6 Ocak 2014 Pazartesi

INCOTERMS 2010


   Bilindiği üzere dış ticaret alanınada yaygın olarak kulanılan terimlerde birlik sağlamak amacıyla milletler arası ticaret odası tarafından 1936 günümüze peryodik peryodik olarak yayınlanan ticari ticari terimlerin yorumu için uluslar arası kurallarda ıncoterms 1 ocak 2011 tarihinden itiberen yürürlükte olacak şekilde değişiklikler yapılacaktır.

   Satın sözleşmelerinde malların teslimi, hasrın geçişi,masraflarla paylaşımı ve belgelerle ilişkin yükümlükler koyarak  kurallar içinde ıncotrms uluslar arası ticaret önemli yer tutmaktadır. Incotermste alan mal kavramı emtia yani konu mal olarak anlaşma olup ithalat ve ihracata konu satım sözleşmesinden dair işlemlerden ürünün satıcısından cıkarak ithalatçısına varma sürecine kadar olan süreçteki teslim işleriyle gümrük giriş çıkış işlemlerile ilgilenmektedir.burada önemli olan masrafların ve risklerin ihracatçı ve ithalatcı arasında paylaşması ve aidiyetlerin belirlemesidir.

   Globaleşen ticaret hayatı ve teknolojik  alanındaki güncel gelişmeler karşısında ICC tarafından ıncoterms de günceleme yapılması gerekli hale getirmiştir. Genel olarak yapılan değişiklikle ıncoterms sınıflandırılması değişmiş 13 kuraldan kulanımı az olan DAF DEF DEQ DDU kuralar iptal ederek yerine iki adet kuralar belierlenmiş ve bunlarla birlikte ve toplam olarak onbir adet kuralar belirtilmiştir.önemli bir değişiklite ıncoterms ulusal satımıda kapsayabilecek şekilde düzenlenmesidir.

   Yeni sınıflandırmaya göre;
·         Tüm taşıma tipi için uygulanacak kurallar EXV, FCA,CPT ,CIP,DAT , DAP DDP
·         Sadece deniz ve iç su kulanılan taşımalar ise FAS,FOP,CIF,CFR dir.
 DAT ( terminalde teslim ) DAP (belirlenen yerde teslim ) olmak üzere belirlenen iki yeni kural uyarınca teslim sözleşmede belirlenen varma yerin de gerçekleşir. Teslim DAT kurallarında mallar taşıma aracında boşaltılarak alıcının tasarufuna bırakılması ile gerçkleşirken DAP kurallar ise mallar boşaltmaya hazır şekilde alıcının tasarufuna bırakmakla gerçekleşmektedir. Her iki kuraldada satıcı gömrük çekme masrafları hariç olmak üzere bütün masrafları ve belirlenen varma yerine taşımadan doğan hasar risklerini üstlenmektedir.

   Deniz ticaretinde kulanılan FOB. CFR, CIF tipi taşımalarda kulanılan “gemi küpeştesi” kavramı terk edilerek malların “gemide” teslim ilkesini benimsenmiş olup uygulamada küpeşte kavramı konusunda yaşama belirlenme zorunlulukları ve karışıklıkları giderilmye çalışılmıştır.

    Amerikan hukukundan başlayarak bir cok devlete yasalaşarak uygulanan elektronik haberleşme ve elektornik imza kanunlarında yapılan güncel değişiklikleri ile türk hukukndada da bulunan elektronin kayıtların basılı evrak ile ve elektronik imzanın ıslak imza ile aynı etkiye sahip olması konularında ıncoterms te aynı prensip benimsemiştir.

    Alıcı ve satıcı için gözetim zincirine dair bilgi sağlama yükümlülüğüne olduğu gibi güvenlikle ilgili gümrük işlemlerini yerine getirebilmesi açısından gerekli belgeleri  alınmasında yardımda buluna veya söz konusu belgelrin bizat alınması yükümlükleri öngörüldü.

    Ayrıca taşıma sürecinde eleçleme masraflarının birinden cok ödenmesinin önlemek için bu masrafların aidiyetini açıkça düzenlemesini öngörmektedir. Yine transit işlemlerini gören mallarda zincirleme satışın ön görüldüğü hallerde gönderme kavramından ayrı olarak tedarik kavramına ve buna bağlı olarak gönderilmiş malların tedarik edilmesini  ile ilgili yükümlükleri düzenlemiştir.

     Incotrmsın satış sözleşmesinin tamamına işikin kuralları içermemesi nedeniyle tarafların teslim dışındaki diğer hükümleri belirlemesi ve özelikle sözleşmeye ve özelikle sözleşmeye uygulanacak hukukun belirtmesi gerekmektedir.

     Kuralların emredici niteliği bulunması nedeniyle 2000 yılarında belirlenen ıncotrms bertaraf olmamıştır.taraflar karşılıklı olarak 2000 yılla bağlı bir kurallar teslim olarak kulanmak istemeleri durumuna açıkça belirlemeri taktirde yalnızca ıncoterms yapılan göndermeler yeni versiyon olarak ıncoterms 2010 kurallarına yapılmış sayılacağı dikkat edilmesi gerekn bir drumdur.              



                                                      YAZAR: MEHMET BAŞBUĞA





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder