24 Mart 2014 Pazartesi

BÜRO-1--ÇEVRE KORUMA--3.HAFTA

25 yorum:

  1. Elif Odabaşı24 Mart 2014 10:45

    Habitat; canlıların yaşadıkları ortam içinde bulundukları fiziksel çevredir.
    Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED)
    Gerçekleştirilmesi planlamanan projenin çevreye olabilecek olumlu veya olumsuz etkilerinin belirlenmesidir.
    Arıtılmış Atık Su
    Suyun bir kısmını veya tamamını tekrar kazandırılabilmek için bazı işlemler sonucu elde edilen sulardır.
    Tıbbı Atık Kontrolü
    Atıkların ünite içinde ayrılması ve taşınması atıkların geçici depolanması
    atıkların bertaraf alanına taşınması, tıbbı atıkların yakılması ve nihai olarak depolanmasıdır.

    YanıtlaSil
  2. MUSTAFA HORZUM24 Mart 2014 10:54

    ÇEVRE SORUNLARININ KAYNAKLARI: Hızlı nüfus artışı buna bağlı olarak yetersiz beslenme enerji,eğitim; plansız kentleşme,sağlıksız sanayileşme azalan ve tükenen canlı türleri, artan kirlilik ve iklim değişiklikleri, tarımda kimyasal maddelerin bilinçsizce kullanımı,arıtma tesisi kurmadan yoğun üretime geçmiş sanayi tesisleri.Çevre konusunda farkındalık düzeyi düşüklüğü,olumsuz insan davranışları ve çevre bilinçli olmamak.

    YanıtlaSil
  3. ORHAN ŞENLİK24 Mart 2014 11:10

    Su Kirliliği: Evsel ve endüstriyel atıkların su ortamlarına arıtılmaksızın boşaltılmaları, tarımda verimi artırma amacıyla kullanılan doğal ve yapay maddelerin su ortamlarına taşınması(tarımsal gübre ve tarımsal ilaçlar )
    - Akarsu kirliliği
    -Göl kirliiği
    - Deniz kirliliği
    -Yeraltı suları kirliliği

    YanıtlaSil
  4. fatih sultan mehmet CEYLAN24 Mart 2014 14:39

    Çevre kirliliği çeşitleri genel olarak; hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği ve görüntü kirliliği olarak sınıflandırılır. Çevre kirlilikleri doğaya zarar vererek doğrudan veya dolaylı olarak doğada yaşamını sürdüren tüm canlıların zarar görmesine neden olmaktadır. Günümüzde görüntü kirliliği ve ışık kirliliği de çevre kirlilikleri olarak karşımıza çıkmakta, bu çevresel kirlilikler yine insanlar tarafından oluşturularak insanların ve diğer canlıların zarar görmesine neden olmaktadır.

    YanıtlaSil
  5. şeyma koyun25 Mart 2014 02:14

    Fabrikaların bacalarından çıkan kimyasal gazlar, tozlar ve dumanlar havayı kirletmektedir. Fabrikalarda enerji ihtiyacı için yakılan yakıtlar ve fabrikada yapılan işlemden oluşan kirleticiler baca ile havaya atılarak kirliliğe neden olmaktadır. Günlük ihtiyaçlarımızın karşılanması, yurdumuzun kalkınması, yeni iş sahalarının açılarak işsizliğin önlenmesi için bu fabrikaların mutlaka çalışması ve üretimlerini sürdürmesi gerekir. Burada önemli olan hem kalkınmayı sürdürmek ve hem de çevreyi korumaktır. İşyerleri, fabrikalar çevreyi kirletmemek için gerekli önlemleri almalıdır. Örneğin, temiz enerji kaynakları kullanmalı, filtre sistemleri kurulmalı, geri dönüşümü mümkün olan hammaddeler kullanılmalı, personel çevre konusunda eğitilmeli, yeşillendirme çalışmaları yapılmalı, teknolojik yenilikler takip edilmeli ve uygulanmalıdır. Sanayileşmenin yer seçimi önemlidir. En önemlisi yetkili kurumlardan gerekli izinler, mutlaka alınmalıdır

    YanıtlaSil
  6. Sibel CEYLAN25 Mart 2014 02:19

    HAVA KİRLİLİĞİNE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

    -Hava kirliliğinin yoğun olduğu büyük illerimizde kaliteli ve temiz linyitin yakılması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
    -Kentsel ısınmada doğal gazın kullanımının artırılması ve yoğun hava kirliliği yaşanan illerimize doğal gazın götürülmesi gerekmektedir.
    -Büyük ısıtma sistemlerine filtre takma zorunluluğu getirilmelidir
    -Toplu tasıma aracları kullanılmalıdır.

    YanıtlaSil
  7. Hacer ÇINAR25 Mart 2014 04:34

    Çevre kirliliği; çeşitli kaynaklardan çıkan katı,sıvı, gaz halindeki kirletici maddelerin hava, su ve toprakta yüksek oranda birikmesi çevre kirliliğinin oluşmasına neden olmaktadır. Hızla artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanması için teknolojinin gelişmesine bağlı olarak endüstrileşmeninde artması gerekmektedir. Sanayide bu artış beraberinde var olan doğal kaynakların hızla tükenmesine neden olmaktadır. Doğal kaynaklar hızla tükenirken üretim ve tüketimden kaynaklı atıkların önlemler alınmadan doğaya atılması ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN oluşmasına ortam hazırlamaktadır.
    Çevre kirliliğinin en önemli nedenleri aşağıdaki gibidir;

    -Hızlı nüfus artışı
    -Plansız kentleşme
    -Plansız endüstrileşme
    -Doğal kaynakların ölçüsüz kullanılması
    .

    YanıtlaSil
  8. NAİME ÇINAR25 Mart 2014 04:47

    Enerji, insan yaşamının ve ekonomik kalkınmanın en önemli araçlarından birisidir. Enerji hem fosil kaynaklarından hem de yenilebilir kaynaklarından elde edilmektedir.
    Paleolitik çağda, taşı keskinleştiren ve sivrilten insanoğlu avcılık - toplayıcılıkta kendi fiziksel gücünü ve basit aletleri kullanmış. Mezolitik çağda su kenarlarında sabit ve kalıcı yerleşim yerleri kurarak yerleşik hayata geçmiştir.
    Tarihsel süreç içerisinde insanoğlu, insan ve hayvan gücünün yanı sıra su ve rüzgardan yararlanmıştır. Sanayi Devrimi'nden sonra dünyada enerji ihtiyacı hızla artmıştır.19.yy'da kömür, sanayisi gittikçe gelişen birincil enerji kaynağı olmuştur.19.yy'lın sonlarına doğru kömür yerini petrole bırakmıştır.20.yy'da petrolün, toplumsal yaşamda ekonomik öneminin yanı sıra politik ve stratejik önemi de artmıştır.

    YanıtlaSil
  9. alime şahan25 Mart 2014 05:18

    Her canlının toprağa, suya ve havaya ihtiyacı vardır. Bunlar olmadan yaşam olmaz. Bunların hepsinin genel adı doğadır. Doğa insanlara bir çok nimetler sunar. Bu nimetlerin hepsi insan içindir. Doğa zenginliklerimiz her geçen gün azalmaktadır. Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Günümüzde küresel ısınma ile iklim farklılıkları meydana gelmeye başlamıştır.

    YanıtlaSil
  10. HİLAL UZUNKOCA26 Mart 2014 10:39

    Atmosferde toz,duman,gaz,koku ve saf olmayan su buharı şeklinde bulunabilecek kirleticilerin insanların ve canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyecek veya maddi zararlar meydana getirecek miktarlara yükselmesi HAVA KİRLİLİĞİ olarak nitelendirilmektedir.
    Hava kirliliğine karşı alınabilecek önlemler kirlilik kaynağına göre ( fabrika, termik santral, konutlar, taşıt araçları ) çok çeşitlidir.

    YanıtlaSil
  11. caner ALTINOK27 Mart 2014 01:44

    Toprak kirliliği, toprağın, insan etkinlikleri sonucu oluşan çeşitli bileşiklere bulaştırılmasını takiben, toprakta yaşayan canlılar ile yetişen ve yetiştirilen bitkilere veya bu bitkilerle beslenen canlılara toksik etkide bulunacak ve zarar verecek düzeyde anormal fonksiyonda bulunmasını, toprağa eklenen kimyasal materyalin toprağın özümleme kapasitesinin üzerine çıkması, toprağın verim kapasitesinin düşmesi şeklinde tanımlanabilir. Toprak kirliliği , bilindiği gibi temizlenmesi en zor, bazense hiç mümkün olmayan tehlikeli bir ortam yaratır

    YanıtlaSil
  12. İlaçların dengesiz kullanımından dolayı sürekli tıbbi atıklar ordaya çıkyor ve bunları gereken çöp kutularına atmadığmızdan ortaya kötü tablolar çıkyor örneğin çöp patlamalrı veya denize döküldüğünde ordaki canlıları etkilemiş olyor.Bunun için bu tür sorunlara karşı önlemler almalıyız eğer böyle devam ederse birgün bu sorunlar karşımza çıkar dünya yaşanmaz hale gelir.Daha bilinçli bir toplum daha güzel dünya.

    YanıtlaSil
  13. ilhan YILDIZ27 Mart 2014 10:49

    Çevre eğitiminin çok ciddi bir şekilde ele alınıp uygulanabilmesi ve toplumun bütün kesiminin yapılacak olan çalışmalara katkı sunmasının sağlanması ile çevre eğitiminde yol alınabilir. Yapılacak olan çevre eğitimi ve çevre bilincinin yerleşmesi ulusal programlarında toplumun tüm katmanları için ayrı çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir. Her yaş grubu için ayrı ayrı ve etkili olarak hazırlanmış olan çevre eğitiminin verilmesi ile çevre bilincinin yerleşmesi sağlanabilir.

    YanıtlaSil
  14. Hatice Kalmaz27 Mart 2014 14:09

    Gürültü Kirliliği: insanların işitme sağlığını ve algılamasını olumsuz etkileyen,fizyolojik ve psikolojik dengelerini bozabilen,performansı(iş başarımını) azaltan ve çevrenin niteliğini değiştiren çevre kirliliğidir.
    30-60 dB rahatsızlık,öfke,uyku bozukluğuna yol açar.
    90-120 dB baş ağrısı yapar.
    120-140 dB iç kulakta hasar,denge bozulması,beyin tahribatı oluşturur.

    YanıtlaSil
  15. Mustafa Gökköz27 Mart 2014 14:32

    ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN NEDENLERİ
    Çeşitli kaynaklardan çıkan katı, sıvı ve gaz halindeki kirletici maddelerin hava, su ve toprakta yüksek oranda birikmesi çevre kirliliğinin oluşmasına neden olmaktadır.Hızla artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanması için teknolojinin gelişmesine bağlı olarak endüstrileşmenin de artması gerekmektedir. Sanayideki bu artış beraberinde var olan doğal kaynakların hızla tükenmesine neden olmaktadır. Doğal kaynaklar hızla tükenirken, üretim ve tüketimden kaynaklı atıkların önlemler alınmadan doğaya atılması Çevre Kirliliğinin oluşmasına ortam sağlamaktadır. Çevre kirliliğinin en önemli nedenleri
    - Hızlı nüfus artışı
    - Plansız kentleşme
    - Plansız endüstrileşme
    - Doğal kaynakların ölçüsüz kullanılması

    YanıtlaSil
  16. Çevre sorunlarından biri de çevre kirliliğidir.Çevre kirliliği denilince aklımıza geldiği gibi sadece doğanın katı atıklarla kirlenmesi değildir.Çevre kirliliği birçok şekilde meydana gelmektedır.bunlar; Hava, su, toprak, gürültü ve radyoaktif kirliliktir.Bunların insanlara zararları buyuk derecededir.Bunları önlemek biz insanların elındedır hava kirliliğini önlemek için sanayı bacalarına filtre takılması,kaliteli kömür kullanılması ,mümkünse doğalgaz kullanımının arttırılması gerekmektedir.Su kirliliğinde içilen suların gelen kaynaklarının korunma altına alınması gerekmektedir.Toprak kirliliğnde; katı ve kımyasal olan herseyın topraga atılmaması gerekmektedır.topraga karışması uzun süre alacaktır.Toprağa karıştığı zaman da büyük ölçüde toprağın yapısını bozmaktadır.Gürültü kirlilğinde; trafiğin daha kontrollü yapılması.Radyoaktif kirlilkte ise radyasyon verecek herşeyin insanların yaşam alanlarından uzak tutulması gerekmektedir. Her sorunun bir çözümü vardır.Bunları uygulamak bizim elimizdedir.Bunları uygularsak kendimize ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir ortam bırakırız.

    YanıtlaSil
  17. çevre kirliliğini yaratan biz insanlar yine en çok etkilenen de biz insanlar bizm etkilendiğimz kadar canlı cansız bütün varlıklar da etkileniyor buna engel olmak için:faabrika bacalarına filitre takılmalı,kaliteli kömür kullanımı teşvik edilmeli,yeşil alanlar artırılmalı,snayi kuruluşları yerleşim yerinin uzağına kurulmalı vb. önlemler alnmalı hep kendimiz hem gelecek nesillermz içn çevremizi temz tutmalı tutmayanlara engel olmalıyız...

