26 Ekim 2013 Cumartesi

İhracatın Yararları ve Ülke Ekonomisine Katkıları


      Bugün işletmelerimiz için uluslararası pazarlar önemli bir yere sahiptir. Uluslararası pazarlar riski fazla, hem girilmesi , hem de girildikten sonrada içinde kalınması zor pazarlardır. Ancak rekabet edildiği takdirde iç pazarla kıyaslanamayacak ölçüde büyük satış ve kar potansiyeli taşırlar. İç pazarda başarılı olan firmalar uluslararası pazarlara girdiklerinde pazar paylarını genişleterek karlılıklarını arttırabilir.

      Dış pazara açılan firmaların iç pazardaki müşterilere olan bağımlılıkları azalır ve dolayısıyla iç pazardaki durgunluk dönemlerinden etkilenmezler. Firmaların uluslararası pazarlarda elde ettiği bilgi birikimi, yeni teknoloji ve yöntemler kendi ülke ticaretinin de gelişmesine katkıda bulunacaktır. Ayrıca firmaların ihracat performansları arttıkça ülkede yeni iş olanakları oluşacak, işsizlik ve ülkenin dış ticaret açığı da azalacaktır. Örneğin ülkemizin ihracat performansı 2002 yılında yıllık %15’lik artış hızı ile ulaştığı yaklaşık 36,2 milyar dolar seviyesinden sonra İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarına göre 2003 yılında da %32,4 ’lük artış hızına erişmeyi başararak 47,9 milyar dolara varmıştır. 2004 yılında ise her ay ihracat rekorları kırılmakta ve ihracat performansımız gün geçtikçe artmaktadır.

31 yorum:

  1. Dolaşım belgeleri:
    İthalatçıya (alıcıya) gümrük muafiyetlerinden yararlanma imkanı sunan bu belgeler ;

    - A.TR Belgesi
    -EUR.1 Belgesi olmak üzere iki türdür.

    YanıtlaSil
  2. SULTAN BAKICI26 Ekim 2013 05:22

    GÜMRÜK BEYANNAMESİ NEDİR ?
    İthalat, ihracat, transit ve antrepo rejimine tabi tutmak istediğimiz ürünlerin detaylı bilgilerini içeren resmi belgedir.

    Gümrük Beyannamesi üzerinde:
    * Gönderici firma bilgileri,
    * Alıcı firma bilgileri,
    * İşlem yapılan gümrük idaresi,
    * İşlem yapmaya yetkili gümrük müşaviri bilgileri,
    * Eşyaya ait Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu,
    * Ticari tanım,
    * Kap sayısı ve türü,
    * Kilo,
    * Satışa esas tutulan prim,
    * Eşya bedeli,
    * Teslim şekli,
    * Ödeme şekli,
    * Banka,
    * Taşıma şekli,
    * Ürün için ödenmesi gereken vergi rakamları
    beyan edilir.

    YanıtlaSil
  3. ELİF ÇELİK26 Ekim 2013 09:59

    Gümrük Müşteşarlığı ‘ da alınması zorunlu belge ve izinler:Bedelsiz ihracat,döviz beyan tutanağı,gümrük beyannamesi ,onaylanmış kişi statü belgesidir.

    YanıtlaSil
  4. merve kılınç26 Ekim 2013 12:00

    dış ticarette pazara giriş şeklini etkileyen unsurlar?
    *işletmelerin amaç ve hedefleri
    *girilecek ülkedeki siyasi ekonomik ve yasal cevre
    *kaynaklar
    *pazar potansiyeli
    *rekabet çevresi
    *ürün karakteristiği
    *yönetimin odaklandığı konular

    YanıtlaSil
  5. mizgin salman26 Ekim 2013 13:56

    İhracat yararları ve ülke ekonomisine katkıları ; Bugün işletmelerimiz için uluslararası pazarlar önemli bir yere sahiptir. Uluslararası pazarlar riski fazla, hem girilmesi , hem de girildikten sonrada içinde kalınması zor pazarlardır. Ancak rekabet edildiği takdirde iç pazarla kıyaslanamayacak ölçüde büyük satış ve kar potansiyeli taşırlar. İç pazarda başarılı olan firmalar uluslararası pazarlara girdiklerinde pazar paylarını genişleterek karlılıklarını arttırabilir. Dış pazara açılan firmaların iç pazardaki müşterilere olan bağımlılıkları azalır ve dolayısıyla iç pazardaki durgunluk dönemlerinden etkilenmezler. Firmaların uluslararası pazarlarda elde ettiği bilgi birikimi, yeni teknoloji ve yöntemler kendi ülke ticaretinin de gelişmesine katkıda bulunacaktır. Ayrıca firmaların ihracat performansları arttıkça ülkede yeni iş olanakları oluşacak, işsizlik ve ülkenin dış ticaret açığı da azalacaktır. Örneğin ülkemizin ihracat performansı 2002 yılında yıllık %15’lik artış hızı ile ulaştığı yaklaşık 36,2 milyar dolar seviyesinden sonra İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarına göre 2003 yılında da %32,4 ’lük artış hızına erişmeyi başararak 47,9 milyar dolara varmıştır. 2004 yılında ise her ay ihracat rekorları kırılmakta ve ihracat performansımız gün geçtikçe artmaktadır.

    YanıtlaSil
  6. dış ticaret müsteşarlığında alınması zorunlu belge ve iznler:
    -dahilde işleme izin belgesi
    -hariçte işleme izin belgesi
    -standart kontrol belgesi
    -ticari kiralama

    YanıtlaSil
  7. Abdullah HIZLAN27 Ekim 2013 07:49

    çevre ve orman bakanlığında alınması zorunlu belge ve izinler:
    -av hayvanları ihracatı
    -CITES belgesi
    -tehlikeli atıkların ihracatı

    YanıtlaSil
  8. Ozan Küçükbağ27 Ekim 2013 08:58

    HANGİ ÜLKEYE HANGİ DOLAŞIM/MENŞE BELGESİ DÜZENLENİR

    BELGE TÜRÜ ÜLKE AÇIKLAMA
    A.TR AB Ülkeleri
    Tarım Ürünleri (T, GTİP) ve Avrupa Kömür
    Çelik Topluluğu Ürün Listesi Dışındaki
    Ürünler İçin Düzenlenir. (CECA, GTİP)
    EUR.1
    AB Ülkeleri
    Tarım Ürünleri ve Avrupa Kömür Çelik
    Topluluğu Ürün Listesi İçin Düzenlenir.
    İsviçre, Norveç, İzlanda ve
    Lihtenstayn (EFTA)
    Tüm Ürünler İçin Düzenlenir.
    Serbest Ticaret Anlaşması Yapılan
    Ülkeler (STA)
    Tüm Ürünler İçin Düzenlenir.
    FORM.A
    Kanada, Yeni Zelanda Resmi Tasdik İstemiyor.
    ABD, Avustralya Zorunlu Değil, Düzenlenmese de Uyguluyor
    Japonya, Rusya Federasyonu,
    Ukrayna, Beyaz Rusya
    Resmi Tasdik İstiyor
    MENŞE
    ŞAHADETNAMESİ
    (ABC)
    Diğer Ülkeler

    YanıtlaSil
  9. gümrük beyannamesi:
    bu beyanname ile gümrüğe giren malların ile gümrüğe gelen malların kontrolünün yapılabilmesi için düzenlenerek ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylandıktan sonra gümrük idaresine sunulan belgedir.

    YanıtlaSil
  10. Gümrük Beyannamesi =

    Ülkemizde 01.01.1996 tarihinden beri kullanılmakta olan gümrük beyannamesi, “Tek Tip Gümrük Beyannamesi” olarak da adlandırılmaktadır. Bu beyanname Avrupa Birliği üyesi ülkelerde kullanılan gümrük beyannamesi ile aynıdır.

    Gümrük beyannamesinin formatı ve ne şekilde doldurulacağı Gümrük Yönetmeliği ile belirlenir. Gümrük beyannamesinde şu bilgiler bulunur: İhracatçı/Gönderen, Alıcı, Beyan Sahibi/Temsilcisi, Çıkış Ülkesi, Menşe Ülke, Gideceği Ülke, Ticaret Yapılan Ülke, Çıkıştaki Taşıma Aracının Kimliği ve Kayıtlı Olduğu Ülke, Teslim Şekli, Toplam Fatura Bedeli, Yükleme Yeri, Çıkış Gümrük İdaresi, Eşyanın Tanımı, GTİP’i, Brüt ve Net Ağırlığı, Gümrük Rejimi.

    Gümrük Beyannamesi yerine TIR Karnesi, ATA Karnesi, Elçilik Mektubu, Déclaration en Douane, Kurye Mektubu da kullanılabilmektedir

    YanıtlaSil
  11. lisans sözleşmesi
    1.Firmanın, geliştirdiği teknolojiyi başkalarının kullanabilmesi için verdiği izin belgesidir
    2.Patent, alametifarika, üretim yönetimi veya teknik bilgi gibi maddi olmayan hakların, belirli bir bedel karşılığında kiralanmasına ilişkin olarak yapılan sözleşmedir

    YanıtlaSil
  12. Yaşar TUNCER27 Ekim 2013 16:06

    Joint Venture (okunuşu: coynt vençır) sistemini kısaca "ortak girişim" olarak tanımlayabiliriz. 2 ya da daha fazla tüzel kişinin bir araya gelerek, kararlaştırdıkları belirli bir yatırım projesi için birlikte hareket etmek için oluşturdukları ortak işletme yapısına, joint venture denir. Örneğin, 2 firmanın değişik hisse oranlarıyla, kendi ülkelerinde ya da yabancı bir ülkede kurdukları "yeni bir firma" joint venture kapsamına girmektedir.

    YanıtlaSil
  13. Esra BAĞDAŞ28 Ekim 2013 12:21

    Gümrük beyanı ;
    - Yazılı olarak
    - Sözlü olarak
    - Bilgisayar ve işletme tekniği yoluyla
    - Eşya sahibinin bu eşyayı bir gümrük rejimine tabi tutma isteğini ifade ettiği herhangi bir tasarruf yoluyla yapılabilir.

    YanıtlaSil
  14. Bedelsiz İthalat : Vergisi olmaksızın ülkeye sokulan mallar ( özel eşyalar, hediyeler v.b)dır.

    YanıtlaSil
  15. GÜMRÜK BEYANI:
    - Yazılı olarak,
    - Sözlü olarak,
    - Bilgisayar ve veri işleme tekniği yoluyla,
    - Eşya sahibinin bu eşyayı bir gümrük rejimine tabi tutma isteğini ifade ettiği herhangi bir tasarruf yoluyla yapılabilir.

    YanıtlaSil
  16. SUHAM SANCAK28 Ekim 2013 15:43

    Atr belgesi nedir?
    ATR belgesi, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında imzalanan Gümrük Sözleşmesi uyarınca İngiltere'den Türkiye'ye yapılacak olan karşılıklı dış satımlarda tercihli gümrük vergisi uygulanmasını sağlayan bir belgedir. Serbest Dolaşım Belgesinin amacı, dış satımı yapılacak malların AB sınırları içinde üretildiğinin ya da bu ülkelerde serbest dolaşım hakkı olduğunun onaylanmasıdır.
    Bunlardan sanayi ürünlerinin Türkiye’den AB ülkelerine ithal edilmesinde KDV dışında bir vergi ödenmesi söz konusu değildir (zaman zaman gündeme gelen anti damping vergisi Hariç). Ayrıca Türkiye’de serbest dolaşımda bulunan tarım ve işlenmiş tarım ürünlerinin AB ülkelerine girişinde çeşitli tavizlerden yararlanılması söz konusudur.
    Türkiye-Avrupa Topluluğu gümrük birliği uyarınca, işlenmiş tarım ürünleri de dahil olmak üzere sanayi ürünlerinde serbest dolaşıma ilişkin hükümlerin uygulanması için gerekli koşulların yerine getirilmiş olması halinde, ihracatçının veya gümrük beyannamesini imzalamakla yetkili kanuni temsilcisinin talebi üzerine gümrük idareleri ya da bu idarelerce yetki verilmiş kuruluşlarca düzenlenen belgelerdir.

    YanıtlaSil
  17. SUPHİ ESKİOCAK28 Ekim 2013 15:47

    Gümrük Beyannamesi Nedir ?
    İhracatta gümrük mevzuatı uyarınca doldurularak ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylanmasından sonra gümrük idaresine sunulan belgedir.
    Gümrük Birliğine girildikten sonra mevzuatın ve belgelerin uyumlaştırılması çerçevesinde Tek Tip Gümrük Beyannamesi kullanımı getirilmiştir.


    Gümrük Beyannamesi doğrudan doğruya mal sahipleri ile kanuni mümessilleri veya vekilleri tarafından düzenlenmektedir.
    Gümrük beyannameleri üzerinde kazıntı ve silinti yapılamaz.
    Gümrük beyannamelerinin tescili için ibrazından sonra beyan edilen eşyanın cins, nev, nitelik ve birim fiyatı bakımından herhangi bir düzeltme yapılamaz.
    Gümrük beyannamelerinin tescili gümrüklerde tutulan deftere usulü dairesinde kayıt olunmak, üzerine kayıt sıra numarası, tarih ve resmi mühür konulması ile tamamlanmaktadır.

    YanıtlaSil
  18. Özlem DUMAN29 Ekim 2013 04:39

    Dolaşım belgeleri:
    İthalatçıya (alıcıya) gümrük muafiyetlerinden yararlanma imkanı sunan bu belgeler ;

    - A.TR Belgesi
    -EUR.1 Belgesi olmak üzere iki türdür.

    YanıtlaSil
  19. selen altuntepe30 Ekim 2013 23:51

    GÜMRÜK BEYANI:
    - Yazılı olarak,
    - Sözlü olarak,
    - Bilgisayar ve veri işleme tekniği yoluyla,
    - Eşya sahibinin bu eşyayı bir gümrük rejimine tabi tutma isteğini ifade ettiği herhangi bir tasarruf yoluyla yapılabilir.

    YanıtlaSil
  20. çisem ercan30 Ekim 2013 23:52

    Atr belgesi nedir?
    ATR belgesi, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında imzalanan Gümrük Sözleşmesi uyarınca İngiltere'den Türkiye'ye yapılacak olan karşılıklı dış satımlarda tercihli gümrük vergisi uygulanmasını sağlayan bir belgedir. Serbest Dolaşım Belgesinin amacı, dış satımı yapılacak malların AB sınırları içinde üretildiğinin ya da bu ülkelerde serbest dolaşım hakkı olduğunun onaylanmasıdır.

    YanıtlaSil
  21. HELAL SERTİFİKA NEDİR?

    Helal sertifikalama, muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun, söz konusu üretimi denetlemesini, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntemdir. Gıdalarda helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk ve safiyet de olması gereken şartlardır. Ayrıca Helal Sertifikalama. Ülke yönetiminin kontrol birimlerine gıda emniyeti konusunda destek hizmeti de sağlar.
    Ancak aşağıdaki istisnalar kesinlikle Haramdır.



    - Domuz, domuz eti ve domuz ürünleri,
    - İslamî usule göre kesilmemiş hayvanlar
    - Kesilmeden önce ölmüş hayvanlar,
    - Allah(cc)’ dan başkası adına kesilmiş hayvanlar,
    - Alkol ve tüm sarhoşluk veren maddeler,
    - Etobur hayvanlar, yırtıcı kuşlar, sürüngenler,
    - Kan ve kandan yapılmış ürünler,
    -Yukarıda belirtilen ürünlerden her hangi biri ile karıştırılmış gıdalar.


    YanıtlaSil
  22. Bahar Babalık1 Kasım 2013 03:49

    TSE Kritere Uygunluk Belgesi (TSEK Markası)

    Kritere Uygunluk Belgesi ve TSEK MarkasıKritere Uygunluk Belgesi; Türk Standardı bulunmayan konularda, firmaların söz konusu ürünlerinin ülkemizin şartları ve ilgili uluslararası veya diğer ülkelerin standardları esas alınarak Türk Standardları Enstitüsü tarafından kabul edilen teknik özelliklere uygunluğunu belirten ve akdedilen sözleşme ile TSEK Markası kullanma hakkı veren, firma adına düzenlenen ve üzerlerinde TSEK Markası kullanılacak malların ticari markası, cinsi, sınıfı, tipi ve türünü belirten, geçerlilik süresi bir yıl olan belgedir.

    TSEK Belgesinin Yararları Nelerdir?

    Maliyette düşüş- ticarette artış
    Pazara ulaşmada kolaylık
    Pazarda hız
    Tüketici nezdinde güven
    Güvenli ürünün garantisi
    Kamu ve özel sektör ihalelerinde avantaj


    TSE Kritere Uygunluk Belgelendirmesi nasıl yapılır?

    Üretim yerinde kalite kontrol yeteneği ile bunların devamlılığını garanti altına alan bir sisteminin tesis edilip edilmediğinin tespiti için üretim yeri incelemesi yapılır,
    İlgili belgelendirme kriterinin öngördüğü muayene ve deneyler gerçekleştirilir,
    Muayene ve deney sonuçları ile üretim yeri incelemesi sonucunun uygun bulunması durumunda, geçerlilik süresi 1 (bir) yıl olan TSE Kritere Uygunluk Belgesi verilir.


    TSE Kritere Uygunluk Belgesinin devamlılığı nasıl sağlanır?

    Ara kontrol amacıyla TSE tarafından belirlenen aralıklarla üretim yeri incelemesi yapılarak gerekli görülürse üretim yerinden ve/veya piyasadan numune alınarak gerekli görülen muayene ve deneyler yapılır. Bu işlemlerin sonucunda belgelendirme şartlarından sapma yoksa belgenin geçerliliği devam eder.

    YanıtlaSil
  23. AYŞEGÜL KUTAY3 Kasım 2013 01:29

    GÜMRÜK BEYANNAMESİ : Türkiyeden yurt dışına olan ihraç konusu malların yetkili gümrük idaresine beyanname ile bildirilmesi zorunlulugu vardır. bu zorunluluklar gümrük beyannamesi ile gümrüge gelen malların kontrolünü saglayan belgedir.
    NAVLUN FATURASI: İhracatçının navlun bedelini ödediğine dair ithalatçıya düzenleyerek gönderdiği faturaya denir.
    MENŞE ŞEHADETNAMESİ: Menşe bir eşyanın ekonomik milliyetidir.eşyanın tercihli olmayan menşe statüsünü kanıtlamaya yarayan bir belgedir.
    SAĞLIK SERTİFİKASI : Gıda maddeleri canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin (et,süt,deri,bal vb .) ihracatında ürünlerin hastalıksız veya sağlıklı oldugunu göstere tarım il müdürlüğü tarafından tanzim edilir.
    TİCARİ FATURA: satıcı tarafından düzenlenen ürünün türünü, miktarını,fiyatını ve teslim şeklini gösteren kıymetli evrak niteliği taşıyan ve alıcıya teslim edilen bir belgedir.

    YanıtlaSil
  24. MÜRŞİDE ÇATAKDERE3 Kasım 2013 02:39

    MENŞE ŞAHADETNAMELERİNDE BULUNACAK BİLGİLER ;
    a ) Eşyayı gönderenın adi ,soyadı ve adresi,
    b) Türkıye dekı alıcının adı , soyadı ve adresi
    c) kapların marka , numara ve sayıları
    d)Esyanın cinsi , nev ı , daralı ve net agirlikları ile kıymetı ve yollama seklı
    e)sahadetnameyı veren makamın tastık serhi .

    YanıtlaSil
  25. Hüseyin ÇELİK3 Kasım 2013 08:23

    Navlun Faturası

    Uluslararası ticarette kullanılan CP ve CIP teslim şekillerinde navlun bedeli için ihracatçı frima taşıma
    şirketinden ödediği bedel için belge alır.İhracatçının navlun bedelini ödediğine dair ithalatçıya
    düzenleyerek gönderildiği faturaya navlun faturası denir.

    Navlun bedeli ürün bedeli ile birlikte satış faturasında gösterilebileceği gibi ayrı olarak ta gösterilebilir.
    İşte ayrı olarak gösterilen bu faturaya navlun faturası denilmektedir.

    YanıtlaSil
  26. 5. EUR.1 Dolaşım Sertifikası (EUR.1 Movement Certificate)

    EFTA ülkelerine (İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn), Avrupa Birliği ile demir çelik ürünlerinde (AKÇT ürünleri), Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmaları imzaladığı ülkelere (İsrail, Makedonya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Fas, Filistin, Tunus, Suriye, Mısır, Arnavutluk ve Gürcistan) yapılan ihracatlarda ve Avrupa Birliği’ne yönelik tarım ürünleri ihracatında düzenlenen belgedir.

    Gümrük vergisi indiriminden yararlanılmasını sağlayan ve bağlı bulunulan Oda’dan temin edilebilen bu belge, Odaca onaylandıktan sonra vizesi yapılmak üzere gümrük müdürlüğüne ibraz edilir. Geçerlilik süresi 4 aydır.

    İhracatçı, bu belgeyi bağlı bulundukları odalardan alırlar. Odalar tarafından tasdiklenmekte ve gümrük idarelerince vize edilmesi gerekmektedir.
    EUR.1 Dolaşım Sertifikası beş nüsha olarak doldurulmaktadır. İlk nüshası meneviş renkli olup, asıl nüshadır. Diğer dört nüsha ise beyaz renklidir.

    Bu belgenin temininde başvuru ve onay mercii ihracatçının bağlı bulunduğu odadır.
    İhracatçı, bağlı bulunduğu odadan aldığı beş nüsha EUR.1 Dolaşım Belgesini eksiksiz ve tam olarak doldurmalı ve bağlı bulunduğu odaya;

    Dilekçe,
    Fatura sureti (Maliye Bakanlığı’ndan onaylı kontrol makbuzu veya noter tasdikli ticari fatura) ekleyerek müracaat etmelidir.

    Beyaz renkli nüshalardan biri tasdik işlemini yapan odada kalır. EUR.1 Dolaşım Belgesi’nin gümrük idaresince vize edilmesinden sonra yeşil meneviş renkli asıl nüsha ihracatçıya verilir. Beyaz renkli nüshalardan biri gümrük idaresinde kalır, diğer iki nüsha ilgili odaya gönderilir.

    EUR.1 Dolaşım Sertifikası bazı durumlarda istisnai olarak ait oldukları ürünlerin ihracından sonra da düzenlenebilmektedir.
    Bu belge menşe ispat belgesidir. Bu nedenle bu belge olduğu durumlarda ayrıca Menşe Şahadetnamesine gerek yoktur.

    Armonize Sistem Nomanklatürü esas alınarak Türk Gümrük Giriş Tarife Cetvelinde (T) kısaltması bulunan eşya tarım ürünü listesi kapsamına dahil ürünü göstermektedir. Bu eşyanın Avrupa Birliği ülkelerine ihracında EUR.1 Dolaşım Sertifikası düzenlenmektedir.

    Türkiye ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu (CECA) kuran anlaşmanın yetki alanına giren ve Türk Gümrük Giriş Tarife Cetvelinde yanında (CECA) kısaltması yer alan eşyanın Avrupa Birliği ülkelerine ihracında EUR.1 Dolaşım Sertifikası düzenlenmektedir.

    YanıtlaSil
  27. Abdullah HIZLAN3 Kasım 2013 10:38

    Menşe şahadetnamesinin düzenlendiği ülkeler ?

    - Aradaki özel anlaşmalara istinaden A.TR, EUR.1 ve Form A düzenlenen ülkeler dışında kalan ve aramızda ticaret ve ödeme anlaşması bulunan ülkelere sevk edilecek eşya için, bu anlaşmalar gereğince Menşe Şahadetnamesi zorunlu olarak aranmaktadır. Ayrıca, kendileri özel birer menşe ispat belgesi olmalarına karşın, FORM A ve EUR.1 ve eşyanın AB'de Serbest Dolaşımda Olduğunu gösteren A.TR Sertifikalarının yanında ithalatçı firmalar tarafından Menşe Şahadetnamesi talep edilebilir.

    YanıtlaSil
  28. Gümrük beyannamesi beyanname ve diğer belgelerin basım ve dağıtımı
    Yazılı beyan gümrük beyannamesi ile yapılır ayrıca ilgili gümrük rejimi uyarınca beyanın yapıldığı Elçilik Mektubu,Kurye Mektubu,TIR Karnesi,ATA Karnesi,Kumanya Listesi,Declaration en Douane gibi belgeler gümrük beyannamesi olarak kabul edilir.
    Beyannamede Kalem
    bir beyannamenin iki veya daha fazla kalemi kapsaması halinde beyana karşılık gelecek vergi ve ceza bakımından her kalem ayrı bir beyan sayılır.Bir kalemin eksik veya fazlası diğer kalemin fazla ve eksiğine mahsup edilemez.
    Türk Gümrük Tarife Cetvelinde aynı tarife pozisyonunun alt açılımında bulunan ve aynı kanuni veya tercihli vergi oranına tabi olan eşya bir kalem sayılır.Başka tarife pozisayonlarına girdiği halde vergi oranları aynı olan eşya bu hükmün dışındadır.

    YanıtlaSil
  29. Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler Nelerdir ?

    1. Ticari Belgeler (Commercial Documents) : Faturalar, çeki listesi, koli listesi, imalatçı analiz belgesi, kontrol-gözetim belgesi, gemi ölçü raporu.

    2. Resmi Belgeler (Official Documents): Dolaşım belgeleri, menşe şahadetnamesi, kontrol belgeleri, konsolosluk faturası, uygunluk belgesi, sağlık sertifikası, veteriner sertifikası, helal belgesi, koşer belgesi, radyasyon belgesi, boykot/kara liste sertifikası, A.T.A karneleri.

    3. Taşıma Belgeleri (Transport Documents): Deniz konşimentosu, Özellikli konşimentolar, diğer konşimentolar.

    4. Sigorta Belgeleri (Insurance Documents): Flotan sigorta poliçesi, sigorta mektubu, sigorta poliçesi, sigorta sertifikası.

    5.Finansman Belgeleri (Financial Documents): Poliçe, bono, rehin senedi, antrepo makbuzu, teslim emri, kontrol ve numune alma yetki belgesi.

    YanıtlaSil
  30. pazara giriş şeklini etkileyen unsurlar:
    -işletmelerin amaç ve hedefleri
    -girilecek ülkedeki siyasi,ekonomik,yasal cevre
    -kaynaklar
    -rekabet cevresi
    -urun karakteristliği

    YanıtlaSil
  31. Yaşar TUNCER4 Kasım 2013 01:53

    DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI

    1. Dış Ticaret Müsteşarlığı: Başbakanlığ'a bağlı olarak, dış ticaret politikalarının tespitine yardımcı olmak, tespit olunan bu politikalar çerçevesinde ihracat, ihracatı teşvik, ithalat, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri ve ikili ve çok taraflı ticari ve ekenomik ilişkileri düzenlemek, uygulamak, uygulamaları izlemek ve geliştirmek görevlerini üstlenmek için kurulmuş olan bir müsteşarlıktır. Dış ticaret müsteşarlığı 1994 yılında kurulmuştur.

    Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın ana hizmet birimleri:
    - İhracat Genel Müdürlüğü,
    - İthalat Genel Müdürlüğü,
    - Anlaşmalar Genel Müdürlüğü,
    - Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü,
    - Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü,
    - Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürlüğü,
    - Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü’dür.

    YanıtlaSil