3 Mart 2014 Pazartesi

BÜRO-1--ÇEVRE KORUMA--1.HAFTA

35 yorum:

  1. elif odabaşı3 Mart 2014 12:35

    Çevre Koruma Bilinci
    Her canlının havaya suya ve toprağa ihtiyacı vardır.Bunlar olmadan yaşam sürdürülemez.Yalnız doğa zenginliklerimiz her geçen gün azalmaktadır.Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları çevre sorunlarını artırmaya sebep olmuştur.Bütün insanların ortak sorunu haline gelmiş ve insan sağlığını tehdit etmektedir.Küresel ısınma ile birlikte iklim farklılıkları da meydana gelmiştir.
    *Ülkemizde başlıca sorunlarımız: Su Kirliliği,Hava Kirliliği,Toprak Kirliliği,Gürültü Kirliliği,Katı Atık Çöp kirliliği

    YanıtlaSil
  2. özge kaplan3 Mart 2014 23:37

    ÇEVRE KORUMA BİLİNCİ
    Çevre,insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, kültürel ortam,sosyal ekonomik ortamdır.
    Çevreyi en basit anlamıyla canlı ve cansız varlıkların beraber bulundukları ortam olarak düşünebiliriz.
    çevremizi korumak için,
    -çöpleri çöp poşedının agzını sıkıca bagladıktan sonra çöp kutusuna atmalıyız.
    -ormanları korumalıyız
    -yerlere tükürmemeliyız
    -enerjileri tasarruflu kullanmalıyız
    -lüzumsuz su tasarrufundan kacınmalıyız
    -

    YanıtlaSil
  3. FATİH SULTAN MEHMET CEYLAN4 Mart 2014 00:43

    Çevre bilinci öncelikle eğitimle başlar. Bu eğitimle insanlar kendilerini ve çevrelerini daha düzenli tutarlar.Çevre bilinci insanın kendisinde başlar ve diğer insanlara da etkide bulunur.Çevreyi korumak insanların en başlıca görevleridir.

    YanıtlaSil
  4. CANER ALTINOK4 Mart 2014 00:46





    Birey olarak, toplum olarak ulaşmamız gereken nokta sürdürülebilir bir yaşam, sürdürülebilir bir çevre olmalı. Bunun için bugün neler yapmalıyız, çevre bilincimizi nasıl daha üst seviyelere taşıyabiliriz, insanları nasıl daha bilinçli yapabiliriz. Bir arayış içinde olmalı ve doğru yönde gitmeli ve herkesi bu yöne davet etmeliyiz. Ancak bu şekilde köyümüz, şehrimiz, ülkemiz ve dünyamız bizim o sevdiğimiz haliyle kalabilir ve gelecek için hem bize hem yeni nesillere bir miras olarak kalabilir.

    YanıtlaSil
  5. şeyma koyun4 Mart 2014 00:47

    Çevre koruma doğal kaynakları ya da belli bir ekosistemdeki bütün çevrenin yasal, kurumsal, bilimsel ve teknolojik düzenlemelerin de yardımıyla planlı biçimde koruması 20.yüzyıl sonlarında insanlığa erişebilen en yüksek yaşam düzeyini sağlama amcını içermeye başlamıştır.

    YanıtlaSil
  6. Sibel ceylan4 Mart 2014 00:54

    toplumun tüm kesimlerinde çevre bilincinin geliştirilmesi çevreye duyrlı kalıcı ve olumlu davranış değişikliklerinin kazandırılması ve doğal, tarihi, kültürel, sosyo-estetik değerlerin korunması aktif olarak katılımın ağlanması ve sorunların çözümünde görev alma olarak tanımlanabilir.

    YanıtlaSil
  7. HATİME SOLMAZ4 Mart 2014 01:09

    Çevre kirliliği kendi aralarında çeşitli kategorilere ayrılmış durumdadır.Bilinçsiz kullanılan herşey gibi temiz ve sağlıklı tutulmayan çevre de bizlere zarar verir.İnsanın en temel hakkı olan yaşama hakkı, canlı ya da cansız tüm varlıkları sağlıklı, temiz ve güzel tutarak dünyanın ömrünü uzatmak, gelecek kuşaklara bırakılacak en değerli mirastır.

    YanıtlaSil
  8. adile sücü4 Mart 2014 01:10

    Su kirlilkiği, küresel olarak büyük bir sorun olduğu gibi, birçok ölüm ve salgın hastalığın nedeni olarak görülmektedir. buna ek olarak gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülen akut sorunlarıyanında,bu kirliliğin azaltılması için çalışmalar yapılmaktadır. Bugün dünyada en çok kirli su havzasına sahip olan ülke ABD'dir. Su kirliliğinin nedenleri arasında;yanardağlar,aşırı alg üremesi,rüzgarlar ve depremler yer almaktadır...

    YanıtlaSil
  9. Neslihan ÇİÇEK4 Mart 2014 01:11

    Çevre kirlenmesini insanın doğaya zarar olarak tanımlayabiliriz.Hızla artan insan nüfusu ihtiyaçları arttırmakta insan eliyle yaratılan kirliliğn tabiata ve çevreye verdiği zararın boyutu her geçen gün artmaktadır.Günümüzde çevre kirliliği etkilerinin artması ve bu etkilerin doğrudan insan sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz sonuçlar nedeni ile çevre kirliliğinin önlenmesi ve bu yönde yapılması gereken önlem artmıştır bu da eğitimle sağlanır.

    YanıtlaSil
  10. Çevre korumda öncelikle toplumun bilinçlenmesi gerekir; çünkü bilinçli bir toplum daha az kayıpla dünya daha güzel yaşana bilir bir ortam olur,her geçen gün daha bilinçli bir toplum haline geliyoruz ama kayıplar vererek önemli olan bu kayıpları vermden bu sorunları ortadan kaldırmak .Hava kirliliği su kirliliği bunlar en önde gelir örneğin atık bir yağı evmzdeki lavbodan döktüğmüzde ortalama 1 milyon litre suyu kirletmektedir bunun önüne geçmeliyiz . Daha bilinçli bir nesil daha güzel bir dünya.

    YanıtlaSil
  11. NAİME ÇINAR4 Mart 2014 03:02

    Çevreyi; canlı cansız varlıkların bulundukları birbirlerini etkiledikleri ve birbirlerinden etkilendikleri ortam olarak tanımlayabiliriz. Hava, su, toprak ve insan bu ortamın vazgeçilmez unsurlarındandır. Ne havanın ne suyun nede toprağın kendi kendine kirlenmeyeceği herkes tarafından bilinen bi gerçektir . İnsanoğlu kimi zaman bilerek fakat önemsemeyerek, kimi zaman da farkında olmadan çevreyi oluşturan diğer unsurları kirleterek dünyanın ve dünya üzerindeki canlı yaşamanın geleceğini tehlikeye atmaktadır. Tüm dünya üzerinde çevre kirliliği ile ilk kez nüfusu kalabalık ve hızla artan, nüfusun yoğun olduğu kent ve endüstri merkezlerinde karşılaşılmış ve bu kirliliklerin hızla dünyaya yayılmaları, çevrenin ve bozulmasına neden olmuştur.

    YanıtlaSil
  12. Hatice Özkaya4 Mart 2014 04:11

    ÇEVRE BİLİNCİ NEDİR
    Çevrenin doğal ya da çeşitli müdahalelerle değişmesi o bölgede bulunan tüm canlı faaliyetlerini etkilemektir.Boyutları ve etkileri genişleyen çevre sorunları toplumların çevre konusunda daha bilinçli olması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.Gelecek nesillerin daha sağlıklı ve güvenilir bir ortamda yaşamalarını sağlamak için çevreye duyarlı nesiller yetiştirmek , bir zorunluluk haline gelmiştir.
    Çevre bilinci bireylerin toplumların çevre ile dengeli bir şekilde ilişkilerde bulunabilmesi için sahip olması gereken davranış, tutum ve düşünce şeklidir.Doğayı korumak , yaşadığımız çevredeki ortak kullanım alanlarını paylaşmak , canlı yaşamına ve kendi hak ve ihtiyaçlarımıza olduğu kadar biyoçeşitliliğe ve çevreye de saygı duymak çevre bilincinin temel amaçlarındandır.

    YanıtlaSil
  13. Hacer ÇINAR4 Mart 2014 08:35

    Çevre Bilinci Nedir?

    Çevre bilinci doğal yaşamın yeryüzündeki devamlılığını sağlayabilmek için insanların sürdürebilir bir yaşam anlayışı geliştirmeleri sağlamayı ve doğayla uyumlu bir yaşam tarzını benimsemelerini teşvik etmeyi kapsar. Doğayı korumak, yaşadığımız çevredeki ortak kullanım alanlarını paylaşmak, canlı yaşamına kendi hak ve ihtiyaçlarımıza olduğu kadar saygı duymak çevre bilincinin temel amaçlarındandır.
    Çevre bilinci sadece doğal hayatı tanımayı ve sevmeyi kapsamaz. Bunların yanı sıra sahip olduğumuz kaynakları nasıl kullanacağımızı bilmek, kendi hak ve özgürlüklerimize sahip çıktığımız gibi başkalarınkine de saygı göstermek de çevre bilinci kapsamına gren konulardandır.

    YanıtlaSil
  14. ÇEVRE BİLİNCİ
    Toplumun eğitim düzeyiyle alakalıdır. insanların eğitim düzeyi arttıkça çevreye duyarlılık daha çok artacaktır.Gelecek nesillerin daha sağlıklı bir ortamda yaşaması için çevreye duyarlı olmalıyız. Çevre kirliliğinin de çeşileri vardır;
    -Hava Kirliliği
    -Su Kirliliği
    -Toprak Kirliliği
    -Gürültü Kirlilği
    -Katı Kirliliği (Çöp kirliliği)
    Daha sağlıklı bir çevre için
    -Sanayi tesislerine karşı bacalarına filitre takmalıyız.
    -Kaçak kömür kullanmamalıyız
    -Yeşil alanları arttırmalıyız
    -Ormanları korumalıyız
    -Toplu taşıma araçlarına binmeliyiz
    -Gereksiz yere suyu kullanmamalıyız.

    YanıtlaSil
  15. Orhan ŞENLİK4 Mart 2014 13:00

    hızla artan dünya nüfusu, plansız sanayileşma, sağlıksız kentleşme, nükleer denemeler, bölgeler savaşlar, verimi artırmak amcıyla kullanılan tarım ilaçları, yapay gübreler ve artan deterjan gibi kimyasal maddelerin kullanımı giderek çevre kirliiliğine ve çevre sorunlarına neden olmuştur. bunun doğal sunucu olarak kirlenen hava, su ve toprak canlıların yaşamını etkileyecek duruma ulaşmıştır.

    YanıtlaSil
  16. nurcan akpınar4 Mart 2014 13:25

    Çevre bilinci ilk önce bilgiyle baslar.Egitimli insan bu konuya daha duyarlı davranır.Kendi zevk ve ihtiyaçlarımız için Cevreye zarar vermeyelim.Bizden önceki nesiller bize nasıl güzel bir dünya,hayat bıraktıysa bizde o şekilde bırakalım.Bencilliğe yer bırakmayalım.Bunun için doğal kaynaklarımızı kullanrken daha bilinçli davranalım.
    -Muslukları açık bırakmayalım.
    -Lambaları boş yere açık bırakmayalım.
    -Çöpleri çöp kutusuna atalım.
    -Ormanlarımıza sahip çıkmalıyız.
    -Evlerde ısınmak için doğalgaz kullanmaya dikkat edelim.Eğer kömür kullanmak gerekiyorsa kaliteli kömürlerden kullanmalıyız.
    -Fabrikalarının bacalarına filtre takmalıyız.
    Unutmayın ki bizden sonrada gelecek bir nesil var...

    YanıtlaSil
  17. Hatice KALMAZ4 Mart 2014 13:26

    Çevre canlı ve cansız varlıkların bulunduğu bir ortamdır.Her canlının havaya,suya,toprağa ihtiyacı vardır.İnsanoğlu her geçen gün bilinçsiz bir şekilde çevreyi kirletmeye devam ediyor.İnsanların eğitim düzeyi arttıkça çevreye duyarlılıkları da artmaktadır.
    -Geri dönüşüm ve yeniden kullanıma önem vermeliyiz
    -Enerji ve suyu dikkatli kullanmalı tasarruf etmeye dikkat etmeliyiz
    -Plastik ve benzeri ürünleri kullanmaktan kaçınmalıyız

    YanıtlaSil
  18. MUSTAFA HORZUM4 Mart 2014 14:19

    insanın mutluluğu için ortaya çıkarılan her teknolojik gelişme mutlaka beraberinde çevre sorunlarını da getirmektedir. Hergün kullandığımız hava,su,enerji ve gıda maddelerini daha dikkatli olarak kullanmalıyız. Dünya kaynaklarının sınırlı olduğunu, yaptığımız her yanlış hareketin faturasını diğer insanların da çekeceğini unutmamalıyız...

    YanıtlaSil
  19. MUHAMMET GOBAR4 Mart 2014 14:43

    Teknoloji,endüstrileşme ve nüfus artışı yaşanan dengesizlikler çevre kirliliğinin önemli boyutlarda artmasına neden olmaktadır.Bu kapsamda çevre kirliliğinin en büyük nedenlerinden bazıları;ülkelerin gelişmelerine dayalı kalkınmanın temel unsurlarını oluşturan, tarım,sanayi,turizm ve ulaşım sektörleridir.Dünya da oldugu gibi Türkiyede de çevre kirliliği sorunları toplumun yeterli duyarlılık göstermemesi sebebiyle her geçen gün artmaktadır...

    YanıtlaSil
  20. HİLAL UZUNKOCA4 Mart 2014 22:46

    Çevreyi kirletiyoruz!doğayı katlediyoruz!Evet biz bunları yapıyoruz. Aslında geçmişimize , kendimize ve geleceğimiz ihanet ediyoruz.Çevremiz yani bizim nefes aldığımız doğduğumuz,doyduğumuz ve bizi içinde barındığımı, bu yapıı bu yaşam alanımız en değerli varlığımız olması gerekirken biz bunları sağlıyamıyoruz.Çünkü: gerekli olan ÇEVRE BİLİNCİ birçok insanda malesef yok. . .

    YanıtlaSil
  21. UĞUR TEMİZ5 Mart 2014 02:04

    Çevre bilinci için ilk olarak eğitimli insan ve çevre kavramını bilmek gerekir . Çevre bilincine varmayan insan tükenebilir kaynakların yok olmasına gelecekteki hava,su vb gibi yaşamsal olayların yok olmasına neden olur çevre bizimle olan herşeydir. Bu yüzden elimizden geldikçe tükenebilir kaynakları en az ve verimli şekilde kullanmalıyız.

    YanıtlaSil
  22. MUSTAFA YILDIZ5 Mart 2014 02:09

    Eskiye nazaran gelişen teknolojiye ve getirilen yenilikler ve yeni yasalar sayesinde çevre kirlililiğinde bir azalma var fakat hala suyumuz havamız ve toprağımız oluşan kirliliklerle karşı karşıya yani biz karşı karşıyayız...

    YanıtlaSil
  23. Çevreyi ; canlı-cansız varlıkların bir arada bulundukları , birbirlerini etkiledikleri ve birbirlerinden etkilendikleri ortam olarak tanımlayabiliriz. Hava , su , toprak ve insan bu ortamın vazgeçilmez unsurlarıdır. Çevre bilincine sahip olmak temel insan haklarının eşitlik ve adalet ilkelerini içine alan çağdaş insan davranışlarının çerçevesini oluşturmaktadır. Çağdaş insanın çevre bilinci , kendi içinde duyduğu bireysel sorumluluk duygusunu etrafındaki insanların da duyması için çaba göstermeyi de gerekmektedir .

