6 Mart 2014 Perşembe

BANKA-2--N.Ö--KREDİ--1.HAFTA

26 yorum:

  1. SARİYE KILINÇ8 Mart 2014 06:17

    Kredi müşteri ile ilgili olarak finansal olan olmayan tüm bilgilerin ışığında banklar nezdinde oluşmuş itibar algılamasıdır.Kredi riski kredi müşterisinin banka ile yaptığı sözleşmenin gereklerine uyarak yükümlülüğünün yerine getirmemesi nedeniyle bankanın maruz kalabileceği zarar olasılığını ifade eder.

    Kredi tahsis kavramı : Banka müşterilerinden elde edilen finansal olan veya olmayan tüm veriler doğrultusunda ilgili kanun, banka yönetmelik , politika ve talimatlara bağlı kalarak müşteriye en uygun şekilde kredi vade teminat yapısı içinde kredi tesis edilmesi sürecidir.

    FONKSİYONLARI
    a-) Verilerin değerlendirilmesi :Müşteriden bankanın içsel kaynaklarından, istihbarat çalışmalarından piyasadan elde edilen bilgiler ışığından krebilite müşteri ihtiyaç ve imkanının objektif bir şekilde ilgili tahsis personeli ve üst onay makamlarınca değerlendirilmesidir.

    b-)Kredi kararının alınması : Yazılı kural ve kanunlara uygun olarak yapılan değerlendirmeler sonucunda müşteri ihtiyacının en uygun şekilde karşılanması elde edilecek karın maxsumize ve krdedi riskinin ise minimize edilmesi amaçlarına yönelik ilgili kişilerce onaylanması ve müşterinin yazılı olarak bilgilenmesidir.

    c-)Kredi portföyünün yönetilmesi ve izlenilmesi : Kredi müşterisinin ilgili şube ve pazarlama personeli ile birlikte en iyi tanıyan taraflardan biri olarak tahsis personeli kredi kapanıncaya kadar müşteri davranışını izlemeye devam eder. Sektörel izleme risk uygulaması izlemesi teminat izlemesi yapar.Müşteri ziyareti aktivitelere katılır ve gerekli hallerde ilgili kordinasyonu sağlar.

    d-) Eğitim :Tahsis personeli ile ilgili kanunlar, yönetmelikler,politikalar ve uygulama talimatları konusunda bilgi sahibi olmaları verilerin doğru okunması ve yorumlanması konusunda özellikle uzman kişiler tarafından hizmet içi eğitime tabi tutulmuş olmalıdır.

    YanıtlaSil
  2. ÜMİTNUR ERKUT8 Mart 2014 08:20

    BANKACILIKDA KREDİ KAVRAMI
    Kredi müşteri ile ilgili olarak finansal olan olmayan tüm bilgilerin ışığında banklar nezdinde oluşmuş itibar algılamasıdır.Kredi riski kredi müşterisinin banka ile yaptığı sözleşmenin gereklerine uyarak yükümlülüğünün yerine getirmemesi nedeniyle bankanın maruz kalabileceği zarar olasılığını ifade eder.
    KREDİ TAHSİS KAVRAMI
    Banka müşterilerinden elde edilen finansal olan veya olmayan tüm veriler doğrultusunda ilgili kanun, banka yönetmelik , politika ve talimatlara bağlı kalarak müşteriye en uygun şekilde kredi vade teminat yapısı içinde kredi tesis edilmesi sürecidir.

    YanıtlaSil
  3. Kredi müşteri ile ilgili olarak finansal olan olmayan tüm bilgilerin ışığında banklar nezdinde oluşmuş itibar algılamasıdır.Kredide ödünç, belli bir zaman süresiyle ve belli bir teminat karşılığı verilir. Bu ödüncün geri alınması tehlikesi bir risk unsurunu ortaya çıkarmaktadır. Dolayısiyle zaman, teminat ve risk, kredi şeklindeki bir ödünç vermenin temel unsurlarıdır kredi.
    KREDİ TAHSİSİYLE İLGİLİ GENEL HUSUSLAR
    1:)Kredi tahsis kavramıı
    2:)Fonksiyonları
    2.a)Verilerin degerlendirildirmesi
    2.b)Kredi kararının alınması ve tebligi
    2.c) Kredi portföyünün yönetilmesi ve izlenmesi
    2.d)Egitim

    YanıtlaSil
  4. Asena Hazal ADANIR9 Mart 2014 08:40

    Bankacılıkta Kredi Kavramı
    Kredi müşteri ile ilgili olarak finansal olan olmayan tüm bilgilerin ışığında bankalar nezdinde oluşmuş algılamasıdır.Bankaların maruz kaldıkları riskler içerisinde en önemli olan kredi riski kredi müşterinin bankayla yaptığı sözleşmenin gereklerine uymayarak yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle bankanın maruz kalabileceği zarar olasılığını ifade eder.Kredi tahsis organizasyonlarının 2 temel gereksinimi vardır;
    1) Bankanın sahip olduğu kaynakların en yüksek kredibiliteye sahip müşterilerine en uygun vade faiz ve teminat yapısı içerisinde bankanın karlılığını maksimize edecek şekilde kullanılması
    2) kredi kullandıktan sonra kapanıncaya kadar minimize edecek şekilde proaktif olarak incelemesi ve yönetilmesidir.
    KREDİ TAHSİS KAVRAMI
    Bankalarda müşterilerden elde edilen finansal olan veya olmayan tüm veriler doğrultusunda ilgili kanun banka yönetmelik politika ve talimatlara bağlı kalarak müşteriye en uygun kredi vade teminat yapısı içerisinde kredi tesis edilmesi sürecidir.
    Fonksiyonları;
    a-verilerin değerlendirilmesi
    b-kredi kararının alınması ve tedbirleri
    c-kredi portföyünün yönetilmesi incelemesi
    d-tahsis personeli ile ilgili kanunlar

    YanıtlaSil
  5. Kredi :Müşteri ile ilgili olarak finansal olan olmayan tüm bilgilerin ışığında bankalar nezdinde oluşmuş algılamasıdır.Bankaların maruz kaldıkları riskler içerisinde en önemli olan kredi riski,kredi müşterisinin bankayla yaptığı sözleşmenin gereklerine uymayarak yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle bankanın maruz kalabileceği zarar olasılığını ifade eder.

    YanıtlaSil
  6. Nimet KOCABIYIK9 Mart 2014 11:45

    KREDİ TAHSİSİ İLE İLGİLİ GENEL HUSUSLAR
    1-Kredi Tahsis Kavramı:bankalarda müşterilerden elde edilen finansal olan veya olmayan tüm veriler doğrultusunda ilgili kanun banka yönetmelik politika ve talimatlarına bağlı olarak müşteriye en uygun kredi vade teminat yapısı içerisinde kredi tesis edilmesi sürecidir.
    2-Fonksiyonları
    a-Verilerin Değerlendirilmesi:Müşteriden bankanın içsel kaynaklarından istikbarat çalışmalarında piyasalarından elde edilen bilgiler ışığında kredibilite , müşteri ihtiyaç ve imkanlarının objektif bir şekilde ilgili tahsis personeli ve üst onay makamlarınca değerlendirilmesidir.
    b-Kredi Kararlarının Alınması Ve Tedbirleri:Yazılı kanun ve kurallara uygun olarak yapılan değerlendirmeler sonucunda müşteri ihtiyaçlarının en uygun şekilde karşılaması elde edilen karın maksimize ve kredi riskinin ise minimize edilmesi amaçlarına yönelik olarak ilgili kişilerce onaylanması ve müşterinin yazılı olarak bilgilendirilmesi
    c-Kredi Portföyünün Yönlendirilmesi ve İzlenmesi:kredi müşterisine ilgili şube ve pazarlama personeli ile birlikte en iyi tanıyan taraflardan biri olarak tahsis personeli kredi kapanıncaya kadar müşteri davranışlarını izlemeye devam eder.Sektörel izleme riski yoğunlaşması izlenmesi teminat izlemesi yapar.Müşteri ziyafeti aktivitelerine katılır ve gerekli hallerde ilgili koordinasyonu sağlar.
    d-Eğitim:Tahsis personeli ili ilgili kanunlaryönetmelikler politika ve uygulama talimatları konusunda bilgi sahibi olmaları verilerin doğru okunması ve yorumlanması konusunda uzman kişiler tarafından hizmet için eğitime tabi tutulması gerekir.

    YanıtlaSil
  7. RABİA ZEYBEK10 Mart 2014 13:04

    Kredi tahsisi ; Banka müşterilerinden elde edilen finansal olan veya olmayan tüm veriler doğrultusunda ilgili kanun, banka yönetmelik , politika ve talimatlara bağlı kalarak müşteriye en uygun şekilde kredi vade teminat yapısı içinde kredi tesis edilmesi sürecidir.

    YanıtlaSil
  8. Neşe ÇELEBİ11 Mart 2014 05:24

    KREDİ TANIMI: Belirli miktardaki satın alma gücünün, belirli bir süre için ve geri verilmek üzere bir bedel (genellikle faiz) karşılığı gerçek ya da tüzelkişilere verilmesidir. Kredi çeşitleri: güvencesine göre teminatlı ve teminatsız; kullanıcısına göre; özel ve kamu, süresine göre; kısa ve uzun, veriliş yerine göre üretim ve tüketim; kullanım alanına göre ticari, tarım, sanayi, yapı ve orman gibi ayrılır

    YanıtlaSil
  9. Kredi tahsisi nedir?
    Günlük yaşamda, bankacılık terimleri ile karşı karşıya olanların sıklıkla duyduğu ifadelerden biri de “kredi tahsisi”dir. Kredi tahsisi, kredi başvurusu yapan bir gerçek ya da tüzel kişinin başvurusunun olumlu olarak sonuçlandırılması ve kendisine bir redi line’ı açılması anlamındadır. Kredi line’ı ile kasıt ise belirli bir limit çerçevesinde kullanıma hazır kredi tutarıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Solmaz12 Mart 2014 09:56

      redi line nedir arkadaşım ?

      Sil
    2. İLYAS SARISU12 Mart 2014 14:36

      kredi hattı demektir. yani banka veya finans kurulusu tarafından müşterisine tanınan bir olanaktır diye buldum ama genede yanlış bilgi vermek istemiyorum mustafacım :) rukiye ye sormussun ama cevaplayım dedim :)

      Sil
  10. Alime ÇELEBİ11 Mart 2014 05:31

    KREDİ TAHSİS:Bankalarda, kredi tahsisi işlemlerini yapan departmanlar ayrı birimler şeklinde faaliyet gösterirler. Kredi bölümleri içinde “tahsis departmanı” olarak ayrılan bu birimler, kurumsal ve bireysel olarak da ikiye ayrılırlar. Zira, bireysel müşteri ve kurumsal müşteri tipleri birbirinden oldukça farklıdır. Tahsis departmanları, kararlarını “rating sistemi” adı verilen derecelendirme modellerinin sonuçları ve banka iç tüzüklerinde belirlenen kurallar gereği alırlar. Bankanın ya da TCMB’nin “kara liste” adı verilen “kredi kullandırılması sakıncalı kişiler” listesinde yer alan müşterilerin başvuruları büyük oranda reddedilmektedir. Bu listeye dahil olmasalar bile Kredi Kayıt Bürosu aracılığı ile, kredibilitesi ile ilgili olumsuz verilerin alındığı müşterilerin de kredi başvuruları olumsuz sonuçlanabilmektedir.

    YanıtlaSil
  11. AYŞENUR ELVERDİ11 Mart 2014 07:56

    KREDİ TAHSİS KAVRAMI:Bankalarda müşterilerden elde edilen finansal olan veya olmayan tüm veriler doğrultusunda ilgili kanun, banka yönetmelik,politika ve talimatlarına bağlı olarak en uygun kredi, vade, teminat yapısı içinde kredi tesis edilme sürecidir.

    YanıtlaSil
  12. NAZLI PARİMLİ11 Mart 2014 08:05

    KREDİ KARARININ ALINMASI TEBLİĞİ:Yazılı kural ve kanunlara uygun olarak yapılan değerlendirmeler sonucunda müşteri ihtiyaçlarının en uygun şekilde karşılanması elde edilecek karın maksimize ve kredi riskinin ise minimize edilmesi amaçlarına yönelik olarak ilgili kişilerce onaylanması ve müşterinin yazılı olarak bilgilendirilmesidir.

    YanıtlaSil
  13. Nurdan ŞAHİN~11 Mart 2014 08:47

    BANKACILIKTA KREDİ KAVRAMI
    Kredi müşteri ile ilgili olarak finansal olan olmayan tüm bilgilerin ışığında bankalar nezdinde oluşmuş algılamasıdır.Kredi tahsis organizasyonlarının iki temel gereksinimi vardır;
    1)Bankanın sahip olduğu kaynakların en yüksek kredibiliteye sahip müşterilerine en uygun vade faiz ve teminat yapısı içerisinde bankanın karlılığını maksimize edecek şekilde kullanılması
    2)Kredi kullandıktan sonra kapanıncaya minimize edecek şekilde proaktif olarak izlenmesi ve yönetilmesidir.
    KREDİ TAHSİSİ İLE İLGİLİ GENEL HUSUSLAR
    1) Kredi Tahsis Kavramı: Bankalarda müşteriden elde edilen finansal olan veya olmayan tüm veriler doğrultusunda ilgili kanun banka yönetmelik politika ve talimatlarına bağlı kalarak müşteriye en uygun kredi vade teminat yapısı içerisinde kredi tesis edilmesi sürecidir.
    2) Fonksiyonları:
    a-Verilerin değerlendirilmesi
    b-Kredi kararının alınması ve tebliği
    c-Kredi portföyünün yönetilmesi ve incelenmesi
    d-Tahsis personeli ile ilgili kanunlar

    YanıtlaSil
  14. YAŞAR ÖZBEK11 Mart 2014 09:08

    KREDİ TAHSİSİ
    Günlük yaş kredi tahsisamda, bankacılık terimleri ile karşı karşıya olanların sıklıkla duyduğu ifadelerden biri de “kredi tahsisi”dir. Kredi tahsisi, kredi başvurusu yapan bir gerçek ya da tüzel kişinin başvurusunun olumlu olarak sonuçlandırılması ve kendisine bir redi line’ı açılması anlamındadır. Kredi line’ı ile kasıt ise belirli bir limit çerçevesinde kullanıma hazır kredi tutarıdır.

    Kredi talebinde bulunan bir gerçek kişi ise tek kullanımlık bir kredi ürünü söz konusu olmakta, tüzel kişilerde ise “rotatif kullandırım” ya da “borçlu cari kullandırım” denilen aynı limit içinde aç kapalar ile birçok kullandırımın gerçekleşmesi şeklinde bir ürün kullanımı oluşmaktadır. Kredi tahsis edilmiş ise, ve de kredi sözleşmelerinde herhangi bir aksi hüküm yok ise, kişilerin kredilerini istedikleri zaman kullanmaları mümkündür. Ancak, özellikle kurumsal müşterilerde, kredi kullandırımını sınırlayan ya da düzenleyen hükümler söz konusu olabilmektedir. Her halükarda tahsisi yapılan kredinin kullandırım yetkisi bankada olduğundan, herhangi bir gelişme ile birlikte kullandırımdan önce tahsis edilen krediden banka cayabilme ve kullandırıma son onay verme hakkını kendinde ve sözleşme hükümleri ile saklı tutar.

    Bankalarda, kredi tahsisi işlemlerini yapan departmanlar ayrı birimler şeklinde faaliyet gösterirler. Kredi bölümleri içinde “tahsis departmanı” olarak ayrılan bu birimler, kurumsal ve bireysel olarak da ikiye ayrılırlar. Zira, bireysel müşteri ve kurumsal müşteri tipleri birbirinden oldukça farklıdır. Tahsis departmanları, kararlarını “rating sistemi” adı verilen derecelendirme modellerinin sonuçları ve banka iç tüzüklerinde belirlenen kurallar gereği alırlar. Bankanın ya da TCMB’nin “kara liste” adı verilen “kredi kullandırılması sakıncalı kişiler” listesinde yer alan müşterilerin başvuruları büyük oranda reddedilmektedir. Bu listeye dahil olmasalar bile Kredi Kayıt Bürosu aracılığı ile, kredibilitesi ile ilgili olumsuz verilerin alındığı müşterilerin de kredi başvuruları olumsuz sonuçlanabilmektedir.

    YanıtlaSil
  15. İLYAS SARISU11 Mart 2014 16:59

    Kredi tahsisi nedir?
    Günlük yaşamda, bankacılık terimleri ile karşı karşıya olanların sıklıkla duyduğu ifadelerden biri de “kredi tahsisi”dir. Kredi tahsisi, kredi başvurusu yapan bir gerçek ya da tüzel kişinin başvurusunun olumlu olarak sonuçlandırılması ve kendisine bir redi line’ı açılması anlamındadır. Kredi line’ı ile kasıt ise belirli bir limit çerçevesinde kullanıma hazır kredi tutarıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Solmaz12 Mart 2014 09:57

      Arkadasım 3 kişide aynı yazı var nasıl olacak ?

      Sil
    2. İLYAS SARISU12 Mart 2014 14:38

      aynı site üzerinden araştırma yapmışızdır arkadaşım :)

      Sil
  16. Mustafa Solmaz12 Mart 2014 09:54

    Kredi ?
    Belirli miktardaki satın alma gücünün, belirli bir süre için ve geri verilmek üzere bir bedel (genellikle faiz) karşılığı gerçek ya da tüzelkişilere verilmesidir. Kredi çeşitleri: güvencesine göre teminatlı ve teminatsız; kullanıcısına göre; özel ve kamu, süresine göre; kısa ve uzun, veriliş yerine göre üretim ve tüketim; kullanım alanına göre ticari, tarım, sanayi, yapı ve orman gibi ayrılır.

    YanıtlaSil
  17. Kredi Tahsisi:Bankalarda, kredi tahsisi işlemlerini yapan departmanlar ayrı birimler şeklinde faaliyet gösterirler. Kredi bölümleri içinde “tahsis departmanı” olarak ayrılan bu birimler, kurumsal ve bireysel olarak da ikiye ayrılırlar. Zira, bireysel müşteri ve kurumsal müşteri tipleri birbirinden oldukça farklıdır. Tahsis departmanları, kararlarını “rating sistemi” adı verilen derecelendirme modellerinin sonuçları ve banka iç tüzüklerinde belirlenen kurallar gereği alırlar. Bankanın ya da TCMB’nin “kara liste” adı verilen “kredi kullandırılması sakıncalı kişiler” listesinde yer alan müşterilerin başvuruları büyük oranda reddedilmektedir. Bu listeye dahil olmasalar bile Kredi Kayıt Bürosu aracılığı ile, kredibilitesi ile ilgili olumsuz verilerin alındığı müşterilerin de kredi başvuruları olumsuz sonuçlanabilmektedir.

    YanıtlaSil
  18. Selin Uludağ12 Mart 2014 09:56

    Kredi Tahsisi:Günlük yaşamda, bankacılık terimleri ile karşı karşıya olanların sıklıkla duyduğu ifadelerden biri de “kredi tahsisi”dir. Kredi tahsisi, kredi başvurusu yapan bir gerçek ya da tüzel kişinin başvurusunun olumlu olarak sonuçlandırılması ve kendisine bir redi line’ı açılması anlamındadır. Kredi line’ı ile kasıt ise belirli bir limit çerçevesinde kullanıma hazır kredi tutarıdır.

    YanıtlaSil
  19. Halil İbrahim Ayaz12 Mart 2014 14:41

    KREDİ TAHSİSİ
    Günlük yaş kredi tahsisamda, bankacılık terimleri ile karşı karşıya olanların sıklıkla duyduğu ifadelerden biri de “kredi tahsisi”dir. Kredi tahsisi, kredi başvurusu yapan bir gerçek ya da tüzel kişinin başvurusunun olumlu olarak sonuçlandırılması ve kendisine bir redi line’ı açılması anlamındadır. Kredi line’ı ile kasıt ise belirli bir limit çerçevesinde kullanıma hazır kredi tutarıdır.

    YanıtlaSil
  20. özgün keziban özdemr13 Mart 2014 09:57

    Kredi tahsis organizasyonlarının 2 temel gereksinimi vardır
    1)bankaların sahip olduğu kaynakların en yüksek kredibiliteye sahip müşterilerine en uygun vade faiz ve teminat yapısı içerisinde bankanın karını maksimize edecek şekilde kullandırılması
    2) kredi kullandırdıktan sonra kapanmaya kadar riski minimize edecek şekilde proaktif şekilde izlenmesi ve yönetilmesi

    YanıtlaSil
  21. KREDİ
    Bir bankanın
    yapacağı istihbarat sonucunda, gerçek veya tüzel kişilere yasalar, iç politikaları ve kendi
    kaynakları da göz önünde bulundurularak, teminat karşılığı ve teminatsız olarak para, teminat
    veya kefalet vermek şeklinde tanınmış olan olanak ve limitler” diye tanımlanabilir.

    Kredi işlemlerinde, işlemleri yapan taraflar kim olursa olsun, işlemi gerçekleştiren iki
    taraf vardır. Bunlar; krediyi veren ve alandır.

    YanıtlaSil
  22. Bilgehan Aktürk16 Mart 2014 16:36

    Bankacılıkta Kredi Kavramı
    Kredi müşteri ile ilgili olarak finansal olan olmayan tüm bilgilerin ışığında bankalar nezdinde oluşmuş algılamasıdır.Bankaların maruz kaldıkları riskler içerisinde en önemli olan kredi riski kredi müşterinin bankayla yaptığı sözleşmenin gereklerine uymayarak yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle bankanın maruz kalabileceği zarar olasılığını ifade eder
    KREDİ TAHSİS KAVRAMI
    Bankalarda müşterilerden elde edilen finansal olan veya olmayan tüm veriler doğrultusunda ilgili kanun banka yönetmelik politika ve talimatlara bağlı kalarak müşteriye en uygun kredi vade teminat yapısı içerisinde kredi tesis edilmesi sürecidir.

    YanıtlaSil