3 Ekim 2013 Perşembe

Eşyanın Gümrük Kıymeti


 Eşyanın gümrük işlemlerinde kullanılmak üzere tespit edilen değeri,eşyanın gümrük kıymetini ifade eder.Serbest dolaşımdaki bir eşyanın kıymeti ile aynı eşyanın gümrük kıymeti farklıdır.Ancak serbest dolaşımdaki eşyanın kıymeti gümrük idaresini ilgilendirmezken, hem ihraç edilecek eşyanın, hem de ithal edilecek eşyanın kıymeti gümrük idaresini yakından ilgilendirir.

Gümrük idaresi eşyanın kıymetinin gerçek veya gerçeğe yakın bir değer olmasını bekler ve her aşamada bunu kontrolünü yapar.Özellikle ithal eşyasının gümrük kıymetinin doğru beyan edilmesine gümrük idaresi çok dikkat eder. Çünkü ithalat esnasında alınan gümrük vergisi,katma değer vergisi,özel tüketim vergisi gibi vergiler eşyanın gümrük kıymeti üzerinden hesaplanmaktadır.ithal eşyanın gümrük kıymetinin tespiti,Cenevre kıymet sözleşmesinde belirtilen yöntemler kullanılarak yapılmaktadır.

122 yorum:

  1. Soru 1) Mevzuat nedir ? Gümrük idarelerinde uygulanan mevzuatlar nelerdir. Açıklayınız.
    CEVAP ) Mevzuat : Kanun, bakanlar kurulu kararı,tüzük yönetmelik,tebliğ,sirküler ve genelgelerin oluşturduğu yazılı hukuk kuralları bütününe verilen addır .
    a)Gümrük mevzuatı: Bir eşyanın veya yolcunun Türkiye Gümrük Bölgesinde giriş ve çıkış işlemlerin düzenleyen usul ve esasları belirleyen kurallar bütününe denilmektedir. Örneğin ; Bir aracın yurt dışına çıkış işlemleri gümrük mevzuatı kurallarına göre yapılmaktadır.
    b) Dış Ticaret mevzuatı : Herhangi bir eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine girebilirliğini veya çıkabilirliğine ilişkin usul ve esasları belirleyen kurallar bütünüdür.Örneğin ;Hangi eşyanın yurt dışına çıkabileceğine ve hangi eşyanın yurt dışına çıkamayacağına Dış Ticaret mevzuatı kuralarına göre izin verilir.
    C)Kambiyo mevzuatı : Ülkeler arası para hareketlerine ilişkin usul ve esasları belirleyen kurallar bütünüdür.Örneğin; Yurt dışına ne kadar ve nasıl ulusal veya yabancı paranın çıkacağına kambiyo mevzuatı kuralları belirlemektedir.
    d)Kaçakçılık mevzuatı :Gümrük mevzuatı, dış ticaret mevzuatı kurallarına uygun olmadan bir eşyanın yurt içine girmesi veya yurt dışına çıkması kaçakçılık olarak değerlendirilir.Kaçakçılık mevzuatı,bu durum karşısında yapılması gereken işlemleri belirleyen kurallar bütünüdür.
    e)Mali mevzuatı : 3065 sayılı katma değer vergisi kanunu gereği her türlü mal ve hizmet ithalatında belli bir oranda KDV alınmaktadır.Aynı şekilde her türlü mal ve hizmet ihracatında ise daha önce ödenmiş olan KDV geri iade edilmektedir.4760 sayılı özel tüketim vergisi kanunu gereği ise; kanunda belirtilen malların ithalatında belli oranda ÖTV alınmaktadır . Aynı şekilde ; kanunda belirtilen malların ihracatında da ödenmiş ÖTV geri iade edilmektedir.

    YanıtlaSil
  2. Soru 2)Eşyanın gümrük kıymeti nedir? Açıklayınız.
    CEVAP) Eşyanın gümrük işlemlerinde kullanılmak üzere tespit edilen değeri,eşyanın gümrük kıymetini ifade eder.Serbest dolaşımdaki bir eşyanın kıymeti ile aynı eşyanın gümrük kıymeti farklıdır.Ancak serbest dolaşımdaki eşyanın kıymeti gümrük idaresini ilgilendirmezken, hem ihraç edilecek eşyanın, hem de ithal edilecek eşyanın kıymeti gümrük idaresini yakından ilgilendirir.Gümrük idaresi eşyanın kıymetinin gerçek veya gerçeğe yakın bir değer olmasını bekler ve her aşamada bunu kontrolünü yapar.Özellikle ithal eşyasının gümrük kıymetinin doğru beyan edilmesine gümrük idaresi çok dikkat eder. Çünkü ithalat esnasında alınan gümrük vergisi,katma değer vergisi,özel tüketim vergisi gibi vergiler eşyanın gümrük kıymeti üzerinden hesaplanmaktadır.ithal eşyanın gümrük kıymetinin tespiti,Cenevre kıymet sözleşmesinde belirtilen yöntemler kullanılarak yapılmaktadır.

    YanıtlaSil
  3. Soru 3)Boşaltma listesi nedir ?Açıklayınız.
    CEVAP)Eşyanın cinsinin, brüt ağırlığının,kapların sayısının,cinsinin,markasının,numarasını,taşıtın isminin ve sefer numarasının gösterildiği bir tutanaktır.Normal şartlar altında boşaltma listesindeki bilgiler ile özet beyandaki bilgiler aynı olması gerekmektedir.Çünkü araç boşaltılmadan özet beyan verilmiştir.Bunun doğal sonucu olarak araç boşaltılınca da, araç boşaltılan eşyanın cinsi ve miktarı özet beyanda belirtilenle aynı olmalıdır.Eşyanın boşaltmadan önce veya boşaltma sırasında zarar görmüş veya kaplarının kırık veya bozuk olduğu tespit edilirse bu durum bir tutanakla tespit olunarak boşaltma listesi ekinde gümrük idaresine sunulur.

    YanıtlaSil
  4. Soru 4)Bilge’deki muayene kriterleri nelerdir? Açıklayınız.
    CEVAP)Sarı hat:Fiziki muayeneye gerek görülmeksizin eşyaya ait beyanname ve eklerinin doğruluğunu ve birbirleriyle uygunluğunun kontrol edildiği hattır.
    Kırmızı hat :Eşyanın fiziki muayenesi ile birlikte belge kontrolünün de yapıldığı hattır.
    Mavi hat : Eşyanın veya buna ilişkin yazılı beyan ve ilgili belgelerin veya ticari belge verilerin sonradan kontrol edildiği hattır.
    Yeşil hat : Eşyanın belge kontrolüne veya fiziki muayeneye tabi tutulmadığı hattır.

    YanıtlaSil
  5. Soru 5) Gümrük antrepo rejimi nedir? Genel ve özel antrepo çeşitleri nelerdir.
    CEVAP) Gümrük antreposu;gümrük gözetimi altında bulunan eşyanın geçici bir süre gümrük vergileri ödenmeden konulduğu ve muhafaza edildiği yerlerdir.İzin verildiği durumlarda ihraç eşyası da bu yerlerde konulabilir.Gümrük antreposu rejimi ise; serbest dolaşıma girmemiş,gümrük vergileri ödenmemiş veya ticaret politikaları önlemlerine tabi tutulmamış eşyanın antrepolara konulması ve muhafaza edilmesi usul ve esaslarını kapsayan gümrük rejiminin adıdır.Gümrük rejimine tabi tutulacak eşya, konulacağı antreponun bağlı olduğu gümrük idaresine sunulur ve TC gümrük beyannamesiyle beyan edilir. Gümrük beyannamesi kullanma talimatında belirtilen esaslar çerçevesinde ,beyannamenin tescili yapılır ve eşya antrepo rejimi hükümlerine tabi tutulur. Eşyanın gümrük antreposunda kalma süresi sınırsızdır.Gümrük antrepoları, genel ve özel olmak üzere ikiye ayrılır.Genel antrepo ;Eşyanın konulması için herkes tarafından kullanılabilen gümrük antrepolarıdır ve uygulamada A,B,ve F tipleri bulunur. Özel antrepo ise; sadece antrepo işleticisine ait eşyanın konulabildiği gümrük antrepolarıdır ve uygulamada C,D ve E tipleri bulunur.
    A tipi antrepo : İşleticisinin,stok kayıtlarını tuttuğu ve antrepoya konulan eşyada herhangi bir noksanlık olması halinde gümrük vergilerini ödemekten sorumlu olduğu genel antrepo tipidir.
    B tipi antrepo:Antrepoya konulan eşyadan ,kullanıcının sorumlu olduğu,antrepo beyannamesini kullanıcını verdiği genel antrepo tipidir.
    C tipi antrepo :İşleticisi ve kullanıcısı aynı kişi olan ve antrepoya alınan eşyadan bu kişinin sorumlu olduğu özel antrepo tipidir.
    D tipi antrepo : İşleticisi ve kullanıcısının aynı kişi olduğu özel antrepo tipidir.
    E tipi antrepo: İşleticisi ve kullanıcısını aynı kişi olduğu, izin hak sahibinin depolama yerinin antrepo addedildiği veya depolama yeri olmazsa dahi eşyaya antrepo rejimi hükümlerinin uygulandığı özel antrepo tipidir.
    F tipi antrepo : Gümrük idarelerince işletilen genel antrepo tipidir.

    YanıtlaSil
  6. Nimet KOCABIYIK4 Ekim 2013 11:23

    SORU 1) Gümrük tarifesini ve çeşitlerini açıklayınız.
    CEVAP) Gümrük tarifesi, dış ticarete konu olan sistematik bir şekilde numaralandırılarak sınıflandırıldığı ve hangi oranda gümrük vergisi alınacağını gösteren listeye denilmektedir.Çeşitleri:
    1-Spesifik tarifeler: İthal edilen eşyanın ağırlık, uzunluk, hacim, adet gibi özellikleri üzerinden belli bir miktarda gümrük vergi alınmasına denir.Uygulamada en fazla ağırlık birimi kullanılmaktadır.Örneğin spesifik sistemde, ithal ithal edilecek otomobillerin adeti üzerinden vergi alınacak ise, ithal edilen her otomobilden aynı miktarda vergi alınır.
    2-Advalorem Tarifeler : İthal edilen eşyanın kıymeti üzerinden yüzde olarak gümrük vergisi alınmasına denir. Örneğin ithal edilecek otomobilin gümrük kıymetinin %30 u oranında gümrük vergisi alınması gibi.Kaç otomobil ithal edildiği değil, önemli olan otomobillerin toplam kıymetidir.
    3-Karma Tarifeler: Daha çok hammaddesi vergilendirilmiş mamul mallara uygulanmaktadır. Bu durumda verginin spesifik kısmı hammadde üzerine konulan gümrük vergisine eşittir. Advalorem vergi ise iç ekonomide o sanayi dalına sağlanan koruma oranını yansıtır.

    YanıtlaSil
  7. Nimet KOCABIYIK4 Ekim 2013 12:41

    SORU 2) Eşyanın tercihli menşei nedir ? Açıklayınız.
    CEVAP ) iki veya daha fazla ülke grubu, aralarında yapacakları anlaşmalarla, ticarette birbirlerine karşılıklı tavizlerde bulunabilirler. Belli mal veya mal gruplarında tercihli tarifeler uygulayabilirler.Tercihli tarife; iki yada daha çok ülkenin yaptıkları ticaret anlaşması uyarınca, aralarında ki ticarette karşılıklı olarak ya da bir ülkenin belli bir ülke menşeli eşyaya tek taraflı olarak daha düşük tarife uygulamasıdır. Böyle bir durumda ürettikleri eşyaları birbirlerinden ithal ederken, bu eşyaların üçüncü ülke eşyalarından ayırt edilmesi gerekir. Bunun için birbirlerine tercihli tarifeler uygulayan ülkeler veya ülke grupları özel menşe kuralları geliştirirler. Özel menşe kurallarıyla tespit edilen bu türden menşeye eşyanın tercihli menşei denir.
    Tercihli tarife uygulamalarından yararlandırılmak istenen eşyanın tercihli menşe kuralları 2 şekilde belirlenir :
    1- Türkiye ' nin bazı ülkeler veya ülke grupları ile yaptığı tercihli bir tarife uygulaması gerektiren anlaşmalar kapsamı eşya için bu anlaşmalar ile belirlenmesi
    2-Türkiye tarafından tek taraflı olarak bazı ülkeler, ülke grupları veya toprak parçaları için tanınan tercihli tarife uygulamalarından yararlanan eşya için Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde belirlenmesi.

    YanıtlaSil
  8. Nimet KOCABIYIK4 Ekim 2013 13:05

    SORU 3) Özet beyan nedir? Açıklayınız.
    CEVAP) Özet beyan, taşıyıcı veya acentesi yada bunların temsilcisi tarafından düzenlenen, taşımaya ve taşıma konusu eşyaya ilişkin genel bilgilerin yer aldığı bir beyandır. Beyan taşıyıcı veya temsilcisi tarafından yazılı olarak veya BİLGE sistemi ile gümrük idarelerine yapılır. Özet beyan işlemi taşıyıcı firmayı ilgilendiren bir uygulamadır. Taşıyıcı veya temsilcisi tarafından özet beyan yerine orijinal manifesto, konşimento, CMR(karayolu taşıma belgesi), CIM(demir yolu taşıma belgesi), TIR Karnesi ve Serbest Bölge İşlem Formu gibi belgelerden birinin ibraz edilmesi halinde bu belge de özet beyan olarak kabul edilir.Özet beyan formuna beyan türü, beyan sahibi, taşıtın adı/cinsi, taşıtın kayıtlı olduğu ülke, taşıyıcı firma, taşıtın plakası, taşıtın sefer numarası, çıkış ve varış tarihi, çıkış ve varış yeri, taşıma senedi türü, kapların adeti, cinsi, markası, nosu, eşyanın tanımı ( cinsi- bürüt ağırlığı), ek belgeler gibi bilgilerde yer alır.

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Nimet KOCABIYIK4 Ekim 2013 13:37

    SORU 4) Eşyanın tahlili nedir ve nasıl yapılır ? Açıklayınız.
    CEVAP) Gümrük vergisinin tahakkuk ettirilmesinde veya muaflık hükümlerinin ya da eşyaya uygulanacak dış ticaret önlemleri veya düzenlenmelerinin belirlenmesi nedeniyle eşyanın cinsi, nev ' i ve niteliğini; dolayısıyla Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki yerini tespit edebilmek için mayene memuruncu bu tespitin yapılmasının mümkün olmaması hallerinde laboratuar tahlili yapılır.
    Laboratuar tahlili, gümrük laboratuarlarında yapılır. Eşyanın sahiplerinin, başka laboratuarlarda tahlil ,isteme hakları yoktur. Gümrük laboratuarlarında eşyanın tahlilinin yapılmaması halinde, ücreti yükümlülerce peşin ödenmek şartıyla müsteşarlık uygun görülen laboratuarlarda muayene ve tahlil yaptırılabilir.Gümrük laboratuarlarında aşağıdaki işler yapılır.
    1- Eşya için Türk Gümrük Tarife Cetvelinin veya muaflık hükümlerinin uygulanması bakımından tarife diline göre cins, nev ' i ve niteliğinin laboratuar tahlili ile tespiti,
    2- Dış Ticaret Rejiminin koyduğu kayıtlar gereği, yasaklanma ve kısıtlama hükümlerinin uygulanması bakımlarından eşyanın mahiyetinin ne olduğunun laboratuar tahlili ile tayini,
    3- İdarece lüzum görülecek sair tahlili ve fenni işlerin yapılması.

    YanıtlaSil
  11. Nimet KOCABIYIK4 Ekim 2013 13:54

    SORU 5) Serbest dolaşıma giriş rejimini açıklayınız.
    CEVAP) Serbest dolaşıma giriş rejimi, Türkiye Gümrük Bölgesine kesin ithal edilen eşyalar için uygulanacak usul ve esasları içeren rejimdir. Serbest dolaşımda bulunmayan eşyaya serbest dolaşıma giriş rejimi hükümlerinin uygulanması halinde, eşya serbest dolaşımda bulunan eşya veya gümrükle ilişiği kesilmiş eşya statüsünü kazanır.
    Türk Gümrük Bölgesine getirilen eşya, girişinden itibaren gümrük gözetimindedir ve gümrükten ilişiği kesilene kadar yürürlükteki hükümlere uygun olarak gümrük idareleri tarafından denetlenmektedir. Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen eşya, en kısa sürede gümrüğe sunulmalı ve gümrükçe uygun görülen herhangi bir yere konulmalıdır.
    Türkiye Gümrük Bölgesine gelen eşyanın serbest dolaşıma girişi; ticaret politikası önlemlerinin uygulanması, eşyanın ithali için öngörülen diğer işlemlerin tamamlanması, kanunen ödenmesi gereken vergilerin tahsili ve diğer mali yükümlülüklerinin yerine getirilmesi mümkündür. Ticaret politikası önlemleri, gözetim veya korunma önlemleri, miktar kısıtlamaları ve ithalat veya ihracat yasaklamaları gibi eşyanın ithal ve ihracı ile ilgili hükümlerle belirlenmiş tarife dışı önlemlerdir.

    YanıtlaSil
  12. İHRACAT TÜRLERİ
    1) Ön İzne Bağlı İhracat: Ön izin alınarak yapılan ihracata denir. stratejik ürünler, askeri ürünler, bor vb.

    2) Kayda Bağlı İhracat: Bir firmanın bağlı olduğu ihracat birliğine yaptığı ihracat sözleşmesini götürüp onaylatmasıyla yapılan ihracata denir.

    3) Konsinye İhracat: Bir firma bir ülkeye hammaddeyi sattıktan sonra ihracat parasını almaz. Malı alan firma aldığı hammeddeyi sattıktan sonra ihracat parasını malı aldığı firmaya verir buna konsinye ihracat denir.

    4) Kiralama Yoluyla Yapılan İhracat: Büyük ve pahalı makineler ulaşım araçlarının satın alınmasının ekonomik olmadığı durumlarda kiralama yoluyla ihracata yönelirler buna kiralama yoluyla yapılan ihracat denir.

    5) Bedelsiz İhracat: Doğal afet gibi durumlarda yardım amaçlı gönderilen ürünler, promosyon ürünleri gibi ihracatlar bedelsiz ihracatlardır.

    6) Yurt Dışı Müteahhitlik İşlemleri Sonucu İhracat: Yurt dışında çalışan müteahhitlerin müteahhitlik işlemleri için her türlü aletleri, malzemeleri yurt dışına götürmeleri bu kapsama girer.

    YanıtlaSil
  13. selin uludağ7 Ekim 2013 09:30

    SORU 1-) SERBEST DOLAŞIM STATÜSÜNÜN KAYBEDİLMESİ HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ?
    serbest dolaşımda bulunan eşya aşağıdaki durumlarda serbest dolaşımdaki statüsünü kaybeder ve serbest dolaşımda olmayan eşya durumuna düşer.
    1-)serbest dolaşıma giriş beyannamesinin iptal edilmesi
    2-)geri ödeme sisteminin uygulandığı dahilde işleme rejimi çerçevesinde işlendikten sonra ihraç edilen eşyaya ilişkin gümrük vergilerinin geri verilmesi ve ya kaldırılması
    3-)eşyanın kusurlu olması ve ya satış sözleşmesi hükümlerine uygun olmaması nedeniyle gümrük vergilerinin geri verilmesi veya kaldırılması
    4-)eşyanın ihracına geri gönderilmesine ve ya gümrükçe onaylanmış başka bir işlem ve ya kullanıma tabi tutulması nedeniyle gümrük vergilerinin geri verilmesi ve ya kaldırılması.

    YanıtlaSil
  14. selin uludağ7 Ekim 2013 09:42

    soru 2-) ANTREPO TÜRLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ?
    A tipi antrepo: işleticisinin stok kayıtlarını tuttuğu ve antrepoya konulan eşyadan herhangi bir noksanlık olması halinde gümrük vergilerini ödemekten sorumlu olduğu genel antrepo tipidir.
    B tipi antrepo: antrepoya konula eşyadan kullanıcının sorumlu olduğu antrepo beyannamesini kullanıcının verdiği genel antrepo tipidir. antrepo işleticisinin sorumluluğu sınırlıdır. antrepo işleticisi sadece antrepoyu kiralar.
    F tipi antrepo : gümrük idarelerince işletilen genel antrepo tipidir.

    YanıtlaSil
  15. selin uludağ7 Ekim 2013 09:52

    SORU3-) İHRACAT REJİMİ HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ?
    serbest dolaşımda bulunan eşyanın ihraç amacıyla Türkiye gümrük bölgesi dışına çıkmasına ilişkin hükümlerin uygulandığı rejimdir. uluslararası ve ikili anlaşmalar , kanun , tüzük, kararnamelerle konulmuş yasaklama ve kısıtlama hükümleri saklı kalmak üzere her türlü eşyanın Türkiye'den ihracı serbesttir. ihracı ön izne ya da standardizasyon kontrolüne tabi olan eşya ile özel kanunlar gereğince ihracatında özel belgeler aranılan eşyanın gümrük işlemleri yapılırken ilgili mevzuatla belirlenmiş usul ve esaslar çerçevesinde işlem yapılır.

    YanıtlaSil
  16. selin uludağ7 Ekim 2013 10:16

    SORU4-)SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞİ SÖZLÜ BEYANA TABİ OLAN EŞYALAR NELERİDR?
    1-) hariçten gelen yolcu ve turistlerin ve nakil vasıtası hizmetlerinin beraberinde getirdikleri eşyalar.
    2-)değeri 150 £ geçmeyen eşya
    3-)gerçek kişiler tarafından ithal edilen şeref nişanları veya ödülleri
    4-)turistlik reklamcılık malzemeleri niteliğindeki bilgi materyalleri
    5-)tabutlar, cenaze kül kapları ve süsleme niteliği olan cenaze levazımı
    6-)sınır bölgesi halkının elde ve sırtta taşınabilecek miktarda kendi ihtiyaçlarına mahsus eşyası
    7-)Türkiye'de yapılan ve yapılacak olan milli ve milletlerarası her türlü yarışmalarda mükafat olarak verilmek üzere bağış yoluyla gönderilen eşya
    8-) şahsi tedavide kullanılacak miktar ve mahiyette ilaçlar

    YanıtlaSil
  17. selin uludağ7 Ekim 2013 10:31

    SORU5-) EŞYANIN YENİDEN İHRACATINA İLİŞKİN HÜKÜMLER NELERDİR?
    serbest dolaşımda olmayan eşyanın Türkiye gümrük bölgesinden yeniden ihracatı mümkündür. ticaret politikası önlemleri dahil olmak üzere eşyanın ihracı için öngörülen işlemler gerektiğinde yeniden ihraç edilecek eşyaya da uygulanır. antrepolarda bulunan henüz serbest dolaşıma girmemiş yakıt ve yağlar Türkiye gümrük bölgesi dışına çıkacak kara taşıtlarına yeniden ihracat hükmünde verilebilir. ancak söz konusu araçların bu suretle aldıkları yakıt ve yağları Türkiye gümrük bölgesinden çıkışlarından itibaren kullanmaları şarttır.

    YanıtlaSil
  18. Güldem Uguz7 Ekim 2013 11:05

    Soru 1 : Gümrük idarelerinde uygulanan mevzuat hakkında bilgi veriniz.

    Gümrük işlemlerine kou olan eşyaların, gerek ihracat gerekse ithalat işlemleriyle işlemleriyle bağlantılı gümrük operasyonlarının arkasında ciddi bir hukuki boyut yer almaktadır. Yurtdışı alım satımı yapılan bir eşyanın öncelikle ticari bir emtia olması sebebiyle ilgili işlemlerin ticaret boyutunu göz ardı etmemek gerekir. Sözleşme hukuku, uluslararası ticaret hukuku, dış ticaret mevzuatı gibi hukuk dalları, gümrük işlemlerinin yakından ilgili olduğu mevzuat branşlarının başında gelmektedir. Ayrıca gümrük işlemlerine konu olan eşyanın niteliğine, vasıf ve özelliklerine göre fikri ve sınai mülkiyet mevzuatları, lisans, bayilik vb ticaret hukukun alt branşları da konumuzla yakından ilgili hukuk dalları arasındadır.

    YanıtlaSil
  19. Güldem Uguz7 Ekim 2013 11:12

    Soru 2 : Gümrük müşaviri olabilme şartları nelerdir?

    • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
    • Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,
    • Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
    • Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak,
    • Üç yıl süre ile gümrük müşavir yardımcılığı yapmak,
    • Yapılan sınavda başarılı olmak.

    YanıtlaSil
  20. Güldem Uguz7 Ekim 2013 11:24

    Soru 3 : Gümrük müşaviri yardımcısı tanımı ve yükümlülükleri hakkında bilgi veriniz.

    Bir gümrük müşavirinin yanında çalışan ve onun adına gümrükte iş takip edebilen kişidir. Bu kişiler, gümrüklerde tek başlarına iş takibinde bulunamaz, fatura düzenleyemez.
    Gümrük müşavir yardımcıları, beyanda bulunmak üzere muayenelerde gümrük müşaviri yerine hazır bulunabilir ancak, mal sahiplerine yapılacak tebliğleri kabul edemezve onların adına sözlü veya yazılı istek veya itirazda bulunamaz. Vekaletnameleri olmak kaydıyla gümrük işlemleri bitirilmiş eşyayı geçici depolama yeri veya antrepodan çıkarabilir, eşyanın incelenmesine yönelik her türlü işlemlerde hazır bulunabilir.
    Gümrük müşavir yardımcılarının fiil veya hareketlerinden doğacak mali sorumluluk gümrük müşavirlerine aittir.

    YanıtlaSil
  21. Güldem Uguz7 Ekim 2013 11:37

    Soru 4 : Gümrüklerde vergi uygulaması nasıl olur? Bilgi veriniz.

    Ülkeler genellikle ihracat işlemlerini teşvik edip ithalat işlemlerini vergilendirirler. Yerli sanayiyi korumak, cari açığı önlemek, korumacı dış ticaret politikalarını ekonomide uygulamak, gelir yaratmak vb sebeplerle ithalatta vergi uygulama politikası içine girerler. Gümrüklerde alınan vergi, çoğu ülkenin genel bütçe gelirleri içerisinde önemli bir payı oluşturur.
    Gümrük işlemleri esnasında alınan vergiyi, sadece gümrük vergisi olarak görmemek gerekir. Gümrük vergisinin yanı sıra katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, damga vergisi, antidamping vergisi gibi pek çok değişik vergi türünün yanı sıra toplu konut fonu, tütün fonu vb fonlarda karşımıza çıkabilmektedir.

    YanıtlaSil
  22. Güldem Uguz7 Ekim 2013 11:50

    Soru 5 : Gümrük tarifeleri kaç çeşittir ? Açıklayınız.

    1) Spesifik Tarifeler : Bir eşyanın gümrük vergisinin eşyanın miktarı üzerinden alınması uygulamasına spesifik tarife adı verilir. Spesifik vergi uygulamasında ithal edilen malın fiziki birimleri başına sabit miktarda vergi tahsil edilir.
    2) Advalorem Tarifeler: Bir eşyanın gümrük vergisinin, eşyanın kıymeti üzerinden alınması uygulamasına advalorem tarifef denir. Bu tarife sistemide, gümrüklemeye konu olan eşyanın ithal kıymeti üzerinden yola çıkılarak belli bir oran dahilinde vergi uygulanır.
    3) Karma Tarifeler: Bir eşyanın gümrük vergisinin hesaplanmasında spesifik tarife ile advalorem tarifenin bir arada kullanılması uygulamasıdır. Karma gümrük tarife uygulaması, daha çok hammaddesi vergilendirilmiş mamul mallar için karşımıza çıkmaktadır. Böylece hammadde sanayine vergi ile getirilen korumayı dengelemek amaçlanmaktadır.

    YanıtlaSil
  23. Menevşe BAKİOĞLU8 Ekim 2013 09:44

    SORU 1:Çıkış gümrük idaresi ve giriş gümrük iadesi nedir? Açıklayız
    Çıkış gümrük idaresi: Eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmeden önce sunulmasının gerekli olduğu ve çıkış işlemlerinin tamamlanması ile ilgili gümrük kontrolleri ve risk analizine dayalı kontrollere tabi tutulduğu gümrük idaresini ifade eden teknik bir gümrük terimidir.
    Giriş gümrük idaresi: Eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine getirildiği ve risk analizine dayalı giriş kontrolüne tabi tutularak geciktirilmeksizin sevk işlemlerinin yapıldığı gümrük idaresine verilen teknik terimdir.Terimi anlamak adına, bu kavrama özetle, sınır gümrük idaresi adını da verebiliriz.

    YanıtlaSil
  24. Reyhan UĞUR8 Ekim 2013 09:44

    soru: İhracat bedelleri tahsil yolları nelerdir ?

    Ülkemiz son yıllarda ihracatta büyük rekorlar kırmaktadır. İhracatta ki en büyük risklerden biride, ihracat bedelinin tahsil edilmesidir.

    Bu nedenle ihracat bedellerinin tahsil edilme şekilleri hakkında özet olarak bilinmesi gerekenler aşağıda açıklanmıştır.

    Dış ticaretteki farklı ödeme şekillerini;

    · Peşin Ödeme

    · Akreditif yöntemi ile ödeme

    · Vesaik Mukabili Ödeme

    · Mal Mukabili Ödeme

    · Kabul Kredili Ödeme

    · Karşı-Ticaret yoluyla ödeme

    · Müşterek Hesap ve Konsinye Satışlar yoluyla ödeme

    · Mahsuben Ödeme

    Olarak sıralayabiliriz.

    YanıtlaSil
  25. Reyhan UĞUR8 Ekim 2013 09:52

    Soru 2) Kambiyo nedemektir; kambiyo senedi çeşitleri nelerdir bilgi veriniz ?
    Kambiyo, para ya da para yerine geçen belgeler'in değiştirilmesi işlemidir. Para alım ve satımı ile ilgili işlemleri kapsar. Kambiyo senedi ise, kıymetli evrakın tüm özelliklerini taşıyan ve kıymetli evrak için yukarıda yapılan açıklamaların tümünü içeren ve uygulamada en yaygın olarak kullanılan kıymetli evrak çeşididir. Kanunen emre yazılı olarak düzenlenen,içerdikleri hak bakımından mutlaka bir para alacağını konu edinen, ekonomik alanda çok işlem ve etki gören önemlerine binaen Türk Ticaret Kanunu’nda özel olarak düzenlenmiştir. Bunun yanında Kambiyo İktisat literatüründe "döviz","efektif" anlamlarında da kullanılmaktadır.
    Türk Ticaret Kanunu aşağıdaki senetleri kambiyo senedi olarak düzenlemiştir:
    Poliçe
    Bono (Kanunda bazen emre muharrer senet olarak da geçer.)
    Çek

    YanıtlaSil
  26. Reyhan UĞUR8 Ekim 2013 09:55

    Soru 3) Kambiyo Senetlerinin Nitelikleri hakkında bilgi veriniz ?
    Senetlerde mahfuz olan hak, senet ile beraber doğar, senetten önce yoktur.
    Kanunen emre yazılı senetlerdir. Kamu güvenliğini haiz senetlerdir.
    Şekil şartlarına tâbidirler.
    Devir, ödeme, üzerlerine imza atanların hak ve yükümlülükleri, hak sahiplerinin haklarını kullanmak için yerine getirmeleri gereken şartlar, söz konusu senetlere bağlı alacakların takibi, zaman aşımı bakımından özel kurallara tâbidirler.
    Kanuni veya kazai atıfet mehilleri geçerli değildir.

    YanıtlaSil
  27. Reyhan UĞUR8 Ekim 2013 10:07

    Soru 4) İthalatçı olma şartları nelerdir ?
    Vergi numarasına sahip, her gerçek kişi tacir ve tüzel kişi ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişiler ortaklıkları ithalat işlemlerini yürütebilir.

    Tacir olmayan gerçek kişiler, özelliği ve niteliği itibariyle, özel, şahsi ve ailevi kullanıma mahsus olduğu anlaşılan veya hediye amaçlı olarak getirildiği açıkça belli olan maddeleri ithal edebilirler. Buna ilişkin usul ve esaslar Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığınca belirlenir.

    Ancak,

    - Özel anlaşmalara dayanan ithalatta,
    - Kitap ve diğer yayınların ithalatında,
    - Ülkemizde açılan uluslararası fuar ve sergilerde Müsteşarlıkça perakende satışına izin verilen malların ithalatında,

    vergi numarasına sahip olma şartı aranmaz.

    Kamu ahlakı, kamu düzeni veya kamu güvenliği; insan, hayvan ve bitki sağlığının korunması veya sınai ve ticari mülkiyetin korunması amaçlarıyla ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde alınan önlemlerin kapsamı dışındaki malların ithali serbesttir.

    İthalatı kanunlarla belirli kurum ve kuruluşlara bırakılmış maddelerin ithali ancak, bu kurum ve kuruluşlar tarafından yapılabilir.

    İthalat yapmak isteyen kişiler, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde almaları gereken belgelerle birlikte doğrudan gümrük idarelerine başvururlar (Kambiyo mevzuatı hükümleri saklı kalmak kaydıyla).

    Müsteşarlıkça aksine bir talimat verilmediği sürece, İthalat Tebliğleri hükümleri çerçevesinde yetkili kuruluşlardan alınan belgeler, ilgili kuruluşlarca belirlenen süreler içerisinde kullanılmaları kaydıyla, düzenlendiği takvim yılı içerisinde geçerlidir.

    İthal edilecek malların bedellerinin ödenmesine ilişkin olarak bankalarca veya özel finans kurumlarınca yapılacak işlemler kambiyo mevzuatı hükümlerine tabidir.

    İthalat yapılabilmesi için İlgili gümrüğe;

    a) Vergi Mükellef yazısı
    b) Ticaret sicil gazetesi (kuruluş, en son değişiklik)
    c) Faaliyet belgesi
    d) Mali müşavir bilgisi, Evraklarının sunulması ile başlanır.

    YanıtlaSil
  28. Menevşe BAKİOĞLU8 Ekim 2013 10:13

    SORU 2:Götürü teminat tutarında teminat olarak kabul edilen kıymetler nelerdir?
    -Tedavülde olan nakit Türk Lirası(TL)
    -Bankalar tarafından verilen süresiz teminat mektupları
    -Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen devlet iç borçlanma senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeler(nominal bedele faiz dahil edilerek ihraç edilmiş ise bu işlemlerde anaparaya tekabül eden satış değeri esas alınır)
    -Hükümetçe belli edilecek milli esham ve tahvilat (bu esham ve tahvilat teminatın kabul edilmesine en yakın borsa cetvelleri üzerinden %15 noksanıyla değerlendirilir)
    -İlgililer veya ilgililer lehine üçüncü şahıslar tarafından gösterilen ve alacaklı amme idarelerince haciz vakalarına müsteniden haczedilen menkul ve gayri menkul eşya
    -Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin belediyelerin sermayesinin tamamı devlete ait olan kamu iktisadi teşebbüslerinin ve
    -Türkiye'deki yabancı misyon şeflerinin verecekleri garanti mektupları
    -Merkez bankası tarafından kabul edilen ve bu bankanın belirlediği döviz kuru üzerinden hesaplanan dövizler

    YanıtlaSil
  29. Reyhan UĞUR8 Ekim 2013 10:15

    Soru 5) Türk lirasına ilişkin hükümler hakkında bilgi veriniz ?

    Madde 1- Türk parasının kıymetini korumak amacıyla, Türk parasının yabancı paralar karşısındaki değerinin belirlenmesine, döviz ve dövizi temsil eden belgelere (menkul değerler ve diğer sermaye piyasası araçları dahil) ilişkin tüm işlemler ile dövizlerin tasarruf ve idaresine, Türk parası ve Türk parasını temsil eden belgelerin (menkul değerler ve diğer sermaye piyasası araçları dahil) ithal ve ihracına, kıymetli maden, taş ve eşyalara ilişkin işlemlere, ihracata, ithalata, özelliği olan ihracat ve ithalata, görünmeyen işlemlere, sermaye hareketlerine ilişkin kambiyo işlemlerine ait düzenleyici, sınırlayıcı esaslar bu Karar ile tayin ve tespit edilmiştir.
    Bu Karar'a ve bu Karar'ın uygulanması amacıyla Bakanlık'ça yayımlanacak tebliğlere muhalefet 1567 sayılı Kanun'la ek ve tadillerine muhalefet sayılır.
    Çeşitli kanunlar ve uluslararası anlaşmalarda yer alan özel hükümler saklıdır.
    Tanımlar
    Madde 2- Bu Karar'ın uygulanmasında,
    a) Bakanlık: Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı bulunduğu Bakanlığı,
    b) Türkiye'de yerleşik kişiler: Yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dahil Türkiye'de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek ve tüzel kişileri,
    c) Dışarıda yerleşik kişiler: Türkiye'de yerleşik sayılmayan gerçek ve tüzel kişileri,
    d) Yolcu: Geçerli pasaport veya pasaport yerini tutan belgeler taşıyan ve Türkiye'ye girmek veya Türkiye'den çıkmak üzere Maliye ve Gümrük Bakanlığı'nca tesbit edilen giriş ve çıkış kapılarına gelen kişileri,
    e) Türk parası: Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre Türkiye'de tedavülde bulunan veya tedavülden kaldırılmış olsa bile değiştirme süresi dolmamış olan paraları,
    f) Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgeler: Türk parası ile ödemede bulunmayı sağlayan ticari ve adi senetler, kredi mektubu, kredi kartı, seyahat çekleri, havale, mektup gibi her türlü belge ve vasıtaları,
    g) Efektif: Banknot şeklindeki bütün yabancı ülkeler paralarını,
    h) Döviz (kambiyo): Efektif dahil yabancı parayla ödemeyi sağlayan her nev'i hesap, belge ve vasıtaları,
    i) Menkul kıymetler: Sermaye ve para piyasalarında işlem gören her türlü Türk ve yabancı menkul kıymetleri, (menkul kıymet yatırım fonu katılma belgesi bu Karar'ın uygulanmasında menkul kıymet olarak mütalaa olunur)

    YanıtlaSil
  30. Menevşe BAKİOĞLU8 Ekim 2013 10:31

    SORU 3:Dolaylı temsil yöntemi nedir? Açıklayınız.
    Bir firmanın gümrükteki işlemlerini gümrük müşaviri arayıcılığıyla yürütüyor olmasına mevzuatın teknik tabiri ile dolaylı temsil yöntemi adı verilir.
    Dolaylı temsil yöntemi ile yürütülen bir gümrük işleminden dolayı asıl sorumlu olan firmanın yanı sıra işlemi yürüten gümrük müşaviri
    de müteselsilen sorumlu olmaktadır. Gümrük müşaviri yaptıkları işlemlerden dolayı devlete ve yetkili kurumlara karşı firma ile aynı düzeyde hukuki sorumluluğa sahiptir.

    YanıtlaSil
  31. Menevşe BAKİOĞLU8 Ekim 2013 11:01

    SORU 4:Gümrük müşaviri olabilme şartları nelerdir?
    -Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
    -Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak
    -Kamu haklarından mahrum bulunmamak
    -Taksirli suçlar hariç olmak üzere affa uğramış olsalar dahi ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis yada kaçakçılık basit ve nitelikli zimmet irtikap rüşvet hırsızlık dolandırıcılık sahtecilik inancı kötüye kullanma dolanlı iflas yalan yere şahadet suç tasni iftira gibi yüz kızartıcı suçlar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçları nedeniyle hüküm giymiş bulunmamak
    -Caza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmamış olmamak
    -hukuk iktisat maliye işletme muhasebe bankacılık kamu yönetimi siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okulları veya denkliği yüksek öğretim kurumunca en az lisans seviyesinde mezun olmak
    -üç yıl süre ile gümrük müşavir yardımcılığı yapmak
    -yapılan sınavda başarılı olmak

    YanıtlaSil
  32. Menevşe BAKİOĞLU8 Ekim 2013 11:30

    SORU 5:Gümrük vergisi hakkında bilgi veriniz.
    Gümrük vergisi bir eşyanın Türk gümrük tarife cetvelinde belirlenen oran ve miktarda uygulanacak vergisini ifade eder. İthalatta gümrük beyannamesinin tescili ile başlayan gümrük yükümlülüğüyle bağlantılı olarak ithali söz konusu olan eşyanın gümrük vergisi sorumluluğu gündeme gelir. Nitekim gümrük kanununun 15. maddesine göre de gümrük vergisi gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre hesaplanır

    YanıtlaSil
  33. NAZLI PARİMLİ9 Ekim 2013 11:39

    SORU 1 ) KAMBİYO NEDİR VE KAMBİYO İŞLEMLERİNİN ÖZELLİKLERİ ?

    Kambiyo, para ya da para yerine geçen belgeler'in değiştirilmesi işlemidir. Para alım ve satımı ile ilgili işlemleri kapsar.

    ÖZELLİKLERİ ;

    1) İşlemler yabancı para üzerinden tek numaralı hesaplara kaydedilir.

    2) işlem ,iki yabancı paralı hesabı ilgilendiriyorsa sadece bu yabancı para lı hesaplar arasında kaydedilir.

    3) İşlem bankanın yabancı para pozisyonunda azaltma yaratıyorsa efektif vaziyeti veya döviz vaziyeti hesaplarından biri yabancı paralı diğer hesaplara karşılık borçlanır.

    4) Efektif vaziyeti borçlandığı zaman işlemin yabancı paralı tutarının karşılığı türk parası üzerinden efektif alım satım hesabı alacaklanır.

    5)Yabancı para alım-satımın yarattığı kar veya zarar efektif alım satım ve döviz alım-satım hesapları üzerinden ve ticari işletmelerinde emtia satış karının tek hesaplı uygulamada belirlendiği şekilde hesaplanır.

    YanıtlaSil
  34. NAZLI PARİMLİ9 Ekim 2013 12:08

    SORU 2) İHRACAT NEDİR VE İHRACATÇI OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR ?

    İHRACAT ;

    Bir malın yabancı ülkelere döviz karşılığı yapılan satışına ihracat denir. Ürünün ihracata yönelik biçimde kaliteli ve uluslararası standartlara ve piyasa şartlarına uygun biçimde üretilmesinden, yurt dışında pazarlanması, reklam ve tanıtımının
    yapılması, dış satımının gerçekleştirilmesi, en uygun ambalaj ve nakliye biçiminin seçilmesi, ihracatçının ülkesindeki dış ticaret mevzuatını bilerek zamanında gerekli işlemleri tamamlaması ve ürünün istenilen yere zamanında teslimine kadar uzanan çeşitli aşamalardan geçerek gerçekleşir.

    OLMASI GEREKEN ŞARTLAR

    Vergi numarasına sahip, her gerçek kişi tacir ve tüzel kişi ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişiler ortaklıkları ihracat işlemlerini yürütebilir.

    Tacir olmayan gerçek kişiler, özelliği ve niteliği itibariyle, özel, şahsi ve ailevi kullanıma mahsus olduğu anlaşılan veya hediye amaçlı olarak getirildiği açıkça belli olan maddeleri ihraç edebilirler. Buna ilişkin usul ve esaslar Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığınca belirlenir.

    Ancak,

    - Özel anlaşmalara dayanan ihracatında
    - Kitap ve diğer yayınların ihracatında
    - Ülkemizde açılan uluslararası fuar ve sergilerde Müsteşarlıkça perakende satışına izin verilen malların ihracatında,

    vergi numarasına sahip olma şartı aranmaz.
    Kamu ahlakı, kamu düzeni veya kamu güvenliği; insan, hayvan ve bitki sağlığının korunması veya sınai ve ticari mülkiyetin korunması amaçlarıyla ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde alınan önlemlerin kapsamı dışındaki malların ihracatı serbesttir.

    YanıtlaSil
  35. NAZLI PARİMLİ9 Ekim 2013 12:25

    SORU 2) İHRACATÇI NEDİR VE İHRACATÇI OLABİLMEK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR ?

    İHRACAT ; En geniş anlamda ihracat, bir ülke sınırları içerisinde serbest dolaşımda bulunan (bu ülkede yetişen, üretilen, veya başka ülkelerden ithal edilmiş) malların ve hizmetlerin başka ülkelere satılması/gönderilmesi anlamına geliyor. Dar anlamda ise, yabancılara ya da Türkiye dışında yerleşik Türklere yapılan mal satışlarını ve sözkonusu malların bu amaçla yurtdışına gönderilmesini ifade ediyor.

    Bir satışın ihracat sayılabilmesi için şu özelliklere sahip olması gerekli:

    *Satışların yabancı bir ülkeye yapılması

    *İki taraflı ve çok taraflı ticaret anlaşmaları ile getirilen koşullara uyum yükümlülüğü

    *Alışverişte bir yabancı paranın sözkonusu olması

    *Malların taşınması

    *Malın varış ülkesine ithal edilmesi ile ilgili gümrük vergisi, katma değer vergisi ve varsa başka türlü vergiler ve diğer ithalat formaliteleri

    *Malın çıkış yerinden varış yerine kadar maruz kalabileceği risklere karşı sigorta edilmesi, ödemelerde/bedellerin tahsilinde bankacılık sisteminin devreye girmesi

    *İhracat desteklerinden yararlanabilmek için gerekli koşullara uyum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. NAZLI PARİMLİ9 Ekim 2013 12:41

      SORU 3) BEYANNAME İLE İLGİLİ GÜMRÜK TERİMLERİNİ AÇIKLAYINIZ.
      1) BEYAN : En temel anlamı itibarı ile , gümrük mevzuatında belirlenen usül ve esaslar çerçevesinde eşyanın bir gümrük rejimine tabi tutulması talebinde bulunmasıdır. gümrük beyanı yazılı olarak bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla sözlü olarak eşya sahibinin bu eşyayı bir gümrük rejimine tabi tutma isteğine ifade ettiği herhangi bir tasarruf yoluyla yapılabilir.
      2) BEYAN SAHİBİ:
      Kendi adına beyanda bulunan kişiye veya adına beyanda bulunulan kişiyi ifade eden gümrük terimidir.

      3) BEYANIN BAĞLAYICILIĞI
      Beyannamede imzası bulunan kişiler cezai hükümlerin uygulanması açısından beyannamede belirtilen bilgiler ile beyannameye ekli belgelerin doğruluğu ve ilgili rejimin gerektirdiği bütün yükümlülüklere uyulmasından sorumludur.

      4) BEYANIN KONTROLÜ
      Beyanın kontrol türü ve kontrolle görevli memur bilgisayar sistemi tarafından risk kriterlerine göre belirlenir.

      Sil
  36. NAZLI PARİMLİ9 Ekim 2013 13:05

    SORU 4 ) İHRACAT ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?

    KONSİNYE İHRACAT

    Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere dış alıcılara, komisyonculara, şube ve temsilciliklere mal gönderilmesi şeklinde yapılan ihracat biçimidir.
    İhracatçı Gümrük Beyannamesi ile ilgili İhracatçı Birliği’ne başvurur. İhracatçı Birliği’nin 90 gün içerisinde kullanılması kaydıyla verilen izinle Gümrük İdaresine başvurulur. Malın kesin satışı sonrası ihracatçı, 30 gün içerisinde kesin satış faturası ve diğer belgelerle durumu ilgili İhracatçı Birliği’ne ve ihracat bedelinin geleceği aracı bankaya bildirir.
    Malın fiili ihraç tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde satılması gerekmektedir. Haklı ve zorunlu nedenlerle izni veren merci tarafından 1 yıla kadar uzatılabilir.

    2 KREDİLİ İHRACAT
    İki ve çok taraflı kredi anlaşmaları dışında kalmak kaydıyla, ihracat bedelinin Türk Parası Kıymetini Koruma mevzuatında öngörülen süreler içerisinde yurda getirilmesini öngören bir satış şeklidir. Kredili ihracat, uluslararası bankacılık usulleri çerçevesinde yapılmaktadır. Yetkili bankalar ve ihracatçılar belirlenen süredeki ödemeler ile kredi sözleşmesinde yer alan taksitlerin, süresi içerisinde ülkeye getirilerek bir bankaya satılması ile ilgili önlemleri almak zorundadırlar. Kredili ihracat da, ihracat bedelleri satış sözleşmesinde belirlenen vadeleri izleyen 30 gün içerisinde tahsil edilir.

    3 ÖZELLİK ARZ ETMEYEN İHRACAT

    İhracı yasak ya da bir kurumun iznine bağlı olmayan ya da kayda bağlı mallar listesi dışında bulunan veya kayda bağlı olmaksızın yapılan ihracat “Özellik Arz Etmeyen” ihracat sayılır.
    İhracatçı, ihracatı onay ve kayıt için İhracatçı Birliklerine bildirir. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), ilgili meslek kuruluşları ve bankadan (döviz alım belgesi), Gümrük Beyannamesi ve gerekli diğer belgelerle Gümrük İdaresine müracaat ederek ihracat gerçekleştirilir. İhracat bedeli döviz yurda getirilir. İhracat için kullanılan ihracat kredisi yurda getirilerek ihracat kapatılır.

    4 BAĞLI MUAMELE VEYA TAKAS YOLU İLE YAPILACAK İHRACAT

    “Karşılıklı Ticaret” olarak adlandırılan ve kısmen de olsa ödemenin para yerine malla yapıldığı ticaret kapsamında yer alır. İhraç edilen malın tümüne veya bir bölümüne karşılık mal alındığı bir ticaret şeklidir. İhraç veya ithal edilen mal, hizmet veya teknoloji transferi bedelinin kısmen veya tamamen mal, hizmet, teknoloji transferi, veya kısmen döviz ile karşılandığı bir ödeme şeklidir.

    YanıtlaSil
  37. NAZLI PARİMLİ9 Ekim 2013 13:08

    SORU 5 ) TRANSİT TİCARET NEDİR VE İŞLEYİŞİ NASILDIR ?

    Alış ve satış bedelleri arasında lehte fark bulunması esas olmak üzere, mal bedelleri için transfer yapılarak veya yapılmaksızın, satın alınan yabancı menşeli veya Türk menşeli olup da yurtdışına satılmış malların transit olarak veya doğrudan doğruya, ithalat ve ihracat rejimi hükümlerine tabi olmaksızın başka bir ülkeye satılmasıdır.

    Transit ticaret talepleri, "Transit Ticaret Formu" düzenlenmek suretiyle bankalara yapılmaktadır.
    Transit ticarete konu olan mallarla ilgili olarak, ithalata ve ihracata ilişkin vergi, resim, harç ve fon tahsil edilmez.
    Gümrük idarelerince verilebilecek izne istinaden malların Türk gümrük hattını aşarak işçilik görmek üzere fiktif depo veya antrepolara alınması "fiili ithal" hükmünde değildir.
    Uluslararası anlaşmalarla ticareti yasaklanmış mallar ile DTM’nin madde politikası itibarıyla transit ticaretinin yapılmasını uygun görmediği mallar transit ticarete konu olamaz. İthalat ve ihracat yapılması yasaklanmış ülkelerle transit ticaret yapılamaz.

    TRANSİT TİCARET İŞLEYİŞİ

    Fatura Hareketi:

    Malı aldığınız yer size bir fatura kesecek. Siz de malı sattığınız yere bir İngilizce fatura göndereceksiniz. Kestiğiniz faturanın aynısını Türkçe resmi fatura olarak da kesmelisiniz. Bu alım satım sonucunda satışınızla alışınız arasında kar edeceksiniz. Faturaları defterinize kaydedip, bu karı beyan etmelisiniz.

    Para Hareketi:

    Para hareketi de faturaları kapatacak şekilde aynı yol izlenerek olacak. Alıcının hesabından sizin hesaba, sizin hesaptan malı aldığınız satıcının hesabına.

    Mal Hareketi:

    Malın satıcıdan alıcıya gitmesi yeterlidir. Arada nerelerden geçtiği önemli değildir. Sevk evraklarını kullanacağınız güzergaha göre düzenlersiniz. Yalnız malın çıktığı ülke ve gireceği ülke mevzuatları açısından kontrol etmek gerekir. Örnek olarak; Romanya’dan çıkacak bir tır Irak’a gidecekse, tırın ücüncü ülke izni almış olması gerekir. Yoksa Romanya gümrüğünden çıkamaz. Ya da L/C ile yürüyen bir işte Aktarma/Transshipment izni yoksa sizin güzergağı aktarmasız olacak şekilde seçmeniz gerekir.

    YanıtlaSil
  38. AYSENUR ELVERDİ9 Ekim 2013 13:17

    SORU 1) GÜMRÜK MÜŞAVİRİ VE GÜMRÜK MÜŞAVİRİ OLABİLME ŞARTLARI NELERDİR ?

    GÜMRÜK MÜŞAVİRİ : Eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmasına ilişkin gümrük işlemlerini , yapan kişidir.

    ŞARTLAR :
    1) Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmak

    2) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak

    3) Kamu haklarından mahrum bulunmamak

    4) Ceza ve disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak

    5) Üç yıl süre ile gümrük müşavir yardımcılığı yapmak

    6) Yapılan sınavda başarılı olmak

    YanıtlaSil
  39. AYSENUR ELVERDİ9 Ekim 2013 13:19

    SORU 2 ) İTHALAT ÇEŞİTLERİ NELERDİR ?

    1. Akreditifli İthalat:

    Alıcı, malın sevkinden önce bir banka aracılığıyla satıcının bulunduğu yerdeki bankası nezdinde malın sevk belgesinin teslimi karşılığında ödenmek üzere kredi açtırmasıdır.

    2. Mal Karşılığı İthalat:

    Malın gümrüklenmesi işleminden sonra bedelini ödeyerek belgenin çekilmesi ile gerçekleşen ithalat.

    3. Bedelsiz İthalat:

    Gümrük vergisi olmaksızın ülkeye sokulan mallar (özel eşyalar, hediyeler vb).

    4. Belge Karşılığı İthalat:

    Malın gelmiş olma şartı aranmaksızın, malın ithalat yapılan ülkeden yola çıkarılmış olduğunu gösteren belgenin bedelini ödeyerek bankadan belge alınması ile gerçekleştirilen ithalattır.

    5. Kredili İthalat:

    Bedeli daha sonra ödenmek üzere yapılan vadeli ithalat.

    6. Geçici Kabullü İthalat:

    İhraç etme amacıyla yapılan ithalat.

    7. Ankonsinyasyon İthalat:

    Satışın yapılması ve belirli bir vade sonunda mal bedelinin transfer edilmesi şartıyla yapılan ithalat.

    YanıtlaSil
  40. AYSENUR ELVERDİ9 Ekim 2013 13:31

    SORU 3 ) GEÇİCİ DEPOLAMAN KAVRAMI VE İLGİLİ İŞLEMLER NELERDİR ?

    Geçici Depolanan Eşya :


    Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen serbest dolaşımda olmayan eşya gümrüğe
    sunulmasından sonra gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutuluncaya
    kadar geçici depolanan eşya statüsünde bulunur ve bu şekilde adlandırılır. Talep halinde
    ihracat eşyasının da bu kapsamda değerlendirilmesi mümkündür.

    Geçici Depolama Yeri

    Geçici depolanan eşyanın her türlü dış etken ve müdahalelerden korunmasını sağlayacak
    şekilde yapılmış ve taşıtların durduğu, yanaştığı veya indiği yerlere mümkün mertebe
    yakın olan ambar, depo, ardiye veya hangar gibi yerler geçici depolama yerleridir.

    Yolcu eşyasının, yolcu beraberinde getirilip gümrüğe sunulmasından sonra gümrükçe
    onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutuluncaya kadar konulduğu yolcu
    salonlarındaki gümrük ambarları da geçici depolama yeri olarak kabul edilir. Yolcu
    eşyasının buralarda bekleme süresi 3 aydır.

    Elleçleme:

    Geçici depolanan eşya görünüş ve teknik özelliklerinin değiştirilmemesi koşuluyla aynı
    durumda muhafazalarını sağlamak üzere gümrük idaresinin izni ve denetlemesi altında
    bazı işlemlere tabi tutulabilir.

    Bu işlemlere elleçleme adı verilir ve aşağıdaki türden
    işlemleri kapsar:

    1) Kapların tamiri veya sağlamlaştırılması

    2) Kapların yenilenmesi

    3) Eşyanın havalandırılması

    4) Kalburlama

    5) Büyük kaplardan küçük kaplara boşaltma veya kapların birleştirilmesi

    6) Karıştırma

    7) Yeni çeşitler yapma

    8) Kaplardan örnek veya numune alma

    YanıtlaSil
  41. AYSENUR ELVERDİ9 Ekim 2013 13:39

    SORU 4 ) ÖZET BEYAN VE EŞYANIN BOŞALTILMASI KAVRAMLARININ AÇIKLAYINIZ.

    Özet Beyan :


    Özet beyan, taşıt aracı ve gümrüğe sunulan eşya ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı, taşıyıcı veya temsilcisi tarafından yapılan beyandır.

    Özet beyanın, eşyanın gümrüğe sunulmasını izleyen ilk iş günü mesai
    bitimine kadar ilgili gümrük idaresine verilmesi zorunludur. Özet beyan
    verilirken, özet beyana orijinal manifesto veya ana konşimentonun eklenmesi zorunludur.

    EŞYANIN BOŞALTILMASI :

    Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen eşya gümrük gözetimi altında taşıttan boşaltılır.
    Eşyanın taşıttan boşaltılması sırasında boşaltmaya yetkili deniz, kara ve hava araçlarının sahipleri veya kaptan, pilot, sürücü veya acentenin yetkili personeli ile geçici depolama yeri işletmelerinin yetkili memurları tarafından eşyanın boşaltılmasını müteakip 24 saat
    içinde boşaltma listesi düzenlenir ve gümrük memuru ve taşıt sahibi, sürücüsü veya temsilcisi ile geçici depolama yeri işletme memuru tarafından imzalanır.

    Boşaltma listesinde;
    eşyanın cinsi, brüt ağırlığı, kapların sayısı, cinsi,markası, numarası, taşıtın ismi ve sefer numarası gösterilir.

    YanıtlaSil
  42. AYSENUR ELVERDİ9 Ekim 2013 13:47

    soru 5 ) İTHALATÇI NASIL OLUNUR ?

    Vergi numarasına sahip, her gerçek kişi, tacir ve tüzel kişi ile, tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişiler ve ortaklıkları ithalat işlemlerini yürütebilir.

    Tacir olmayan gerçek kişiler, özelliği ve niteliği itibariyle, özel, şahsi ve ailevi kullanıma mahsus olduğu anlaşılan veya hediye amaçlı olarak getirildiği açıkça belli olan maddeleri ithal edebilirler. Buna ilişkin usul ve esaslar Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığınca belirleniyor.

    Özel anlaşmalara dayanan ithalatta, kitap ve diğer yayınların ithalatında, ülkemizde açılan uluslararası fuar ve sergilerde, müsteşarlıkça perakende satışına izin verilen malların ithalatında, vergi numarasına sahip olma şartı aranmıyor. Kamu ahlakı, kamu düzeni veya kamu güvenliği; insan, hayvan ve bitki sağlığının korunması veya sınai ve ticari mülkiyetin korunması amaçlarıyla ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde alınan önlemlerin kapsamı dışındaki malların ithali serbest.

    İthalatı kanunlarla belirli kurum ve kuruluşlara bırakılmış maddelerin ithali ancak, bu kurum ve kuruluşlar tarafından yapılabiliyor.

    İthalat yapmak isteyen kişiler, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde almaları gereken belgelerle birlikte doğrudan gümrük idarelerine başvururlar (Kambiyo mevzuatı hükümleri saklı kalmak kaydıyla).

    Müsteşarlıkça aksine bir talimat verilmediği sürece, İthalat Tebliğleri hükümleri çerçevesinde yetkili kuruluşlardan alınan belgeler, ilgili kuruluşlarca belirlenen süreler içerisinde kullanılmaları kaydıyla, düzenlendiği takvim yılı içerisinde geçerlidir.

    İthal edilecek malların bedellerinin ödenmesine ilişkin olarak bankalarca veya özel finans kurumlarınca yapılacak işlemler kambiyo mevzuatı hükümlerine tabidir.

    YanıtlaSil
  43. UMUT YALABIK10 Ekim 2013 00:00

    Risk değerlendirmesi, aşağıda belirtilen hususlar dikkate alınarak yapılır;

    1) Kimyasal maddenin sağlık ve güvenlik yönünden tehlike ve zararları,

    2) İmalatçı, ithalatçı veya satıcılardan sağlanacak malzeme güvenlik bilgi formu,

    3) Maruziyetin türü, düzeyi ve süresi,

    4) Kimyasal maddenin miktarı, kullanma şartları ve kullanım sıklığı,

    5) Bu Yönetmelik eklerinde verilen mesleki maruziyet sınır değerleri ve biyolojik sınır değerleri,

    6) Alınan ya da alınması gereken önleyici tedbirlerin etkisi,

    7) Varsa, daha önce yapılmış olan sağlık gözetimlerinin sonuçları.

    İşveren, tedarikçiden veya diğer kaynaklardan risk değerlendirmesi için gerekli olan ek bilgileri sağlar. Bu bilgiler, kullanıcılara yönelik olarak, varsa kimyasal maddelerin yürürlükteki mevzuatta yer alan özel risk değerlendirmelerini de içermelidir.

    YanıtlaSil
  44. UMUT YALABIK10 Ekim 2013 00:03

    Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olabilme şartları?

    MADDE 576 – (1) Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olabilecek kişilerin aşağıda belirtilen niteliklere sahip olmaları gerekir:

    a) Kanunun 228 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile geçici 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca gümrük müşavirliği izin belgesine sahip olmak ya da Kanunun 228 inci maddesinin birinci fıkrası ile geçici 5 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrası uyarınca hak sahibi olup, en az yedi yıl süre ile gümrük müşavirliği izin belgesine sahip olmak,

    b) Son beş yıl içinde Kanunun geçici 6 ncı maddesi uyarınca kesinleşmiş geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası almamış olmak,

    c) Dolaylı temsil suretiyle gümrük idarelerinde iş takip etmemek ve bu amaçla kurulmuş tüzel kişilere ortak olmamak,

    ç) Tespit işlemlerinin yapılacağı kişiler ve antrepo işleticileri ile ortaklık ve çalışan statüde ilişkisi bulunmamak.

    (2) Birinci fıkrada sayılan niteliklere sahip olan gümrük müşavirleri gerekli evraklarla Müsteşarlığa müracaat ederek Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Yetki Belgesi alır.

    YanıtlaSil
  45. UMUT YALABIK10 Ekim 2013 00:12

    Türk Gümrük Tarife Cetveli,

    Dünya Gümrük Örgütü bünyesinde uluslararası ticarete konu eşyaların sınıflandırılmasında yeknesaklığı sağlamak amacıyla 01.01.1958 tarihinde yürürlüğe giren ve örgüte üye ülkelerin ulusal tarife cetvellerinin temelini oluşturan Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi´ ne uygun olarak 14.05.1964 tarihinde 474 sayı ile kabul edilen "Türk Gümrük Tarife Cetveli Hakkında Kanun" ´a dayanılarak her yıl Bakanlar kurulu tarafından yenilenerek kabul edilen ulusal, eşya ve ekonomik değer sınıflandırma indeksidir. Armonize Sistem Nomonklatürde eşya kodları altı haneli rakamlarla gösterilir. Ulusal Tarife Cetvellerinde esya kodları oniki haneli rakamlarla gösterilir. Armonize Sistem, Dünya Gümrük Örgütü tarafından yürürlüğe konan sözleşmeye, nomanklatür ise tarife cetvellerinin ilk altı hanesinden oluşan uluslararası indekse verilen isimdir.

    YanıtlaSil
  46. UMUT YALABIK10 Ekim 2013 00:14

    Bağlayıcı Menşe Bilgisi nedir? (BTB)


    Bağlayıcı Menşe Bilgisi, kişinin yazılı talebi üzerine Müsteşarlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) tarafından verilen ve eşyanın tercihli veya tercihli olmayan menşeinin tespitine ilişkin idari karardır.

    Bağlayıcı Tarife Bilgisi (BTB), yazılı talep üzerine Müsteşarlık tarafından verilen ve eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde sınıflandırılmasına ilişkin idari karardır. BTB, gümrük idarelerini hak sahibine karşı sadece eşyanın tarife pozisyonu konusunda ve yalnızca bilginin verildiği tarihten sonra tamamlanacak gümrük işlemlerine konu eşya için bağlayıcı niteliktedir.

    YanıtlaSil
  47. UMUT YALABIK10 Ekim 2013 00:19

    Geçici depolama yeri ve antrepolardaki eşyanın tasfiyesi

    Madde 339 – Geçici depolama yeri ve antrepolarda;

    a) Süresini doldurduğu halde herhangi bir gümrük rejimine tabi tutularak kaldırılmayan eşya,

    b) Gümrükçe onaylanmış bir işlem ve kullanım tayin edilmesine ilişkin beyannamenin tescilinden itibaren otuz gün içinde işlemleri bitirilmeyen antrepolardaki eşya,

    c) Posta gönderileri ile gelen ve süresi içinde alıcısı veya göndericisi tarafından kabul edilmeyen eşya,

    d) İlgili maddelerinde yazılı süreleri doldurduktan sonra beyan hak sahibine ya da Türkiye’deki temsilcisine yapılacak yazılı tebligata karşın altmış gün içinde bulunduğu yerden kaldırılmayan transit eşyası,

    e) Yapılan sayımlarda fazla çıkan ve bu fazlalığın geçerli nedenlerden ileri geldiğine gümrük idaresince kanaat getirilmeyen eşya,

    f) Sahipleri veya temsilcileri tarafından gümrüğe terk edilen veya terk hükmünde sayılan eşya,

    g) İlgili maddelerine göre kanuni bekleme süreleri bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, çabuk bozulma ve telef olma tehlikesine maruz bulunan veya saklanması külfetli, tehlikeli veya masraflı olan eşya,

    h) Türkiye’ye girmesi ve burada kullanılması veya satılması yasak olup, geçici depolama yerlerine alınmış eşya,

    Gümrük Kanununun 177 ila 180 inci madde hükümlerine göre tasfiye olunur.

    YanıtlaSil
  48. ÜMİTNUR ERKUT10 Ekim 2013 09:52

    SORU 1: ‘’ Boşaltma’’ terimini açıklayınız.
    - Eşya bulunduğu taşıt araçlarından gümrük idarelerinin belirledikleri veya uygun gördükleri yerlerde sözkonusu idareleri n izni ile boşaltılabilir veya aktarılabilir. Ancak, eşyanın tamamen veya kısmen acilen boşaltılmasını gerektiren kaçınılmaz bir tehlikenin varlığı durumunda bu izin aranmaz. Bu gibi durumlarda en yakın gümrük idaresi derhal haberdar edilir. Gümrük idareleri, eşyanın ve bulunduğu taşıma araçlarının muayanesi amacıyla gerektiğinde eşyanın boşaltılmasını ve kapların açılmasını isteyebilir. Eşya konulduğu ilk yerden gümrük idarelerinin izni olmaksızın kaldırılamaz.

    YanıtlaSil
  49. ÜMİTNUR ERKUT10 Ekim 2013 09:53

    SORU 2: Gümrük müşaviri olabilme şartları nelerdir ?
    1) T.C vatandaşı olmak,
    2) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,
    3) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
    4) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, affa uğramış olsalar dahi, ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik gibi yüz kızartıcı suçlar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma suçları nedeniyle hüküm giymiş bulunmamak,
    5) Ceza ve disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak,
    6) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,
    7) Üç yıl süre ile gümrük müşavir yardımcılığı yapmak,
    8) Yapılan sınavda başarılı olmak.

    YanıtlaSil
  50. ÜMİTNUR ERKUT10 Ekim 2013 10:01

    SORU 3: Gümrük rejimlerinde taşınacak eşyalar açısından transit işlemleri nasıl olur. Açıklayınız.
    Yasaklama ve kısıtlamaya tabi eşyaların transit taşınması için Gümrük Müsteşarlığı’ndan izin almak gerekir. Gümrük idaresinden izin alınmadan taşıttan taşıta veya geçici depolama yeri ve antrepodan taşıta eşya yüklenemez veya taşıttan eşya boşaltılamaz. Hayvan ve hayvansal maddeler ile bitki ve parçalarının sınır gümrük idaresinde ilgili mevzuatlara uygun olarak sağlık muayeneleri, yetkili veteriner ve tarım memurları tarafından yapılır. Bu muayeneler yapılmadan gümrük idareleri eşyanın sevkine izin vermez. Hayvan ve hayvansal maddeler, bitki ve parçalarının giriş ve çıkış kapıları ve bunların Türkiye’den transit geçirileceği yollar hususunda ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem yapılır.

    YanıtlaSil
  51. ÜMİTNUR ERKUT10 Ekim 2013 10:04

    SORU 4: Beyannameye eklenecek belgeler nelerdir?
    Gümrük beyannamesi ile birlikte eşyanın faturasının da ibrazı zorunludur. Ayrıca, beyanname ekinde duruma göre aşağıdaki bilgi ve belgelerin de bulunması şartı aranır:
    1) Eşyanın serbest dolaşıma girişinde; teslim şekline göre navlun faturası ve/veya sigorta poliçesi,
    2) Transit ve antrepo rejimlerinde; taşıma belgeleri,
    3) Eşyanın labaratuar tahliline veya ekspertize tabi tutulması durumunda; buna ilişkin raporlar,
    4) İhracat, transit ve antrepo rejimleri dışında kalan rejimlerde; kıymet bildirim formu,
    5) Eşyanın tercihli tarife uygulamasından yararlanması halinde; gerekli belgeler,
    6) Eşyanın ilgili gümrük rejimine tabi tutulabilmesi için bir izin veya bir belge arandığı hallerde; söz konusu izin veya belge.

    YanıtlaSil
  52. ÜMİTNUR ERKUT10 Ekim 2013 10:08

    SORU 5: Gümrük vergisi nedir? Açıklayınız.
    Gümrük vergisi, bir eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde belirlenen oran ve miktarlarda uygulanacak vergisini ifade eder. İthalatta gümrük beyannamesinin tescili ile başlayan gümrük yükümlülüğüyle bağlantılı olarak, ithali söz konusu olan eşyanın gümrük vergisi sorumluluğu gündeme gelir. Nitekim, Gümrük Kanununun 15.maddesine göre de, gümrük vergileri, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre hesaplanır. Gümrük vergisi, eşyanın CIF kıymeti üzerinden tahsil edilir. Diğer bir deyişle, bir eşyanın gümrük vergisi matrahı eşyanın navlun ve sigorta bedeli dahil olan kıymetidir.

    YanıtlaSil
  53. Özgün Keziban ÖZDEMİR10 Ekim 2013 15:24

    SORU 1: Rejimlerle ilgili gümrük deyimleri kaç tanedir kısaca açıklayınız ?
    6 tanedir bunlar:
    A Tipi Antrepo: işleticisi ile antrepoya eşya koyan kişilerin farklı kişiler olduğu bir antrepo türüdür. antrepo işleticisi stok kayıtlarını tutar ve antrepoya konulan eşya yada herhangi bir noksanlık olması halinde gümrük vergilerini ödemekten sorumlu tutulur. Türkiye’de uygulamada gördüğümüz genel antrepoların büyük bir çoğunluğu A tipi antrepo statüsündedir.
    B Tipi Antrepo: işleticisi ile antrepoya eşya koyan kişilerin farklı kişiler olduğu bir antrepo türüdür. Antrepoya konulan eşyadan kullanıcının sorumlu olduğu antrepo beyannamesini kullanıcının verdiği genel antrepo türüdür. Antrepo işletmecisinin sorumluluğu sınırlıdır.
    C Tipi Antrepo: işleticisinin ve kullanıcısının aynı kişi olduğu antrepoya alınan eşyadan bu kişinin sorumlu olduğu bir antrepo tipidir. Piyasadaki uygulamalarda fiktif depo adı verilir ve yaygın olarak kullanılır.
    D Tipi Antrepo: : işleticisinin ve kullanıcısının aynı kişi olduğu antrepoya alınan eşyadan bu kişinin sorumlu olduğu ve Gümrük Kanununda belirtilen ilgili işleme ve üretim faaliyetlerinin yapılabildiği bir özel antrepo türüdür.
    E Tipi Antrepo: : işleticisinin ve kullanıcısının aynı kişi olduğu izin hak sahibinin depolama yerinin veya gösterdiği herhangi bir alanın geçici olarak antrepo kabul edildiği özel bir uygulamadır.
    F Tipi Antrepo: gümrük idarelerince işletilen genel antrepo türüdür.

    YanıtlaSil
  54. Özgün Keziban ÖZDEMİR10 Ekim 2013 15:26

    SORU 2:Beyan kontrolü nedir ? türleri nedir kısaca açıklayınız ?

    Beyanın kontrol türü ve kontrolle görevli memur bilgisayar sistemi tarafından risk kriterlerine göre belirlenir. Kontrol türleri :

    A: KIRMIZI HAT: eşyanın muayenesi ile birlikte belge kontrolünün de yapıldığı hattır.
    B: SARI HAT: muayyene gerek görülmeksizin eşyaya ait beyanname ve eklerin doğruluğunun ve birbirleri ile uygunluğunun kontrol edildiği hattır.
    C: MAVİ HAT: eşyanın ertelenmiş kontrole tabi tutulduğu hattır aynı zamanda onaylanmış kişi statüsü firmaların yararlandığı hattır.
    D: YEŞİL HAT: eşyanın belge kontrolünün veya muayeneye tabi tutulmadığı hattır . örneğin yolcu salonlarındaki başka bir tasarruf yoluyla beyan kapsamındaki uygulamalar bu hattan gerçekleşir.

    YanıtlaSil
  55. ÖZGÜN kEZİBAN ÖZDEMİR10 Ekim 2013 15:28

    SORU3: Gümrük müşaviri olabilme şartları nelerdir ?
    1) TC vatandaşı olmak
    2) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak
    3)Kamu kurumlarından mahrum bulunmamak
    4) tesirli suçlar hariç olmak üzere affa uğramış olsalar dahi ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, basit ve nitelikli zimmet irtikap rüşvet hırsızlık dolandırıcılık sahtecilik inancı kötüye kullanma dolanlı iflas yalan yere şahadet devlet sırlarını açığı vurma vergi kaçakçılığı gibi suçlardan hüküm giymiş bulunmamak
    5) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak
    6) hukuk iktisat maliye işletme muhasebe bankacılık kamu yönetimi siyasal bilimler ve endüstri mühendisliği dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullarından veya denkliği yüksek öğretim kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak
    7) üç yıl süre ile gümrük müşavirliği yardımcılığı yapmak
    8) yapılan sınavda başarılı olmak

    YanıtlaSil
  56. Özgün Keziban ÖZDEMİR10 Ekim 2013 15:29

    SORU4: Gümrüklerde ödenen vergi çeşitleri nelerdir kısaca açıklayınız ?
    1) Gümrük Vergisi: Bir eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde belirlenen oran ve miktarlarda uygulanacak vergisini ifade eder. Gümrük kanununu 15. maddesine göre de gümrük vergileri gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre hesaplanır. Gümrük vergisi eşyanın CIF kıymetli üzerinden tahsil edilir. Diğer bir değişle bir eşyanın gümrük vergisi matrahı eşyanın navlun ve sigorta bedeli dahil olan kıymetidir.
    2) Katma Değer Vergisi: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 10. maddesi uyarınca ithalatta gümrük kanununa göre gümrük vergisi ödeme sorumluluğunun başladığı gümrük beyannamesinin tescil anında katma değer vergisi yükümlülüğü de doğmaktadır.
    3) Damga Vergisi: Gümrük beyannamelerinde alınan damga vergisi oransal olmayıp maktu bir niteliği taşır. Yani ithalatın tutarı üzerinden değil beyanname başına sabit bir tutarda damga vergisi alınır. Her yıl maliye bakanlığı tarafından belirlenen tutarda alınan damga vergisinin 2013 yılı tutarı 53 TL’ dır.gümrük işlemleri esasında gümrüğe ibraz edilen her bir beyanname için ithalat tutarımız her ne olursa olsun 53 TL’si ödeme yapılmaktadır.

    YanıtlaSil
  57. Özgün Keziban ÖZDEMİR10 Ekim 2013 15:31

    SORU 5: Eşyanın gümrük kıymetinin kontrolü nedir kısaca anlatınız ?

    Gümrük demek bir noktada ülkeye giren ve çıkan eşya ve taşıtların kontrolü mevzuat karşısında tabi oldukları işlemlerin harfiyen yerine getirilip getirilmediğinin tetkikidir.
    Ülkeye ithal edilecek bir eşyanın menşei adedi niteliği evsafı gibi özelliklerin kontrolü yanı sıra söz konusu eşyanın gümrük vergisine esas teşkil eden kıymetlinin doğruluğunun tespiti de gümrük idareleri açısından büyük önem taşır.
    Gerekli muayene ve kontroller sonucunda beyan edilen kıymete ilişkin tereddüt ve şüphe oluştuğunda gümrük idarelerinin kıymete ilişkin araştırma hakkı mevcut bulunmakta ve bu husus kıymete ilişkin uluslar arası mevzuattan ve yerel gümrük mevzuatından kaynaklı idarelere tanınan bir hak olarak karşımıza çıkmaktadır

    YanıtlaSil
  58. SORU 1 )
    İHRACAT VE TÜRLERİ NELERDİR ?
    Bir ülkenin ürettiği mal ve hizmetleri dış ülkelere satması. Satış sonucu, mal ve hizmetlerin fiilen ülkenin gümrük sınırlarını terk etmesi İHRACAT nedir.
    TÜRLERİ :
    1 Özellik Arz Etmeyen İhracat
    2 Kayda Bağlı İhracat
    3 Konsinye İhracat
    4 Kredili İhracat
    5 İthal Edilmiş Malların İhracı
    6 Serbest Bölgelere Yapılacak İhracat
    7 Bağlı Muamele Yoluyla Yapılacak İhracat
    8 Transit Ticaret
    9 Ticari Kiralama Yoluyla Yapılacak İhracat
    10 Bedelsiz İhracat

    YanıtlaSil
  59. SORU 2 )
    İHRACAT NEDİR ???
    İhracat, bir ülke sınırları içerisinde serbest dolaşımda bulunan (bu ülkede yetişen, üretilen, veya başka ülkelerden ithal edilmiş) malların ve hizmetlerin başka ülkelere satılması/gönderilmesi anlamına gelir.

    Fiili İhracat: İhraç konusu malın gümrük mevzuatı hükümleri çerçevesinde muayenesinin yapılıp taşıta yüklenmesi, bir yerden veya muhtelif yerlerden bir defada veya kısım kısım gelmekte olan dökme ve diğer eşyada yüklemenin tamamlanması veya gümrük mevzuatınca fiili ihracat olarak kabul edilecek diğer çıkışları ifade etmektedir.

    YanıtlaSil
  60. SORU 3 )
    Gümrük müşaviri olabilme şartları nelerdir ?
    -türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmak,
    -medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,
    -kamu haklarından mahrum bulunmamak,
    -3 yıl süre ile gümrük müşavir yardımcılığı yapmak
    -yapılan sınavda başarılı olmak
    -ceza ve disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak

    YanıtlaSil
  61. SORU 4 )
    tarife ve menşe ile ilgili deyimlerden 10 tanesini yazınız.
    -bölüm
    -bölüm başlığı
    -bölüm notu
    -fasıl
    -fasıl başlığı
    -fasıl notu
    -kota
    -gümrük tarifesi
    -tarife kotası
    -tarife kontenjanı

    YanıtlaSil
  62. sariye kılınç16 Ekim 2013 05:27

    soru-1: Gümrük idarelerinde uygulanan mevzuat nelerdir?İçlerinden birtanesini açıklayınız.
    -Gümrük mevzuatı
    -Kaçakçılık mevzuatı
    -Mali mevzuat
    -Dış ticaret mevzuatı

    Gümrük mevzuatı: Bu mevzuat denildiğinde yasal düzenlemeler ve hukuki metinler aklımıza gelmeklidir.
    gümrük mevzuatı 3 'e ayrılır.
    -Gümrük kanunu
    -Gümrük yönetmeliği
    -Sair mevzuat

    Kaçakçılık Mevzuatı:5607 sayılı Kanunla Mücadele Kanunu TBMM tarafından 21.03.2007 tarihinde kabul edilip 31.03 2007 tarihli 26479 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır.Türkiye bu konuyla ilgi,li ilkmolarak 1918 sayılı Kaçakçılığım Men Takibine dair kanun yayınlamıştır.Fakat 1929 sonrası dünyanın ekonomik bunalımıyla bağlantılı aşırı korumacı dış ticaret modollerinin arkasında kalan bir zihniyet olarak kalan bu kanun oldukça ağır hükümler içermekteydi.Buna rağmen uzun süre yürülükte kalan Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair bu kanunun çağ dışı bir kanun olarak yorumlanmaktaydı bu nedenden dolayı yeni kanun haırlanmış ve 19 Temmuz 2003 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu amaçla hazırlanan bu kanun yetersiz kalmış ve günümüzde hala geçerli olan 5607sayılı Kaçakçılık Mücadele Kanunu hazırlanmıştır.

    Mali Mevzuat : Gümrük işlemlerinde özelikle ithalat bölümünde vergisel sorumluluklar dikkate alındığında bu mezuatla yakından ilgilenir.Devlet adına ilgili vergilerden doğru toplanıp toplanmadığı noktasında gümrük işlemleriye mali mevzuat iç içedir.
    Gümrüklerde vergisel sorumluluklar noktasında Mali Mevzuatın şu branşları sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
    - KDV mevzuatı
    -Damga Vergisi Kanunu
    -Özel Tüketim Vergisi
    -Kaynak Kullanma Destekleme Fonu Tebliği
    -Toplu Konut Fonu ile İlgili Mevzuat
    -Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Kanun
    -Tütün fonu ile ilgili mevzuat
    -Amme alacaklarının tahsil usulü hakkındaki kanun

    YanıtlaSil
  63. sariye kılınç16 Ekim 2013 05:36

    Soru-2: Gümrük Müşavirliğini açıklayınız ?
    Eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanımına tabi tutulmasına ilişkin gümrük işlemlerini dolaylı temsil yoluyla takip eden ve sonuçlandıran ve kendilerine Gümrük Müşavirliği tarafından izin belgesi verilen serbesr meslek sahiplerine denir
    Gümrük Müşavirliği;Gümrük işlemlerini takip eder ve sonuçlandırır
    Mal sahipleri adına beyanda bulunamazlar
    Vekalet bulunmadıkça diğer gümrük işlemlerini takip edemezler
    İdare amirlerinin yapacakları muayenede bulunmakla veya eşya sahiplerini hazır bulundurmakla yükümlüdür.

    YanıtlaSil
  64. sariye kılınç16 Ekim 2013 05:43

    Soru-3: Gümrük tarifeleri nelerdir? Açıklayınız.
    Gümrük vergilerinin hesaplanmasında hangi kritere göre hareket edeceği problemi uluslararası ticaretle ülkelerin iktisadi politikalarında önemli bir sorun alanı teşkil eder. Hangi eşyadan ne oranda vergi alınır, alınacak vergilerin hesaplarını, eşyanın miktarı üzerine mi yoksa kıymeti üzerine mi vergi alınacak gibi alanlarda karşı karşıya gelir.
    3 ' e ayrılır :
    -Spesifik tarifeler
    -Advolorem tarifeler
    -Karma tarifeler

    YanıtlaSil
  65. sariye kılınç16 Ekim 2013 05:53

    Soru-4: Eşyanın Menşei ' ini açılayılayınız.
    2'e ayrıır.
    1-) Eşyanın tercihli olmayan menşei: Türk gümrük tarifesinde uygulanmasını gerektirir nitelikte bir eşyanın, bir eşyanın menşeini ifade eden ayrımdır.
    Eşyanın Tercihli Olmayan Menşei Kavramı ; Türkiyenin ikili anlaşma yaptığı ülke mallarına uyguladığı vergi indirimi.

    2-)Eşyanın Tercihli Menşei : Türkiyenin bazı ülkeler veya ülke grupları ile yaptığı tercihli bir tarife uygulaması gerektiren anlaşmalar kapsamı eşya için veya Türkiye tarafından tek taraflı bazı ülkeler veya ülke grupları için tercihli tarife uygulamalarından yararlanan eşya için tercihli tarife uygulamalarından yararlanmak istenen eşyanın menşei ifade eden ayrımdır.

    YanıtlaSil
  66. sariye kılınç16 Ekim 2013 06:03

    Soru-5: Rejim açısından İthal malların durumunu açıklayınız.
    Serbest dolaşıma giriş rejimi açısından mallar 3'e ayrılır
    1-)İthali yasak olan mallar
    2-)İthali belli kurum ve kuruluşlarla yapılan mallar
    3-)İthali izne bağlı olan mallar


    İthali yasak olan mallar veya yasak olacak eşyalar her ne suretle olursa olsun Türkiyeye sokulamaz.Ancak yasak malların geçişine Gümrük Müşteşarlığı izin verirse geçişine müsaade edilir.

    İthali belli kurum ve kuruluşlarla bırakılan eşya ancak bu kurum ve kuruluşların yetkisiyle ithal edilir.
    Özel kanun, kararname, tüzük ve tebliğ hükümlerine göre Türkiyeye İthalinde beli merciin izni aranacak eşya, ancak tabi olduğu mevzuata uygunluğu tespit edilmek suretiyle dolaşıma sokulabilir.

    YanıtlaSil
  67. mustafa solmaz17 Ekim 2013 08:25

    SORU 1-) gümrük müsteşarlığınca hangi kıymetler teminat olarak kabul edilir?
    1-)tedavülde olan nakit tl
    2-)bankalar tarafından verilen süresiz teminat mektupları
    3-)hazine müsteşarlığınca ihraç edilen devlet iç borçlanma senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeler
    4-)hükümetçe belli edilecek milli esham ve tahvilat
    5-)ilgililer veya ilgililer lehine üçüncü şahıslar tarafından gösterilen ve alacaklı amme idarelerince haciz vakalarına müsteniden haczedilen menkul ve gayrimenkul eşya
    6-)genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, belediyelerin sermayesinin tamamı devlete ait olan kamu iktisadi teşebbüslerinin ve Türkiye'deki yabancı misyon şeflerinin verecekleri garanti mektupları
    7-) merkez bankası tarafından kabul edilen ve bu bankanın belirlediği döviz kuru üzerinden hesaplanan dövizler

    YanıtlaSil
  68. mustafa solmaz17 Ekim 2013 08:37

    SORU 2-)GÜMRÜK MÜŞAVİRİ HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ?
    eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmasına ilişkin gümrük işlemlerini dolaylı temsil yoluyla takip eden ve sonuçlandıran ve kendilerine gümrük müsteşarlığı tarafından kendisine gümrük müşavirliği izin belgesi verilen serbest meslek sahiplerine denir. her türlü gümrük işlemini takip ederek sonuçlandırabilir. gümrük müşavirleri vekaletnameleri bulunmadıkça mal sahipleri adına beyanda bulunamayacakları gibi diğer gümrük işlemlerini de takip edemezler. gümrük müşavirleri ticaret kanunu ile vergi usul kanunu çerçevesinde tutulması zorunlu defterleri tutmakla yükümlüdür.

    YanıtlaSil
  69. mustafa solmaz17 Ekim 2013 08:48

    SORU3-)GÜMRÜK VERGİLERİNDEN İSTİSNA VE MUAFİYET HALLERİ NELERDİR?
    1-) cumhurbaşkanının zat ve ikametgahı için gelen eşya
    2-)mütekabiliyet esasına göre ithal edilen diplomatik eşya
    3-)değeri 150 Euro yu geçmeyen eşya
    4-)gerçek kişiler tarafından ithal edilen kullanılmış şahsi eşya
    5-)şeref nişanları veya ödülleri
    6-) uluslararası ilişkiler çerçevesinde alınan hediyeler
    7-)kamu kurum ve kuruluşları ile kamu yararına çalışan dernekler ve bankalar kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar tarafından ticari gaye güdülmemek ve kuruluş amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere ithal edilen eşya
    8-) taşıma sırasında eşyanın istifi ve korunması için yardımcı maddeler.

    YanıtlaSil
  70. mustafa solmaz17 Ekim 2013 08:55

    SORU 4-)BAĞLAYICI MENŞE BİLGİSİ BAŞVURULARI İÇİN GEREKENLER NELERDİR?
    1-)hak sahibinin adı soyadı ve adresi
    2-)başvuran kişinin hak sahibi olmaması durumunda başvuranın adı soyadı ve adresi
    3-)eşyanın ayrıntılı tanımı
    4-)eşyanın tarife pozisyonu
    5-)eşyanın hangi ülkede ne tür işlem ve işçilik gördüğü
    6-)gizli tutulması istenen huşular varsa bunlara ilişkin bilgiler

    YanıtlaSil
  71. mustafa solmaz17 Ekim 2013 09:30

    SORU5-)İZİN ALINARAK ANTREPOYA KONULABİLECEK EŞYALAR NELERDİR?
    1-)Türkiye'ye girmesi veya Türkiye'den transit geçirilmesi yasak olan yabancı ülke eşyası
    2-)gerek üzerinde gerek ç veya dış ambalajlarında üretildiği ülkeden başka ir ülke ürünü olduğu izlenimi veren isim ve simgeler taşıyan eşya
    3-)yerli mamul ve mahsullerimizde kullanılmak üzere ve bunların yabancı menşeli olduğunu gösterecek veya izlenimi verecek üzerleri yabancı dille basılı veya yazılı her türlü boş zarf , şerit, etiket ve benzeri eşya
    4-)fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması mevzuatına göre marka, coğrafi işaret , endüstriyel tasarım hakları le fikir ve sanat eserleri kanunu kapsamına giren haklarla ilgili olarak hak sahibinin yetkilerine tecavüz eder mahiyetteki eşya
    5-)geçici depolama yerlerinde veya gümrükçe izin verilen yerlerde kanuni süresini doldurduğu için tasfiyesi gereken veya sahipleri tarafından geçici depolama yerlerinde gümrüğe terk edilen veya geçici depolama yerlerinde yapılan yoklamalar sonucunda fazla çıkan eşya

    YanıtlaSil
  72. ALİME ÇELEBİ18 Ekim 2013 09:07

    SORU 1- İTHALAT İŞLEMLERİNDE ALINAN VERGİLER NELERDİR?
    CEVAP : gümrük vergisi
    katma değer vergisi
    KKDF,
    Bazı madenlerin ithalatında alınan madencilik fonu
    diğer fonlardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ALİME ÇELEBİ18 Ekim 2013 09:09

      KKDF :Kaynak kullanım destekleme fonu

      Sil
  73. ALİME ÇELEBİ18 Ekim 2013 09:14

    SORU 2-İTHALATA İLİŞKİN GİDERLER NELERDİR?*
    CEVAP: Makine bedeli
    nakliye gideri
    sigorta gideri,
    ithalatla ilgili vergi,
    harç ve diğer giderler
    banka giderleri
    antrepo giderleri
    kredi giderleri
    ithalat öncesi koşullu giderler
    ithalat kur farkları
    montaj giderleri
    gümrük müşaviri gideri
    diğer giderlerdir..

    YanıtlaSil
  74. ALİME ÇELEBİ18 Ekim 2013 09:19

    SORU 3- DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNDE KULLANILAN DEĞERLEME ÖLÇÜLERİ NELERDİR? YAZINIZ
    CEVAP: Maliyet bedeli
    borsa rayici
    tasarruf değeri
    mukayyet değeri
    itibari değer
    rayiç bedel
    emsal bedeli ve ücretidir..

    YanıtlaSil
  75. ALİME ÇELEBİ18 Ekim 2013 09:25

    SORU 4- DIŞ TİCARETTE ARANAN BELGELER NELERDİR? BELİRTİNİZ.
    CEVAP: -menşe ispat belgesi
    - dolaşım belgeleri
    - gümrük beyannamesi
    -çeki listesi
    -koli listesi
    - kalite uygunluk ve sağlık uygunluk belgesi
    - gözetim raporu
    - analiz raporu dur.

    YanıtlaSil
  76. ALİME ÇELEBİ18 Ekim 2013 09:29

    SORU 5- İHRACATIN İŞLETMELER AÇISINDAN NEDENLERİ NELERDİR?
    CEVAP:: satışı ve karı artırmak
    dünya pazarından pay almak
    satışta iç pazarı olan bağımlılığı azaltmak
    pazar dalgalanmalarını dengede tutmak
    fazla üretim kapasitesini satmak
    rekabet gücünü artırmak
    ve istihdam yaratmaktır..

    YanıtlaSil
  77. NEŞE ÇELEBİ18 Ekim 2013 09:34

    SORU 1- İHRACATIN TANIMINI AÇIKLAYINIZ.
    CEVAP: İhracat:bir malın veya değerin yürürlükteki ihracat mevzuatı ile gümrük mevzuatına uygun şekilde fiili ihracatının yapılması ve kambiyo mevzuatına göre bedelinin yurda getirilmesi veya ihracat olarak kabul edilecek diğer çıkışlardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. NEŞE ÇELEBİ18 Ekim 2013 09:37

      Yabancılara yada yurt dışında yerleşik Türklere yapılan mal satışları ve bu amaçla malların yurt dışına gönderilmesidir

      Sil
  78. NEŞE ÇELEBİ18 Ekim 2013 09:56

    SORU 2- KAMBİYO'NUN TANIMINI VE KAMBİYO MEVZUATINI AÇIKLAYINIZ.
    CEVAP:Kambiyo: nakit para veya yerine geçen her türlü araç ve senetlerin alım ve satımını ifade eder. Kambiyo, milli paraların dolaşımına ilişkin olarak; para yerine geçen ve ödeme aracı olarak kullanılabilen her türlü bono, çek, poliçe ve diğer menkul kıymetler anlamında kambiyo olarak tanımlanabilir.
    Kambiyo mevzuatı; para ve diğer menkul kıymetler ile maden ve taşların iç piyasada tedavülü ve memleketten ihraç veya memlekete ithaline ilişkin usul ve esasları düzenleyen hukuki metinler bütününe kambiyo mevzuatları denir.

    YanıtlaSil
  79. NEŞE ÇELEBİ18 Ekim 2013 10:03

    SORU 3- PEŞİN DÖVİZ KARŞILIĞI İHRACATTA TAHSİL SÜRELERİ HAKKINDA BİLGİ VERİNİZ.
    CEVAP: Peşin döviz karşılığında ihracatın 18 ay içinde gerçekleştirilmesi zorunludur. Ancak gemi inşa ve ihraç ( hazır gemi hariç) bedeli alınan peşin dövizlerde bu süre 24 ay dır. Dahilde işleme izin belgesi ve vergi, resim ve harç istisna belgesi kapsamında ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde ilgili olarak sağlanan peşin dövizlerin kullanım süresi belge süresi kadardır.

    YanıtlaSil
  80. NEŞE ÇELEBİ18 Ekim 2013 10:30

    SORU 4: ÖZELLİĞİ OLAN İHRACATTA TAHSİL SÜRELERİ NELERDİR?
    CEVAP: Yurt dışına yükleyici firmalarca yapılacak ihracat ile kitap, gazete,mecmua, pul ihracında bedellerin 365 gün içinde,
    -- Konsinye veya müşterek hesap yoluyla yapılacak ihracatta kesin satışı,
    -- Uluslararası fuar,sergi ve haftalara bedelli olarak satılmak üzere gönderilen malların bedellerini gönderdikleri fuar,sergi veya haftanın bitimi,
    -- Serbest bölgelere veya gümrüksüz antrepolara yapışacak ihracatta mal bedelini fiili ihracını izleyen 180 gün içinde yurda getirilerek bir banka veya özel finans kurumuna satılması zorunludur.
    Yurt dışına ticari geçici ihracı yapılan malların verilen süre veya ek süre içinde yurda getirilmemesi halinde bedellerinin süre bitiminden itibaren 90 içinde yurda getirilerek bir banka veya özel finans kurumuna satılması zorunludur.

    YanıtlaSil
  81. NEŞE ÇELEBİ18 Ekim 2013 10:40

    SORU 5: DÖVİZ TEVDİAT HESABI NEDİR?
    CEVAP: Gerek yurt dışında gerek yurt içinde yerleşik gerçek veya tüzel kişilerin, serbest tasarruflarında bulunan döviz veya efektiflerle, banka veya özel finans kurumlarında açtırdıkları tevdiat hesaplarıdır. Bu hesaplardaki dövizlerin kullanımı serbesttir.
    Kural olarak bu hesaplardaki dövizlerin ihracat bedeli olarak alışı yapılamaz. Bir başka ifadeyle, ihracatçı yaptığı ihracat sebebiyle üstlendiği kambiyo taahhüdünü kendisi veya bir üçüncü kişi adına açılmış DTH'deki dövizleri banka sistemine devretmek suretiyle yerine getirilemez. Ancak bu kuralın bazı istisnalarıda vardır.

    YanıtlaSil
  82. Soru 1Gümrük rejimlerini yazınız ve ilkini anlatınız.
     Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi
     Transit Rejimi
     Antrepo Rejimi
     Dahilde İşleme Rejimi
     Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi
     Geçici İthal Rejimi
     Hariçte İşleme Rejimi
     İhracat Rejimi
    Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi: Türkiye Gümrük Bölgesine gelen eşyanın serbest dolaşıma girişi, ticaret politikası önlemlerinin uygulanması, eşyanın ithali için öngörülen diğer işlemlerin tamamlanması ve kanunen ödenmesi gereken vergilerin tahsili ve diğer mali yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile mümkün olan işlemdir.

    YanıtlaSil
  83. Soru 2 Antrepo türlerini yazıp açıklayınız.
    Genel ve özel antrepolar olmak üzere ikiye ayrılır. Genel antrepolar A, B ve F tipleri, özel antrepolar ise C, D ve E tipleridir.
    A Tipi Antrepo: İşletmecisinin, stok kayıtlarını tuttuğu ve antrepoya konulan eşyadan herhangi bir noksanlık olması halinde gümrük vergilerini ödemekten sorumlu olduğu genel antrepo tipidir.
    B Tipi Antrepo: Antrepoya konulan eşyadan kullanıcının sorumlu olduğu antrepo beyannamesini kullanıcının verdiği genel antrepo tipidir.
    F Tipi Antrepo: Gümrük idarelerince işletilen genel antrepo tipidr.
    C Tipi Antrepo: İşleticisi ve kullanıcısı aynı kişi olan ve antrepoya alınan eşyadan bu kişinin sorumlu olduğu özel antrepo tipidir.
    D Tipi Antrepo: İşleticisi ve kullanıcısının aynı kişi olduğu, beyanın kayıt oluyla yapılması durumunda uygulanan özel antrepo tipidir.
    E Tipi Antrepo: İşleticisi ve kullanıcısının aynı kişi olduğu izin hak sahibinin depolama yerinin antrepo kabul edildiği veya depolama yeri olmazsa dahi eşyaya antrepo rejimi hükümlerinin uygulandığı özel antrepo tipidir.

    YanıtlaSil
  84. Soru 3 Serbest bölgeyi açıklayınız.
    Türkiye Gümrük Bölgesinin parçaları olmakla beraber, serbest dolaşımda olmayan eşyanın herhangi bir gümrük rejimine tabi tutulmaksızın ve serbest dolaşıma sokulmaksızın, gümrük mevzuatında öngörülen haller dışında kullanılmamak yada tüketilmemek kaydıyla konulduğu, ithalat vergileri ile ticaret politikası önlemlerini ve kambiyo mevzuatının uygulanması bakımından, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olduğu kabul edilen ve aynı zamanda serbest dolaşımdaki eşyanın bir serbest bölgeye konulması nedeniyle normal olarak eşyanın ihracına bağlı olanaklardan yararlandığı yerleri ifade eder.

    YanıtlaSil
  85. Soru 4 Muayene türlerindeki renkleri yazıp ne anlamlara geldiğini açıklayınız.
     Kırmızı Hat: Eşyanın fiziki muayenesi ile birlikte belge kontrolünün de yapıldığı hattır.
     Sarı Hat: Fiziki muayeneye gerek görülmeksizin eşyaya ait beyanname ve eklerin doğruluğunun ve birbiriyle uygunluğunun kontrol edildiği hattır.
     Mavi Hat: Eşyanın veya buna ilişkin yazılı beyan ve ilgili belgelerin veya ticari belge ve verilerin sonradan kontrol edildiği hattır.
     Yeşil Hat: Eşyanın belge kontrolüne veya fiziki muayeneye tabi tutulmadığı hattır.

    YanıtlaSil
  86. Soru 5 Dahilde işleme rejimini anlatınız.
    Dahilde işleme rejimi serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın vergileri teminata bağlanmak suretiyle veya bu amaçla serbest dolaşıma giren yada eşdeğer eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesinde bir veya daha fazla işlem görerek, işlem görmüş ürünlerin elde edilmesi ve özel hükümler saklı kalmamak kaydıyla elde edilen ürünlerin ihraç edilmesinin esas olduğu ihracatın gerçekleşmesi halinde teminatın veya alınan vergilerin geri verildiği bir rejimdir

    YanıtlaSil
  87. 1:) GÜMRÜKLERLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR NELERDİR?
    A:)Genel Gümrük Terim Ve Deyimleri
    B:)Temsil Ve yükümlülükleri İle İlgili Gümrük Deyimleri
    C:)Rejimlerle İlgili Gümrük Deyimleri
    D:)Beyan Ve Muayene İle İlgili Gümrük Deyimleri
    E:)Tarife Ve Menşe İle İlgili Gümrük Deyimleri

    YanıtlaSil
  88. 2:) GÜMRÜK İDARELERİNDE UYGULANAN MEVZUAT kousunu açıklayınız?
    Yurtdışı alım satım yapılan bir eşyanın öncelikle ticari bir emtia olması sebebiyle ilgili işlemlerin ticaret boyutunu göz ardı etmemek gerekir.Sözleşme hukuku,uluslar arası ticaret hukuku,dış ticaret mevzuatı gibi hukuk dalları ,gümrük işlemlerinin yakından ilgili oldugu mevzuat branşlarının başında gelmektedir.
    Ancak gümrük işlemlerinin kendi dogasından mevzuatlar nelerdir diye sorulursa;
    *Gümrük Mevzuatı
    *Kaçakçılık Mevzuatı
    *Mali Mevzuatı
    *Dış Ticaret Mevzuatı

    YanıtlaSil
  89. 3:)GÜMRÜK KANUNU kaç bölümden oluşmaktadır?
    1.Genel Hükümler,
    2.Gümrük Vergileri İle Eşya Ticareti Konusunda Öngörülen Diger Önlemlerin Uygulanmasına İlişkin Unsurlar
    3.Taşıtların kontrolü ve gümrük bölgesine getirilen eşya gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulana kadar uygulanacak hükümler.
    4.Gümrükçe onaylanmış işlem veya kullanım
    5.Türkiye gümrük bölgesinden çıkan eşya
    6.Özellik gösteren faaliyetler.
    7.Sınır ticareti
    8.Diger gümrük işlemleri
    9.Gümrük yükümlülüğü
    10.Diğer hükümler
    11.Cezalar
    12.İtirazlar
    13.Yürürlükten kaldırılan hükümler , Geçici maddeler ve yürürlük

    YanıtlaSil
  90. 4:)GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ hakkında bilgi veriniz?
    Türkiye de şu anda yürürlükde olan Gümrük yönetmeligi 7 EKİM 2009 tarihide yürülüge girmiş olan hukuki metindir.Amacı 4458 sayılı Gümrük Kanunun öngördügü ve genel mantığını anlattığı konuların daha detaylı izahını yapmak ve uygulamaya yön verecek hususlara açıklık getirmektir.Yönetmeliği ,Gümrük Kanunu ‘nun uygulamaya yönelik bir şehri açıklayıcı metni olarakda düşünebiliriz.

    YanıtlaSil
  91. 5:)MALİ MEVZUAT hakkında bilgi veriniz?
    Gümrük işlemlerinden özelikle ithalat bacağında vergisel sorumluluklar dikkate alındıgında ,gümrük işlemlerinin mali mevzuat ile çok yakından ilgili bir alan olduğunu gözlemleriz.
    Gümrüklerde vergisel sorumluluklar noktasında mali mevzuatın şu branşlarının sıklıkla karşımıza çıktıgını görürüz
    *KDV mevzuatı
    *damga vergisi kanunu
    *özel tüketim vergisi kanunu

    YanıtlaSil
  92. GİZEM GÜRSOY20 Ekim 2013 13:45

    SORU 1)Gümrük rejimi nedir kısaca açıklayınız?

    Gümrük gözetimi ve denetimi altındaki bir eşya sahibi tarafından uygulanacak olan gümrük işlemlerinin büyüklüğüne verilen bir teknik terim olarak gümrük rejimleri 8 adettir. Bunlar; serbest dolaşıma giriş rejimi, transit rejimi, gümrük antrepo rejimi dahilde işleme rejimi, gümrük kontrolü altında işleme rejimi, geçici ithalat rejimi, hariçte işleme rejimi, ithalat rejimi

    YanıtlaSil
  93. GİZEM GÜRSOY20 Ekim 2013 13:47

    SORU 2)Gümrüklerde vergisel sorumluluklar noktasında mali mevzuatı hangi branşlar da sıklıkla karşımıza çıkar?
    A) KDV mevzuatı
    B) Damga vergisi kanunu
    C) Özel tüketim vergisi kanunu
    D) Kaynak kullanım destekleme fonu tebliği
    E) Toplu konut fonu ile ilgili mevzuat
    F) Destekleme ve fiyat istikrar fonu hakkında karar
    G) Tütün fonu ile ilgili mevzuat
    H) Amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanun

    YanıtlaSil
  94. GİZEM GÜRSOY20 Ekim 2013 13:49

    SORU4: diplin cezaları nelerdir ?
    A) Uyarma: meslek mensubuna mesleğin icrasında daha dikkatli davranması gerektiğini yazı ile bildirilmesidir.
    B) Kınama: meslek mensubuna görevinde ve davranışında kusurlu sayıldığının yazı ile bildirilmesidir
    C) Geçici olarak mesleki faaliyetten alı koyma: mesleki sıfatı saklı kalmak şartı ile 6 aydan az 1 yıldan çok olmamak üzere mesleki faaliyetten alı koymadır
    D) Meslekten çıkarma: meslek mensubunun izin belgesinin geri alınarak bir daha bu mesleği icra etmemesine izin verilmemesidir.

    YanıtlaSil
  95. GİZEM GÜRSOY20 Ekim 2013 13:50

    SORU 5: serbest dolaşım statüsünün kaybedilmesi nedir?
    Serbest dolaşımda bulunan eşya aşağıdaki durumlarda serbest dolaşımdaki eşya statüsünü kaybeder ve serbest dolaşımdan olmayan eşya durumuna düşer:
    1)serbest dolaşıma giriş beyannamesinin iptal edilmesi
    2)geri ödeme sisteminin uygulandığı dahilde işleme rejimi çerçevesinde işlendikten sonra ihraç edilen eşyaya ilişkin gümrük vergilerinin geri verilmesi veya kaldırılması
    3)eşyanın kusurlu olması veya satış sözleşmesi hükümlerine uygulanması nedeniyle gümrük vergilerinin geri verilmesi ve kaldırılması
    4)eşyanın ihracına geri gönderilmesine veya gümrükçe onaylanmış başka bir işlem veya kullanıma tabi tutulması nedeniyle gümrük vergilerinin geri verilmesi veya kaldırılması

    YanıtlaSil
  96. zübeyde erol21 Ekim 2013 02:43

    soru 1: Gümrükle ilgili temel kavramlardan 15 tane yazınız.
    -Bilgisayar sistemi
    -Boşaltma
    -Boşaltma listesi
    -Çıkış gümrük idaresi
    -Elektronik veri değişimi
    -Elleçleme
    -Geçici depolanan eşya
    -Geçici depolama yeri
    -Giriş gümrük idaresi
    -Giriş limanı veya yeri
    -Götürü teminatı
    -Gümrüğe sunma
    -Gümrük bölgesi
    -Gümrük gözetimi
    -Gümrük idaresi

    YanıtlaSil
  97. sedef eskivar21 Ekim 2013 02:49

    soru 1: Antrepo nedir?
    Türkiye'nin coğrafi sınırları içerisinde olmakla birlikte, buraya konulan eşyalar açısından yurt dışı niteliğinde sayılan ve ithalat vergilerine tabi tutulmadan serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın konulabildiği gümrüklü depolara verilen isimdir. Genel antrepoların A,B ve F tipleri, özel antrepoların ise C, D ve E tipleri bulunmaktadır.

    YanıtlaSil
  98. zübeyde erol21 Ekim 2013 02:54

    soru 2: Gümrük müşaviri olabilme şartlarından 5 tanesini yazınız.
    1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
    2) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,
    3) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
    4) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak
    5) 3 yıl süreyle gümrük müşavir yardımcılığı yapmak.

    YanıtlaSil
  99. sedef eskivar21 Ekim 2013 02:59

    soru 2: Gümrük müşavir yardımcısı hakkında bilgi veriniz.
    Bir gümrük müşavirinin yanında çalışan ve onun adına gümrükte iş takip edebilen kişidir. Bu kişiler, gümrüklerde tek başlarına iş takibinde bulunamaz, fatura düzenleyemez. Gümrük müşavir yardımcılarının fiil veya hareketlerinden doğacak mali sorumluluk gümrük müşavirlerine aittir.

    YanıtlaSil
  100. AYŞE BİNBOĞA21 Ekim 2013 03:41

    1.GÜMRÜK KANUNUNA GÖRE REJİM BEYANI KAÇ FARKLI ŞEKİLDE YAPILIR BUNLAR NELERDİR?
    4 Farklı şekilde yapılır bunlar:
    - Yazılı beyan yöntemi
    - Sözlü beyan yöntemi
    - Bilgisayarlı veri işleme tekniği yoluyla beyan yöntemi
    - Başka bir tasarruf yoluyla beyan yöntemi
    2.İTHAATTA ALINAN KATMA DEĞER VERGİSİNİN UNSURLARINI AÇIKLAYINIZ?

    a. ithal edilen malın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük vergisinden muaf olması halinde sigorta bedelleri dahil değeri bunun belli olmadığı hallerde malın gümrükçe tespit edilecek değeri
    b. ithalat sırasında ödenen her türlü vergi resim harç ve paylar
    c. gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı kur farkı gibi ödemelerdir.

    3.GÜMRÜK VERGİSİ NEDİR?
    Gümrük vergisi bir eşyanın Türk gümrük tarife cetvelinde belirlenen oran ve miktarda uygulanacak vergisini ifade eder. İthalatta gümrük beyannamesinin tescili ile başlayan gümrük yükümlülüğü bağlantılı olarak ithali sözkonusu olan eşyanın gümrük vergisi sorumluluğu gündeme gelir. Gümrük vergisi eşyanın CIF kıymeti üzerinden tahsil edilir. Diğer bir değişle bir eşyanın gümrük vergisi matrahı eşyanın navlun ve sigorta bedeli dahil olan kıymetidir.

    4. KIYMET TESPİT YÖNTEMLERİ NELERDİR?
    1. satış bedeli yöntemi
    2. aynı eşyanın satış bedeli yöntemi
    3. benzer eşyanın satış bedeli yöntemi
    4. indirgeme yöntemi
    5. hesaplanmış kıymet yöntemi
    6.son yöntem

    5.GÜMRÜK BEYANNAMESİNE EKLENECEK BELGELER NELERDİR?
    - eşyanın faturası
    - eşyanın durumuna göre ayrıntılı fatura ve ya çek listesi
    -konşimento CMR CIM CIV belgeleri
    -teslim şekline göre navlun faturası ve sigorta poliçesi
    - işlenmiş tarım ürünleri beyan formu analiz sonuç raporu

    YanıtlaSil
  101. RABİA ZEYBEK24 Ekim 2013 07:00

    1-) Diplomatik muafiyetlerden yararlanacak kişilerin belirleyici özellikleri nelerdir.

    a) Yabancı devlet başkanları ve aileleri ile refakatine memur olanlar
    b) Diplomatik pasaportu haiz olan resmi ziyaret ve görev için gelen delegeler, sivil ve askeri heyetler
    c) Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerinde görevli misyon şefleri ve konsolosluk memurları
    d) Milletler arası resmi kuruluşların Türkiye'de ikame eden misyon şefleri ve diplomatik memurları.

    YanıtlaSil
  102. RABİA ZEYBEK24 Ekim 2013 07:05

    2-) BİR BEYANNAMEYE EKLEMEK ZORUNDA OLUNAN BELGELER?

    Gümrük beyannamesi ile birlikte eşyanın fatura ibrazıda zorunludur. Beyanname ekinde aşağıdaki bilgi ve belgelerin bulunması şartı aranır:
    a) Eşyanın serbest dolaşıma girişinde navlun faturası/sigorta poliçesi
    b) Transit ve antrepo rejimlerinde; taşıma belgeleri.
    c) Eşyanın analiz veya ekspertize tabi tutulması durumuna ilişkin raporlar.
    d) İhracat, transit ve antrepo rejimleri dışında kalan rejimlerde; kıymet bildirim formu.
    e) Eşyanın tercihli tarife uygulamasından yararlanması halinde gerekli belgeler.
    f) Eşyanın gümrük rejimine tabi tutulabilmesi için söz konusu izin ve belge.

    YanıtlaSil
  103. RABİA ZEYBEK24 Ekim 2013 07:13

    3-) Transit rejim nedir? Transit rejime tabi eşyalar hangi belgelerle taşınır.

    İthalat vergileri ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmayan serbest dolaşıma girmemiş eşya ile ihracatla ilgili gümrük işlemleri tamamlanmış eşyanın, gümrük gözetimi altında Türkiye Gümrük Bölgesi içinde bir noktadan diğerine taşınması transit rejimine girer. Bir ülkeden gelip üçüncü bir ülkeye gitmek malların ülke sınırları arasında geçişini düzenleyen özel bir gümrük rejimdir.

    Transit rejimine tabi tutulan eşya aşağıdaki belgelerle taşınabilir;
    a) Transit beyannamesi
    b) TIR karnesi kapsamında,
    c) Transit belgesi olarak kullanılan bir ATA karnesi kapsamında
    d) 19 Haziran 1951`de Londra`da imzalanan, Kuvvetlerin Statüsü Hakkında Kuzey Atlantik Anlaşmasına Taraf Devletler Arasındaki Sözleşme ile öngörülen form 302 kapsamında,
    e) Posta kolileri dahil olmak üzere posta belgesi,
    f) Bir Türk limanından başka bir Türk limanına veya Türkiye Gümrük Bölgesi dışındaki bir limana deniz veya hava yoluyla taşınan eşya, özet beyan kapsamında,
    g) Antrepolardan veya gümrük idaresince konulmasına izin verilen yerlerden çıkarılarak transit edilecek eşya beyanname kapsamında.

    YanıtlaSil
  104. RABİA ZEYBEK24 Ekim 2013 07:18

    4-) İTHALATTA ALINACAK KATMA DEĞER VERGİSİ MATRAHINI OLUŞTURAN UNSURLAR NELERDİR

    a) İthal edilen malın gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya gümrük vergisinden muaf olması halinde, sigorta ve cif değeri, bunun belli olmadığı hallerde malın gümrükçe tespit edilen değeri
    b) İthalat sırasında ödenen vergi, resim, harç ve paylar
    c) Gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan giderler ve ödemelerden vergilendirmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur fakı gibi ödemeler

    YanıtlaSil
  105. RABİA ZEYBEK24 Ekim 2013 07:24

    5-) GÜMRÜK TARİFELERİ NELERDİR AÇIKLAYINIZ

    • SPESİFİK TARİFELER; bir eşyanın gümrük vergisinin, eşyanın miktarı üzerinden alınmasına denir.

    • ADVALOREM TARİFELER; gümrük vergisinin eşyanın kıymeti üzerinden alınmasıdır. Tarife sisteminde bütün mal çeşitlerine tek bir vergi oranı uygulanmaz.

    • KARMA TARİFELER; gümrük vergisinin hesaplanmasında spesifik tarife ve advalorem tarifenin bir arada kullanılmasıdır.

    YanıtlaSil
  106. zübeyde erol27 Ekim 2013 06:31

    soru 3: Gümrük vergisi hakkında bilgi veriniz.
    Gümrük vergisi, bir eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde belirlenen oran ve miktarda uygulanacak vergisini ifade eder. Gümrük vergileri, gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre hesaplanır. Gümrük vergisi, eşyanın CIF kıymeti üzerinde tahsil edilir.

    YanıtlaSil
  107. sedef eskivar27 Ekim 2013 06:36

    soru 3: Spesifik tarife nedir? Açıklayınız.
    Bir eşyanın gümrük vergisinin, eşyanın miktarı üzerinden alınması uygulanmasına spesifik tarife adı verilir. Spesifik vergi uygulamasında ithal edilen malın fiziki birimleri başına sabit miktarda vergi tahsil edilir. Spesifik tarife üzerinden vergi alınması uygulaması, malın fiziki birimi gibi objektif kıstaslara dayandığı için uygulanması kolay bir yöntemdir.

    YanıtlaSil
  108. zübeyde erol27 Ekim 2013 06:43

    soru 4: Menşe şahadetnamelerinde bulunması gereken bilgiler nelerdir?
    -Eşyayı gönderenin adı, soyadı ve adresi,
    -Türkiye'deki alıcının adı, soyadı ve adresi,
    -Kapların marka, numara ve sayıları,
    -Eşyanın cinsi, nevi, daralı ve net ağırlıkları ile kıymeti ve yollama şekli,
    -Şahadetnameyi veren makamın tasdik şerhi,
    -Menşe şahadetnamesi eşyanın o ülkede gördüğü değişiklik ve işlemlerden ötürü o ülke menşeli addedilerek verilmiş ise bu husustaki etraflı açıklamalar.

    YanıtlaSil
  109. sedef eskivar27 Ekim 2013 06:52

    soru 4: Gümrük yönetmeliğine göre gümrük kıymetinin belirlenmesinde alıcı ile satıcı arsındaki ilişkinin varlığı hangi durumlarda kabul edilir?
    -Birbirlerinin memuru veya idareci olmaları,
    -Birbirlerinin yasal ortakları olmaları,
    -İşçi ve işveren ilişkisi içinde bulunmaları,
    -Her iki firmanın oy hakkı veren hisse senedi veya sermaye paylarının en az %5'i doğrudan veya dolaylı olarak her üçüncü kişi tarafından kontrol edilmesi,
    -Her ikisinin birlikte bir üçüncü kişiyi doğrudan veya dolaylı olarak kontrol etmesi,
    -Aynı ailenin üyeleri olmaları.

    YanıtlaSil
  110. zübeyde erol27 Ekim 2013 07:04

    soru 5: Dahilde işleme rejimi nedir? Açıklayınız.
    Dahilde işleme rejimi, serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın vergileri teminata bağlanmak suretiyle veya bu amaçla serbest dolaşıma giren ya da eş değer eşyanın, Türkiye Gümrük Bölgesinde bir veya daha fazla işlem görerek, işlem görmüş ürünlerin elde edilmesi ve özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, elde edilen ürünlerin ihraç edilmesinin esas olduğu, ihracatın gerçekleşmesi halinde teminatın veya alınan vergilerin geri verildiği bir rejimdir.

    YanıtlaSil
  111. sedef eskivar27 Ekim 2013 07:08

    soru 5: Geçici ithalat rejimi nedir? Açıklayınız.
    Geçici ithalat rejimi serbest dolaşıma girmemiş eşyanın ithalat vergilerinde tamamen ya da kısmen muaf olarak ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın Türkiye Gümrük Bölgesi içinde kullanılması ve bu kullanım sırasındaki olağan yıpranma dışında herhangi bir değişikliğe uğramaksızın yeniden ihracına olanak sağlayan hükümlerin uygulandığı rejimdir.

    YanıtlaSil
  112. Tuğçe Koçak27 Ekim 2013 08:10

    1) Hesaplanmış kıymet yöntemine göre unsurların toplamını neler oluşturur sayınız.
    - İthal eşyasının üretiminde kullanılan malzeme ve yapılan imalat veya diğer imal işlemlerinin bedel ve kıymetleri
    - İthal ülkesine ihraç edilmek üzere, ihraç ülkesindeki üreticiler tarafından üretilen, kıymeti belirlenecek eşya ile aynı sınıf veya cins eşyanın satışında mutad olan kar ve genel giderlere eşit bir tutar.
    -Anlaşmaya taraf ülkenin kabul etmesi halinde, anlaşmanın sekizinci maddesinin ikinci paragrafında belirtilen kurallarda vardır. Bunlar;
    * İthal eşyasının, giriş liman veya mahalline kadar yapılan nakliye giderleri
    * İthal eşyasının, giriş liman veya mahalline kadar nakliyesi ile ilgili olarak yapılan yükleme, boşaltma ve elleçleme giderleri
    *Sigorta giderleri

    YanıtlaSil
  113. bilgehan aktürk27 Ekim 2013 09:52

    İhracat Türkleri nelerdir?
    İhracat Türleri 6 tanedir.Bunlar ;
    1) ön izne bağlı ihracat
    2)kayda bağlı ihracat
    3)konsinye ihracat
    4)kiralama yolu ile ihracat
    5)bedelsiz ihracat
    6)yurt dışı müteahhitlik işlemleri sonucu ihracat


    İHRACATA İLİŞKİN HÜKÜMLER NELERDİR ?
    Türk parasını kıymetini koruma kanununa göre ihracatı yapılan malların bedelleri döviz tevdiat hesaplarına(DTH)aktarılarak yabancı paraya dönüştürülür.
    Bu işlem sonucunda döviz alım belgesi(DAB) verilir.
    İhracat bedelleri şu yollarla ödenir..
    1)Bankalar aracılığıyla
    2)Efektif olarak
    3)Çek olarak
    4)Kredi kartıyla

    GENEL VE ÖZEL ANTREPOLARA İİŞKİN TESPİT İŞLEMLERİNİ AÇIKLAYINIZ?
    1)Antrepo açılmasına ilişkin başvuru dosyalarının ön incelemesi
    2)Antrepolarda ki genişletme ve daraltma işlemlerine ilişkin başvuru dosyalarının ön incelemesi
    3)Antrepolardaki tadilatlara ilişkin başvuru dosyalarının ön incelenmesi
    4)Antrepolardaki adres değişikliklerine ilişkin başvuru dosyasını ön incelemesi
    5)Antrepo devir işlemlerini mevzuata uygunluğunun incelenmesi
    6)Antrepoda stok kayıtlarının altışar aylık dönemler itibariyle tespiti
    7)Antrepo rejimine tabi ilişkin elleçleme işlemlerinin tespiti

    TÜRK PARASINA İLİŞKİN HÜKÜMLERİ ACIKLAYINIZ…
    Yolcular beraberinde Yurtdışına çıkarken yanlarında 5,000 ABD doları kadar Türk lirası çıkarabilir.
    Türkiye'de yerleşik kişilere dışarda yerleşik kişiler bankalar aracılığıyla serbestçe Türk lirası gönderebilirler.
    İthalat ve ihracat işlemlerinde 50,000 ABD doları aşan kısımlar ilgili mercilere 30 gün içinde bildirmek zorundadır.

    YanıtlaSil
  114. Tuğçe Koçak27 Ekim 2013 15:47

    2) Antrepo Rejimi nedir?
    Türkiye Gümrük Bölgesine gelen ve gümrük altında bekleyen eşyanın serbest dolaşıma sokulmadan, ülkenin gümrük duvarlarının dışında kabul edilen genel veya özel antrepolara alınması ve böylece gümrük vergilerinin ve eşetkili vergilerin ödenmemesi imkanını sağlayan bir rejimdir.

    YanıtlaSil
  115. Tuğçe Koçak27 Ekim 2013 15:53

    3) Dahilde işleme rejimi nedir?
    Dahilde işleme rejimi, serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın vergileri teminata bağlanmak suretiyle veya bu amaçla serbest dolaşıma giren ya da eşdeğer eşyanın, Türkiye Gümrük Bölgesinde bir vaya daha fazla işlem görek, işlem görmüş ürünlerin elde edilmesi ve özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, elde edilen ürünlerin ihraç edilmesinin esas oldugu, ihracatın gerçekleşmesi halinde teninatın veya alınan vergilerin geri verildiği bir rejimdir.

    YanıtlaSil
  116. Tuğçe Koçak27 Ekim 2013 16:09

    4) Beyanın kontrolü ve muayene esaslarında muayenenin türü kırmızı, sarı, yeşil ve mavi hatlara göre belirlenir. Bu esasa göre bu hatlar ne anlam taşır?
    *Kırmızı hat: Eşyanın fiziki muayenesi ile birlikte belge kontrolünün de yapıldığı hattır.
    *Sarı hat: Fiziki muayeneye gerek görülmeksizin eşyaya ait beyanname ve eklerinin doğruluğunun ve birbiriyle uygunlugunun kontrol edildiği hattır.
    * Mavi hat:Eşyanın veya buna ilişkin yazılı beyan ve ilgili belgelerin veya ticari belge ve verilerin sonradan kontrol edildiği hattır.
    *Yeşil hat: Eşyanın belge kontrolüne veya fiziki muayeneye tabi tutulmadığı hattır.

    YanıtlaSil
  117. Tuğçe Koçak27 Ekim 2013 16:59

    5)Yapılan beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda hangi farkların ortaya çıkması halinde belirtilen cezalar tahsil edilir? Açıklayınız.
    *Eşyanın tarife uygulamasını etkileyen cins, nevi ve niteliklerinde ve ya vergilendirmeye esas olan sayı, baş, ağırlık gibi ölçülerinde aykırılık görüldüğü ve beyana göre hesaplanan gümrük vergisi ile muayene sonuçlarına göre alınması gereken gümrük vergisi arasıdaki fark beyana göre hesaplanan verginin %5'ini aştığı takdirde, gümrük vergisinden ayrı olarak bu farkın 3 katı para cezası alınır. Satış birimine göre miktar farklılığının %5'i aşmaması halinde bu farka ait gümrük vergisinden başka bu verginin bir katı para cezası alınır.
    *Kıymeti üzerinden gümrük vergisine tabi eşyanın beyan edilen kıymeti, muayene ve denetleme sonucunda Gümrük Kanunu'nun kıymet tespit esaslarına ilişkin hükümleri çerçevesinde belirlenen kıymete göre noksan bulundugu takdirde, bu noksanlığa ait gümrük vergisinden başka bu vergi farkının 3 katı para cezası alınır.
    *Maddi hesap hatasından doğan noksan kıymet beyanında, bu farka ait gümrük vergisinden başka bu verginin bir katı da para cezası alınır.

    YanıtlaSil
  118. İthal eşyasının kıymetinin doğru beyan edilmesi nedir?

    YanıtlaSil
  119. Türkiye’ye ithal edilebilecek eşyanın büyük çoğunluğu kıymeti üzerinden vergiye tabidir. Bu sebeple, kıymet ihtilaflarının önüne geçilebilmesi, kıymet farklılığı nedeniyle uygulanacak para cezalarından kaçınabilmek açısından ithal eşyasının kıymetinin doğru beyan edilmesi oldukça önemlidir. Yurt dışından çok düşük fiyata bulunan bir ürünün gümrükte emsal mallara göre düşük fiyat arzetmesinden dolayı kıymet araştırmasına ve aynı zamanda gözetim, izleme belgesi v.b uygulamalara tabi tutulması söz konusu olabilir.

    YanıtlaSil