10 Mart 2014 Pazartesi

LAB-VET--ÇEVRE KORUMA--2.HAFTA

33 yorum:

  1. Çevre Mevzuatı kapsamında Çevre ve Orman Bakanlığı' nın ilgili birimlerince gerçekleştirilen çevre denetimleri sonucunda uygunsuzluk tespit edilmesi halinde adli ve idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

    İdari Nitelikte Cezalar: 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden yayımlanan yönetmeliklerde belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak atık ve artıkları taşımak, depolamak, uzaklaştırmak, gürültüye neden olmak vb. suçlar nedeni ile uygulanan para cezaları ve faaliyetten men cezaları idari nitelikte cezalardır.İdari para cezaları Çevre Kanununun 20. Maddesinde, faaliyetlerin durdurulması ile ilgili cezalar ise Çevre Kanununun 15. Maddesinde düzenlenmiştir.

    Adli Nitelikteki Cezalar: 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun Çevreye Karşı Suçlar başlıklı 2. Bölümünde yeralan 181-182 ve 183. Maddeleri, çevre kirliliğine neden olduğu tespit edilen gerçek ve tüzel kişilere uygulanacak adli para cezaları ve hapis cezalarını içermektedir. Bu nedenle çevre denetim görevlileri tarafından çevre kirliliğinin tespiti halinde idari nitelikte ceza uygulanmasını takiben, çevre kirliliğine neden olma fiilinin Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri kapsamında değerlendirilerek kamu davası açılması için Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmaktadır.

    YanıtlaSil
  2. SÜMEYYE KUTLUYOL10 Mart 2014 13:53

    *EKOSİSTEM: Canlıların kendi aralarında ve cansız çevreleriyle ilişkilerini bir düzen içinde yürüttükleri fiziksel,kimyasal ve biyolojik sistemdir.

    *9.KALKINMA PLANI: (2007-2013)
    1-Doğal kaynaklarının kullanım koşullarının belirlenmesi 'kirleten ve kullanan öder'.
    2-Kentsel altyapı ana planı ve finansman stratejisi
    3-Sanayide çevre dostu teknolojilerin kullanılması
    4-Evsel nitelikli olmayan maddelerin bertarafı

    YanıtlaSil
  3. TANSU ARMUTÇU
    Ekosistem içindeki mevcut dengeye “ekosistem dengesi” denilmektedir. Doğal denge bozulduğunda, ekosistem dengesi bozulur ve ekolojik sorunların yaşanmasına neden olur. Mevcut ekosistem dengesinin bozularak ortadan kalkması ve daha sonra bozulan bu ekosistemin yerine yeni bir ekosistemin olması olayına süksesyon (yerine alma) denir.

    YanıtlaSil
  4. CANAN DEMİRÖRS
    eniz kirlenmesi; deniz ekosistemine zarar veren, insan sağlığını bozan, balıkçılık da dahil olmak üzere, denizlerdeki faaliyetleri engelleyen, denizin kullanım kalitesini etkileyen ve değerini azaltan madde veya enerjinin insanlar tarafından deniz ortamına doğrudan veya dolaylı olarak bırakılması olarak tanımlanabilir.

    Denizlerimizde canlı yaşamının sayıca ve türce giderek azalması, kentsel, endüstriyel ve tarımsal atıklardan kaynaklanan deniz kirliliğinin artması kıyısal yapılaşmanın büyümesi ve aşırı avlanmanın önemli sonucudur. Çeşitli yollardan meydana gelen deniz kirliliği, doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve insanların geleceği bakımından büyük önem arz etmektedir.

    YanıtlaSil
  5. Mesut ELMAS

    Çevre, tüm hakların kullanılacağı mekandır, yaşadığımız dünyadır. Çevre hukukunun temel şiarı şudur:Ancak çevre hakkının etkin bir biçimde kullanılmasıyla diğer temel hakların daimi olarak kullanılabileceğinin bilincini yaymak ve bunun için mücadele vererek yaşanılabilir bir dünya yaratmak mümkündür..

    YanıtlaSil
  6. SİNYOR (OSMAN DEMİR )12 Mart 2014 04:13

    ÇEVRE HUKUKU
    Çevre mizin giderek daha kötü bir hal alması çeevremizi korumak için bazı kural ve kanunları ve tedbirler alınmasını zorunlu kılmıştır bu nedenle tedbirler ve kannunlar çevresel değerlerin hukuki güvence altına alınması amacıyla Anayasa, Kanun ve Yönetmeliklerde yer almaya başlamıştır.
    çevresel kirlilik giderek artmış ve artık ülkelerin deil dünyanın bir sorunu haline gelmiştir , çevrenin korunması, iyileştirilmesi, doğal kaynaklarla ilgili koruma ve kullanım esaslarının belirlenmesine yönelik uluslararası antlaşmalar, çevre ile ilgili yargı kararları ve bu yargı kararları sonucu ortaya çıkan içtihatlar çevre hukuku ile ilgili gelişmelerdir.



    Çevrenin korunması ve çevre kirliliği problemi, kirliliğin kaynağı olan ülke ile sınırlı kalmamakta dünya üzerinde var olan diğer devletleri ve insanları da etkilemekte ve ilgilendirmektedir. Bunun sonucu olarak, çevre ile ilgili birtakım devletler arası düzenlemelerin yapılması da zorunluluk olduğundan, çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi için bir takım devletlerarası çalışmalar ve toplantılar düzenlenmiştir. Çevre sorunları tüm dünyayı etkilemekte ve bu nedenle uluslararası düzeyde çözüm yolları aranması gerekmektedir.



