6 Ocak 2014 Pazartesi

SANAYİ ve ÖNEMİ


Ülke ekonomisine katkı sağlayan araçlardan biride sanayidir sanayi bir ülkenin gelişmesine ve büyümesine neden olan en büyük faktörlerdendir. Sanayinin kurulması ile beraber ülkede ticaret, ulaşım gibi sektörlerin gelişmesi de mümkün olmaktadır.

SANAYİNİN KURULMASI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR

Hammadde
Sanayide üretim yapılabilmesi için hammaddenin olması gerekmektedir. Ülkemizde hammadde kaynakları ile sanayi kuruluşları arasında son derece sıkı bir ilişki mevcuttur.
Örneğin, unlu gıda sanayi İç Anadolu’da, dokuma sanayi Adana, İzmir, Denizli çevresinde, zeytin yağı sanayi Ege kıyılarında, boya, plastik ve lastik fabrikaları rafineri kenarlarında yaygınlık göstermektedir.

Sermaye
Sanayi tesisleri büyük sermayelerle kurulmaktadır. Bu nedenle, sermayenin, yani paranın biriktiği veya fazla olduğu bölgelerde sanayinin kuruluşu daha kolay olmaktadır.
Sermaye birikimi fazla olduğundan Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sanayi yatırımları daha fazladır. Türkiye’de sanayinin gelişmesinde en büyük etken sermayedir. Sermayemiz yeterli olmadığından, ülkemizde yabancı sermayenin girmesi için kolaylıklar sağlanmaktadır.

Enerji
Fabrikaların çalışması için enerji gerekmektedir. Bunun için, taşkömürü, petrol, linyit gibi kaynaklardan yararlanılır. Ülkemizde petrol, taşkömürü, doğal gaz gibi enerji kaynaklarının çoğu dışarıdan temin edildiğinden önemli bir döviz çıktısına neden olmakta, bu durum sanayileşme hızını azaltmaktadır.

İş Gücü ve Teknik Eleman
Sanayi tesislerinin çalışması ve üretimin artması yönünden iç gücüne ihtiyaç vardır.
Ülkemizde iş gücü ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilmekte, hatta dış ülkelere bile gönderilmektedir. Fakat, ülkemizde bazı sanayi kollarında teknik eleman henüz tam olarak yeterli değildir.

Ulaşım
Sanayinin ihtiyacı olan hammadde ve mamul maddenin taşınması faaliyetlerine ulaşım denir. Hammaddenin fabrikalara taşınması ve üretildikten sonra pazarlara taşınması yaygın ulaşım ağıyla mümkündür. Ülkemizde, sanayi tesisleri, genelde önemli ulaşım yolları kenarlarında ve limanlara yakın yerlere kurulmuştur. İstanbul, İzmir, Mersin, Adana gibi merkezlerin çok gelişmesi ulaşımla çok yakından ilişkilidir.

Pazar
Üretilen her türlü sanayi ürününün satılması gereklidir. Bu bakımdan sanayi tesislerinin kurulmasında diğer etkenlerin yanında nüfusun kalabalık olduğu, tüketimin fazla olduğu sahalar tercih edilmektedir. Örneğin, batı bölgelerinde nüfus fazla olduğundan ürünlerin pazarlanması kolay olurken doğu bölgelerinde nüfus az olduğundan ürünlerin pazarlanması zor olur. Bu durum sanayi tesislerinin buralarda kurulmasını zorlaştırmaktadır.

Yüzey Şekilleri
Sanayi tesisleri, genelde düz sahalarda daha kolay kurulabilmektedir. Dağlık ve engebeli yerlerde sanayinin kurulması zordur.
Sanayi kuruluşları ekonominin temelini oluşturur. Topraktan veya toprak altından elde ettiğimiz hammaddeler sanayi yolu ile tüketime elverişli hale gelmektedir. Tükettiğimiz ürünlerin hammaddeleri sanayilerde işlendikten sonra elimize geçmektedir. Bu yüzden sanayi ülke ekonomisi açısından yeri ayrıdır. Gelişmiş ülkelere baktığımızda hep sanayinin ön plana çıktığını görüyoruz. Sanayiniz ne kadar büyükse ülkenizin ekonomisi de o kadar büyük ve o kadar güçlü demektir. Sanayilerin kurulması aslında bir bakıma ülkede işsizlik sorununu da çözmektedir. Köylerden kente göç eden insanlar genellikle sanayi bölgelerini tercih etmektedir. Sanayinin sadece işsizliğe çare olduğunu söyleyemeyiz. Sanayi, ülkenin kalkınmasına, büyümesine, işsizliği azaltması gibi iş olanaklarının oluşmasına neden olur. Mesela sanayi kurulduktan sonra bu ürünlerin taşınması için nakliyat gerekir nakliyat da ayrı bir iş olanağı saplamaktadır. Ülkemizde sanayi kısa sürede gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Türkiye’de sanayinin gelişmesi son 30 40 yıl içinde hız kazanmıştır. Sanayi Türkiye’de özellikle Marmara bölgesinde ön planda bulunmaktadır. Merkez olarak ise İstanbul kabul edilmektedir. Eski yıllara baktığımızda 1960 yılında ülkemizin sanayisinin 3’te 1’i ile 1.sırayı İstanbul 2. Sırayı ise Bursa almıştır. Sanayide öne çıkan bu bölgeler ekonomiye büyük yarar sağlamaktadır. Sanayinin bir ülke için öneminin anlaşılmasının gerektiği ve bundan sonraki dönemlerde sanayi sektörüne daha fazla önem vererek gelişmesini sağlamaya çalışılması gerekmektedir.




                                              YAZAR: RAHMİ GÖNLÜGÜR



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder