26 Ekim 2013 Cumartesi

DEVLETÇİLİK DÖNEMİ UYGULAMALARI


• Korumacılık

• Özel teşvik

• Devlet eliyle kurulması

Türkiye sanayi kredi bankası(TSKB) görevleri;
Sanayi kuruluşlarına kredi sağlamak
Milli sanayinin hammadde sağlamasına aracı olmak
Sanayicilere verilecek teşvikte aracılık etmek
Küçük üretici ve kooperatiflere hammadde ve kredi gibi olanak sağlamak olarak tanımlanır.
Sümerbank 1933 yılında sanayi ve bankacılık hizmetlerini yerine getirmek için kurulmuştur.

16 yorum:

  1. Özlem Sağlık26 Ekim 2013 15:17

    Barker Raporu:
    Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası tarafından James Barker başkanlığında bir gruba Türkiye ekonomisi hakkında hazırlatılan, mali istikrarı, özel kesimin gelişmesine uygun bir ortamın oluşturulmasını ve tarımın gelişmesine özel bir önem verilmesini öneren 1951 yılında yayımlanan rapor.

    YanıtlaSil
  2. Rahmi GÖNLÜGÜR26 Ekim 2013 17:52

    Birinci beş yıllık kalkınma planı
    1963-1967 yillari suresince devam etmis, kalkinma programlarinin ilk halkasidir ve belki de en başarili oldugumuz. 1958'deki ekonomik bunalim ve 1960'daki darbe sonrasi oluşan sosyal ve ekonomik sorunlarin giderilmesi, dengeli ve kararli bir kalkinmayi saglama amacina yoneliktir. ilk kalkinma plani digerlerine oranla somut degişiklikler yaratabilmesi acisindan başarili sayilabilir.

    YanıtlaSil
  3. ADEM BİRİNCİ27 Ekim 2013 01:26

    birinci beş yıllık planda 3 hedef gözetilmiştir.
    1) eldeki tüm sermayenin mümkün olduğu kadar sanayi sektörüne aktarılması veya sanayileşme için kullanılması öngörülmüştür.
    2) ülkemizde kamu iktisadi kuruluşunun oluşturulması, sanayileşmede devletin öncülüğü ilkesi açısından uygun görülmüştür.
    3) en önemli hedefi ise türkiye'de ham maddesi bulunan üretim alanlarında temel sanayilerin kurulması amaçlanmıştır.

    YanıtlaSil
  4. ADEM BİRİNCİ27 Ekim 2013 01:43

    Birinci Beş Yıllık Sanayi Planında 3 hedef gözetilmiştir.
    1) Eldeki tüm sermayenin mümkün olduğu kadar sanayi sektörüne aktarılması veya sanayileşme için kullanılması öngörülmüştür.
    2) ülkemizde çok sayıda kamu iktisadi kuruluşunun oluşturulması, sanayileşmede devletin öncülüğü ilkesi açısından uygun görülmüştür.
    3) en önemli hedefi ise, Türkiye'de ham maddesi bulunan üretim alanlarında, temel sanayilerin kurulması amaçlanmıştır.

    YanıtlaSil
  5. Müşerref Tufan27 Ekim 2013 01:44

    Birinci Beş Yıllık Planın yürürlüğe konmasıyla memleketimiz yeni bir
    iktisadi hayat düzenine girmiştir.
    Bu düzen, idarenin, iş adamlarımızın ve halkımızın geniş, anlayış ve işbirliği içinde çalışmalarını gerektirmektedir. İdare, planın başarıyla uygulanması için düzenleme, yol gösterme denetleme ile ilgili çalışmalarını açık, kararlı ve devamlı olarak yürütmekle görevlidir.
    Kamu yatırımlarının planda öngörülen ölçülerde ve eksiksiz olarak
    gerçekleştirilmesi, ilgili bütün Devlet daire, teşekkül ve müesseseleri ile mahalli idarelerin ödevidir.

    YanıtlaSil
  6. Merve Çelik27 Ekim 2013 02:52

    Hilts raporu:1948 yılında ABD nin karayolları genel müdür yardımcısı Hilts'in ülkemizi gelip incelemesiyle oluşturduğu rapordur.Hilts raporda taırım önceliğinin karayolları yapımına verilmesi gerektiğini vurgulamış ve bunun için Bayındırlık Bakanlığına bağlı Yollar Genel Müdürlüğünün idaresinde bağımsız bir tüzel kişiliğe sahip Karayolları Genel Müdürlüğünün kurulmasını önermiştir.

    YanıtlaSil
  7. Devletcılık donemı uygulamaları
    Devlet yatırımcılıgı ve ısletmecılıgı yoluyla sanayıleşme düsüncesi ve tecrübesi aslında Türkiye ıcın yenı degıldır. Osmanlı ımparatorllugu dönemınde 1830 lar ve 1840 larda bır yakım devlet fabrıkaları kurulmuş, hatta bu fabrıkaların bırkacı Cumhurıyet donemıne kadar faalıyetlerını surdürmüşlerdir.aynı sekılde sanayılesmenın devletın yenı fabrıkalar kurması ve işletmesi yoluyla sağlanması fikri 1920 lerde bürokrasinin ve yönetici siyasi kadronun bir bölümü arasında taraftar bulmuş ve tartışılmıştır. 1925 yılıda SANAYI VE MAADIN BANKASI nın kuruluşuyla ılgili kanunun gercekleşmesınde devletın yenı fabrikalar kurması ve daha sonra bunları güclenecegı varsaıylan TÜRT İŞADAMLARINA satmasıda önerılmıstır.

    YanıtlaSil
  8. Fulya acem sürmeli27 Ekim 2013 05:06

    DEVLETÇİLİK DÖNEMİ UYGULAMALARI
    • Korumacılık
    • Özel teşvik
    • Devlet eliyle kurulması
    Türkiye sanayi kredi bankası(TSKB) görevleri;
    Sanayi kuruluşlarına kredi sağlamak
    Milli sanayinin hammadde sağlamasına aracı olmak
    Sanayicilere verilecek teşvikte aracılık etmek
    Küçük üretici ve kooperatiflere hammadde ve kredi gibi olanak sağlamak olarak tanımlanır.
    Sümerbank 1933 yılında sanayi ve bankacılık hizmetlerini yerine getirmek için kurulmuştur.

    YanıtlaSil
  9. Abdullah ÖZDEMİR27 Ekim 2013 05:33

    7 Eylül Kararları
    - Türkiye’de dışalıma serbesti getirilmesinin neden olacağı sakıncaları gidermek ve Uluslararası Para Fonuna üye olmadan önce kısıtlanacak olan devalüasyon yetkisini önceden kullanmak amacıyla, döviz sıkıntısı bulunmamasına karşın, 7 Eylül 1946 tarihinde doların resmi fiyatının 127 kuruştan 280 kuruşa çıkarılmasına ilişkin olarak alınan ilk devalüasyon kararı.

    YanıtlaSil
  10. SEZEN KARAGÜLLE28 Ekim 2013 09:05

    1923-1929 Dönemi
    1925 yılında çıkarılan bır kanunla tüccar ve sanayicilerin Ticaret ve Sanayi Odalarında örgütlenmelerine zemin hazırlamıştır. 1927 yılında Ali İktisat Meclisi kurulmuştur.Yarısı hükümet yarısı Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer meslek kuruluşlarınca seçilen 24 üyeden oluşmaktaydı. Amacı araştırmalar yaparak ve programlar hazırlayarak ekonomik gelişmenın hızlanmasına yönelık kararlar alınmasına yardımcı olmaktı. Bu meclisin çalışmalarına katkı sağlamak ve iktisat politikalarına zemin hazırlayacak İstatistik Umum Müdürlüğü kuruldu (1926). Ayrıca 1928 yılında Tarım ve Ticaret Bakanlıkları birleştirilerek iktisat vekaleti kurulmuş ve politika oluşturulmasında etkili olmuştur.

    YanıtlaSil
  11. SİBEL ALTINTAŞ29 Ekim 2013 11:03

    1994'te Zirai Birlikler ve Zirai Kredi Kooperatifleri yasası çıkarılmış, Tarım Kredi Kooperatifleri,Ziraat Okulları ve Yüksek Ziraat Enstitüsü açılmıştır.

    YanıtlaSil
  12. sibel altıntaş29 Ekim 2013 11:04

    1924 olacaktı o

    YanıtlaSil
  13. Mustafa Kamil REEL4 Kasım 2013 00:39

    DEVLETÇİLİK DÖNEMİ UYGULAMALARI ;
    • Korumacılık
    • Özel teşvik
    • Devlet eliyle kurulması
    Türkiye sanayi kredi bankası(TSKB) görevleri;
    Sanayi kuruluşlarına kredi sağlamak
    Milli sanayinin ham madde sağlamasına aracı olmak
    Sanayicilere verilecek teşvikte aracılık etmek
    Küçük üretici ve kooperatiflere ham madde ve kredi gibi olanak sağlamak olarak tanımlanır.
    Sümer Bank 1933 yılında sanayi ve bankacılık hizmetlerini yerine getirmek için kurulmuştur.

    YanıtlaSil
  14. Necati YÜKSEL4 Kasım 2013 00:47

    İlk beş yıllık kalkınma planı 1932-1933 yıllarında hazırlanmış ve 1934 yılında yürürlüğe girmiştir. Çok başarılı olan bu planın ardından hazırlanan ikinci beş yıllık kalkınma planı, İkinci Dünya Savaşının çıkışı nedeni ile uygulanamamıştır.

    YanıtlaSil
  15. Cumhuriyetin kuruluşundaki ekonomi politikası 2 ilke üzerine kurulmuştur.Milliyetçilik ve devletçilik. Her alanda olduğu gibi ekonomide de milliyetçilik ilke sınırları içerisinde yaşayanların ferah ve mutluluğunu sağlamayı ana hedef olarak kabul etmektedir.Osmanlıdan devir alınan miras Rusya'nın yayılmacı politikasının korkusuyla önce İngiltere daha sonra Almanya kontrolündeki bir ekonomidir.Bu gerçeklerden hareketle yeni cumhuriyetin ekonomisi bağımsız ve kendi kendine yeterli olmak zorundadır ve milli ekonomi kurulmalıdır.Milli ekonomik çıkarlar gözetilmeli dış pazarlara ve yabancı ekonomilere bağımlılık kaldırılmalıdır.

    YanıtlaSil
  16. 1929 yılının son günlerinde Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti kurularak milli iktisat milli sermaye gibi söylemler yaygınlaşmaya başlamıştır.19.yüzyılın yarısında Almanya'da hakim anlayışın 1930 lar Türkiyesi'nde uygulanması önerilmiştir.Bu anlayışla Ali İktisat Meclisi'nin Türkiye'nin iktisadi programının hazırlanması çerçevesinde 2 ana ilke tespit edilmiştir. İthal ikamesi ve olabildiği kadar ihracatın teşviki. Bu ilkelerin uygulanması için hazırlanan projeler bir programla plan haline getirilmiştir.

    YanıtlaSil