Tarım il müdürlüklerince denetimi yapılan İslam ülkelerine et ihracatı
yapan firmalara verilen belgelerdir.
Helal, dinin kurallarına aykırı olmayan, dinî bakımdan yasaklanmamış
olan, izin verilmiş anlamına gelen Arapça bir kelimedir.
Helal'in karşıtı, din kurallarına aykırı olan, dinî bakımdan yasak olan
anlamına gelen Haramdır.
Helal gıdalar, İslami kurallara uygun olarak
üretilen gıdalardır.
Birçok ürün için Helal ya da Haram açıkça bellidir. Ancak bazı ürünlerin
helal olup olmadığı konusunda belirsizlik söz konusudur. Bu tür ürünlerin helal
ya da haram olarak sınıflandırılabilmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır
(Mashbooh).
- Helal olduğu açıkça belli olan
gıdalar; ekmek, meyve, su gibi.
- Haram olduğu açıkça belli olan
gıdalar; şarap, domuz eti, ölü hayvan eti gibi.
- Helal ya da haram olduğu açıkça
belli olmayan gıdalar. Bunlar, bazı yönleriyle helal, bazı yönleriyle
haram olarak değerlendirilebilecek özellikte olabilirler.
Haram olan aşağıdaki türler hariç tüm gıdalar Helal kabul edilmiştir;
• Domuz/domuz eti ve bunlardan üretilen ürünler,
• Uygunsuz kesilen hayvanlar yada kesimden önce ölen hayvanlar,
• Alah'ın dışında herhangi bir tanrı ismi altında kesilen hayvanlar,
• Alkol ve sarhoş edici maddeler,
• Etçil hayvanlar, avlanmış kuşlar ve dışarıda kulağı olmayan kara hayvanları,
• Kan ve kandan yapılmış ürünler,
• Yukarıdaki ürünlerin herhangi biri ile temas eden ürünler.
Orijinlerinin bilinmemesi sebebiyle helal ya da haram olarak sınıflandırılamayan jelâtin, gliserin, enzimler, gıda katkı maddeleri, hayvansal yağ ve proteinler vb. gıdalar şüphelidirler (mashbooh)
Helal Belgesi (Sertifikası) Nedir?
Helal belgesi İslami kurallara (Şafi, Mailiki, Hanbeli ve Hanefi mezhepleri uyarınca) uygun olarak hazırlanan ürünlere verilen sertifikadır.
Helal belgesi İslami kurallara (Şafi, Mailiki, Hanbeli ve Hanefi mezhepleri uyarınca) uygun olarak hazırlanan ürünlere verilen sertifikadır.
Helal belgesi İslam dinine göre yasak olmayan ürünlere verilen uluslararası
bir belgedir.
Helal Belgelendirmenin (Sertifikasyonun) Faydaları
Helal Belgelendirmenin (Sertifikasyonun) Faydaları
Helal belgelendirme (sertifikasyon) hem üreticilere hem de
tüketicilere şu yararları sağlar;
- Tüketici güveni: Belgelendirme
tüketicilere tercihleri doğrultusunda bilinçli bir seçim yapma olanağını
sağlar. Ayni zamanda sürekli bir denetim mekanismasi ile tüketiciler satın
aldıkları gıdaları güvenle tüketebilirler. Helal
belgelendirme, ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme
yöntemlerini, temizlik ve sağlık şartlarını, katı güvenlik kuralları
içinde denetleyen tarafsız bir bilirkişi hizmeti sunar.
- İhracat ve Rekabet: Helal
gıda sektörü son dönemde küresel pazarda giderek önemini arttırmaktadır.
Helal belgemizi alan firmalar, ürünlerini küresel helal gıda pazarına arz imkanı
bulabilecek ve rekabet gücünü arttırabilecektir. Helal belgelendirmesi,
ürünün ve üreticinin Küresel İslam içinde tanınmasını ve tanıtılmasını
sağlamaktadır.
- Kalite: Bu sertifika, gıda
ürününün sadece helal yasası gerekliliklerine uyduğuna değil, aynı zamanda
bu ürünün üretiminde gıda güvenliği ve hijyen uygulamalarının da katı bir
şekilde uygulandığına işarettir.
Helal Gıda Belgelendirme (Sertifikasyon) Süreci
- Belgelendirme firmasına yazılı
olarak ya da internet üzerinden Helal Belge başvurusunun yapılması.
- Belgelendirme firmasıyla
beraber helal belge kapsamındaki ürün tiplerinin ve içerdiği bileşen
bilgilerinin gözden geçirilmesi.
- Tesisin helal standardı
kapsamında denetimi ve onaylanması (Bu kısım üretim ekipmanının gözden
geçirilmesini, katılan bileşenlerin, temizlik prosedürlerinin,
sanitasyonun ve çapraz bulaşma riskinin denetlenmesini içermektedir).
- Kesimhaneler için; hayvanların
tutulduğu alanların, bayıltma metodunun, doğru kesimin, kesimden önce ve
sonra yapılması gerekenlerin vb.nin helal standardı kapsamında denetimi ve
gözden geçirilmesi.
Helal sertifikasyonu için gereken masrafın ve ücret
içeriğinin belirlenmesi ve sözleşme yapılması.
- Masrafların ve ücretin
ödenmesi.
- Uygun bulunulması durumunda
helal belgesinin (sertifikanın) hazırlanması.
Türkiye’nin
de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler organlarından Codex Alimentarus
Komitesi helal gıdayı ‘İslami kurallara göre yasak
olan herhangi bir unsuru içermeyen,
bu unsurlardan arındırılmış yerlerde ve cihazlarda
hazırlanan, işlenen, taşınan ve
depolanan; bu durumların dışında üretilen herhangi
bir gıda ile hazırlama, işleme,
taşıma ve depolama aşamasında direkt temasta olmayan
ürün’ olarak tanımlanmaktadır.
Helal sertifikalama, muteber, ehil ve tarafsız bir
kurumun, söz konusu üretimi
denetlemesini, helal standartlara uygunluk
içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini
ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini
kapsayan bir işlemdir. Helal
sertifikalama sadece gıdalar için değil ilaç,
kozmetik, katkı maddeleri, temizlik ürünleri
ve deterjan gibi ürünler için de geçerlidir.
Dünya gıda ve tüketici ürünleri ticaretinde helal
sertifikasyonun önemi gitgide artmaktadır.
İslam dinine
mensup tüketicilerin helal gıda ve ürün konusunda farkındalığının artmasıyla
helal sertifikası sahibi gıda ürünleri
dünya pazarlarında sertifika sahibi olmayan ürünlere nazaran avantaj
kazanmaktadır. Helal gıdalara talep Orta Doğu, Güneydoğu Asya, Kuzey Afrika,
Amerika, Avrupa, Kanada ve Avustralya başta olmak üzere dünyanın her yerinde
artmaktadır. Helal ürünler pazarı dünyada en hızlı büyüyen pazarlarından
biridir. Dünya nüfusunun %23’ünü teşkil eden 1.62 milyar tüketici İslam dini
mensubudur. Bunların %60’ı Asya’da ve %20’si Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da
yaşamaktadır. Buna ek olarak 300 milyon Müslüman çeşitli ülkelerde azınlık
statüsünde yaşamaktadır. Avrupa’da 38, Amerika’da 8, Kanada’da 1 milyon
civarında Müslüman yaşamaktadır. Küresel helal gıda pazarının değeri 635 milyar
dolar civarında tahmin edilmektedir. Gıda ve tüketici ürünleri üreten firmalar
için helal ürünler pazarında önemli
fırsatlar mevcuttur.
Türkiye’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
Gıda Maddelerinin Genel
Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları
Tebliği’ne göre gıda maddesinin
etiketinde ‘Helal Gıda’ ibaresinin bulunması uygun
değildir. Bu yasağın gerekçesi haksız
rekabeti önlemek şeklinde açıklanmaktadır. Helal
sertifikası alan ürünlerde helal ibaresi
ya da logosu ihraç edilen ürünlerinin paketleri
üzerinde kullanılabilir. Her sertifika
veren kuruluşun logosu farklıdır. İhracatta önemli
olan helal sertifika sahibi olmak değil,
bu konuda kabul gören bir kuruluştan sertifika
almaktır.
Dünyada helal standartları belirleyen ya da helal
sertifika veren pek çok kuruluş
Bulunmaktadır. Helal sertifikası veren hemen her
kuruluş kendi belirlediği
standartları uygulamaktadır. Dolayısıyla
standartların harmonizasyonu büyük önem arz
etmektedir. Bu amaçla İslam Konferansı Teşkilatı
(OIC) altında Türkiye’nin öncülüğünde İslam Ülkeleri Standardizasyon ve
Metroloji Enstitüsü (Standardization and Metrology Institute for Islamice Countries, SMIIC) kurulmuştur. SMIIC’e 13 OIC ülkesi
üyedir: Cezayir, Kamerun, Gine, Ürdün, Libya, Mali, Fas, Pakistan, Somali,
Sudan, Tunus, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri. Merkezi İstanbul’dadır ve 3
yıllık harcamaları Türk Standartları Enstitüsünce karşılanmaktadır. Kuruluş 2007
yılında helal standartları geliştirme faaliyetlerine başlamıştır. 17 Mayıs 2011
tarihinde bu faaliyetler meyvelerini vermiş ve üç standart oluşturulmuştur:
1) Helal Gıda
konusunda Talimatlar,
2) Helal
Sertifika Veren Kuruluşlar konusunda Talimatlar
3) Helal
Sertifika Veren Kuruluşları
Akredite Eden Kuruluşlar hakkında Talimatlar. Takibinde Türk Standartları Enstitüsü
(TSE) kırmızı ve beyaz et ve benzeri ürünlerin
ihracatında da aranacak olan Helal Gıda Belgesi konusunda ihracatçı
firmalarımızın sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Diyanet
İşleri Başkanlığı ile işbirliği içerisinde Helal
Gıda Belgelendirmesi faaliyetlerine 4
Temmuz 2011 günü başlamıştır. Yine
OIC’ye bağlı İslam Ülkeleri
Sanayi ve Ticaret
Odaları (Islamic Chamber of Commerce and
Industry, ICCI) öncülüğünde helal
sertifikasyon standartlarında harmonizasyon üzerine
gayretler sarf edilmektedir.
Toplam 10 standart üretmeyi hedefleyen kurum henüz 6
tanesinin taslak dokümanını
hazırlayabilmiştir:
1)
Laboratuvar testleri ve analiz,
2) Hayvan
yemi,
3) Gıda işleme,
4)Kozmetikler,
5) Finans
6) İlaçlar.
Ülkemizde
helal sertifikalama konusunda
Türk Standartları Enstitüsü’ne ek olarak Gıda ve İhtiyaç Maddeleri
Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği’nin (GİMDES) faaliyetlerinden
de bahsedilmelidir. GİMDES 2009’dan beri 150 firmanın ürünlerine helal
sertifika vermiş olup helal sertifika konusuyla ilgili dünya çapında tüm kuruluşların üst kuruluşu
olan Dünya Helal Konseyi (World Helal Council)üyesidir. Ayrıca GİMDES Avrupa’daki
helal sertifika kuruluşları için bir birlik kurulmasına öncülük etmiş ve bu yıl
için bu birliğin de başkanlığını yapmaktadır.Müslüman tüketicilerin ağırlıklı
olarak yaşadığı pazarlara girmek isteyen
ihracatçılar için helal sertifikası yeni kapılar açabilir. Tüketicilerin
bilinçlenmesiyle helal sertifikası sahibi olmanın öneminin daha da artması
beklenmektedir.Bu durum oranlara vurularak belli bir düzeye gelmesi
beklenmektedir .
YAZAR: DİLEK UZAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder