13 Mart 2014 Perşembe

BANKA-2--PARA BANKA--2.HAFTA

6 yorum:

  1. ummuhan uygun14 Mart 2014 08:11

    Kaydi para yaratma süreci;Bir ülkedeki para miktarını belirleyen esas kurum merkez bankasıdır.bir ticari bankanın temel görevi fon fazlası olan tasaruf sahipleri ilefon acıgı olan yatırımcılar arasında fon transferi oldugu düşünülürse aslında bunun bir para yaratma süreci oldugu gözden kacırılmamalıdır.banka mevduat kabul edip bu mevduatları kredi olarak verirkende mevduat parası adı verilen parayı da yartmış olurlar.adında aldıgı gibi bankalarında yatırmış oldugu bu para muhasebe kayıtlarından başka birşey degildir.bankaların kaydi parayı yaratabilmesinin esas sebebi ise kısmi rezerv bankacılıgı adı verilen uygulamada yatmaktadır.Para arzının belirlenmesi;Bir ülkede dönen para miktarıdır. Para arzı M1 ve M2 denen 2 araçla ölçülür M1 (Money 1) ekonomideki nakit para vadesi mevduat ve ceklerin toplamıdırM2 (Money 2) ise M1’e ek olarak tasaruf ve kısa vadeli mevduatların toplamıdır.eger bir ekonomide para arzı cok artarsa faiz oaranı düşerken enflasyonun yükseldigi görülür.aksi taktirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği fiyatların ve üretimin azaldıgı görülür.bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol acar.

    YanıtlaSil
  2. Kaydi para veya ya da mevduat parası: Bankaların yarattığı para mevduattan dolayısıyla muhasebe kayıtlarından başka bir şey değildir bu nedenle bankalar tarafından yaratılan paraya Kaydi para denir.Bir birin den farklı bankalar da ekonomik birimler borclarını vadesiz mevduat hesapları üzerine cek yazarak öderler ve bu cekleri alanlar bunları kendi bankalarına yatırarak bu bankalar da vadesiz mevduat hesabına sahip olurlar.bankalar da mevduatları bulunanlar vadesiz mevduatları üzerine çek yazarak işlem yaptıkca kaydi para bankalar el degıstirmesi dir.

    YanıtlaSil
  3. sevim tukmak17 Mart 2014 12:02

    Bankalar aracılığıyla efektif kullanmaksızın tedavül eden satın alma gücünü ifade eder. hesaptan hesaba nakil yapmak, keşide etmek ve takas usulünden faydalanmak suretiyle gerçekleştirilen ödemelerin satın alma gücü kaydi paradır.

    YanıtlaSil
  4. kaydi para bankalar tarafından yaratılan paraya denmektedir.
    Kaydi paranın el değiştirmesi banka defterleri üzerinde olur. Bu el değiştirmeyi sağlayan vasıtalarda havale emirleri ve çekleridir.
    banka yatırılan ana parayı kullanırken hesaplar içinde gördügünüz para kaydi para oluyor.

    YanıtlaSil
  5. Nurdan ŞAHİN~19 Mart 2014 01:50

    Kaydi Para Yaratma Süreci
    Bir bankanın temel çalışma prensibini ve ekonomide bankacılık sisteminin üstlendiği temel fonksiyonları açıklaya bilmek bir banka üstlendiği fonksiyonları yerine getirirken para yaratan bir kurumdur. Bankaların kaydi para yaratabilmelerinin ardında kısmi rezerv bankacılığı adı verilen uygulama yatmaktadır.Bankalar bir aracı kurum olarak fon fazlası olan ekonomik birimlerden fon transfer edilmesine aracılık ederek ekonomide yatırımların ve verimliliği artmasına katkıda bulunur.
    Bankalar zorunlu ve serbest rezerv olmak üzere ellerinde 2 tür rezerv bulundururlar. Bunlardan
    serbest rezervler ani mevduat çıkışlarını karşılamak ve karlı yatırım fırsatlarını değerlendirebilmek amacıyla bir emniyet unsuru olarak bankaların ellerinde bulundurdukları rezervlerdir. Bir bankanın nasıl para yarattığını ve bu süreçte belirli olan para metrelerin yaratılabilecek para miktarı üzerindeki etkileri: kısmı rezerv bankacılığına geçişle birlikte bankalar ellerinde bulundukları rezerv miktarını değiştirerek kaydi para yaratma olanağına sahip olmuşlardır. Nitelik bankacılık sistemindeki zorunlu rezerv dışındaki tüm sızıntıların sıfıra eşit olduğu varsayım altında bankacılık ilave 1 liralık rezervle zorunlu rezerv oranının tersi ile ölçülen bir katsayı ile çarpımı kadar kaydi para yarata bilmektedir.
    Sızıntı sistemi dâhil edildikçe bankaların kaydi para yaratma olanakları sınırlanmaktadır. Söz konusu sızıntılar zorunlu rezervler serbest rezervler vadeli mevduatlar ve nakit sızıntılarından kaynaklana sızıntılardır. Bu sızıntıların büyüklüğü artıkça bankaların yarata bileceği kaydi para miktarı azalabilir.
    Bankaların Kaydi para yaratma güçleri olduğu gibi Kaydi para yok etme gücü de bulunduğu bir gerçektir. Buradaki süreç para yaratılma sürecinin tamamen tersidir.

    YanıtlaSil
  6. Kaydi para veya ya da mevduat parası: Bankaların yarattığı para mevduattan dolayısıyla muhasebe kayıtlarından başka bir şey değildir bu nedenle bankalar tarafından yaratılan paraya Kaydi para denir.Bir birin den farklı bankalar da ekonomik birimler borclarını vadesiz mevduat hesapları üzerine cek yazarak öderler ve bu cekleri alanlar bunları kendi bankalarına yatırarak bu bankalar da vadesiz mevduat hesabına sahip olurlar.bankalar da mevduatları bulunanlar vadesiz mevduatları üzerine çek yazarak işlem yaptıkca kaydi para bankalar el degıstirmesi dir.

    YanıtlaSil