    YanıtlaSil
  24. BÜŞRA YÜKSEL5 Mart 2014 06:09

    Çevre bilinci bireylerin ve toplumların çevre ile dengeli bir şekilde ilişkilerde bulunabilmesi için sahip olması gereken davranış, tutum ve düşünce şeklidir.Bunun temelinde insanların çevreyi tahrip etmeden, ondan yararlanma ilkesi yatmaktadır.Doğayı korumak,yaşadığımız çevredeki ortak kullanım alanlarını paylaşmak, canlı yaşamına kendi hak ve ihtiyaçlarımıza olduğu kadar biyoçeşitliliğe ve çevreye de saygı duymak çevre bilincinin temel amaçlarındandır.

    YanıtlaSil
  25. İlhan YILDIZ5 Mart 2014 06:09

    Çevre kirliliği konusunda toplumun en küçük birimi olan aileden,eğitimcilere,yerel yönetimlerden vatandaşlara kadar toplumun her kesiminden ve her yaştan insana çok büyük sorumluluklar ve görevler düşmektedir. Bu durumda; şimdi ve gelecek kuşakların temiz hava soluya bilmeleri için sağlıklı ve temiz su içebilmeleri, kırlarda çocuklarımızın rahatça oynayabilmeleri, topraklardan bol ve bereketli ürün alınabilmesi için bireylerin, tek tek ve örgütlü bir şekilde sorumluluklarını bilmeleri ve ona göre davranmaları gerekmektedir. Geleceğini düşünen herkes çevreyi temiz tutmalı ve korumalıdır. Çevreyi temiz tutmanın yolu bireysel sorumluluk duygusundan, çevre bilincinin oluşmasından, oluşturulmasından geçer.
    Çevre bilincine sahip olmak, temel insan haklarının eşitlik ve adalet ilkelerini içine alan çağdaş insan davranışlarının çerçevesini oluşturmaktadır. Çağdaş insanın çevre bilinci, kendi içinde duyduğu bireysel sorumluluk duygusunu etrafındaki insanların da duyması için çaba göstermeyi de gerekmektedir.

    YanıtlaSil
  26. Melike ÖZDEMİR5 Mart 2014 09:41

    Çevre bilinci: yaşanabilir,temiz,güzel ve bakımlı bir çevre için üzerimize düşen görevi yerine getirmektir .ne havanın ne suyun nede topragın kendi kendini kirletemeyeceği herkez tarafından bilinir insanoğlu kıimi zaman bilerek fakat önemsemeyerek kimi zaman da farkında olmadan çevreyi oluşturan diger unsurları kirletecek dünyanın ve dünya üzerindeki canlı yaşamın geleceğini tehlikeye atmaktadır.

    YanıtlaSil
  27. Mustafa GÖKKÖZ6 Mart 2014 05:04

    İnsanlar yaşamlarını sürdürmek için içinde bulundukları çevreden faydalanmak zorundadırlar.Fakat biz çevremizi kirleterek içinde bulunduğumuz yaşam alanımızı yok ediyoruz.Çevreyi kirletiyoruz! Doğayı katlediyoruz! Dünyamızı yavaş yavaş yok ediyoruz.Daha rahat bir şekilde hayatımızı devam ettirebilmemiz için doğayı korumaya dikkat edelim.

    YanıtlaSil
  28. eylem güçlü7 Mart 2014 02:55

    Her canlının toprağa, suya ve havaya ihtiyacı vardır. Bunlar olmadan yaşam olmaz.Doğa insanlara bir çok nimetler sunar fakat insanlar bu nimetlerin farkında değildir.Doğa zenginliklerimiz her geçen gün azalmaktadır. Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. doğanın kirlenmesi insanlar ve diğer canlılarında hayatını tehdid etmektedir.Doğa her geçen gün kirleniyor ve artık bunlara dur demenin zamanı geldi.Doğayı nasıl bulmak istiyorsak öyle bırakalım..

    YanıtlaSil
  29. bayram yaylamaz8 Mart 2014 05:14

    Çevre canlı veya cansız varlıkların yaşamlarını sürdürdüğü doğal yaşam alanı.Günümüzde her geçen gün çevre kirliliği artmaktadır.Hızlı gelişen sanayileşme,nüfüs artışıbunların başlıca nedenlerindendir.Farkında olmadan insanlar çevreyi yok ediyor.Bunun için her bireyin çevre bilincine sahip olması gerekli ve korunması için elinden geleni yapması gereklidir.Yerlere çöp atmamalıyız, doğal yaşam alanlarını korumalıyız lüzumsuz su tasarrufundan kaçınmalıyız.

    YanıtlaSil
  30. YILDIZ AYHAN8 Mart 2014 06:21

    ÇEVRE BİLİNCİ
    Çevre bilinci demek,sosyal sorumluluk demektir.Farkında olmadan insanlar çevreyi yok ediyorlar.Çevreyi korumak için birşeyler yapmanın yanısıra çevreyi anlamak sorunlara akıllıca çözümler bulmak gerekir.İnsanları çevre bilinci hakkında bilinçlendirmeliyiz.Çevre bilinci ile:daha temiz su,daha temiz hava daha güzel yaşam için çevreyi temiz tutalım.

    YanıtlaSil
  31. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  32. Çevre bilinci; yaşanabilir, temiz, güzel ve bakımlı bir çevre için üzerimize düşen görevi yerine getirmektedir. İnsanlar yaşadıkları çevreden sorumludurlar.Temiz bir çevrede yaşamak insanların elinde olan bir şeydir. Çevre kirliliği 1970 li yıllarda çoğalmaya başlamıştır. Günümüze kadar çevre kirliliğine çok önem verilmediğinden dolayı çevre kirliliği artış göstermiştir. Mesela Atalarımızın bu konuda birçok sözü vardır. ''Aslan yatağından belli olur'' sözüyle bu konuya değinmişlerdir. Bilinçli bir ailede yetişen her birey aldığı eğitimle, duyarlılığıyla ve sorumluluğu ile çevre kirliliğine daha çok önem verir. Ayrıca çevremizi nelerin kirlettiğinin de bilincinde olmalıyız. Çevremizi bir tek çöpler kirletmez. Radyoaktif atıklar, radyasyon, kimyasal maddeler, elektronik aletler, toz ve gazlar, sanayi kuruluşlarının yaydığı gazlar,aşırı kentleşme, endüstri tesisleri, konutlar, taşıtlar ve kanserojen maddelerde çevre kirliliğine neden olur. Çevre kirliliği su, toprak, hava ve gürültü kirliliği olarak ayrılır. Ve bütün bunlar insan doğal yaşamına zarar vermektedir. Doğamız büyük bir döngüden oluşmaktadır . NE KADAR ZARAR VERİRSEK, O KADAR ZARAR GÖRÜRÜZ. Bu yüzden çevre kirliliğinin en büyük düşmanı İNSANDIR.

    YanıtlaSil
  33. Nuray Aktaş9 Mart 2014 10:07

    İnsanlar yaşadıkları çevreden sorumludurlar. Temiz bir çevrede yaşamak insanların kendi elinde olan birşeydir. Bu konuda her birey kendi üzerine düşeni tam olarak yerine getirse mis gibi bir çevrede huzur içinde yaşarız.

    Atalarımız çevre üzerine, temizlik üzerine pek çok güzel söz söylemişlerdir. Mesela "Aslan yatağından belli olur" evet sen bir birey olarak sana düşeni yapsan, yerlere çöp atmasan, tükürmesen, evinin önünü temiz tutsan bir mum olur etrafını aydınlatırsın. Herkes aynı şekilde yapsa bu mumlar tek tek çoğalsa ışıl ışıl bir dünya olur.

    YanıtlaSil
  34. EZGİ ŞENEL10 Mart 2014 01:21

    Çevre: Canlı ve cansız varlıkların yaşamları sürdükleri doğal bir tabiatta denir. Çevrede yaşayan bütün varlıklar bir düzen içerisinde yaşamları sürdürmektedirler. Her canlının bir görevi vardır. Kimi tozlaşma sağlar kimi oksijen üretir. Bu görevler doğal bir döngü içerisinde düzenli bir şekilde dünyanın var oluşundan bu yana kadar gelmiş bir düzendir. Bu sistemli olay da her canlının bir görevi amacı vardır sadece insan dışında. İnsan oğlu yok edici görevi üstlenmiştir adete bu sistemin içerisinde. Doğaya en çok zarar veren insan ırkı değil mi?
    Çevreyi oluşturan etmenlerin kirlenmesi sonucunda canlıların yaşam alanları azaldı evrenin dengesi bozuldu ve dünya da küresel ısınma denen felaket baş gösterdi. Çevre kirliliğinin sonucu olan küresel ısınmanın dışından şu kirliliklerde söz konusudur;
    Su Kirliliği
    Hava Kirliliği
    Toprak Kirliliği
    Radyoaktif Kirlenme
    Gürültü Kirliliği
    Görüntü Kirliliği
    Işık Kirliliği
    Radyo Spektrum Kirliliği gibi kirlilikler başlıca oluşan çevre kirliliğidir. Bu kirliliklerin tamama mi insan elinden oluşmuştur. Ayrıca bur kirlilikleri önlemek için devletler bir takim önlemler almışlardır onlarda şunlardır;
    Montreal Protokolü
    Kyoto Protokolü
    CLRTAP
    OSPAR
    Stockholm Sözleşmesi ilie devletler bazı önlemler alarak çevre kirliliğini kontrol altına almaya çalıştılar. Ayrıca bu anlaşmaların dışında halkta bilinçlendi ve örgütler kurdu onlarda şunlardır;
    Amerika Birleşmiş Milletler Çevre Koruma Ajansı
    Avrupa Çevre Koruma Ajansı
    Greenpeace bunlardandır.
    Çevre hepimizin yaşam alanı çevre olmadan yaşayamayız çevreyi korumalıyız bunun için bilinçlenmeliyiz. Bizler alıcağımız küçük önlemlerle büyük adımlar atıla bilir çevremizi koruyalım daha uzun yaşamak için hiç olmazsa.

    YanıtlaSil
  35. Barış ERSİN
    Çevre bilinci ile ne anlıyoruz; Basit bir ifade ile, canlı cansız varlıkların bir arada bulundukları, birbirlerini etkiledikleri, etkileşim gösterdikleri ve de birbirlerinden etkilendikleri ortam olarak ifade edebiliriz.

    Dünyamıza, her gün ortalama olarak 200 bin ve her yıl 100 milyon insanın katıldığı, araştırmalarda ortaya çıkmaktadır.

    Bu durumunda, hızla artan dünya nüfusunun doğal kaynaklarını ne kadar etkilediği ve bu kaynaklar üzerinde ne kadar büyük baskı oluşturduğu ve kaynakları ne denli hızlı tükettigi ve de yok ettiği bir gerçektir.

    Su, toprak ve havanın anormal kirlenmesi ve gürültü kirliliklerinin maksimum artması , ilk kez nüfusu hızla artan ve nüfusun yoğun olduğu fazla olan kentlerde ve endüstri merkezlerinde çok olduğu bölgelerde karşılaşılmış ve bu kirliliklerin hızla dünyaya yayılmaları, çevrenin kirlenmesine ve bozulmasına neden oluşturmuştur. Çarpık yerleşim sonucunda çevre kirliliği alabildiğince hızla artmıştır.

    Çevre kirliliği konusunda önce eğitimcilere, belediyelere ve vatandaşlara çok büyük sorumluluklar ve görevler düşmektedir.
    Bu durumda; şimdi ve gelecek kuşaklarımızın temiz hava soluyabilmeleri, sağlıklı ve temiz su içebilmeleri, kırlarda çocuklarımızın rahat oynayabilmeleri, topraklardan bol ve bereketli hasat veya balık alınabilmesi için bireylerin, tek tek ve örgütlü bir şekilde sorumluluklarını bilmeleri ve ona göre davranmaları gerektiği kanaatindeyim.

    YanıtlaSil