarla iletişime geçin ve lütfen Bayan Hatice Atagül'nun sizi onlara yönlendirdiğini söyleyin.

    Whatsapp: +15184181390
    E-posta yoluyla iletişim kurun: creditfinancierhome@gmail.com

    YanıtlaSil
  35. Dünyanın Amerikan kısmından bir kredi almaktan dolayı çok mutluyum, kredi başvurunuz için Bay Wilson Jones'la iletişime geçmek için her şeyden önce mali yardım almanızı tavsiye ediyorum. Borçlarımı ödemek için 100.000 liralık krediye ihtiyacım vardı ve faturalarımı ödemek için kredi başvurumu için onunla temasa geçtim ve kredimi başarılı bir şekilde aldım. Krediniz için lütfen e-posta ile iletişime geçin:

    E-posta adresi: creditfinancierhome@gmail.com

    YanıtlaSil
  36. Güzel gün ! Kredi talep eden tüm değerli müşterilerimize kısa bir duyuru, şu anda %3 uygun kredi faiz oranı ile kredi planındayız. şimdi bize ulaşın: infocalhardcapital@gmail.com

    YanıtlaSil