8 Ocak 2014 Çarşamba

DIŞ TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİ


Dış ticarette ödeme yöntemleri; Peşin ödeme ,açık hesap yöntemi, konsinyasyon,mal mukabili ödeme , vesaik mukabili ödeme ve akreditifdir.

Peşin ödeme: İthalatçının malı henüz teslim almadan mal bedelini ödemesidir.Genellikle birbirini tanıyan alıcı ve satıcılar arasında gerçekleşir.Peşin ödeme ithalatçı arasında en uygun ödeme yöntemidir.Satıcıda risk yoktur.Risk alıcı üzerindedir.İhracatçı açısından peşin ödeme ,ihraç mallarını üretmek ,hazırlamak ve sevk etmek için bir ön finansman sağlamaktır.Alıcı açısından peşin ödeme avantajı ise iskontolarının yüksekliğidir.

Açık Hesap Ödeme: Açık hesap yöntemine cari hesapta denmektedir.Bu ödeme yöntemi peşin ödeme yönteminin tam tersidir.Burada ihracatçı malını , bedelini almaksızın peşinden gönderir.Mal bedeli nezaman ödeneceği belirsizdir.İhracatçı açısından bu yöntem en ideal yöntemdir.Satıcının riski sınırsızdır ve alıcının riski yoktur.

Konsinyasyon ve Müşterek Hesap: İleri bir tarihte satılmak üzere dış alıcılara komisyonculara ya da dış ülkedeki şube ve temsilciliklere emaneten mal gönderilmesidir. Satılmak üzere gönderilen malları teslim alan kişi banka aracılığıyla döviz cinsinden ihracata yollarlar.Burada risk ihracatçıya aittir.

Mal Mukabili Ödeme: İhracatçı  herhangi bir ödeme yapılmadan veya bir poliçe tanzim etmeden malları ithalatçıya gönderir. Mal bedeli ileriki tarihte malları satıldıktan sonra ödenir. Risk ihracatçı üzerindedir.

Vesaik Mukabili Ödeme: Ticari işlemlerde tahsile verilecek iki tür vesika vardır. Birincisi kıymetli evraklar , ikincisi ticari evraklardır.Kıymetli evrak : Poliçe ,senet ,çek ,ödeme makbuzu vb evraklardır.Ticari evrak : Fatura ,malların sevk belgeleri vb evraktır.İhracatçı malları göndererek ithalatçı  üzerine bir poliçe çekerek sevk ettiği mallara ait belgeleri buna ekler.Bu vesikalı poliçeyi kendi bankasının aracığı ile ithalatçının bankasına gönderir.

Akreditif: İthalatçının talebine dayanarak bir banka tarafından ihracatçıya verilen ,belirli şartların yerine getirilmesi koşuluyla sattığı mal ve hizmetlerin bedelini ödeyeceğini garanti eden bir taahhüttür. Bu şartlar genelde malların sevk edildiğini gösteren vesaikin ibrazıdır. Akreditif ithalatçının bankası tarafından açılır. Akreditif koşulları küşat mektubu adı verilen bir belge ile ihracatçının bankasına bildirilir.
Akreditif İşleyişi: Taraflar arası alım satım sözleşmesi yapılır. İthalatçı tarafından bankasına ihracatçı adına açması için talimat verilir. Amir banka tarafından muhabir bankaya iletilir. Muhabir banka ihracatçıyı bilgilendirir. İhracatçı ,ithalatçıya malları gönderir.İhracatçı vesaiki bankasına iletir.Mal bedelini tahsis eder.Muhabir banka belgeleri amir bankaya iletir ve ödemeyi tahsis eder. Amir banka akreditif bedeli ödediğinde belgeleri ithalatçıya teslim eder.



                                                                              YAZAR: ELİF ÇELİK



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder