6 Ocak 2014 Pazartesi

GÜMRÜK BEYANNAMESİ


Türkiye’den yurt dışına çıkacak olan ihraç konusu malların yetkili gümrük idaresine beyanname ile bildirilmesi zorunluluğu vardır.

İhracatta gümrük mevzuatı uyarınca doldurularak ilgili ihracatçı birliği tarafından onaylanmasından sonra gümrük idaresine sunulan bir belgedir.

Gümrük Birliği'ne girildikten sonra mevzuatın ve belgelerin uyumlaştırılması çerçevesinde "Tek Tip Gümrük Beyannamesi" kullanımı getirilmiştir.
Gümrük beyannameleri; gümrük idaresine tescil için sunulduktan sonra beyan edilen malların türü, niteliği ve fiyatı gibi hususlarda değişiklik yapılamaz. İhracatçı veya ihracatçının kanuni mümessil veya vekilleri tarafından düzenlenir. Üzerinde hiçbir şekilde kazıntı veya silinti yapılamaz. Gümrük idaresi tarafından kontrolü yapıldıktan sonra kayıt sıra numarası ve kayıt tarihi yazıldıktan sonra tamamlanır.

Gümrük beyanı; yazılı, sözlü, bilgisayar veri işleme yoluyla veya eşya sahibinin bu eşyayı bir gümrük rejimine tabi tutma isteğini ifade ettiği herhangi bir tasarruf yoluyla yapılabilir.

Gümrük Beyannamesi formları, ya sekiz nüshalı bir takım ya da dört nüshalı iki takım şeklinde sekiz nüshadan oluşur:

1 no.lu nüsha : İhracat ve/veya transit işlemlerinin yapıldığı hareket idaresinde saklanır.

2 no.lu nüsha : İstatistik amacıyla kullanılan nüshadır.

3 no.lu nüsha : . Bu nüsha, aracı banka ve diğer kamu kuruluşları tarafından izlenen işlemlerde kanıtlayıcı nüsha olarak kullanılır. 

4 no.lu nüsha : Transit rejiminde varış idaresinde kalacak nüshadır.

5 no.lu nüsha : Transit rejiminde varış idaresince hareket idaresine geri gönderilecek teyit nüshasıdır.

6 no.lu nüsha : İthalatın tamamlanmasından ve beyannamenin kapatılmasından sonra beyannameye eklenen belgelerin asılları ile birlikte bu nüshanın aslı Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğü'ne gönderilir. Bu nüshanın onaylı örneği, aslı yerine geçmek üzere beyanname ekinde bulunması gereken belgelerin örnek veya fotokopileri ile birlikte gümrük idaresinde kalır.
Bu nüsha, antrepo rejiminde kullanıldığında, Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğü'ne gönderilmez.

7 no.lu nüsha : İstatistik amacıyla kullanılan nüshadır. 

8 no.lu nüsha :  Bu nüsha, aracı banka ve diğer kamu kuruluşları tarafından izlenen işlemlerde kanıtlayıcı nüsha olarak kullanılır.



                                                                 YAZAR: MERVE KILINÇ





2 yorum:

  1. adem birinci10 Ocak 2014 07:14

    benim bildiğim makalede insanın kendi düşünceleri olur ama bu makalede onu göremedim.

    YanıtlaSil
  2. FADİME UYAR14 Ocak 2014 13:30

    Bizim bildiğimiz makalede bilimsel yazılardır. Bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla yazılır...

    YanıtlaSil