    YanıtlaSil
  18. Bayram yaylamaz29 Mart 2014 06:02

    çevre kirliliği günümüzde en büyük sorun haline gelmiştir.çevre kirliliği birçok şekilde meydana gelmektedir.hızlı nüfus artışı,pılansız kentleşme çevre kirliliğinin başlıca nedenlerindendir.günümüzde insanlarımız daha bilinçli bir şekilde eğitim alsa bu nedenlerin bir çoğu ortadan kalkar.bu nedenle çevre kirlilği ister canlı olsun ister cansız varlıkları etkisi altında bırakır
    toprak kirliği,insanların neden olduğu veya doğaya bıraktıkları atık maddeler neden olur.kimyasallar.noylon atıklar geri dönüşümü zor olan maddelerden kaynaklanır.bu olayda zaman geçtikçe topraktan bitkilere bitkilerdende insanlara kadar ulaşır bu kirlilik.onun için doğaya verdiğimiz zararları iyi gözden geçirmek gerekir. yani ne olursa olsun canlı cansız bütün varlıklar etkilenir

    YanıtlaSil
  19. Neslihan ÇİÇEK29 Mart 2014 10:44

    Su kirliliği;istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğini ölçülebilecek oranda bozulmasını sağlayacak yoğunlukta suya karışma olayıdır.Konutlar, endüstri kuruluşları, termik santraller,gübreler, kimyasal mücadele ilaçları,tarımsal sanayi atık suları, nükleer santrallerden çıkan sıcak sular ve toprak erozyonu gibi süreçler ve maddeler su kirliliğini meydana getiren başlıca kaynaklardır.Su kirliliğinin önlenmesi için;içme suyu kaynaklarının koruma altına alınması,evsel,sanayi vb.endüstriyel atık sularının arıtıldıktan sonra su ortamlarına boşaltılması, sanayi tesislerinin kuruluşunun planlanmasında arıtma tesisleri de düşünülmelidir,katı atıkların akarsu,göl ve denizlere atılmaması,sulak alanların kurutulmaması gerekir.

    YanıtlaSil
  20. UĞUR TEMİZ31 Mart 2014 03:14

    Yerleşim alanlarından çıkan atıklar, egzoz gazları, endüstri atıkları, tarımsal mücadele ilaçları ve kimyasal gübreler, çöp alanları, kanalizasyon suları, erozyon ve çölleşme, orman ve anız yangınları ile toprağın niteliği bozulmasıdır.

    YanıtlaSil
  21. MUHAMMED GOBAR31 Mart 2014 03:21

    Hava kirliliğinin önlenmesi için:
    Sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılması
    Doğalgaz kullanımının yaygınlaşması
    Toplu taşıma araçlarının kullanılması
    Kalifercilerin ateşçi kurslarına alınması
    Merkezi ısıtma sistemlerinin kullanılması
    Kaçak yakıt kullanımının önlenmesi

    YanıtlaSil
  22. Çevrenin canlı öğelerinin hayati aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen, cansız öğeleri üzerinde ise yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayına çevre kirliliği denir.

    Hızla artan insan nüfusu ihtiyaçları arttırmakta, insan eliyle yaratılan kirliliğin tabiata ve çevreye verdiği zararın boyutu her geçen gün artmaktadır. Yaşamı daha mükemmel hale getirmek, daha sağlıklı ve uzun bir ömür sağlayabilmek amacına dönük bazı gelişmelerin, kırsal ve kentsel alanlarda doğal kaynakları bozduğu, su, hava, toprak kirlenmesine yol açtığı, bitki ve hayvan varlığına ve sağlığına zarar verdiği açıkça görülebilen bir gerçek haline gelmiştir.

    YanıtlaSil
  23. Habitat; canlıların yaşadıkları ortam içinde bulundukları fiziksel çevredir.
    Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED)
    Gerçekleştirilmesi planlamanan projenin çevreye olabilecek olumlu veya olumsuz etkilerinin belirlenmesidir.
    Arıtılmış Atık Su
    Suyun bir kısmını veya tamamını tekrar kazandırılabilmek için bazı işlemler sonucu elde edilen sulardır.
    Tıbbı Atık Kontrolü
    Atıkların ünite içinde ayrılması ve taşınması atıkların geçici depolanması
    atıkların bertaraf alanına taşınması, tıbbı atıkların yakılması ve nihai olarak depolanmasıdır.

    YanıtlaSil
  24. DOĞAL KAYNAKLAR VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ SORUNLARI:
    Enerji insan yasamının ve ekonomik kalkınmanın en önemli araclarından birisidir.enerji hem fosil kaynaklardan hemde yenilenebilir kaynaklardan elde edilebilmektedir. paleotik çağda taşı keskinleştiren ve sivrilten insanoğlu avcılık-toplayıcıklta kendi fiziksel gücünü ve basit aletlerıkullanmıstır....

    YanıtlaSil
  25. doğal kaynakların çevreyi olumsuz yönde etkilemisi enerji kaynaklarının bilinçsizce kullanımı dünyanın dengesizi bozmakta ve fosılleri ve kullanabıleceğimiz enerji kaynaklarını azaltarak bizleri zor durumda birakmaktadır. ilk çağlarda fiziksel güçe dayalı olan insan hayatı şimdilerde elektronik ve bilgisayara sayal güçe dayalı.

    YanıtlaSil