3 Ekim 2013 Perşembe

A.TR Dolaşım Belgesi



Türkiye-Avrupa Topluluğu gümrük birliği uyarınca, işlenmiş tarım ürünleri de dâhil olmak üzere sanayi ürünlerinde serbest dolaşıma ilişkin hükümlerin uygulanması için gerekli koşulların yerine getirilmiş olması halinde, ihracatçının veya gümrük beyannamesini imzalamakla yetkili kanuni temsilcisinin talebi üzerine gümrük idareleri ya da bu idarelerce yetki verilmiş kuruluşlarca düzenlenen belgelerdir.

A.TR Dolaşım Belgesi ilişkili olduğu eşyanın gümrük birliğinde serbest dolaşımda olduğunu göstermektedir. Bu itibarla gümrük birliği kapsamındaki bir ülkeden gelen ancak A.TR Dolaşım Belgesi bulunmayan bir eşyaya üçüncü ülkelere uygulanan vergi oranları uygulanmaktadır

151 yorum:

  1. Abdullah HIZLAN4 Ekim 2013 14:42

    Akreditifli İthalat: Alıcı, malın sevkinden önce bir banka aracılığıyla satıcının bulunduğu yerdeki bankası nezdinde malın sevk belgesinin teslimi karşılığında ödenmek üzere kredi açtırmasıdır.

    YanıtlaSil
  2. Belge Karşılığı İthalat: Malın gelmiş olma şartı aranmaksızın, malın ithalat yapılan ülkeden yola çıkarılmış olduğunu gösteren belgenin bedelini ödeyerek bankadan belge alınması ile gerçekleştirilen ithalattır.

    YanıtlaSil
  3. dış ticaretin başlıca amaçları :
    1-Dış ödeme dengesizliklerinin giderilmesi

    Ödemeler bilançosu açıkları, ülke açısından olumsuz sonuçları olan bir durumdur. Dış açık veren ülkeler her an döviz rezervlerini tüketme ile karşı karşıya kalabilirler. Döviz çıkışı doğuran işlemlerin kısılması, döviz kazandırıcı işlemlerin özendirilmesi bu konuda yapılabilecek müdahale tarzlarındandır.

    2-Dış rekabetten koruma

    Ülkeler dış piyasanın rekabetine dayanamayan yerli endüstrileri korumak için ithalatı sınırlandırmayı düşünebilir. Az gelişmiş ülkelerde bu genç endüstrilerin artan verim yasasına istinaden yaptığı bir kalkınma planı olabilmektedir. Sanayileşmiş ülkelerde bunu emek yoğun sektörlerde kullanarak, yerli endüstriyi ayakta tutmaya çalışırlar.

    3-Ekonomik Kalkınma

    Kalkınmakta olan ülkelerin sanayileşme sürecinde müdahaleler kullanma yoluna gitmesi sık görülmektedir. Ayrıca ihracatın geliştirilmesi de ülke adına kalkınmanın anahtarlarından biri olabilir.

    4-Piyasa eksiklerinin giderilmesi

    İç ekonomide tekelci bir durumu gidermek için dış ticareti rekabetçi olarak kullanarak fiyatların aşağı çekilmesi sağlanabilir.

    5-Ekonominin liberalleştirilmesi

    Günümüzde çoğu ülkelerde serbest piyasa ekonomisini ülke sathında gerçekleştirmek önemli bir amaç olarak görülmektedir.

    6-İç ekonomik istikrarı sağlamak

    İç ekonomik istikrar bozulması, işsizlik veya enflasyon şeklinde meydana gelebilir. Buna yönelik ekonomi politikalarının yanında dış ticaret politikaları da bu amaçla kullanılabilir. İthalata sınırlama koyarak, yerli üretime daha fazla talep getirmek, işsizliği düşüreceği örneği gibi.

    7-Hazineye gelir sağlamak

    ithalat ve ihracat vergileri özellikle az gelişmiş ülkelerde önemli bir gelir kaynağı olabilir.

    8-Dış piyasalarda monopol gücünden yararlanma

    Bazı malları sadece belli ülkenin tekelinde üretiliyor olabilir, bu yüzden bu ürünü dışarıya satışa sınırlandırma koyarsa, bu malın dışardaki fiyatlarını arttırabilmektedir.

    9-Otarşi

    Bazı ülkeler kendi kendine yetebilmek siyaseti güdebilirler. Dış dünyaya bağımlı olmayı en alt düzeyde tutmak amacıyla çeşitli korumacılık politikaları uygulanabilmektedir. Her ne kadar zengin bir ülke bile olsa bu politika eksik üretim sonucunu doğurması kaçınılmazdır.

    10-Sosyal ve Siyasal nedenler

    Bir üretici grubunu kayırmak isteği o malın ithalatını kısıtlama müdahalesini getirebilir. Gelir dağılımının ayarlanmasında aynı yöntemler kullanılabilmektedir.

    11-Dış politika amaçları

    Dış ticaret politikaları doğal olarak dış politika ile yakından ilgilidir. Ülkeler bu gümrük kozunu kullanarak dış politikada çeşitli etkinliklerde bulunabilir, ayrıca çeşitli ülkeler yaptırım uygulamak açısından da kullanıldığı bilinmektedir.

    YanıtlaSil
  4. A.TR Dolaşım Belgesi; Türkiye-Avrupa Topluluğu gümrük birliği uyarınca, işlenmiş tarım ürünleri de dâhil olmak üzere sanayi ürünlerinde serbest dolaşıma ilişkin hükümlerin uygulanması için gerekli koşulların yerine getirilmiş olması halinde, ihracatçının veya gümrük beyannamesini imzalamakla yetkili kanuni temsilcisinin talebi üzerine gümrük idareleri ya da bu idarelerce yetki verilmiş kuruluşlarca düzenlenen belgelerdir.
    A.TR Dolaşım Belgesi ilişkili olduğu eşyanın gümrük birliğinde serbest dolaşımda olduğunu göstermektedir. Bu itibarla gümrük birliği kapsamındaki bir ülkeden gelen ancak A.TR Dolaşım Belgesi bulunmayan bir eşyaya üçüncü ülkelere uygulanan vergi oranları uygulanmaktadır

    YanıtlaSil
  5. Döviz: Ülkelerin elinde bulunan madeni ve kâğıt para cinsinden bütün ülke paraları ve bu paralarla ödemeyi sağlayan her türlü hesap, belge ve vasıtaların tümüne denir
    Efektif: Banknot yani kağıt para şeklindeki bütün yabancı paralara efektif denir. Döviz kavramı içinde, yabancı para cinsinden düzenlenmiş her türlü kâğıt (bono, poliçe, kredi mektubu, havale ve benzeri varlıklar ) ve hesap girerken, efektif kavramı içine sadece nakit yabancı paralar girmektedir.
    3. Kambiyo: Değiştirme, bozdurma, değer ve fiyat anlamına gelmektedir. Bir ülke parasının öteki ülke parasıyla anlatımı, anlamına geldiği gibi, yabancı ülke paraları üzerinden düzenlenen ticari senetler, çek, poliçe, bono gibi belgeleri de içerir

    YanıtlaSil
  6. Yoldaş Coşkun6 Ekim 2013 14:19

    Sigorta: Dış ticarete konu olan mallar ihracatçı tarafından ithalatçıya teslim edilene kadar geçen süre için sigorta yaptırılır. Bu durum iki tarafın yapacağı teslim sözleşmesinde açıkça ifade edilmelidir. Malların bir yerden bir yere bir veya çok sayı ve türdeki nakil aracıyla taşınması sırasında uğrayabileceği ziyan ve hasarları güvence altına alan sigorta türüdür. Diğer bir deyişle, bu sigorta türüyle, sevkiyat sırasında gerçekleşme ihtimali olan risklere karşı sigortalının mal üzerindeki menfaati korunmaktadır. Sigortalanabilir menfaatin neler olabileceğini ve bu menfaatini sigortasının ne denli genişliklerde sağlanabileceğini açıklamadan önce, emtia sigorta poliçesine gereksinim duyulan alanları sıralamak gerekmektedir. Bu alanlar şunlardır:
    - Dahili taşımacılık
    - İhracatta taşımacılık
    - İthalatta taşımacılık
    Sigortalatanın isteği doğrultusunda, dar veya geniş olarak sağlanan teminatlar, her sevkiyat türü için ve kapsamlarının genişliği ile doğru orantılı fiyat uygulamalarına tabidirler. Ayrıca bu fiyat uygulamaları kendi içlerinde sefere ve emtianın cinsine göre değişiklikler arz etmektedir.

    YanıtlaSil
  7. Semih Yıldız6 Ekim 2013 14:19

    Serbest bölge: Serbest bölgeler, bulundukları ülkenin siyasi sınırları içinde yer alan, fakat Dış Ticaret, Vergi ve Gümrük Mevzuatı açısından gümrük hattı dışında sayılan bölgelerdir. Serbest bölgelerde sınai ve ticari faaliyetler için ülkede sağlanandan daha geniş muafiyet ve teşvikler tanınır. Türkiye’de serbest bölgeler, Türkiye Gümrük Bölgesi’nin parçası olmakla beraber serbest bölgeler;

    - Serbest dolaşımda olmayan herhangi bir gümrük rejimine tabi tutulmadığı; gümrük vergisi, ticaret ve kambiyo uygulamaları bakımından Türkiye gümrük bölgesi dışında kabul edildiği
    - Serbest dolaşımdaki eşyanın ise çıkış rejimi hükümlerine tabi yerlerdir.

    Serbest bölgeler; yabancı sermaye yatırımlarını ve dış ticareti artırmak, yerli üreticilerin dünya piyasalarındaki fiyattan girdi temin etmelerini sağlayarak uluslararası rekabet güçlerine katkıda bulunmak, ihracata dönük sanayilerin gelişmesini teşvik ederek ihracatı artırmak, döviz girişini artırmak, yeni iş imkânları yaratarak istihdam sorununun çözümüne yardımcı olmak, gelişmiş üretim ve yönetim tekniklerinin yurt dışından ülkeye getirilmesiyle ekonomik standartları yükseltmek amacıyla kurulur.
    Acıklama; Türkiye'nin yakın çevresinde yer alan serbest bölge sayısı 25 civarında olup bunlar İran, Suriye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Libya, Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Romanya’da bulunmaktadır. Bu gelişmelerin dinamiğini sağlayan unsur ise şu şekilde özetlenebilir. Gelişmiş ülkelerdeki işçi ve özellikle vasıfsız işçi ücretleri, gelişmekte olan ülkelerdeki işçilik ücretlerinin birkaç katıdır.

    YanıtlaSil
  8. Betül Kızılkaya7 Ekim 2013 02:52

    BELDESİZ İHRACAT
    1.Bedeli, yürürlükteki Kambiyo Mevzuatı çerçevesinde yurda getirilmesi gerekli olmaksızın yurt dışına kesin olarak yapılan mal çıkışlarıdır.
    2.Bu ihracat şeklinde, yapılan ihracatın bedeli resmi olarak yurt içine getirilmez ya da getirilmek zorunda değildir.
    3.genelde yurtdışına gönderilen hediyeler ve numuneleri kapsar. geçerlilik süresi 1 yıldır. bu tip ihracat, ihracat desteklerinden muaftır. ihracı yasak olan ürünleri kapsamaz.
    4.Bedelsiz ihracat, yürürlükteki Kambiyo Mevzuatı çerçevesinde, karşılığında yurda herhangi bir bedel getirilmeksizin yurtdışına mal gönderilmesidir

    YanıtlaSil
  9. betül kızılkaya10 Ekim 2013 01:48

    soru 1- Dış ticaretin başlıca amaçları nelerdir?
    a)hazineye gelir kazandırmak
    b)iktisadi kalkınma
    c)cari açığın önlenmesi
    d)yurt içi fiyat istikrarının korunması
    e)ülke sanayisini dış rekabetten koruma
    f)piyasadaki aksaklıkların önlenmesi
    g)sosyal etkenler
    h)uluslararası ilişkilerin iyileştirilmesi
    ı)dış ticarette tekelcilikten faydalanmak
    j) kendi kendine yeterli olma isteği

    YanıtlaSil
  10. ELİF ÇELİK10 Ekim 2013 01:53

    SORU 1)Kambiyo ,efektif ,döviz ve ATR dolaşım belgesini açıklayınız?
    Kambiyo:Para yerine geçen ve ödeme aracı olarak kullanılabilen her türlü bono ,çek ,poliçe ve diğer menkul kıymetler anlamında tanımlanabilir.
    Efektif:Banknot şeklindeki bütün yabancı ülke paralarını ifade eder.
    Döviz:Efektif dahil yabancı parayla ödemeyi sağlayan her türlü hesap,belge ve vasıtaları ifade eder.
    ATR dolaşım belgesi:Türkiye veya toplulukta (AB)serbest dolaşımda bulunan eşyanın Katma Protokolde öngörülen tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere,ihracatçı ülke yetkili kuruluşlarınca düzenlenip gümrük idaresince vize edilen belgeye denir.

    YanıtlaSil
  11. ELİF ÇELİK10 Ekim 2013 01:55

    SORU 2)Dş ticaret türleri nelerdir açıklayınız?
    CEVAP;
    Dış ticaret türleri üçe ayrılır.Bunlar ihracat ithalat ve tiransit ticarettir.
    1)İhracat:Bir malın yabancı ülkelere döviz karşılığı yapılan satışına ihracat denir.
    2)İthalat: Başka ülkelerde üretilmiş malların ülkedeki alıcılar tarafından satın alınmasıdır.
    3)Transit Ticaret:Yurt dışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmadan ya da antrepodan satın alınan malın ,ülkemiz üzerinden transit olarak veya doğrudan doğruya yurt dışında veya serbest bölgede yerleşik bir firmaya ya da antrepoda satılmasıdır.

    YanıtlaSil
  12. ELİF ÇELİK10 Ekim 2013 01:56

    SORU3)Dış ticaret yapma nedenleri nelerdir açıklayınız?
    CEVAP;
    1)Ülkelerin kaynak donanımlarının farklılığı
    2)Ülkelerin bazı malların üretiminde uzmanlaşmaları
    3)İç ve dış fiyatlar arasında farklılık
    4)İhtiyaç fazlası ürünlerin değerlendirilmesi
    5)Yatırım mallarının temininde kolaylık
    6)Yeni iş sahalarının açılması

    YanıtlaSil
  13. ELİF ÇELİK10 Ekim 2013 01:58

    SORU 4)İhracat nedir ve kaça ayrılır açıklayınız?
    CEVAP;
    İhracat:Bir malın ülkelere döviz karşılığı yapılan satışlara denir ve üçe ayrılır.
    1)Ön izine bağlı ihracat:Stratejik önemi olan bir ürünün incelendikten sonra karar verilip verilmemesidir.
    2)Kayda bağlı ihracat:Satışı yaptığmız ürünün kayıtlı olduğumuz odalar ve borsalar birliğine satış işlemlerinin sözleşmesinin kaydettirilmesidir.
    3)Konsinye:Mükiyet devri yapılmaksınız malın kesin satışının yapılmadan ithalatçı tarafa gönderilmesidir.
    SORU 5)Dış ticaret politikasının amaçları nelerdir?
    1)Hazineye gelir kazandırmak
    1)İktisati kalkınma
    3)Cari açığın önlenmesi
    4)Yurt içi fiyat istikrarının korunması
    5)Ülke sanayisini dış rekabetten koruma
    6)Piyasadaki aksaklıkların önlenmesi
    7)Sosyal etkenler
    8)Uluslararası ilişkilerin iyileştirilmesi
    9)Dış ticarette tekelcilikten yararlanmak
    10)Kendi kendine yeterli olma isteği

    YanıtlaSil
  14. betül kızılkaya10 Ekim 2013 01:59

    soru 2-ithalat çeşitleri nelerdir?
    -akreditifli ithalat: alıcının malın sevkinden önce bir banka aracılığı ile satıcının bulunduğu yerdeki bankası nezdinde malın sevk belgesinin teslimi karşılığında ödenmek üzere kredi açtırmasıdır.
    -mal karşılığı ithalat: malın gümrüklenmesi işleminden sonra bedelini ödeyerek belgenin çekilmesi ile gerçekleşen ithalat.
    -bedelsiz ithalat: vergisi olmaksızın ülkeye sokulan mallardır
    -belge karşılığı ithalat: malın gelmiş olma şartı aranmaksızın ithalat yapılan ülkeden yola çıkarılmış olduğunu gösteren belgenin bedelini ödeyerek bankadan belge alınması ile gerçekleştirilen ithalattır.
    - kredili ithalat: bedeli daha sonra ödenmek üzere yapılan vadeli ithalattır.ir vade sonunda mal bedelinin transfer edilmesi şartıyla yapılan ithalattır.
    -geçici kabullü ithalat: ihraç etme amacıyla yapılan ithalattır.
    -ankonsinyasyon ithalat: satışın yapılması ve belirli b

    YanıtlaSil
  15. betül kızılkaya10 Ekim 2013 02:02

    soru 3-doğrudan ihracatın faydaları nelerdir?
    -aracıları bertaraf ederek kar marjını arttırmaktadır
    -şirket alıcısıyla daha yakın ilişkiler kurabilmektedir
    -şirket tüm ihracat aşamalarını kontrol edebilmektedir

    YanıtlaSil
  16. betül kızılkaya10 Ekim 2013 02:09

    soru 4-ihracatcının yaşadığı olumsuzluklar nelerdir?
    -ihracat bedelinin geç tahsil edilmesinden dolayı ödemelerdeki gecikmeler nedeniyle gecikme faizi yüklenimi
    -ihracatta kullanılan belgelerin eksik veya yanlış doldurulması nedeniyle ortaya çıkan sorunları çözmek için harcanan para ve zaman kaybı
    -ihracatcı ve müşteri arasındaki ilişkilerin olumsuz yönde etkilenmesi,eksik veya hatalı belgeler nedeniyle yaşanılan sıkıntılar
    -dolaylı ihracatcı ile ithalatcı arasındaki iş ilişkisi bozulabilir

    YanıtlaSil
  17. betül kızılkaya10 Ekim 2013 02:15

    soru 5- belge karşılığı satışta ihracatçı riskleri nelerdir?
    -ithalatçı tarafından malların kabul edilmemesi
    -poliçenin vadesinde ödenmemesi
    -kombiyo kısıtlamaları
    -alıcının mali güçlük içinde olması
    -alıcının basiretli bir tacir gibi davranmaması

    YanıtlaSil
  18. ELİF ÇELİK10 Ekim 2013 02:17

    SORU 6) Gümrük beyannamesi nedir ve gümrük beyannemesi nasıl yapılmaktadır?
    CEVAP;
    Gümrük beyannamesi ;gümrük idarelerine, yurda girecek veya çıkacak olan, transit yapılmak veya başka bir işleme tabi tutulmak istenen eşyaya ilişkin özelliklerini boyutlarını niteliklerini belirten yazılı beyan belgesine denir.Gümrük beyanı ;
    1)Yazılı olarak,
    2)Sözlü olarak,
    3)Bilgisayar veri işletme tekniği olarak yoluyla,
    4)Eşya sahibinin bu eşyayı bir gümrük rejimine tabi tutma isteğini ifade ettiği herhangi bir tasarruf yoluyla yapılabilir.

    YanıtlaSil
  19. ELİF ÇELİK10 Ekim 2013 02:18

    SORU 5)Dış ticaret politikasının amaçları nelerdir?
    1)Hazineye gelir kazandırmak
    1)İktisati kalkınma
    3)Cari açığın önlenmesi
    4)Yurt içi fiyat istikrarının korunması
    5)Ülke sanayisini dış rekabetten koruma
    6)Piyasadaki aksaklıkların önlenmesi
    7)Sosyal etkenler
    8)Uluslararası ilişkilerin iyileştirilmesi
    9)Dış ticarette tekelcilikten yararlanmak
    10)Kendi kendine yeterli olma isteği

    YanıtlaSil
  20. ELİF ÇELİK10 Ekim 2013 02:19

    SORU 6) Gümrük beyannamesi nedir ve gümrük beyannemesi nasıl yapılmaktadır?
    CEVAP;
    Gümrük beyannamesi ;gümrük idarelerine, yurda girecek veya çıkacak olan, transit yapılmak veya başka bir işleme tabi tutulmak istenen eşyaya ilişkin özelliklerini boyutlarını niteliklerini belirten yazılı beyan belgesine denir.Gümrük beyanı ;
    1)Yazılı olarak,
    2)Sözlü olarak,
    3)Bilgisayar veri işletme tekniği olarak yoluyla,
    4)Eşya sahibinin bu eşyayı bir gümrük rejimine tabi tutma isteğini ifade ettiği herhangi bir tasarruf yoluyla yapılabilir

    YanıtlaSil
  21. SORU 1: Türkiye'de e-dış ticaret çalışmaları kaç aşamada yapılmaktadır,bu aşamaları açıklayınız.
    CEVAP: 4 aşamada yapılmaktadır.
    1.AŞAMA: internet ortamında dış ticaretle ilgili bilgi ve belgelerin paylaşılmasıdır. Bu paylaşımın kabul edilmesi için dış ticarette kabul edilmiş. örneğin; BM/EDIFACT, BİLGE, SWİFT gibi standartların uygulanması,
    2.AŞAMA: sipariş verme, proforma faturalama, e-sözleşme yapma, sigortalama, nakliye ve finansal ödeme gibi işlemlerin elektronik ortama aktarılması,
    3.AŞAMA: E-ticaret yasal düzenlemelerinin oluşturulması, sanal imza, e-vergi, gümrük, kambiyo mevzuatının birbiriyle uyum içinde çalışacağı bir yasal yapının kurulması,
    4.AŞAMA: E-güvenlik çalışmaları ile internet güvenliğinin sağlanması ve dış ticaret operasyonlarının internet üzerinde güvenle yapılabilmesinin sağlanmasıdır.

    YanıtlaSil
  22. SORU 2: ihracatçının yaşadığı olumsuzluklar nelerdir?
    CEVAP:
    1. ihracat bedelinin geç tahsil edilmesinden dolayı ödemelerdeki gecikmeler nedeniyle gecikme faizi yüklenimi,
    2. ihracatta kullanılan belgelerin eksik veya yanlış doldurulması nedeniyle ortaya çıkan sorunları çözmek için harcanan para ve zaman kaybı,
    3. ihracatçı ve müşteri arasındaki ilişkilerin olumsuz yönde etkilenmesi,eksik veya hatalı belgeler nedeniyle yaşanılan sıkıntılar ve gecikmelerden dolayı ithalatçı ile ihracatçı arasındaki iş ilişkisi bozulabilir.

    YanıtlaSil
  23. SORU 3: Peşin ödeme sürecinde ihracatçının avantaj ve dezavantajları nelerdir?
    CEVAP:
    *genellikle satıcı tekeli olan mallarda ve alıcı bakımından peşin ödeme iskotalarının yüksekliği nedeniyle bu tür ödemeler cazip olabilmektedir. bu ödeme şekli, piyasada fazla talep gören malların satışından kullanılmaktadır.
    * ihracatçı açısından bir finansman niteliği taşımaktadır.
    * mallar gönderilmeden parası ödendiği için riskin tümü alıcı üzerindedir. bu nedenler birbirlerini iyi tanıyan alıcı ve satıcı arasında yapılan ve güvene dayanan bir ödeme şeklidir. uluslararası piyasalarda yoğun rekabet ortamı ve kısıtlı pazar olanakları nedeniyle pek sık kullanılan bir ödeme şekli değildir.
    * malların sevki,satıcı firmadan ya da ülke koşullarından kaynaklanan sebepler ile gecikebilir.
    * peşin bedellerin üçüncü kişilere devri mümkün değildir.

    YanıtlaSil
  24. SORU 4: akreditif işlemlerinde görülen başlıca sorunlar nelerdir?
    CEVAP:
    * akreditifte aktarmaya izin verilmediği halde aktarma yapılmış ise,gecikmeler ve ekstra maliyetler ihracatçı tarafından karşılanır.
    * akreditifte belirtilen tutarın diğer belgelerde belirtilen tutarla aynı olması gerekmektedir.
    * akreditifte kısmi sevkiyata izin verilmiyorsa malların tümünün gemiye yüklenmesi gerekmektedir. yoksa akreditif kabul edilmez.
    * akreditifteki yükleme şartlarına uyulmaz ise akredif geçerli sayılmayabilir.
    * şayet belgeler akreditifin geçerlilik süresi içinde bankaya sunulmazsa akreditif geçersiz sayılabilmektedir.
    * şayet belgeler akreditifte belirtilen gerçek format ve sayıya uygun değil ise gecikmeler olabilir.

    YanıtlaSil
  25. SORU 5: ihracat yapabilmek için neler gereklidir?
    CEVAP:
    * ihracatçı sıfatının kazanılması,
    * ithalatçının bulunması,
    * dış ticaret anlaşmasının yapılması ya da proforma teyit metninin imzalanması,
    * ihracat ödeme şekillerine göre ihracat bedelin tahsilinin yapılması,
    * ihracata konu olan ürünlerin hazırlanması,
    * belgelerin hazırlanması,
    * ihracat konusu ürünlerin nakliyeciye teslimi,
    * ihracatçı birliği onayı,
    * gümrük işlemlerinin yapılması,
    * taahhütlerin kapatılması gereklidir.

    YanıtlaSil
  26. mizgin salman10 Ekim 2013 04:56

    Dış Ticaretin başlıca amaçları şunlardır :
    1) hazineye gelir kazanmak
    2) iktisadi kalkınma
    3) cari açığın önlenmesi
    4) yurt içi fiyat istikrarın korunması
    5) ülke sanayisini dış rekabetten koruma
    6) piyasadaki aksaklıkların önlenmesi
    7) sosyal etkenler
    8) uluslararası ilişkilerin iyileştirilmesi
    9) dış ticarette tekelcilikten (monopol gücünden) faydalanmak
    10) kendi kendine yeterli olma isteği (otarşi)

    YanıtlaSil
  27. mizgin salman10 Ekim 2013 05:08

    SORU 2 : Teslim Şekilleri Nelerdir ?
    1) ticari işletmede teslim
    2) taşıyıcıya teslim
    3) gemi yanında teslim
    4) gemiye yüklenerek teslim
    5) mal bedeli veya navlun
    6) mal bedeli, sigorta ve navlun
    7) taşıma ücreti ödenmiş olarak teslim
    8) taşıma ücreti ve sigorta ödenmiş olarak teslim
    9) terminalde teslim
    10) belirtilen noktada teslim
    11) gümrük resmi ödenmiş olarak teslim

    YanıtlaSil
  28. mizgin salman10 Ekim 2013 05:13

    SORU 3 : Navlun Faturası Nedir ?
    Uluslararası ticarette kullanılan CF veya CIF teslim şekillerinde navlun bedeli için ihracatçı firma taşıma şirketinden ödediği bedel için belge alır. İhracatçının navlun bedelini ödediğine dair ithalatçıya düzenleyerek gönderdiği faturaya navlun faturası denir.

    YanıtlaSil
  29. mizgin salman10 Ekim 2013 05:25

    SORU 4 : Ödeme Şekilleri Nelerdir ?
    1) peşin ödeme
    2) akreditif
    3) vesaik mukabili ödeme
    4) mal mukabili ödeme
    5) kabul kredili ödeme
    6) karşı ticaret
    7) müşterek hesap ve konsinye satışlar
    8) mahsuben ödeme

    YanıtlaSil
  30. mizgin salman10 Ekim 2013 05:32

    SORU 5 : Yurt Dışı Satışlar ile Yurt İçi Satışlar Arasındaki Başlıca Farklar Nelerdir ?
    1) bankacılık sisteminin yer alır ,
    2) bürokrasi vardır ,
    3) çok çeşitli taşıma sistemleri kullanılır ,
    4) genellikle yabancı para birimleri kullanılır ,
    5) hataların telafisi yüksek maliyetlidir ,
    6) ödeme sistemleri farklılık gösterir ,
    7) örf , adet , farklı kültürler , ticari ahlak gibi faktörler dahil olur ,
    8) uluslararası anlaşmaları uygulanır
    9) riskin yüksektir.

    YanıtlaSil
  31. mizgin salman10 Ekim 2013 05:38

    SORU 6 : Bedelsiz İthalat Nedir ?
    Bedelsiz ithalat ; bedeli için döviz transferi yapılmadan yurt dışında elde edilen ve yurda getirilmesi mecburi olmayan dış kazanç ve tasarruflarla satın alınan bazı şahsi ve ticari mahiyette eşyanın yurda ithalidir .

    YanıtlaSil
  32. Esra BAĞDAŞ10 Ekim 2013 06:49

    SORU 1 : Ülkelerin dış ticaret yapma nedenleri nelerdir ?
    Cevap :
    - Ülkelerin kaynak donanımlarının farklılığı
    - Ülkelerin bazı malların üretimi üzerinde uzmanlaşmaları
    - İç ve dış fiyatlar arasındaki farklılık
    - İhtiyaç fazlası ürünlerin değerlendirilmesi
    - Yatırım mallarının temininde kolaylık
    - Sermaye birikiminin sağlanması
    - Farklılaştırılmış mallar ve talepler
    - Yeni iş sahalarının açılması
    - Teşvikler ve yardımlar

    YanıtlaSil
  33. Esra BAĞDAŞ10 Ekim 2013 06:57

    SORU 2 : Konşimento nedir, teslim şekillerine göre kaça ayrılır ?
    Cevap :
    İhracatçı ile malları bir yerden başka bir yere taşıyacak olan nakliyeci arasında yapılan sözleşme belgesidir.Teslim şekillerine göre beşe ayrılır :
    - Emre yazılı konşimento
    - Hamiline yazılı konşimento
    - Nama yazılı konşimento
    - Tesellüm konşimentosu
    - Yükleme konşimentosu

    YanıtlaSil
  34. Esra BAĞDAŞ10 Ekim 2013 07:07

    SORU 3 : Taşıma ücreti ödenmiş olarak teslim yapan ithalatçının yapması gerekenler nelerdir ?
    Cevap : Sözleşme koşullarına uygun olarak mal bedeli öder ve ithalat için gümrük belgelerini düzenleyerek gümrük işlemlerini tamamlarlar.Gümrük vergilerini öderler.Malların ilk taşıyıcısına tesliminden itibaren navlun dışındaki malla ilgili tüm masraf ve riskler alıcıya aittir.Transit taşıma nedeni ile doğabilecek gümrük masrafları da alıcısı tarafından karşılanır.Navlun bedeline dahil değilse boşaltma masraflarını ödeyerek cirolu konşimentoyu acenteden teslim alırlar.

    YanıtlaSil
  35. Esra BAĞDAŞ10 Ekim 2013 07:13

    SORU 4 : Akreditifli Ödeme tarafları kimlerdir ? Açıklayınız.
    Cevap:
    1) Amir : Malların ve akreditif bedelini ilk talepte ödeyecek kişidir.
    2) Amir banka : İthalatçının bankası olup, ihracatçı lehine akreditifi açan bankadır.
    3) Muhabir banka : İthalat konusu malların bedelini ödeyen bankadır.
    4) Lehtar : Lehine akreditif açılan ihracatçıdır.Akreditif konusu malların gönderilmesine ilişkin belgeleri aracı bankaya ibraz eder.

    YanıtlaSil
  36. Esra BAĞDAŞ10 Ekim 2013 07:38

    SORU 5 : İhracat bedelinin tahsili için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ' nca alım satım yapılan dövizler nelerdir ?
    Cevap :
    - ABD Doları
    - Avusturya Doları
    - Bulgar Levası
    - Danimarka Kronu
    - Euro
    - İngiliz Sterlini
    - İran Riyali
    - İsveç Kronu
    - İsviçre Frangı
    - Japon Yeni
    - Kanada Doları
    - Kuveyt Dinarı
    - Norveç Kronu
    - Rumen Leyi
    - Rus Rublesi
    - Suudi Arabistan Riyali

    YanıtlaSil
  37. Soru 1: Akreditif işleminin özellıklerı nelerdır? Açıklayınız.
    1.Uluslararası ticarette en sık kullanılan ödeme şeklidir.
    2.Akreditif hem ihracatçıyı hemde ithalatçıyı koruyan bir işlemdır.
    3.Akreditif ithalatçının verdigi talımat dogrultusunda ithalatçının çalıstıgı bankanın belırlı bır meblağa kadar ve beliırli bir vade için istenilen koşulların yerine getirilmesi ve ihracatçı tarafından ihraç edılen malların ihracına ilişkin belgelerın ibrazı karsılıgında ihracatçıya ödeme yapılacagını taahhüt etmesidir.
    4.Akreditifler bankalar ve belgeler üzerinden işlem yaparlar .
    5. Bu sistem dıger ödeme yöntemlerıne göre daha pahalı olmasına ragmen en güvenılır olanıdır.
    6.ithalatçı firma kendı bankasına verdıgı emırle ithal edecegi malın karsılıgını ihracatçı firmanın bankasına mal ihraç edildigi takrırde ödemeyi taahhüt ettiğini bir kredi mektubu ile bildirir. Bu kredi mektubu akreditiftir.
    7. Akreditifler dayandırıldıkları satış sözleşmelerinden veya diger sözleşmelerden ayrı işlemlerdir.

    YanıtlaSil
  38. Soru 2:İhracat bedelinin tahsil şekilleri nelerdir?
    1. Peşin ödeme
    2. Özel takas
    3. Bağlı muamele
    4.Kabul kredili ödeme
    5.Akreditifli ödeme
    6. Alıcı firma prefinansmanı
    7. Vesaik mukabili ödeme
    8. Mal mukabili ödeme

    YanıtlaSil
  39. Soru 3:İttalatın işleyiş süreci hakkında bilgi verınız?
    -İthalatçı sıfatı kazanılır
    -İhracatçı bulunur
    -İhracatçıdan proforma fatura alınır
    -Proforma fatura kabul edilir ise sözleşme düzenlenır ve sipariş formu imzalanarak sipariş verilir
    - Ödeme biçimlerine göre ithalat bedelı kapatılır
    -Vesaikler alınır { Vesaık mukabili ithalat ise bankadan mal bedeli ödenir ve daha sonra belgeler alınır}
    - İthalatın ödemesi vadeli ise KKDF' yı bankaya yatırır
    -İthalat konusu malların gelmesinden sonra nakliyeci gümrüge özet beyan girişi yapar
    - Nakliyeciden ordino alınır
    - İlgili kurumlardan gereklı belgeler alınır daha sonra gümrük müşavırıne teslım edilir
    -İthalat konusu mallar gümrükten çekilir fiili ithalat gerçekleşir ve mallar serbest dolaşıma girer ve kambıyo dosyası kapatılır.

    YanıtlaSil
  40. merve kılınç10 Ekim 2013 08:37

    SORU1) ithalatın işleyiş sürecini sıralayınız?
    -ithalat sıfatı kazanılır
    -ihracatçı bulunur
    -ihracatçıdan proforma fatura alınır
    -proforma fatura kabul edilir ise sözleşme düzenlenir ve sipariş formu imzalanarak sipariş verilir
    -ödeme biçimine göre ithalat bedeli kapatılır
    -vesaikler alınır
    -ithalatın ödemesi vadeli ise KKDF'yi bankaya yatırır.
    -ithalat konusu malların gelmesinden sonra nakliyeci gümrüğe özet beyan girişi yapar
    -nakliyeciden ordino alınır
    -ilgili kurumlardan gerekli belgeler alınır daha sonra gümrük müşavirine teslim edilir.
    -ithalat konusu mallar gümrükten çekilir ve kambiyo dosyası kapatıllır

    YanıtlaSil
  41. Soru 4:İthalatta dikkat edilecek hususlar nelerdir açıklayınız?
    -Gümrüklerdeki ve mevzuatı bilen gümrük müşavirleri ile çalışmalıdır.
    -İthal edilecek ürüne uygulanabilecek gümrük rejimleri önceden araştırılmalıdır.
    -İthalat konusu ürün analiz edildikten sonra ödeme yapılmalıdır.
    -İthalata konu olan ürün için alınması gereken izin belgelerinin olup olmadıgı araştırılmalıdır.
    -İthalatı yapılacak ürünlerin başka kuruluşlar tarafından ithal edilip edilmedigi araştırılmalıdır.
    - Vesaik mukabili mal mukabili ,kabul kredili ödeme şekillerı ile çalısılması tercih edilmelidir.
    -Yükleme detayı konusunda nakliyeci kuruluş ile koordineli bir şekilde çalışılmalıdır.
    -Yükleme yapılan ülkede kontrolör bir kuruluş ile çalışılmalıdır.

    YanıtlaSil
  42. merve kılınç10 Ekim 2013 08:47

    SORU2) Kambiyo İşlemlerinin Özellikleri nelerdir?
    İşlemler yabancı para birimi üzerinden (sabit kurla) tek numaralı hesaplara kaydedilir.
    - İşlem (efektif vaziyeti ve döviz vaziyeti hesapları dışındaki), iki yabancı paralı hesabı ilgilendiriyorsa sadece bu yabancı paralı hesaplar arasında kaydedilir.
    - İşlem, bankanın yabancı para pozisyonunda (durumunda) azaltma yaratıyorsa efektif vaziyeti veya döviz vaziyeti hesaplarından biri, yabancı paralı diğer hesaplara karşılık, borçlanır. Tersi durumda da alacaklanır.
    - Efektif Vaziyeti borçlandığı zaman, işlemin yabancı paralı tutarının karşılığı Türk parası üzerinden, Efektif Alım Satım Hesabı alacaklanır. Aynı ilişki Döviz Vaziyeti ile Döviz Alım Satım hesapları arasında da geçerlidir.
    - Yabancı para alım satımın yarattığı kâr veya zarar Efektif Alım Satım ve Döviz Alım Satım Hesapları üzerinden ve ticari işletmelerinde emtia satış kârının “tek hesaplı” uygulamada belirlendiği şekilde hesaplanır.
    - Efektif ve döviz satışında satılan efektif ve döviz satış bedeli üzerinden % 0,1 Komisyon ve Komisyon üzerinden de % 5 Bankacılık ve Sigorta Muameleleri Vergisi tahakkuk ettirilir.

    YanıtlaSil
  43. Soru 5:Gümrük uggulamalarına ilişkin EDI,GÜVAS,VEDOP sorgulama,terimleri hakkında bilgi veriniz?
    EDI:Bilge sistemıne kendı bürosundan beyannameleri aktarmak isteyen gümrük müşavirleri ,ithalat ve ihracat şirketleri için hazırlanan elektronık veri degişimi {EDI} uggulamasını kullanmaktır.Çalışmaları 1999 yılında baslatılan bu uygulama '' Çağdaş,hızlı,ucuz ve aza indirilmiş hata oranıyla'' Türkıye de bır ilktır.
    GÜVAS:Türkıye genelinde tüm gümrük idarelerinde operasyonel olarak girilen ithalat,ihracat,kaçakçılık,kıymet ve tarife gibi bilgilerin gümrük müşteşarlıgı bünyesinde olusturulan bir veri tabanında toplanarak karar vericilere bilginin hızlı ve saglıklı iletilmesini saglayan bir sistemdir.
    VEDOP sorgulama:Gümrükte kapanmış ihracat beyannamelerin maliye bakanlıgının VEDOP sistemine aktarılıp akratılmadıgını sorgulayan uygulamadır.

    YanıtlaSil
  44. merve kılınç10 Ekim 2013 09:07

    SORU3)ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerinin görevleri nelerdir?
    -dış ticarete ilişkin konularda çalışmalar yapmak
    -ihracatçılar arasında mesleki ahlak ve dayanışmayı sağlamak
    -Türkiye ihracatçılar meclisi'nın görüşünü ve dış ticaret müsteşarlığı 'nın onayını almak kaydıyla sektörü ile ilgili mevcut eğitim ve öğretim kurumlarına yardımda bulunmak ynilerinin kurulmasına öncülük etmek
    -iştigal sahasına giren maddelerin cins nevi ve miktar itibariyleüretim ve ihracat potansiyelinin dış taleplere göre ayarlanabilmesi temin için çalışmalar yapmak
    -çalışma konusuna giren malların ihracatının arttırılması ve daha iyi değerlerine bilmesi için incelemeler yapmak
    -üyelerin çalışmalarında karşılaşacakları güçlükleri gidermeye çalışmak alıcısı tarafından haksızlığa uğratıldığı tespit edilen üyelerin hakları için yetkili kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunmak
    -TİM tarafından verilen dış ticarete ilişkin diğer görevleri yapmak

    YanıtlaSil
  45. merve kılınç10 Ekim 2013 09:15

    SORU 4)ihracatçı birlikleri Başlıca görevleri nelerdir?
     İhracatın ülke menfaatine uygun olarak geliştirilmesine çalışmak,
     Çalışma sahalarına giren maddeler itibarı ile mevcut üretim ve ihracat
    potansiyelinin dış taleplere göre ayarlanabilmesini teminen çalışmalar yapmak,
     Uluslar arası kuruluşlar ile mesleki bazda üyelerinin menfaatlerini ülke çıkarları
    çerçevesinde koruyucu ilişkiler kurmak ve geliştirmek,
     Yurt dışı sergi ve fuarlar düzenlemek ve yine bu kapsamda ticaret ve alım
    heyetleri düzenlemek,
     Ülke Geneli İhracat kayıt istatistiklerini oluşturacak veri tabanlarını kurmak ve
    işletmek, gibi etkinlikler bulunmaktadır.

    YanıtlaSil
  46. merve kılınç10 Ekim 2013 10:31

    SORU 5) hangi giderler gümrük kıymetine dahil edilmez?
    -eşyanın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük belgesi ile Türkiyenin anlaşmalarla dahil olduğu gümrük birliği gümrük bölgelerine giriş yerine varışından sonra yapılan nakliye ve sigorta giderleri
    -sınai tesis makina veya teçhizat gibi,ithal eşyası için yapılan inşa kurma montaj bakım veya teknik yardıma ilişkin giderler
    -ithal eşyasının satışıyla ilgili olarak bir finansman anlaşması uyarınca alıcı tarafından üstlenilen faiz giderleri
    -ithal eşyanın Türkiye'de çoğaltılması hakkı için yapılan ödemeler
    -satın alma komisyonları
    -eşyanın ithali veya satış nedeniyle Türkiye'de ödenecek ithalat vergileri

    YanıtlaSil
  47. SORU 1 : Dış Ticaret Tanımlarından olan '' Sınır Ticaret Merkezi(STM)'nin tanımını yazın.
    Cevap: Sınır ticaret merkezi (STM) nedir?
    Sınır ticaret merkezi (STM), ülkemizin yaşam standartlarının düşük ve işsizliğin ciddi boyutlarda olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu coğrafi bölgelerinde, ekonomik, sınai ve ticari faaliyetlere ivme kazandırılması, bölgedeki esnaf ve tacirler için komşu ülkelere ticaret merkezleri vasıtasıyla ticaret yapılarak ihracatın arttırılması ve vergi kolaylıkları sağlanarak il ihtiyaçları dahiline ithalat yapılması imkanı veren münhasır bir ticaret modelidir.

    YanıtlaSil
  48. SORU 2 : Dış Pazarlara Açılırken Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir ?
    CEVAP :
    1- Teknoloji ve AR-GE
    2- Yetişmiş Eleman ve Dil Sorunu
    3- Üretim Maliyetleri
    4- Taşıma-Depolama ve Dağıtım
    5- Standardizasyon
    6- İhracat Kontrolleri
    7- Rakipler ve Rekabetin Şiddeti
    8-Güvenlik: CE İşareti
    9- Çevre: ISO 14000
    10- Kalite: Iso 9000 Kalite Standartları
    11- Hükümet Uygulamaları ve İthalat Kotaları
    12- Kültür
    13- Ülke ve Firma İmajı
    14- Taklit Mallar

    YanıtlaSil
  49. SORU 3 : A.TR Düzenleyen Ülkeler Hangileridir ?
    CEVAP : Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Yunanistan.

    YanıtlaSil
  50. SORU 4 : İhracatta Yaşanan Sorunlar Nelerdir?
    CEVAP :
    ** KDV iadeleri en büyük sorundur.
    ** Deniz nakliyesinde zaman zaman konteynerler kaybolmaktır.
    ** Geç ulaşan bir konteyner nedeniyle 12.000 Euroluk bir kayıplar olmuştur.

    YanıtlaSil
  51. SORU 5 : İthalatçının ( Alıcının) Yapması Gerekenler Nelerdir ?
    CEVAP : İthalat konusu ürünlerin bedelini satış sözleşmesinde belirtildiği şekilde öder. Malı teslim aldığına dair, satıcıya gerekli belgeyi sağlamak zorundadır. Malları satıcının işletmesinde teslim aldığı andan itibaren malla ilgili tüm risk ve masraflar alıcının sorumluluğundadır.

    YanıtlaSil
  52. soru1: ithalat türleri nelerdir?
    -akreditifli ithalat
    -mal karşılığı ithalat
    -bedelsiz ithalat
    -belge karşılığı ithalat
    -kredili ithalat
    -geçici kabullü ithalat
    -ankonsinyasyon ithalat

    YanıtlaSil
  53. soru2: ihracatçının yaşadığı olumsuzluklar nelerdir?
    -ihracat bedelinin geç tahsil edilmesinden dolayı ödemelerdeki gecikmeler nedeniyle gecikme faizi yüklenimi
    -ihracatta kullanılan belgelerin eksik veya yanlış doldurulması nedeniyle ortaya çıkan sorunları çözmek için harcanan para ve zaman kaybı
    -en önemlisi ise ihracatçı ve müşteri arasındaki ilişkilerin olumsuz yönde etkilenmesidir.eksik veya hatalı belgeler nedeniyle yaşanılan sıkıntılar ve gecikmelerden dolayı ihracatçı ile ithalatçı arasında ki iş ilişkisi bozulabilir.

    YanıtlaSil
  54. soru3:teslim şekilleri nelerdir maddeler halinde yazınız?
    1)ticari işletmede teslim
    2)taşıyıcıya teslim
    3)gemi yanında teslim
    4)gemiye yüklenerek teslim
    5)mal bedeli veya navlun
    6)mal bedeli sigorta ve navlun
    7)taşıma ücreti ödenmiş olarak teslim
    8)taşıma ücreti ve sigorta ödenmiş olarak teslim
    9)terminalde teslim
    10)belirtilen noktada teslim
    11)gümrük resmi ödenmiş olarak teslim

    YanıtlaSil
  55. soru4: belge karşılığı satışta ihracatçı riskleri nelerdir ?
    -ithalatçı tarafından malların kabul edilmemesi
    -poliçenin vadesinde ödenmemesi
    -kombiyo kısıtlamaları
    -alıcının mali güçlük içinde olması
    -alıcının basiretli bir tacir gibi davranmaması

    YanıtlaSil
  56. soru5:ihracat yapabilmek için neler gereklidir?
    -ihracatçı sıfatının kazanılması
    -ithalatçının bulunmaı
    -dış ticaret anlaşmanın yapılması yada performa teyit metninin imzalanması
    -ihracat ödeme şekillerine göre ihracat bedelinin tahsilinin yapılması (yada akreditifin gelmesi vb.)
    -ihracata konu olan ürünlerinhazırlanması
    -belgelerin hazırlanması
    -ihracat konusu ürünlerin nakliyeciye teslimi
    -ihracatçı birliği onayı
    -gümrük işlemlerinin yapılması
    -taahütlerin kapatılması gerekir

    YanıtlaSil
  57. Didem TUNCEL11 Ekim 2013 12:46

    SORU 1 :Dış ticaretin başlıca amaçları nelerdir?
    - Hazineye gelir kazandırma,
    - İktisadi kalkınma,
    - Cari açığın önlenmesi,
    - Yurt içi fiyat istikrarının korunması,
    - Ülke sanayisini dış rekabetten koruma,
    - Piyasadaki aksaklıkların önlenmesi,
    - Sosyal etkenler,
    - Uluslar arası ilişkilerin iyileştirilmesi,
    - Dış ticarette tekelcilikten faydalanmak,
    - Kendi kendine yeterli olma istediği.

    YanıtlaSil
  58. Didem TUNCEL11 Ekim 2013 13:17

    SORU 2 :Kambiyo senedi hangi bilgileri içerir?
    -Ödenecek tutar,rakamla belirtilmelidir.Şayet ödenecek tutar hatalı yazılırsa,ödeme gecikebilir veya hiç yapılmayabilir.
    -Yer ve tarih olarak , ihracatçının bulunduğu yer ve fatura tarihi yazılmalıdır.
    -“Muhbir” banka olarak genelde ihracatçının bankasına yazılır.
    -Ödenecek miktar ,harfle yazılarak belirtilir.
    -Ödeme yapılacak mallar belirtilir.
    -İhracatçı, kambiyo senedini imzalar.
    -İhracatçının imzaya yetkili ,kanuni temsilcisi imzalanmalıdır.
    -İthalatçının bankası “amir” bankadır.

    YanıtlaSil
  59. Didem TUNCEL11 Ekim 2013 13:29

    SORU 3:Dış ticarette teslim şekilleri nelerdir?
    -Ticari işletmede teslim,
    -Taşıyıcıya teslim,
    -Gemi yanında teslim,
    -Mal bedeli veya navlun,
    -Mal bedeli , sigorta ve navlun,
    -Taşıma ücreti ödenmiş olarak teslim,
    -Taşıma ücreti ve sigorta ödenmiş olarak teslim,
    -Terminalde teslim,
    -Belirtilen noktada teslim,
    -Gümrük resmi ödenmiş olarak teslim.

    YanıtlaSil
  60. Didem TUNCEL11 Ekim 2013 13:38

    SORU 4:İhracatçı vasfına sahip olabilmek için neler gereklidir?
    -Tacirlik sıfatının kazanılması,
    -İlgili ihracatçı birliğine üye olunması,
    -Vergi dairesinden mükellef kaydının alınması,
    -Mükellef yazısının ve şirket belgelerinin gümrüklere bildirilmesi.

    YanıtlaSil
  61. Didem TUNCEL11 Ekim 2013 13:43

    SORU 5:Küşat mektubu nedir?
    Amir banka ihracatçının ülkesindeki bir bankadan krediyi ihracatçıya ihbar etmesinin veya teyit etmesini ister. Kısaca ithalatçının bankası akreditifi ihracatçının ülkesindeki muhabir bankaya iletir.İthalatçının bankasının hazırladığı akreditif metnine “küşat mektubu” denir.

    YanıtlaSil
  62. Hüseyin ÇELİK16 Ekim 2013 04:59

    Dış Ticaret

    1) A.TR dolaşım belgesi nedir ?

    Yanıt
    Türkiye'den AB üyesi herhangi bir ülkeye yapılacak ihracatta ya da AB üyesi herhangi bir ülkeden
    Türkiye'ye yapılacak sanayi malı ithalatında Katma Protokol'de öngörülen tercihli rejimden
    yararlanabilmesi için Sanayi ve Ticaret Odalarından temin edilerek düzenlenen ve gümrük idarelerince
    vize edilen belgedir.

    2) Bedelsiz ithalat izni verilebilcek kişiler kimlerdir ? Açıklayınız.

    Yanıt
    Motorlu veya motorsuz özel kara nakil vasıtaların beledsiz ithalat izinleri koca ve reşit olmayan
    çocuklar bir aile ünitesine karı-koca ve 18 yaşından küçük çocuklardan oluşan bir aile ünitesine
    ikametgahın naklinde ve bu taşıtların fiili ithal tarihinden itibaren 5 yılda verilir.

    3) İhracat yapabilmek için neler gereklidir ?

    Yanıt
    a) ihracatçı sıfatının kazanılması
    b) ithalatçının bulunması,
    c) Dış ticaret anlaşmasının yapılması ya da proforma teyit metninin imzalanması, ihracat ödeme şekillerine
    göre ihracat bedelin tahsilinin yapılması (ya da akreditifin gelmesi vs)
    d) Vesaiklerin hazırlanması,
    e) İhracatçı birliği onayı,
    f) Gümrük işlemlerinin yapılması,
    g) Taahühütlerin kapatılması gerekir.

    4) İhracatçı vasfına sahip olabilmek için neler gereklidir ?

    Yanıt
    a) Tacirlik sıfatının kazanılması
    b) İlgili ihracatçı birliğine üye olunması,
    c) Vergi dairesinden mükellef kaydının alınması,
    d) Mükellef yazısının ve şirket belgelerinin gümrüklere bildirimi zorunludur.

    5) Free alongside ship (Gemi Yanında Teslim) nedir ? Açıklayınız.

    Yanıt
    Gemi doğrultusunda masrafsız teslim terimi, belirlenen yükleme limanında malların gemi doğrultusunda
    rıhtıma ya da mavnaya yerleştirilmesiyle satıcının teslim yükümlülüğünün yerine getirildiği anlamına gelir.
    Kısaca satıcı malları geminin yanına kadar getirmekle sorumludur.Bu durumda bu andan itibaren mallara ilişkin
    herhangi bir kayıp ya da hasarın bütün masraf ve riskleri alıcıya aittir.

    YanıtlaSil
  63. 1) Dış Ticaret giriş yöntemleri nelerdir ? Maddeler halinde yazınız.

    Pazar nasıl girileceğini belirlenmesi, en önemli kararlar arasındadır.Giriş şekli şecilirken ihracatçı, ihraç pazarında talep edilen hizmet düzeyinin , tarifeler ve nakliyenin , marka bilincinin ve rekabet avantajının iç pazardakilere benzeyip benzemediğini göz önünde –
    bulundurmalıdır.Pazara giriş şeklini etkileyen unsurlar başlıcalar şunlardır;
    - İşletmelerin Amaç ve hedefleri
    - Girilecek ülkedeki siyasi, ekonomik ve yasal çevre
    - Kaynaklar
    - Pazar potansiyeli
    - Rekabet çevresi
    - Ürün karakteristliği
    - Yönetimin odaklandığı konular

    YanıtlaSil
  64. 2) Sigorta Belgesi nedir? Sigorta belgesi hazırlanırken Kontrol edilmesi gereken hususlar nelerdir? Maddeler halinde yazınız.

    Sigorta dış ticarette konu olan malların satıcıdan alıcıya sevki süreç oluşabilecek riskleri kapsar.Sigorta belgeleri ise bu riskleri kapsamında sigorta edidiği kanıtlar.
    - Ticaret kanunu belgelerle tutarlı olacak şekilde ürün tam olarak açıklanır.
    - İşaret ve numaraların doğruluğunu kontrol edilir.
    - Seyahat güzergahını tam olarak belirtilir.
    - Kısa yolculuklarda, nakliye aracının adını yazmak mümkün olmayabilir. Bu durumda nakliye firmasının adı veya taşıyıcının adı yazılır.
    - Sigorta bedelinin maliyetleri karşılayacak şekilde düzenlemesine dikkat edilmelidir.Bu çerçevede navlun, menşe şahadetnamesi, gözetim raporu almak için yapılan harcamalar da dikkatte alınmalıdır.
    - Sigorta bedeli, değişik risk ve değişik rotalar için farklı olduğundan sigortacı ile birlikte gönderilen mala ilişkin özel koşullar ve gönderilen yere ilişkin riskler kontrol edilmelidir.
    Gemide farklı türden ürünler var ise; seramik, masa örtüsü gibi ürünler aynı yere gönderilseler dahi sigorta açısından farklı oranlar uygulanacaktır.
    - Sigortacının, malın gönderildiği ülkedeki temsilcisinin bulunduğundan ve talep halinde gecikme olmaksızın sigorta talebinizin karşılanacağından emin olunması gerekir.

    YanıtlaSil
  65. 3) Uluslararası Ticarette teslim şekilleri nelerdir? Bu ticaret teslimlerinden , Gemiye yüklenecek teslim şekli açıklayınız.

    - Ticaret işletmede teslim / Ex Works
    - Taşıyıcıya Teslim / Free CARRIER
    - Gemi yanından teslim / Free Alongside Ship
    - Gemiye yüklenerek Teslim /Free on Board
    - Mal bedeli veya Navlun /Cost and Freight
    - Mal bedelli , sigorta ve Navlun / Cost, Insurance and Freight
    - Taşıma Ücreti ödemiş olarak teslim / Carriage Paid To
    - Taşıma ücreti ve sigorta ödenmiş olarak teslim / Carriage and Insurance Paid To
    - Termalde Teslim / Delivered At Place
    - Gümrük Resmi ödenmiş olarak Teslim / Delivered Duty Paid
    Gemiye Yüklenerek Teslim : Gemide masrafsız teslim terimi , belirtilen yükleme limanında malların küpeşteyi (güverteyi) aşmasıyla malların teslim ettiği anlamına gelir.

    YanıtlaSil
  66. 4) Akreditif işlemlerinde Görülen B aşlıca sorunlar nelerdir? Maddeler halinde yazınız.

    - Akreditifte aktarmaya izin verilmediği halde aktarma yapılmış ise, gecikmeler ve ekstra maliyetler ihracatçı tarafından karşılanır.
    - Akreditifte kısmi sevkiyata izin verilmiyorsa malların tümünün gemiye yüklenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde akreditif kabul edilemez.
    - Akreditifteki yükleme şartlarına uyulmaz ise akreditif geçerli sayılmayabilir.
    - Şayet belgeler akreditifin geçerlilik süresi içinde bankaya sunulmazsa akreditif geçersiz sayılabilmektedir.
    - Şayet belgeler akreditifte belirtilen gerçek format ve sayıya uygun değil ise gecikmeler olabilir.
    - Akreditifte belirtilen tutarın diğer belgelerde belirtilen tutarla aynı olması gerekmektedir.

    YanıtlaSil
  67. 5) İhracat Kavramı nedir? İhracat türlerini yazınız.

    İhracat: İhracat , bir malın yürürlükteki ihracat Mevzuatı ile Gümrük Mevzuatına uygun şekilde Türkiye gümrük bölgesi dışına veya serbest bölgelerde çıkarılmasını ya da Müşteşarlıkça ihacat olarak kabul edilecek sair çıkış ve işlemlere denir.

    İhracat türleri;
    - Konsinye ihracat
    - Bedelsiz ihracat
    - Ticari Kiralama yoluyla ihracat
    - Transit Rejimi
    - Sınır Ticaret Merkezleri
    - Ön izne bağlı ihracat
    - Kayda bağlı ihracat
    - İthal Etmiş Malların ihracı
    - Serbest Bölgelere Yapılacak ihracat

    YanıtlaSil
  68. Yaşar TUNCER18 Ekim 2013 05:01

    Soru 1 : DENİZ KONŞİMENTOSUNDA HANGİ BİLGİLER BULUNUR ?
    Cevap : a) Taşıyanın adı ve soyadı veya ticaret unvanı,
    b) Kaptanın adı ve soyadı,
    c) Geminin adı ve tabiyeti,
    d) Yükletenin adı ve soyadı veya ticaret unvanı,
    e) Alıcının adı ve soyadı veya ticaret unvanı,
    f) Yükleme limanı,
    g) Boşaltma limanı veya buna dair talimat alınacak yer,
    h) Gemiye yüklenen veya taşınmak üzere teslim alınan malların cinsi, ölçüsü, sayı veya tartısı, markaları ve dıştan belli olan hal ve mahiyetleri,
    ı) Navluna ait şartlar.

    YanıtlaSil
  69. Yaşar TUNCER18 Ekim 2013 05:03

    Soru 2 : KARA KONŞİMENTOSUNDA (CMR) HANGİ BİLGİLER BULUNUR ?

    Cevap :
    a) Alıcının adı, soyadı veya ticaret unvanı ve adresi, eşyanın gönderildiği yer ve taşıma senedinin emre yazılı olması isteniyorsa emrine şerhi,
    b) Taşınacak eşyanın cinsi, ağırlığı veya adedi, paket halinde iseler paketlere yazılı numaraları ve işaretleri ve ambalajın şekli ve niteliği,
    c) Gönderenin adı, soyadı veya ticaret unvanı ve adresi,
    d) Taşıyıcının adı, soyadı veya ticaret unvanı ve adresi,
    e) Taşıma ücreti ve ücret ödenmiş ise bu husus,
    f) Taşımanın yapılacağı müddet,
    g) Taraflar arasında kararlaştırılan diğer hususlar.

    YanıtlaSil
  70. Yaşar TUNCER18 Ekim 2013 05:04

    SORU 3 : SİGORTA POLİÇESİ NEDİR ?

    Cevap :

    Eşyanın serbest dolaşıma girişinde teslim şekline göre hazırlanan belgedir. (FOB; CFR gibi) Gümrüklerde İki türlü Sigorta Poliçesi Düzenlenir.

    a) Tam Ziya; Gümrük için düzenlenir bu sigortadan yararlanmak için malzemelerin tamamının hasar görmüş olması gerekir.
    b) Oll Risk; Malzemenin herhangi bir kısmının hasar görmesi halinde bu tip sigortadan faydalanılır.

    YanıtlaSil
  71. Yaşar TUNCER18 Ekim 2013 05:04

    SORU 4 : A.TR BELGESİNİ AÇIKLAYINIZ.

    Cevap :

    A.TR dolaşım belgesi , Türkiye veya toplulukta serbest dolaşımda bulunan eşyanın katma protokolde öngörülen tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere ihracatçı ülke resmi kuruluşlarınca düzenlenip gümrük idarelerince vize edilen belgedir. (kısaca malzemenin tam veya kısmi muafiyetini sağlayan serbest dolaşım belgesi) A.TR belgesi vize edildiği tarihten itibaren 4. ay geçerlidir

    YanıtlaSil
  72. Yaşar TUNCER18 Ekim 2013 05:07

    SORU 5 : Fatura Hangi Hususları İçerir ?

    Cevap :

    a) Faturanın düzenleme yeri, tarihi ve sayısı,
    b) Kesin satışlarda satıcı firmanın, diğer hallerde ise satıcı veya eşyayı gönderen firmanın adı ve adresi,
    c) Eşyayı satın alanın veya kesin satış dışındaki hallerde gönderilenin adı ve adresi,
    d) Ödeme şartları (peşin veya vadeli gibi),
    e) Satış bedeli ve teslim şartı (CIF, FOB veya diğer bir bedel gibi),
    f) Eşyanın cinsi ve nev’i ve satış birimine (kilo, metre, adet, düzine gibi) göre miktarı,
    g) Eşyanın birim fiyatı (1 metre, 1 kilo ve 1 adedinin fiyatı gibi),
    h) Eşyanın bulunduğu kapların cins ve nev’i, marka ve numarası ve adedi,
    ı) Eşyanın teslim ve bedelinin ödeme yeri,
    i) Eşyanın gönderilme şekli,

    YanıtlaSil
  73. Cari açık nasıl önlenir?meddeler halinde yazınız.
    1.dış ödemeler dengesi açık veren ülkelerde ,döviz rezervleri hızla eriyeceği için ithalatı sınırlayıcı politikalara başvurabilirler.
    2.dövizgelirlerini arttırabilirler.
    3.ihracatı arttırıcı plotikalar benimseyebilirler.
    4. ithalatı kısıtlayıcı ihracatı arttırıcı politikaları birlikte kullanabilirler.

    YanıtlaSil
  74. Kendi kendine yeterli olma (otarşi) nedir?açıklayınız .
    cevap:Ülkeyi idare edenler dış ticaret işlemlerini ,benİmsemiş olduğu araçalarla (para poliitikası,maliye politikası,,vergiler,kotalar ve sübvansiyonlar gibi )asgari düzeye indirebilirler.Neticesinde ülke kaynakalarını kullanarak sanayi,tarım,hizmet ve teknoloji üretimi gibi önceden belirlenmiş sektörlerde gelişmeyi benimseyebilir.bu amaçala ithalat işlemlerinde sınırlayıcı yada yasakalyıcı politika uygulayabilirler.

    YanıtlaSil
  75. Dış ticaret ve kambiyoyu tanımlayınız.arasındaki farkı açıklayınız
    1. Dış Ticaret: Ticaret, üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümüdür
    Kambiyo, nakit para veya para yerine geçen her türlü araç ve senetlerin alım ve satımı iken millî para ve yabancı paraların dolaşımına ilişkin olarak kambiyo ise; para yerine geçen ve ödeme aracı olarak kullanılabilen her türlü bono, çek, poliçe ve diğer menkul kıymetler anlamında da tanımlanabilir.
    Arasındaki fark:Dış Ticaret, malların ve sermayenin ulusal sınırların dışına akışıyla ilgilidir.kambiyo ise para ya da para yerine geçen belgelerin değiştirilmesi işlemidir.

    YanıtlaSil
  76. Yatırımcılatın yatırım döneminde yatırıma katkı tutarını yüzdeler halinde yazınız.
    cevap:2.bölgede yüzde 10'unu,
    3.bölgede yüzde 20'sini,
    4.bölgede yüzde30'unu,
    5.bölgede yüzde 50'sini
    6.bölgede ise yüzde 80'ini,diğer faaliyetlerinden elede edilen kazançlarınada uygulayabileceklerdir.

    YanıtlaSil
  77. İthalat kaça ayrılır?yazınız.bedelsiz ithalatı açıklayınız.
    cevap:İthalat 7'ye ayrılır.
    1.akreditifli ithalat
    2. mal karşılığı ithalat
    3.bedelsiz ithalat
    4.belge karşılığı ithalat
    5.kredili ithalat
    6.geçici kabullü ithalat
    7.ankonsiyon ithalat
    Bedelsiz ithalat;vergi olmaksızın ülkeye sokulan mallar v(özel eşyalar ,hediyeler vb.)dır

    YanıtlaSil
  78. çisem ercan19 Ekim 2013 07:07

    SORU: Dış ticaretin kalkınmaya olan genel etkileri nelerdir?
    1-Üretim ve kaynak açığını karşılama
    2-İç ekonomideki ürün fazlasına çıkış pazarı sağlama
    3-Geniş bir piyasa hacmi
    4-Rekabet
    5-İç piyasa talebinin geliştirme
    6-Ekonomik Dinamizm

    YanıtlaSil
  79. çisem ercan19 Ekim 2013 07:12

    SORU2:B2C E-Ticaret Nedir avantajları nedir?
    Son tüketiciye yönelik olarak şirketlerin ürün ve hizmetlerinin satışına ilişkin internet ortamında yürüttükleri ticari faaliyetlerdir. Bir diğer ifade ile e-Perakende siteleri (web mağazalar) ya da tedarikçi firmaların kendi web siteleri üzerinden, ürün ve hizmetlerin teslim koşulları, garanti koşulları, fiyatı ve diğer özellikleri belirlenmiş olarak satışını sağlamalarıdır.
    B2C e-Ticaretin sağladığı avantajlar;
    doğrudan tüketiciye satış ile büyük ölçekli olarak da ifade edilen firmalar arası ticarete ilave satış hacmi yaratması, geleneksel pazarlama yöntemlerinin kullandığı satış kanallarına bağımlılığın ortadan kaldırılması ve geleneksel satış kanalarının oluşturduğu ilave maliyetin minimize edilmesidir.

    YanıtlaSil
  80. çisem ercan19 Ekim 2013 07:16

    SORU3:Menşe Şahadetnamesi nedir?
    Menşe Şahadetnamesi; uluslararası ticarette dolaşımda olan malın menşeini, yani üretildiği yeri ve dolayısıyla hangi ülkeye ait olduğunu gösteren belgedir. İthalat işlemlerinde ürünlerin menşeine göre muameleye tabi tutulması nedeniyle, her ülkenin ilgili kurumları tarafından yazılan mevzuatlarda ürünlerin menşeinin beyan edilmesi gerekli kılınır. Vergi tutarlarının daha sağlıklı bir şekilde belirlenmesinde kullanılan menşe şahadetnamesi, sakıncalı durumlarda (salgın hastalıklar, ekonomik tedbirler, vb.) belirlenen ülkelerden ürün ithalatının önlenebilmesi için de gereklidir.

    YanıtlaSil
  81. çisem ercan19 Ekim 2013 07:25

    SORU4: Deniz konşimentosunda bulunması gereken yazılı bilgiler nelerdir?
    -Taşıyıcının adı, soyadı ve ticaret ünvanı
    -Kaptanın adı ve soyadı
    -Geminin adı ve tabiiyeti
    -Yükletenin adı, soyadı ve ticaret ünvanı
    -Alıcının adı, soyadı ve ticaret ünvanı
    -Yükleme limanı
    -Boşaltma limanı ve buna dair talimat alınacak yer
    -Gemiye yüklenen veya taşınmak üzere teslim alınan malların cinsi, ölçüsü, sayısı, markaları ve dıştan belli olan hal ve mahiyetleri
    -Navluna ait şartlar

    YanıtlaSil
  82. çisem ercan19 Ekim 2013 07:29

    SORU5: ATA karnesi ne amaçla kullanılır?
    Uluslararası ATA Sistemi, gümrük makamları, kişiler, kuruluş ve teşekküller gibi geçici ithalat işlemlerini gerçekleştiren taraflara yarar sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Uluslararası teminat altında bulunan bir ATA karnesi ile gelen tüm eşya için ithalat işlemi sırasında, ne gümrüklerce ne de ithalatçı tarafından başka bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Basit ve karne hamili tarafından kolaylıkla tanzim edilebilen ATA karneleri gümrüklerce de kolaylıkla kontrol edilebilir. Tüm bu faktörler, ATA karnesi ile gelen eşyanın gerek ithalatında, gerekse yeniden ihracında gümrüklerden geçiş süresinin kısaltılmasına yardım eder. Bunların yanı sıra, sistem ATA karnesi hamillerine, ATA karnesinin geçerlilik süresi içinde olmak kaydıyla ( bu süre karnenin düzenlendiği tarihten itibaren bir yıldır), bir ATA karnesi ile birden fazla akit taraf ülkesine birden fazla geçici ithalat yapma olanağı sunar.

    YanıtlaSil
  83. soru1:ithalatın işleyiş sürteci nasıldır?
    cevap:1:ithalatçı sıfatı kazanılır.
    2:ihracatçı bulunur
    3:ihracatçıdan proforma fatura alınır
    4:proforma fatura kabul edilir ise sözleşme düzenlenir ve sipariş formu imzalanarak sipariş verilir
    5:ödeme biçimine göre ithalat bedeli kapatılır
    6:vesaikler(belgeler) alınır.
    7:ithalatın ödemesi vadeli ise KKDF' yi bankaya yatırır.
    8:ithalat lonusu malların gelmesinden sonra nakliyeci gümrüge özet beyan girişi yapar.
    9:nakliyeciden ordino alınır
    10:ilgili kurumlardan gerekli belgeler alınır daha sonra gümrük müşavirine teslim edilir.
    11:ithalat konusu mallar gümrükten çekilir ve kambiyo dosyası kapatılır.

    YanıtlaSil
  84. selen altuntepe19 Ekim 2013 08:11

    soru 1) deniz konşimentosu ve konşimentoda bulunanları yazınız.
    cevap: deniz yoluyla yapılan taşımalarda geminin kaptanı veya donatanı veya mümessili tarafından yükletene taşıma belgesi olarak konşimento verilir. konşimentoda şunlar bulunur.
    1) taşıyanın adı ve soyadı veya ticaret unvanı
    2) kaptanın adı ve soyadı
    3) geminin adı ve tabiiyeti
    4)yükletenin adı ve soyadı veya ticaret unvanı
    5)alıcının adı ve soyadı veya ticaret unvanı
    6) yükleme limanı
    7)boşaltma limanı veya buna dair talimat alınacak yer
    8)gemiye yüklenen veya taşınmak üzere teslim alınan malların cinsi, ölçüsü,sayı veya tartısı, markaları ve dıştan belli olan hal ve mahiyetleri,
    9)navluna ait şartlar.

    YanıtlaSil
  85. selen altuntepe19 Ekim 2013 08:22

    soru 2) kambiyo senedi hangi bilgileri içerir ?
    cevap: ödenecek tutar, rakamla belirtilmelidir.şayet ödenecek tutar hatalı yazılırsa, ödeme gecikebilir veya hiç yapılmayabilir.yer ve tarih olarak,ihracatçının bulundugu yer ve fatura tarihi yazılmalıdır. muhbir banka olarak genelde ihracatçının bankasına yazılır.ödenecek miktar,harfle yazılarak belirtilir. yanlış yazılırsa veya rakamla belirtilen miktardan farklı ise ödeme yapılmaz.ödeme yapılacak mallar belirtilir. ihracatçı kambiyo senedini imzalar.ihracatçının imzaya yetkili, kanuni temsilcisi imzalanmalıdır.aksitakdirde ödemede sorun çıkabilir.ithalatçının bankası amiri bankadır.

    YanıtlaSil
  86. soru2: türk parasına ilişkin hükümler nelerdir?
    cevap:a)türk parası ve türk parası ıle ödemeyi saglayan belgelerin yurda ithali ile asagıda belırlenen esasların çerçevesinde ihracı serbesttir.
    a.1) türkiyede yerleşik kişiler ile dışarıda yerlesik kişiler bankalar vasıtası ıle yıurt dısına serbestce turk parası gönderilebilir
    a.2) yolcuların beraberlerın de en cok 5.000 ABD doları karsılıgı türk parasını yurt dışına çıkarmaları serbesttir.
    a.3) türk parası ile ödemeyi saglayan belgelerin ihracı serbesttir.
    b) dışarıda yerleşik kişilerin türkiye de türk parası ile ödeme, tahsilat ve tevdiattta bulunmaları serbesttir
    c) bankalar ithalat, ihracat ve görünmeyen işlemler dışındaki yurt dışına yapılan 50.00 ABD doları karsılıgı asan turk lırası transferlerine ilişkin bilgileri transfer tarihinden itibaren 30 gün içerisinde bakanlıkca belirlenecek mercilere bildirirler.

    YanıtlaSil
  87. selen altuntepe19 Ekim 2013 08:31

    soru 3) SDŞ 'nin ihracatçılara sağladığı faydalar nelerdir ?
    cevap: yeni pazarlara girme ve yeni alıcılara ulaşma
    pazarın çeşitlenmesi ve riskin azaltılması
    büyük miktardaki siparişlerin birlikte hareket yolu ile kolaylıkla karşılanması
    uzun dönemli yatırım ve üretim planlaması yapılabilmesi
    birim üretim,dağıtım giderlerinde azalma
    pazarlık gücü elde ederek daha karlı satış yapabilme
    ihracatta bilgi birikimi ve deneyim elde etme
    döviz girdisi elde etme
    endüstri alanında sesini duyurabilme
    ihracat giderlerinin paylaşımı nedeniyle daha az finans ile kaynak tahsisi
    diğer aracı kurumlara alternatif olabilme
    birlikte başarı elde etme duygusu ve bunun moral üzerinde olumlu etkisi

    YanıtlaSil
  88. selen altuntepe19 Ekim 2013 08:43

    soru 4) akreditif işlemlerinde görülen başlıca sorunar nelerdir ?
    cevap: akreditifte aktarmaya izin verilmediği halde aktarma yapılmış ie, gecikmeler ve ekstra maliyetler ihracatçı tarafından karşılanır. akreditifte belirtilen tutarın diğer belgelerde belirtilen tutarla aynı oması gerekmektedir. akreditifte kısmi sevkiyata izin verilmiyorsa malların tümünün gemiye yüklenmesi gerekmektedir.aksi takdirde akreditif kabul edilmez. akreditifteki yükleme şartlarına uyulmaz ise akreditif geçerli sayılmayabilir. şayet belgeler akreditifin geçerlilik süresi içinde bankaya sunulmazsa gecersiz sayılabilmektedir. şayet belgeler akreditifte belirtilen gerçek format ve sayıya uygun değil ise gecikmeler olabilir.

    YanıtlaSil
  89. selen altuntepe19 Ekim 2013 08:53

    soru 5) ihracat bedelinin tahsili nasıldır ?
    cevap: peşin bedel ve alıcı firma prefinansmanı, dışında ihracat bedelinin tl olarak tahsil edilebilmesi için satış sözleşmesi, akreditif mektubu veya banka garanti mektubunda bedelin tl olarak tahsil edileceğinin beyan edilmiş olması veya alıcıya gönderilecek faturanın tl olarak düzenlenmiş olması gerekir.ihracat bedelinin tespitinde GB'22. hanesindeki değer esas alınır.ancak bu hanede belirtilen tutar mal bedelinin dışında navlun ve sigortayı da kapsıyorsa bu durumda ihracat bedeli 22.hanede kayıtlı tutarın faturada kayıtlı tutar ile uyumlu olması halinde faturada kayıtlı FOB bedele, uyumsuzluk bulundugu durumda ise GB'nin 22. hanesinde kayıtlı olan döviz tutarının ABD doları dısındaki bir döviz cinsinden olması halinde GB'nin 46. hanesinde ABD doları olarak gösterilen degere itibar edilir.

    YanıtlaSil
  90. Abdullah HIZLAN19 Ekim 2013 14:17

    soru1)İthalatın İşleyiş Süreci ?

    - İthalatcı sıfatı kazanılır
    - İhracatçı bulunur
    - İhracatçıdan proforma fatura alınır
    - Proforma fatura kabul edilirse sözleşme düzenlenir ve sipariş formu imzalanarak sipariş verilir
    - Ödeme biçimine göre ithalat bedeli kapatılır
    - Vesaikler alınır
    - İthalatın ödemesi vadeli ise KKDF’yi bankaya yatırır
    - İthalat konusu malların gelmesinden sonra nakliyeci gümrüğe özet beyan girişi yapar
    - Nakliyeciden ordino alınır
    - İlgili kurumlardan gerekli belgeler alınır daha sonra gümrük müşavirine teslim edilir
    - İthalat konusu mallar gümrükten çekilir ve kambiyo dosyası kapatılır

    YanıtlaSil
  91. Abdullah HIZLAN19 Ekim 2013 14:18

    soru2)Döviz Alım Belgesi ( DAB ) Nedir?

    Dış ticaret işlemlerinde mevzuat gereğince yurda getirilerek bankalar tarafından tahsili yapılan ihracat bedellerinin TL’ye cevrilen döviz bakiyelerine bankalar 4 nüsha döviz alım belgesi düzenler. Birinci nüsha, ihracatçının teşvik kararına istinaden henüz kapatılmayan taahütlerin kapatılmasında kullanılır. Diğer nüshasının birisi 5 yıl boyunca banka tarafından muhafaza edilir. Kalan son nüsha ise işlemi gercekleştiren serviste kalır. Döviz alım belgesinin üzerinde satın alınan dövizin cinsi , döviz kuru , dövizin geliş nedeni , tutarı , dövizi satan kişi ve kuruluşun bilgileri bulunur. İhracat mevzuatımıza göre döviz alım belgesi , bankalar , yetkili müesseseler , PTT ve kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından tüm efektif ve döviz alımları sırasında düzenleme zorunluluğu vardır .

    YanıtlaSil
  92. Abdullah HIZLAN19 Ekim 2013 14:19

    soru3)İhracatçı Birlikleri Görevleri Neler ?


    Dış ticarete ilişkin konularda çalışmalar yapmak, bu kapsamda; kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşları ile ulusal ve uluslararası kuruluşlar nezdinde üyelerinin menfaatlerini ülke çıkarları çerçevesinde koruyucu ve geliştirici çalışmalar yapmak, İhracatçılar arasında mesleki ahlâk ve dayanışmayı sağlamak, TİM’in görüşünü ve Müsteşarlık onayını almak kaydıyla sektörü ile ilgili mevcut eğitim ve öğretim kurumlarına yardımda bulunmak, yenilerinin kurulmasına öncülük etmek ve katkıda bulunmak. TİM’in görüşünü ve Müsteşarlık onayını almak kaydıyla; amaç ve görevlerini gerçekleştirmeye yönelik vakıf kurmak veya kurulmuş olanlara iştirak etmek, bütçe imkânları çerçevesinde gerektiğinde mal ve hizmet almak, yaptırmak, satmak, kiralamak, rehin ve ipotek işlemleri tesis etmek ve kaldırmak, gerektiğinde iştigal sahası ile ilgili ortak hizmet verecek şirket, dernek, tesis ve işletmeler kurmak, kurulmuş olanlara iştirak etmek, laboratuar, test, muayene ve belgelendirme konularında üyelerini desteklemek, fuar, sergi ve tanıtım faaliyetlerini düzenlemek, düzenlenecek fuar ve sergilere iştirak etmek ve tanıtım faaliyetlerinde bulunmak. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından verilecek dış ticarete ilişkin diğer görevleri yapmak.

    YanıtlaSil
  93. Abdullah HIZLAN19 Ekim 2013 14:20

    soru4)Anti Damping Vergisi Nedir ?


    Dış ticarette damping yaparak haksız rekabete neden olan ülke veya firmaların mallarına karşı konulan vergi. 14.06.1989 tarihli 3577 sayılı İthalatta haksız rekabetin Önlenmesi hakkında kanun uyarınca, kanun ve ilgili mevzuata göre yapılan soruşturma sonucunda dampinge konu olduğu anlaşılan bir ithalatın, türkiye de bir üretim dalında maddi zarara yol açtığının veya maddi zarar tehdidi oluşturduğunun veya piyasanın bozulmasına neden olduğunun, veya bir üretim dalının fiziki kuruluşunu geciktirdiğinin anlaşılması halinde, İthalatta haksız rekabeti değerlendirme kurulunun önerisi üzerine dış ticaret müsteşarlığı nın bağlı olduğu bakanın onayı ile geçici veya kesin önlem olarak anti damping vergisi alınabilir. ayrıca, 90 günü geçmemek koşuluyla sözkonusu verginin geriye dönük olarak uygulanması da mümkündür.

    YanıtlaSil
  94. Abdullah HIZLAN19 Ekim 2013 14:21

    soru5)Serbest Bölgelerde Sağlanan Teşvik ve Avantajlar Nelerdir ?


    • Firmalar, Kurumlar Vergisi ve Gelirler Vergisinden %100 muaftırlar.
    • Bölgeye giren mallar için Gümrük Vergisi, KDV, KKDF ödenmez.
    • Üretiminin %85 ve fazlasını ihraç eden firmalar personel maaşları üzerinden muhtasardan %100 muaftırlar.
    • Elde edilen kârlar hiçbir izne gerek olmadan yurtiçine veya yurtdışına transfer edilebilir.
    • Türkiye’den Serbest Bölgeye yapılan satışlar ihracat sayıldığından firmalar, Türkiye’den ihraç fiyatına KDV’siz mal satın alabilirler.
    • Her türlü altyapı hizmetleri (Elektrik, Su, Doğalgaz, Haberleşme) KDV’siz olarak firmalara sunulur.
    • İkinci el makinelerin Serbest Bölgelere girişlerinde yaş sınırı yoktur.
    • Serbest Bölgelerde alım-satım, stok değerleme ve muhasebeleştirme konvertibl dövizlerle yapıldığı için kullanıcılar enflasyondan olumsuz etkilenmezler.
    • Mahrecine iade işlemi çok kolay olup sadece fatura kesilerek gerçekleştirilebilir.
    • Gümrüksüz ve süre kısıtlaması olmadan stoklama yapılabilir.

    YanıtlaSil
  95. Abdullah HIZLAN19 Ekim 2013 14:23

    soru6)Konsinye İhracat Nedir ?


    Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere yurt dışındaki alıcılara, komisyonculara, ihracatçının yurt dışındaki şube veya temsilciliklerine mal gönderilmesini ifade eder. Madde ve/veya ülke politikası açısından Müsteşarlıkça getirilebilecek düzenlemeler kapsamındaki mallarla ilgili konsinye ihraç talepleri; Müsteşarlığın görüşü alındıktan sonra, bunun dışında kalan mallara ilişkin talepler ise doğrudan İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince sonuçlandırılır. İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince konsinye ihracat meşruhatı düşülerek onaylanmış gümrük beyannamelerinin otuz gün içinde gümrük idarelerine sunulması gerekir. Konsinye olarak ihraç edilen eşyanın fiili ihraç tarihinden itibaren 1 yıl içinde kesin satışının yapılması gereklidir. Bu süre, sürenin bitiminden önce başvurulmak kaydıyla, haklı ve zorunlu nedenlere istinaden, izni veren merci tarafından, 2 yıla kadar uzatılabilir. İhracatçılar, konsinye olarak gönderilen malların kesin satışının

    YanıtlaSil
  96. SUHAM SANCAK20 Ekim 2013 07:07

    soru 1: Dış ticaret yapma nedenleri nelerdir?
    1.ülkelerin kaynak donanımlarının farklılığı : mükayeseli avantajlar
    2. ülkelerin bazı malların üretiminde uzmanlaşmaları: kalite ve fiyat
    3.iç ve dış fiyatlar arasındaki farklılık: ölçek ekonomileri
    4.ihtiyaç fazlası ürünlerin değerlendirilmesi
    5.yatırım malların temininde kolaylık
    6.sermaye birikiminin sağlanması

    YanıtlaSil
  97. SUHAM SANCAK20 Ekim 2013 07:13

    soru2. Menşe şahadetnamelerinde bulunacak bilgiler nelerdir?
    a. eşyayı gönderenin adı soyadı adresi
    b. Türkiyedeki alıcısının adı soyadı adresi
    c. kapların marka numara ve sayıları
    d.esyanın cinsi nev'i daralı ve net agırlıkları ile kıymeti ve yollama şekli
    e. şahadetnameyi veren makamın tastik şerhi
    f.menşe şahadetnamesi esyanın o ülkede gördügü degişiklik ve işlemlerden ötürü o ülke menseli addedilerek verilmiş ise bu husustaki etraflı açıklamalar.

    YanıtlaSil
  98. SUHAM SANCAK20 Ekim 2013 07:25

    soru3: gemiye yüklenerek teslimde ihracatçının yapması gerekenler nelerdir?
    satıcı, sözleşme koşullarına uygun malı ve alıcının ülkesinde kullanacagı lüzumlu belgeleri hazırlayarak gümrük işlemlerini tamamlar. taşıma acentesi ile sözlesme yaparak varış limanına kadar olan navlun ücreti öder mallar gemi küpeştesini gectikten sonra navlun dısında meydana gelen tüm masraf ve riskler alıcıya aittir satıcı yüklemenin gercekleştiğini ve muhtemel varıs tarihini alıcıya bildirir.Düzenlenen tasıma belgesini ve gerekli diger belgeleri alıcıya gönderir.

    YanıtlaSil
  99. SUHAM SANCAK20 Ekim 2013 07:36

    soru4. akreditif işleminin özellikleri nelerdir?
    .Ulıslar arası ticarette en sık kullanılan ödeme şeklidir. akredif hem ihracatçıyı hem de ithalatçıyı koruyan bir işlemdir. Akreditif ithalatçının verdigi talimat dogrultusunda ithalatçının çalıstıgı bankanın belirli bir vade için istenilen koşulların getirilmesi ve ihracatçı tarafından ihraç edilen malların ihracına ilişkin belgelerin ibrazı karşılıgında ihracatçıya ödeme yapılacagını taahhüt etmesidir.
    Akredifte bankalar ve belgeler üzerinden işlem yaparlar. çünkü akreditif işlemleri mallarla ilgili olmayıp yapılacak hizmet ve işlerle ilgilidir . Akreditifler dayandırıldıkları satış sözleşmelerinden veya diğer sözleşmelrinden ayrı işlemlerdir.

    YanıtlaSil
  100. SUHAM SANCAK20 Ekim 2013 07:47

    soru5: ihracat yapabilmek için neler gereklidir:
    1.ihracatcı sıfatının kazanılması 2 ithalatçının bulunması 3 dış ticaret anlaşmanın yapılması yada proforma teyit metninin imzalanması
    4 ihracata konu olan olan ürünlerin hazırlanması 5ihracat konusu ürünlerin nakliyeciye teslimi 6. ihracatçı birligi onayı 7.taahhütlerin kapatılması gerekir.

    YanıtlaSil
  101. SUPHİ ESKİOCAK20 Ekim 2013 08:45

    soru 1:Yurt dışı satış ile yurt içi satış arasındakı farklar nelerdir?
    *Bürokrasi vardır
    *Çok çeşitli taşıma sistemleri kullanılır
    *Genellikle yabancı para birimleri kullanılır
    *Ödeme sistemleri farklılık gösteririr
    *Uluslararası anlaşmaları uygulanır
    *Risk yüksektir
    *Hataların telafisi yüksek maliyetlidir
    *Örf adet farklı kültür ticari ahlak gibi faktörler dahil olur

    YanıtlaSil
  102. SUPHİ ESKİOCAK20 Ekim 2013 08:58

    Soru 2:Sigorta belgeleri hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
    *Ticaret konusu belgelerle tutarlı olacak şekilde ürün tam olarak açıklanır
    *İşaret ve numaraların doğruluğu kontrol edilir
    *Seyahat güzergahı tam olarak belirtilir
    *Kısa yolculuklarda nakliye aracının adını yazmak mümkün olmayabilir. Bu durumda nakliye firmasının adı ve taşıyıcının adı yazılır
    *Sigorta bedelinin maliyetleri karşılayacak şekilde düzenlenmesine dikkat edilmelidir. Bu çerçeve de navlun menşe şahadetnamesi gözetim raporu almak için yapılan harcamalarda dikkate alınmalıdır.
    *Sİgortacının malın gönderildiği ülkedeki temsilcisinin bulunduğundan ve talep halinde gecikme olmaksızın sigorta talebinizin karşılanacağından emin olunması gerekir.

    YanıtlaSil
  103. SUPHİ ESKİOCAK20 Ekim 2013 09:05

    Soru 3:Gemiye yüklenerek teslimde ithalatçının yapması gerekenler
    Sözleşme koşullarına uygun olarak mal bedeli öder. İthalat için gümrük belgelerini düzenleyerek gümrük işlemlerini tamamlayarak gümrük vergilerini öder.taşıma acentesi ile anlaşma yaparak navlun bedelini öder.yükleme limanında mallar geminin küpeştesini geçtikten sonra malla ilgili tüm masraf ve riskler alıcının sorumluluğundadır.

    YanıtlaSil
  104. SUPHİ ESKİOCAK20 Ekim 2013 09:15

    Soru 4:Akreditif işlemlerinde görülen başlıca sorunlar nelerdir?
    *Akreditifte aktarmaya izin verilmediği halde aktarma yapılmış ise gecikmeler ve ekstra maliyetler ihracatçı tarafından karşılanır
    *Akreditifte belirtilen tutarın diğer belgelerde belirtilen tutarla aynı olması gerekmektedir.
    *Akreditifte kısmi sevkiyata izin verilmiyorsa malların tümünün gemiye yüklenmesi gerekmektedir. aksi takdirde akreditif kabul edilmez.
    *Akreditifteki yükleme şartlarına uyulmaz ise akreditif geçerli sayılmayabilir.
    *Şayet belgeler akreditifin geçerlilik süresi içinde bankaya sunulmazsa akreditif geçersiz sayılabilmektedir.

    YanıtlaSil
  105. SUPHİ ESKİOCAK20 Ekim 2013 09:21

    Soru 5:Serbest bölgelerin kurulması ve işletilmesindeki temel amaçlar nelerdir?
    *Türkiyede ihracat için yatırım ve üretimi arttırmak
    *yabancı sermaye ve teknoloji girişini hızlandırmak
    *ekonominin girdi ihtiyacını ucuz ve düzenli bir şekilde temin etmek
    *dış finansman ve ticaret imkanlarından daha fazla yararlanmaktır

    YanıtlaSil
  106. MENŞE ŞAHADETNAMELERİNDE BULUNACAK BİLGİLER NELERDİR ?
    1)Esya yı gönderenin adı , soyadı ve adresi
    2)Türkiye deki alıcısının adı, soyadı ve adresi
    3)Kapların marka numara ve sayıları
    4)Esyanın cinsi nev' i , daralı ve net ağırlıkları ile kıymetli ve yollama şekli
    5)Şahadetname yi veren makamın tasdik şehri
    6)Menşe Şahadetnamesi esyanın o ülkede gördüğü değişiklik ve işlemlerden ötürü o ülke menşeli addedilerek verilmiş ise bu husüsteki etraflı acıklamalar

    YanıtlaSil
  107. B2B, e ticaret uygulamalarının sağladığı başlıca avantajlar nelerdir ?
    1)Herhangi bir aracıya gerek kalmadan bilgiye ve ürüne ulaşma şansı artar
    2)Müşteri taleplerini daha çabuk karşılayabilme olanağı saglar
    3)Tedarikçi seçiminde daha fazla alternatif sunma olanağı sağlar
    4)Ürünlerin elektronik pazara sunumu ve takibinin kolaylaşmasını sağlar
    5)Bürokratik işlemler ve evrak işlemleri en aza indirger
    6)Firma içi verimlilik ve işlemlerin konrolü denetlenmesi artar
    7)Ofis maliyetleri ve satın alma maliyetleri azalır
    8)Müşteri memnuniyeti artar
    9)Tanıtım ve promosyon maliyetleri

    YanıtlaSil
  108. Gemi Yanında Teslim Şeklinde ihracatçının yapması gerekenler nelerdir ?
    İhracat konusu malları , belirtilen tarihte ya da öngörülen süre içerisinde , belirlenen bir limanda alıcı tarafından belirlenen bir yükleme yerinde ve söz konusu limanda geçerli olan uygulamalar çercevesinde geminin bordasında teslim eder. Mallar ve faturayı ya da ona eşdeger bir elektronik mesajı , satıs sözleşmesi uyarınca sağlamak , yine sözleşme tarafından gerekli görülen baska herhangi bir belgeyi hazır bulundurur. Alıcının talebi üzerine ve onun risk ve masraf alanına girmek üzere , kendisine malların ihracı için gerekli herhangi bir izni ya da yetkiyi almada yardımcı olma yükümlülüğü vardır.

    YanıtlaSil
  109. Akreditif Türleri Nelerdir?
    1)Kabilirücu Akreditif
    2)Gayri Kabilirücu Akreditif
    3)Teyitli Akreditif
    4)Teyitsiz Akreditif
    5)Rotatif- döner Akreditif
    6)Red-Clause Akreditif
    7)Gren-Clause Akreditif
    8)Karşılıklı Akreditif
    9)Devredilebilir Akreditif
    10)Garanti Akreditif
    11)Yetki mektupları
    12)Vadeli Akreditif

    YanıtlaSil
  110. Serbest Bölgelerin İşlevleri Nelerdir ?
    1)Ülkeye yabancı sermaye ve teknolojilerin getirilmesine imkan saglayacak uygun zemin yaratılmasına yardımcı olur.
    2)Sanayicinin ihtiyac duydugu bazı hammadde ve ara malların kolaylıkla , istenilen miktarda ve zaman kaybı olmadan teslim edilmesini saglar.
    3)Sağlanan teşvik ve avantajlarla düşük maliyetli mal üretimi ve ihracına basamak olur.
    4)Türkiye dısından gelen malların transit olarak diğer ülkelere satımında onemli rol oynar.
    5)Yeni istihdam olanakları saglar.
    6)Türk ihraç ürünlerinin ihracatını kolaylastırmak ve hızlandırmak bakımından bir basamak olması işlevini görür

    YanıtlaSil
  111. soru3) gercek ve tuzerl kişi işletmeler için gerekli evraklar nelerdir?
    cevap)üyelik sırasında istenen belgeler;
    1:üyelik formu
    2:taahhütname
    3:vergi mükellefiyet yazısı
    4:imza sirküleri
    5:tüzel firmalar için:a)ticaret sicil gazetesi(fotokopisi)
    b)ortak girişim, joint_venture,iş ortakları, adi iş ortakları ve konsorsiyumlar için durumlarını belirtir ortaklık sözleşmesi

    YanıtlaSil
  112. soru4: ihracat bilgi platformu (BİP) nedir hakkında bkısaca bilgi veriniz?
    cevap)1960 yılında 118sayılı yasa ile türkiye ihracatını geliştirmek ve saglıklı bir yapıya kavuşturmak ,bu amaçla araştırma ve çalışmalar yapmak ve ilgili kurumlar arasında koordinasyonu saglamak ana işlevi ile kurulmuş Türkiye'nin ilk ve tek kuruluşudur.yaklaşık 23 yıl sanayi ve tiçaret bakanlıgına baglı olarak faaliyet göstermiştir.1983 yılında kurulan haazine ve dış ticaret müsteşarligina baglanmıştır.2001 yılında, 118 sayılı yasa ile oluşturulan ihracatı geliştirme fonunun tasfiye edilmesi ve 4059 sayılı hazine ve dış ticaret müdteşarlıklarının kuruluş kanununda yapılan degişklik sonrasında dış ticaret müsteşarlıgına baglı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

    YanıtlaSil
  113. soru5:)gümrük uygulamalarına ilişkin terimler nelerdir?
    cevap:)1:EDİ
    2:BİLGE şifre işlemleri
    3:EDİ tescil sorgulama
    4:GÜVAS
    5:VEDOP sorgulama
    6:telafi edici vergi sorgulama
    7:vergi sorgulama
    8:teminat sorgulama
    9:gemi takip uygulama
    10:antrepo web
    11:muhafaza şifre işlemleri

    YanıtlaSil
  114. soru6:devlet yardımlarının amacı nedir?
    cevap:)türkiye'nin kalkınma planları ve yıllık programlarındaki tıplumsal ve ekonomik hedeflerin gercekleştirilmesi amacıyla yapılacak faaliyetlerin uluslararası kuruluşlara olan yükümlülüklerine aykırılık teşkil etmeyecek yöntemlerle desteklenmesidir.kobi niteligindeki firmalar basta olmak üzere ihracatçı firmaların ihracata yönelik faaliyetlerini gerek üretim, gerekse pazarlama aşamalarında destekleyerek, uluslararasi pazarlarda karşılaştıkları sorunların giderilmesine yardımcı olmak ve rekabet gücü kazanmalarına olanak saglamaktır.

    YanıtlaSil
  115. soru 1 ) Akreditif Belgeleri nelerdir ?
    cevap: 1 . Fatura (Invoice) :Alıcı adına düzenlenmiş mala ait miktar, cins, özellik, fiyat ve şartları gösteren belgedir.
    Teklif belirten faturaya “proforma “, kesin olanına ise “orijinal fatura” denir. Ayrıca, taşıma esnasında değişikliğe
    uğrayacak nitelikteki mallar için teslim anındaki kesin durumuna göre tanzim edilecek faturaya kadar geçen zamanda
    kesilen faturaya ise “ geçici “ veya “muvakkat “fatura denir. Birde, özel ticaret anlaşmalarının sağladığı bazı
    muafiyetlerden istifade amacıyla, malın gönderildiği ülkenin konsolosluğu tarafından malın kaynağını belgelendirmek için
    düzenlenen “konsolosluk faturası “vardır.
    2. Konşimento (Bill of Lading) : Konşimento esasen emtiayı temsil eden kıymetli evraktır. Malların sevkini yapan
    nakliyat firması tarafından düzenlenir. Sevki tesvik eden en önemli belgedir. Çoğu durumlarda ciro edilebilir.
    Konşimentolar, gönderilen adına, gönderilen emrine veya sadece yükletenin emrine göre düzenlenebilir. Aracı banka
    adına düzenlenip, sonradan gönderilene ciro edile bilinir.
    Çeşitli konşimento tipleri vardır: Yükleme konşimentosu, tesellüm konşimentosu, üst üste taşıma konşimentosu gibi.
    Ayrıca, konşimentolarda yazılı malların kısım kısım çekilebilmelerini sağlamak üzere hazırlanan teslim emirleri vardır ki,
    bunlara da “ordino “adı verilir.
    5 3. Karayolları taşıma senedi :Uygulamada “nakliyeci makbuzu “ veya “irsaliye mektubu “ da denen bu belge
    sevkıyatın yapıldığını ispata yarar; mülkiyeti temsil etmez ve ciro edilemez.
    4. Hamule senedi (Railway bill): Demiryolu taşımacılığında kullanılan, ciro edilemeyen, gönderme belgesidir.
    5. Posta makbuzu : Malların postayla gönderilmesi halinde alınan gönderme belgesi niteliğinde bir makbuzdur.
    Mülkiyeti ansıtmadığı gibi ciro da edilemez.
    6. Hava konşimentosu :Malların uçakla gönderildiği durumlarda nakliyeci firmadan alınan, malların-gönderilmek
    üzere–teslim alındığını gösteren bir belgedir.
    7. Menşe şehadetnamesi (Certificate of origin):Yollanan malların üretim yerini gösteren bir belgedir.
    8. Sigorta poliçesi (Insurance policy): Malların sevki esnasında kaybolması veya tahribi risklerini teminat altına
    alan, sigortacı tarafından düzenlenen belgedir.

    Bu belgelere ilaveten, ayrıca, canlı hayvan ticaretinde kullanılan “sağlık raporu “, ithal edilen malların gayri safi ağırlıklarını
    ayrıntılı gösteren “tartı pusulası “ ve AET içerisinde gerekli çeşitli dolaşım belgeleri de söz konusudur.

    YanıtlaSil
  116. soru 2 ) Akreditif Türleri ?
    cevap : 1. Belgeli ve Belgesiz Akreditif (documentary and nondocumentary or clean L/C)
    2. Dönülemez ve Dönülebilir Akreditifler (Revocable and Irrevocable L/C)
    3. Teyitli ve Teyitsiz Akreditifler (Confirmed or Uncorfirmed L/C)
    4. Bir defalık veya Dönen akreditif (Revolving L/C)
    5.Garanti Akreditifleri (Stand-by Credits)
    6.Red-Clause ve Green–Clause Akreditifler
    7.Devredilebilen ve Devredilemeyen Akreditif (Transferable L/C):
    8. Yetki Mektupları
    9. Ödenmesi Ertelemeli Akreditif

    YanıtlaSil
  117. soru3 )İhracat Kavramı nedir? İhracat türlerini yazınız.
    cevap:
    İhracat: İhracat , bir malın yürürlükteki ihracat Mevzuatı ile Gümrük Mevzuatına uygun şekilde Türkiye gümrük bölgesi dışına veya serbest bölgelerde çıkarılmasını ya da Müşteşarlıkça ihacat olarak kabul edilecek sair çıkış ve işlemlere denir.

    İhracat türleri;
    - Konsinye ihracat
    - Bedelsiz ihracat
    - Ticari Kiralama yoluyla ihracat
    - Transit Rejimi
    - Sınır Ticaret Merkezleri
    - Ön izne bağlı ihracat
    - Kayda bağlı ihracat
    - İthal Etmiş Malların ihracı
    - Serbest Bölgelere Yapılacak ihracat

    YanıtlaSil
  118. soru 4 ) Bir defalık veya Dönen akreditif (Revolving L/C) ?
    cevap:
    6Bu tip akreditif genellikle belirli bir müşteriden sürekli veya yüksek tutarlı alımlarda kullanılır. Böylece hem işlemlerin
    tekrarlanması külfetinden kurtulma, hem de yüksek miktarda siparişin fiyat avantajından yararlanma imkanı söz
    konusudur.
    Revolving akreditifler şartları çerçevesinde, akreditif tutarının tamamı veya bir kısmı kullanıldıkça, bir değişikliğe
    gerek olmadan aynı tutar için–vade içerisinde–kendiliğinden yenilenirler. Diyelim ki, bir Türk ithalatçı, bir Amerikan
    firmasından bir yıl içerisinde tamamını almamak üzere 100 bin dolarlık bir revolving akreditif, bir yıl içerisinde kısmen veya
    tamamen 100 bin doları dolduruncaya kadar kullandıkça otomatik olarak yenilenecektir.
    Revolving akreditiflerde dönerlik şartı genellikle iki şekilde olmaktadır: Miktara göre ve süreye göre.
    a)Miktara göre devreden akreditiflerde, akreditif tutarı, kaç kere dönebileceği ve böylece ödemeler toplamının sınırı
    belirlenmektedir.
    b)Süreye göre devreden akreditiflerde ise, her sevkıyatın yapılacağı dönem de belirlenir. Bu tip akreditifler “biriken
    “ veya “birikmeyen “ olmak üzere iki şekilde açılabilir. Biriken revolving akreditifte, ilk dönemde kısmen veya tamamen
    kullanılmamış miktar, müteakip dönemdeki tutara eklenerek kullanılabilir. Birikmeyen akreditifte ise kullanılmayan
    kısımdan onu izleyen dönemde faydalanılamaz.

    YanıtlaSil
  119. soru 5 ) KONSİNYASYON (Consignations) ?
    cevap:
    Konsinye ihracat ileri bir tarihte satılmak üzere dış alıcılarla, komisyonculara ya da dış ülkelerdeki şube ve
    temsilciliklere emaneten mal gönderilmesidir. Malın kesin satışı yapılana kadarda malın mülkiyetini elinde bulundurur.
    Mallar satılıncaya dek herhangi bir ödeme yapılmaz.
    Satılmak üzere gönderilen malları teslim alan kişi veya kuruluşlar malı rayiç değerinden satar, komisyon vb. giderleri
    satış gelirinden düşer ve kalan tutarı yetkili banka aracılığıyla döviz cinsinden ihracatçıya yollarlar.
    Konsinye satışta ihracatçı firmanın varlığı dış pazarda açıkça görülmekle birlikte, satışta kesinlik olmaması dolayısıyla
    da risk söz konusudur. Beklemeden doğan zararlar ihracatçı hesabına kaydedilir. . Ayrıca malın satılıncaya kadar her an
    için satıcıya, alacak ve satış masraflar dikkate alınmaksızın, geri gönderilmesi ihtimali vardır. İhracatçının malı, kontrolü
    olmaksızın ülke dışında politik nedenlerle kambiyo kısıtlamalarından ve hatta iklim sebebiyle doğacak riskler altında
    kalmaktadır. Bu durumda satıcının elinde bir kambiyo senedi bulunmadığı gibi, alıcının kusurlarından doğacak zararını
    karşılayacak bir garantisi de bulunmamaktadır.

    YanıtlaSil
  120. SORU 1 : İthalatcı vasfına sahip olabilmek için gerekli şartlar ?
    Cevap 1 : -Tacirlik sıfatının kazanılması
    -İlgili ithalatci birliğine uye olunması
    -Vergi dairesinden mükellef kağıdı alınması
    -Mükellef yazısının ve şirket belgelerini gümrüklere bildirimi

    YanıtlaSil
  121. Soru 2 : Kesin ithalat başvurularında istenilen belgeler ?
    Cevap 2 : -Biri asıl iki nüsha proforma fatura(bedel transferi yapılacak ise)
    -Malların yurda giriş şeklini de belirtir ilgili Gümrük İdaresinden alınacak gümrük beyannamesi ve eki fatura fotokopileri
    -Kiralama yoluyla geçici olarak ithal edilen mallara ilişkin başvurularda, kiralama sözleşmesi,
    -Kullanılmış mallara ait kesin ithal taleplerinde malların ekonomik ömrünü teşvik eden Ticaret ve Sanayi Odaları veya Yüksek Ögrenım kurumlarından alınacak ekspertiz raporu ile bırlıkte Müşteşarlığa yapılır.Müşteşarlık uygun gördüğü başvuruları, ilgili kuruluşlara ve gumruk ıdaresıne bildirilir.

    YanıtlaSil
  122. Soru 3 : Niçin ihracat ederiz?
    Cevap 3 : -Üretilen ürünleri Türkiye’deki payı %20’lik bir kesime hitap edilmekle beraber, yurt dışında bu oran daha yükseklerdedir.
    -Ürettiğimiz ürünllerin dünyanın her yerinde satıldığını bilmek ayrıca tarıf edılemez bir has verdiği için
    -Yapdığımız ürenlerin kendi değerlerini yurt dışında daha iyi bulduğunu düşündüğümüz için
    -Türkiye’de alım şartları ve vadeleri çalışmayı cazip olmaktan çıkardığı için
    -Dışarıya sattığımız ürünlerin parası döviz olarak buraya gelmesi ve onları işçilerime ve tedarikçilere aktarmak mutluluk veriyor.Bu bizde, daha fazla ülkeye ulaşma isteği uyandırıyor.

    YanıtlaSil
  123. Soru 4 : İhracatcı birliklerin görevleri nelerdir?
    Cevap 4 : -İhracatın ülke menfaatine uygun olarak geliştirilmesini çalışmak
    -Çalışma sahalarına giren maddeler itibari ile mevcut üretim ve ihracat potansiyelini dış taleplere göre ayarlanabilmesini teminen çalışmalar yapmak
    -Uluslararası kuruluşlar ile mesleki bazda üyelerinin menfaatlerini ülke çıkarları çerçevesinde koruyucu ilişkiler kurmak ve geliştirmek
    -Yurt dışı sergi ve fuarlar düzenlemek ve yine bu kapsamda ticaret ve alım heyetleri düzenlemek
    -Ülke geneli ihracat kayıt istatistiklerini oluşturacak veri tabanlarını kurmak ve işletmek, gibi etkinlikler bulunmaktadır.

    YanıtlaSil
  124. Soru 5: Matraha dahil olan unsurlar nelerdir?
    Cevap 5 : -Teslim alanın gözterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılan taşıma, yükleme ve boşaltma giderleri
    -Ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı unsurlar
    -Vade farklı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler

    YanıtlaSil
  125. Soru 6 : İhracat istisnasından doğan kdvnin iadesi için aranılan belgeler nelerdir?
    Cevap 6 : -Dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamındaTecil-terkin uygulamasında yolcu beraberi
    -Hizmet ihracatında
    -Mal ihracatında
    -İhrac kaydıyla teslimlerde
    -Bavul ticaretinde
    -Dahilde işleme ve geçici kabul rejımı kapsamında
    -Sınır ve kıyı ticaretinde

    YanıtlaSil
  126. Semih Yıldız22 Ekim 2013 17:36

    Soru 1 : İhracatta yaşanan sorunlar nelerdir?
    cevap :-Ürünü , ham veya ara ürünü olarak değil de nihai ürün olarak pazar gereksinimlerini hazırlamak zaman zaman sıkıntı yaşatmıştır.Sektörde %60 civarında hatta üzerinde ham ürün ihraç edilmektedir
    -Dövizdeki oynamalardan kaynaklı olarak maliyet hesaplamasında ve fiyatlandırmada beş yıldır sorun yaşanmaktadır.
    -Fiyatta Türk firmalarının birbiriyle rekabeti sıkıntı vermektedir.
    -Zaman zaman mermer fabrika veya ocaklarından kaynaklanan makine arızaları veya mermer ocaklarındaki kötü hava koşulları yüzünden teslimatlarda sıkıntı yaşanabilmektedir .Ancak karşı tarafa dürüst bilgi verildiği sürece her şey halledilmektedir.

    YanıtlaSil
  127. Semih Yıldız22 Ekim 2013 17:43

    Soru 2: EUR.1 Dolaşım sertifikası nedir?
    Cevap: Türkiye ile EFTA ( Avrupa Serbest Ticaret Topluluğu ) ülkeleri Menşeli ürünlerin anlaşma hükümlerinden yararlanabilmesini sağlamak amacıyla ihracatçı ülke gümrük idareleri veya bu idarelerce yetkili kılınan kuruluşlarca düzenlenip gümrük idarelerince vize edilen menşe sertifikasıdır.

    YanıtlaSil
  128. Semih Yıldız22 Ekim 2013 17:57

    Soru 3: Sigorta Belgesi Hazırlanırken Kontrol Edilmesi Gereken Hususlar
    Cevap : 1) Ticaret konusu belgelerle tutarlı olcak şekilde ürün tam olarak açıklanır
    2)İşaret ve numaraların doğruluğunu kontrol edilir.
    3)Kısa yolculuklarda ,nakliye aracının adını yazmak mümkün olmayabilir. Bu durumda nakliye firmasının adı veya taşıyıcının adı yazılır.
    4)Seyahat güzergahını tam olarak belirtilir.
    5) Sigorta bedelinin maliyetleri karşılayacak şekilde düzenlenmesine dikkat edilmelidir. bu çevrede navlunun, menşe şahadetnamesi, gözetim raporu almak için yapılan harcamalar da dikkate alınmaktadır.

    YanıtlaSil
  129. Semih Yıldız22 Ekim 2013 18:06

    Soru 4 : Helal Belgesi nedir?
    Cevap : Tarım İl Müdürlüklerince denetim yapılan İslam ülkelerine et ihracatı yapan firmalara verilen belgedir. Tarım İl Müdürlükleri ,ihracatçı firmaların talebi üzerine hayvan kesimlerinin İslami kurallara uygun kesildiğini onaylayan belgeler düzenleyerek verirler.

    YanıtlaSil
  130. Semih Yıldız22 Ekim 2013 18:18

    Soru 5: deniz konşimentosunda neler bulunur?
    Cevap:
    a)Taşıyıcının adı veya soyadı veya ticaret unvanı
    b)Kaptanın adı ve soyadı
    c)Geminin adı ve tabiiyeti
    d) Yükletenin adı ve soyadı veya ticaret unvanı
    e)Alıcının adı ve soyadı veya ticaret unvanı
    f)Yükleme limanı
    g)Boşaltma limanı veya buna dair talimat alınacak yer

    YanıtlaSil
  131. Semih Yıldız22 Ekim 2013 18:30

    Soru 6: Nakliyeci Makbuzu nedir?
    Cevap : Genellikle karayolu taşımacılığında kullanılan nakliyeci firma tarafından düzenlenen belgedir.

    YanıtlaSil
  132. MÜRŞİDE ÇATAKDERE25 Ekim 2013 05:30

    SORU 1 : Dış ticaret açığı ve Dış ticaret fazlası nedir? Açıklayınız
    CEVAP :Bir ülkenin ithal ettiği malların ihraç ettiği mallardan değer olarak fazla olması durumuna dış ticaret açığı adı verilmektedir. Dış ticaret açığının boyutu büyüdükçe ekonomide önemli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Nitekim Türkiye'de yaşan 2001 Krizi temel olarak dış ticaret açığının aşırı derecede büyümesinden kaynaklanmaktadır.

    Dış ticaret açığının büyümesi, nasıl bir ülkede sıkıntıya sebep oluyorsa, aynı şekilde ihracatın ithalatın fazla olması ile oluşan dış ticaret fazlası da; ülke parasının döviz girişinin,çıkışından fazla olması sebebiyle değerlenmesine, bu da ihracatının azalmasına sebep olacaktır. Çünkü bir ülkenin parası değerlendikçe, yurtdışındaki alıcılar açısından o ülkenin malları pahalı hale gelecek ve ihracat azalacaktır

    YanıtlaSil
  133. MÜRŞİDE ÇATAKDERE25 Ekim 2013 05:36

    SORU 2:Menşe şahadetnamelerinde bulunması gereken bilgiler nelerdir ?

    CEVAP :-İhracatçı, Alıcı isimleri, unvanı, adresleri
    -Malın cinsi, özelliği, ambalaj şekli,
    -Koli adedi, kolilerin marka ve numarası
    -Malın brüt ağırlığı,
    -Gerektiğinde nakliye ile ilgili bilgi
    -Malın menşei,
    -İhracatçı firma beyanı, mührü, kaşe ve imza
    -Onayı veren kuruluşun mührü, kaşe ve imzası

    YanıtlaSil
  134. MÜRŞİDE ÇATAKDERE25 Ekim 2013 05:55

    SORU 3: EXW (Ex Work: Ticari İşletmede Teslim) de saticının sorumlulukları nelerdir ?
    CEVAP :.
    -Satıcı, malları sözleşme koşullarına uygunolarak hazırlayarak, belirtilen tarihte veya süre içerisindeyine anlaşmada belirtilen yerde (fabrika, depo, büro vb.) alıcıya veya emrine teslim edilmek üzere hazır bulundurur.

    -Malların teslim için hazırlandığını alıcıya bildirir.
    -Alıcıya ihracat ile ilgili belgelerin alınmasında yardımcı olur.
    -Alıcının istemesi halinde, tüm masraf ve riskleri alıcı tarafından karşılanmak üzere taşıma acentesi ile anlaşma yapar ve düzenlettiği taşıma belgesini varış yerinde malları teslim alabilmesi için satıcıya gönderir.

    YanıtlaSil
  135. AYŞEGÜL KUTAY25 Ekim 2013 05:58

    1.) Dış Ticarette Kullanılan Belgeler Nelerdir ?
    A.T.A KARNESİ
    ANALİZ RAPORU
    A.TR. DOLAŞIM BELGESİ
    ÇEKİ LİSTESİ
    EUR.1 DOLAŞIM BELGESİ
    TİCARİ FATURA
    NAVLUN FATURASI
    GÜMRÜK BEYANNAMESİ
    HELAL BELGESİ
    SEVK BELGESİ – KONŞİMENTO
    MENŞE ŞEHADETNAMESİ

    YanıtlaSil
  136. AYŞEGÜL KUTAY25 Ekim 2013 05:59

    2.) Serbest Bölgelerdeki eşya için A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenebilir mi?
    Gümrük Yönetmeliği uyarınca, Türkiye'den serbest bölgelere gönderilen eşyaya ilişkin olarak düzenlenen ihracat beyannamesi kapsamı her türlü eşyanın, serbest dolaşımda bulunup bulunmadığının tespiti amacıyla, serbest bölgeye giriş aşamasında veya transit olarak serbest bölgeye giriş yapan Avrupa Topluluğu veya üçüncü ülke menşeli eşya için de, bölgeye giriş aşamasında ön statü belgesi düzenlenmektedir.
    Serbest Bölge’den AB’ye yapılacak ihracatlarda, ihraç eşyasına ilişkin A.TR Dolaşım Belgesi düzenletilmek istenmesi durumunda, ilgili Oda’ya ve gümrük idaresine eşyaya ilişkin ön statü belgesi ibraz edilmesi gerekir.

    YanıtlaSil
  137. AYŞEGÜL KUTAY25 Ekim 2013 06:01

    3.)Eşyanın gümrük kıymeti nasıl tespit edilir?
    Eşyanın gümrük kıymeti aşağıdaki 6 yönteme göre tespit edilir;
    1. Satış bedeli yöntemi,
    2. Aynı eşyanın satış bedeli yöntemi,
    3. Benzer eşyanın satış bedeli yöntemi
    4. İndirgeme yöntemi,
    5. Hesaplanmış kıymet yöntemi
    6. Son yöntem,

    YanıtlaSil
  138. AYŞEGÜL KUTAY25 Ekim 2013 06:03

    4.)Menşe Şahadetnamesi ve EUR.1 Belgesi ne işe yarar?
    Menşe Şahadetnamesi eşyanın tercihli olmayan menşeini gösteren bir belgedir. EUR.1 Dolaşım Sertifikası ise ihraç konusu eşyanın akit ülke menşeli olduğunu veya gördüğü değişiklik ve işlemler dolayısıyla o ülke menşeli sayılması gerektiğini bildirir belgedir diğer bir anlatımla EUR.1 Belgesi eşyanın tercihli menşeini tevsik etmektedir.

    YanıtlaSil
  139. AYŞEGÜL KUTAY25 Ekim 2013 06:06

    5.) Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılabilecek işleme faaliyetleri nelerdir?
    Dahilde İşleme Mevzuatı’nda işleme faaliyeti;
    • Eşyanın montajı,
    • Kurulması
    • Diğer eşya ile birleştirilmesi
    dahil olmak üzere işçiliğe tabi tutulması, işlenmesi, yenilenmesi, düzenli hale getirilmesi dahil olmak üzere tamir edilmesi ile işleme sırasında tamamen veya kısmen tüketilse dahi işlem görmüş ürünün bünyesinde bulunmayan ancak, bu ürünün üretilmesini sağlayan veya kolaylaştıran önceden belirlenmiş bazı eşyanın kullanılmasını ifade etmektedir.

    YanıtlaSil
  140. MÜRŞİDE ÇATAKDERE25 Ekim 2013 06:09

    SORU 4: Akreditifli ödemenin dünya ticaretinde cok yaygın bir kullanıma sahip olmasının ihracat acisindan önemi nedir ?
    CEVAP :
    .-Bir bankanın ödeme güvencesine sahiptir. (Teyitli akreditiflerde ek olarak ikinci bir bankanın güvencesine kavuşur)

    • Alıcının ülkesindeki politik risk, güvenceden dolayı en alt düzeye inmiştir.

    • Akreditif bağlantısı gösterilerek ihracat kredisi alınabilir.

    • Yeni pazarlara girerek satışlarını artırabilir.

    YanıtlaSil
  141. MÜRŞİDE ÇATAKDERE25 Ekim 2013 06:18

    SORU 5 :Transit rejimi nedir ?

    CEVAP :İthalat vergileri ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmayan serbest dolaşıma girmemiş eşya ile ihracatla ilgili gümrük işlemleri tamamlanmış eşyanın, gümrük gözetimi altında Türkiye Gümrük Bölgesi içinde bir noktadan diğerine taşınması transit rejimine girer.

    YanıtlaSil
  142. Bahar Babalık25 Ekim 2013 10:11

    Soru 1) Dış Ticaretin Başlıca Amaçları Nedir Kısaca Anlatınız.
    Cevap:
    1)Hazineye gelir kazandırmak: İthalat/ihracat işlemlerine konulan vergiler hazinenin gelir kaynaklarının başında gelir.
    2)İktisadi Kalkınma: İki farklı politika uygulanır birincisi ithal ikameci sanayileşme modeli ikincisi dışa açık sanayileşme modelidir.
    3Cari Açığın Önlenmesi: Dış ödemeler dengesi açık veren ülkelerde döviz rezervleri hızla eriyeceği için ithalatı sınırlayıcı politikalara baş vurulabilir.
    4)Yurt İçi Fiyat İstikrarının Korunması: Kamu idaresi istihdamın arttırılması için gümrük tarifeleri kotaları gibi araçlarla iç talebi ithal ürünlerinden yerli ürünlere yönlendirilebilir.
    5)Ülke Sanayisini Dış Rekabetten Koruma: Ülke idareleri uzun dönemde ihracak şansı bulunabilecek fakat yeni gelişen ve bu nedenle yüksek maliyetlerde üretim gerçekleştiren sanayi sektörlerine rekabetin yıkıcı etkisinden korumak için kotalar, vergi tarifeleri, ithalat yasaları gibi politikalar uygular.
    6)Piyasadaki Aksaklıkların Önlenmesi: Şayet iç piyasada herhangi bir mal monopolistik özellik taşıyor ise tüketiciler daha düşük kaliteli bu mala yüksek fiyat ödeyerek sahip olmak zorunda kalabilir.
    7) Sosyal Etkenler: Ülke idaresi kamu ahlakının güvenliğini canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen malların irhalatını kısıtlamak ehliyetindedir.
    8) Uluslararası İlişkilerin İyileştirilmesi: Uluslararası ilişkiler iktisadi çıkarlar ve ülke güvenliğinin korunmasına dayanır. Bu sebepler devletlerarasında dosthane ilişkiler kurulması karşılıklı menfaatlerin elde edilmesinde büyük önem taşır.
    9) Dış Ticarette Tekelcilikten Faydalanmak: Ticarette herhangi bir ürünün üretiminde monopol konumda ise ve malın fiyatı arttırılmak isteniyorsa bu malın ihracatına kota konulur. ;
    10) Kendi Kendine Yeterli Olma İsteği: Ülkeyi idare edenler dış ticaret işlemlerine benimsemiş olduğu araçlarla askari düzeye indirebilir.

    YanıtlaSil
  143. Bahar Babalık25 Ekim 2013 10:12

    Soru 2) Sigorta Belgesi Nedir ve Hazırlanırken Kontrol Edilmesi Gereken Hususlardan 5ini yazınız?
    Cevap:
    Sigorta dış ticarete konu olan malların satıcıdan alıcıya sevki sürecince oluşabilecek riskleri kapsar. Bu belgelerin en yaygın olanı sigorta poliçesidir. Sigorta poliçesi; sigarta acenteleri, sigorta komisyonları veya sigorta şirketleri tarafından düzenlenip sigortayı yaptıran kişi veya kuruluşlara verilen belgedir. Sigorta poliçeleri isme, hamiline veya emre düzenlenebilen ve ihtiyaç duyulduğunda ciro işlemi ile devredilebilen kıymetli evrak niteliği taşır.
    Kontrol edilmesi gereken hususlar:
    1) ticaret konus belgelerle tutarlı olacak şekilde ürün tam olarak açıklanır.
    2) İşaret ve numaraların doğruluğu kontrol edilir.
    3) seyehat güzergahı tam olarak belirtilir.
    4) Sigorta bedelinin maliyetleri karşılayabilecek şekilde düzenlenmesine dikkat edilir.
    5) Kısa yolculuklarda nakliye aracının adını yazmak mümkün değilse nakliye firmasının adı veya taşıyıcının adı yazılır.

    YanıtlaSil
  144. Bahar Babalık25 Ekim 2013 10:13

    Soru 3) Terminalde Teslim Nedir Kısaca Açıklayınız.
    Cevap: Terminalde teslim (DAT) klozu malların taşıma vasıtasınca boşaltılmak üzere varış noktasından alıcıya sağlanması anlamına gelir. Terminalde teslim kuralı satıcının malları belirlenen varma yerlerinde veya limanda belirlenen terminalde gelen taşıma aracından boşaltılmış bir şekilde alıcının tasarrufuna bırakmakla malları teslim ettiğini ifade eder. Bu durumda tüm hasar ve masraflar satıcıya aittir. Böylece tarafların belirlenen yeri mümkün olduğunca açık bir şekilde belirlemesi ortak menfaatlerinedir.

    YanıtlaSil
  145. Bahar Babalık25 Ekim 2013 10:13

    Soru 4) Akreditifli Ödemede Tarflar Nelerdir Kısaca Anlatınız.
    Cevap
    1) Amir: Malların ithalatçısı ve akreditif bedelini ilk talepte ödeyecek kişidir.
    2) Amir Banka: İthalatçının bankası olup ihracatçı lehine akreditifi açan bankadır.
    3) Muhabir Banka: İthalat konusu malların bedelini ödeyen bankadır. Yani akreditif açıldığının ithalatçıya ihbar edildiği, teyit edildiği ve ihracatçıya ödemenin yapıldığı bankadır.
    4) Lehtar: Lehine akreditif açılan ihracatçı olarak tanımlanır. Akreditif konusu malların göderilmesine ilişkin belgeleri aracı bankaya ibraz eder.

    YanıtlaSil
  146. Bahar Babalık25 Ekim 2013 10:15

    5) İhracat Bedelinin Tahsil Şekilleri Nelerdir?
    Cevap:
    1) Peşin ödeme
    2) Özel takas
    3) Mağlı Muamele
    4) Kabul kredili ödeme
    5) Akreditifli ödeme
    6) Alıcı firma Prefinansmanı
    7) Vesaik mukabili ödeme
    8) Mal mukabili ödeme

    YanıtlaSil
  147. SULTAN BAKICI27 Ekim 2013 06:59

    Soru 1-) E-ticaretin ithalatçı işletmelere faydaları nelerdir? Maddelerle açıklayınız.

    Cevap:

    a) E-ticaret yolu ile kağıt üzerinde paylaşılan bilginin dağıtımı kolaylaşır ve bekleme süresi azalır. Ürün tanıtımları sanal ofis web siteleri ile birebir iletişime geçerek daha ucuza yapılır.
    b) Bilgi güncellenir.
    c) Veri ambarları kurulur.
    d) Üretim ve satın alma teknikleri geliştirilir.
    e) Müşteri sadakati artar ve tedarik maliyetleri azalır.
    f ) Karlılığı artırır ve stok değer zinciri entegrasyonunu geliştirir.
    g) İnteraktif mağazacılığı artırır.
    h) Satış maliyetlerini azaltır ve süreç otomasyonunu geliştirir.

    YanıtlaSil
  148. SULTAN BAKICI27 Ekim 2013 07:07

    Soru 2-) Gümrük Beyannamesini açıklayınız.

    Cevap:
    Türkiye'den yurt dışına çıkacak olan ihraç konusu malların yetkili gümrük idaresine beyanname ile bildirilmesi zorunluluğu vardır. Bu zorunluluk Gümrük Beyannamesi ile gümrüğe gelen malların kontrolünün yapılabilmesi için düzenlenerek ilgili ihracatçı birliğe tarafından onaylandıktan sonra gümrük idaresine sunulan belgedir.
    a) Gümrük idaresine tescil için sunulduktan sonra beyan edilen malların türü, niteliği ve fiyatı gibi hususlarda değişiklik yapılamaz.
    b) İhracatçı veya ihracatçının kanuni mümessil veya vekilleri tarafından düzenlenir.
    c) Üzerinde hiç bir şekilde kazıntı ve silinti yapılamaz.
    d) Gümrük idaresi tarafından kontrolü yapıldıktan sonra kayıt sıra numarası ve kayıt tarihi yazıldıktan sonra tamamlanır.

    YanıtlaSil
  149. SULTAN BAKICI27 Ekim 2013 07:18

    Soru 3-) Ulaslararası Ticarette teslim şekillerini açıklayınız.

    Cevap:
    a) Ticari İşletmede Teslim/Ex Works (EXW)
    b) Taşıyıcıya Teslim/Free Carrıer (FCA)
    c) Gemi Yanında Teslim/Free Alongside Ship (FAS)
    d) Gemiye Yüklenerek Teslim/Free on Board (FOB)
    e) Mal Bedeli veya Navlun /Cost and Freight (CFR)
    f) Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun/Cost, Insurance and Freight (CIF)
    g) Taşıma Ücreti Ödenmiş Olarak Teslim/Carriage Paid To (CPT)
    h) Taşıma Ücreti ve Sİgorta ÖDenmiş Olarak Teslim/Carriage and Insurance Paid To(CIP)
    ı) Terminalde Teslim/Delivered at Terminal (DAT)
    i) Belirtilen Noktada Teslim/Delivered at Place (DAP)
    j) Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim/Delivered Duty Paid (DDP)

    YanıtlaSil
  150. SULTAN BAKICI27 Ekim 2013 07:23

    Soru 4-) Ödeme şekillerini sayınız. Ödeme şekillerinden mahsuben ödemeyi açıklayınız.

    Cevap:
    a) Peşin Ödeme
    b) Akreditif
    c) Vesaik Mukabili Ödeme
    d) Kabul Kredili Ödeme
    e) Karşı Ticaret
    f) Müşterek Hesap
    g) Mahsuben Ödeme
    Mahsuben Ödeme: İhracat bedellerinin tamamını veya bir kısmının mal veya hizmet ithali suretiyle ödenmesi ve aralarında artı veya eksi farkın nakit olarak kapatılması şeklinde yapılan ödeme şeklidir.

    YanıtlaSil
  151. SULTAN BAKICI27 Ekim 2013 07:27

    Soru 5-) Vergi Muafiyetini açıklayınız

    Cevap:
    Transit olarak geçen taşıt ve serbest dolaşıma girmemiş eşya transit geçişler dolayısıyla gümrük vergisine tabi tutulmaz. Ancak, transit eşyasına ilişkin olarak yapılan hizmet ve denetlemenin gerektirdiği masraflarla, yükleme, boşaltma, mühürleme, antrepo veya depolarda muhafaza gibi hizmetler karşılığı ücret alınır.

    YanıtlaSil