    YanıtlaSil
  7. Sultan ŞAHAN

    Gelişme hakkı, barış hakkı, insanlığın ortak mirasından yararlanma hakkı ile birlikte üçüncü kuşak haklar arasında yer alan ve tüm dünya insanları ile paylaştığımız için dayanışma hakkı olarak isimlendirilen çevre hakkı günümüzde hem ulusal, hem de uluslararası düzeyde son derece ciddi tehlikelerle ve tehditlerle karşı karşıyadır. Bu nedenledir ki çevre hukuku anayasada dahi yer almaktadır.

    YanıtlaSil
  8. Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.

    Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.

    Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.

    Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir.

    Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir.

    YanıtlaSil
  9. Çevre; insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca etkileşim içinde yaşadıkları sosyal ortamlardır.
    ÇEVRE;
    -EKOSİSTEM
    -ÇEVRE POLİTİKASI
    KALKINMA PLANI gibi başlıklar altındadır.
    1982 anayasası yani şimdi kullandığımız anayasaya göre çevre ile ilgili maddeler ÇEVRE HUKUKU başlığı adı altında toplanır. Bunlardan bazıları şunlardır;
    56. madde: Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.
    43.madde: Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.
    63. madde: Devlet tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar.
    KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARININ KORUNMA YÜKSEK KURULU

    Bu kurulun; korunması gereken kültür ve tabiatla ilgili yerlerin tespiti, bu sorunlarla ilgili bakanlığa görüş bildirmek gibi görevleri vardır

    YanıtlaSil
  10. ZELİHA OĞUZ15 Mart 2014 12:57

    Çevre kirliliği sorunu,hem ülkemizde hemde dünya ülkeleri arasında esaslı hukuki tedbirler alınması zorunludur.Bu konuda çevre ile ilgili özel kanunlar çıkarılarak çevrenin korunması sağlanmalıdır.Tabiattaki varlıkların birbiriyle ve içinde bulundukları çevreyle olan münasebetleri, onların sağlıklı gelişmelerine imkan verecek nitelikte ise 'tabii denge' veya 'ekolojik denge' varlığından söz edilir.Çevre sorunları tüm dünyayı etkiler ve uluslararası düzeyde çözümler üretmek gerekir.Bu çözüm yolları yargı kararlarıyla sağlanmalıdır.

    YanıtlaSil
  11. çevremizi korumak onu daha yaşanabilir bi hale getirmek için hepimiz uğraşıyoruz. fakat tek başımıza bu uğraşlar bi işe yaramamakta.bunun için çevre kanunları oluşturulmaktadır.sadece türkiyede değil tüm dünyada bu kanunlardan oluşturulmaktadır.2972 sayılı ilk çevre kanunu 1983'te oluşturulmuştur.Bu yasaya ilişkin yönetmelikler oldukça geç çıkarılmıştır. Halen tüm düzenlemelerin tamamlandığını söylemek mümkün değildir.2972 sayılı Çevre Yasası, dikkati çeken önemli unsurlardan en önemli bir tanesi yaptırımların daha çok “ idari yaptırım “ olmasıdır. Söz konusu yasanın uygulanmasında mülki idare amirlerinin yetkisi, bilgilendirme ve izinden, ceza vermeye kadar son derece geniş tutulmuştur.

    YanıtlaSil
  12. Gamze AKDOĞAN16 Mart 2014 03:09

    Ekonomik açıdan bakıldığında; dünya ticaretinin gelişmesi ve yaşam standardının yükselmesi hedeflenen gelişmeler olduğu halde, bu gelişmeler çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Dünya genelinde çevre koruma hareketlerinin artması, bu konuda toplumların giderek bilinçlendiğini göstermektedir. Ancak çevre koruma alanında en büyük görev işletmelere düşmektedir. Küresel rekabet ortamı içerisinde yer almak isteyen işletmelerin; çevre koruma yasalarına uymanın ötesinde, çevre korumayı bir işletme politikası olarak benimsemesi ve yürüteceği farklı projelerle toplumların bu konudaki duyarlılığını arttırması gerekmektedir.



    Günümüzde, çevreyi daha az kirleten, doğaya daha az zarar veren, doğal kaynakları daha etkin olarak kullanabilen yapılara ve binalara ihtiyacımız vardır. İnşaat sektörünün öncü kuruluşu BA Grup; doğal çevrenin korunması ve çevresel koşulların kalıcı olarak iyileştirilmesi sorumluluğunda pay sahibi olmayı görev edinen firmalardan biri olarak;



    Çevreyi korumayı,

    Doğal kaynakları verimli kullanmayı,

    Enerji verimliliğine katkıda bulunmayı,

    Faaliyet gösterdiğimiz alanlarda doğaya en az zarar veren, en doğru ve verimli yöntemleri uygulamada öncü bir firma olmayı,

    Çevre korumayla ilgili olarak ülkemizde uygulanan yasal mevzuatlara uymayı,

    Tüm çalışanlarımızın dahil olabileceği çevre koruma konulu kss projeleri planlamayı ve hayata geçirmeyi taahhüt eder.

    YanıtlaSil
  13. Emel TEKOĞLU16 Mart 2014 03:14

    Çevre sorunlarının artması, çevre ile ilgili tedbirlerin alınması gereğini ortaya çıkarmıştır. Çevresel değerlerin hukuki güvence altına alınması amacıyla çevreye ilişkin hükümler bir çok ülkede Anayasa, Kanun ve Yönetmeliklerde yer almaya başlamıştır.



    Dünyada küresel bir boyut kazanan sanayi kaynaklı çevre kirliliği, çevrenin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ilgili koruma ve kullanım esaslarının belirlenmesine yönelik uluslararası antlaşmalar, çevre ile ilgili yargı kararları ve bu yargı kararları sonucu ortaya çıkan içtihatlar çevre hukuku ile ilgili gelişmelerdir. Çevre hukuku ile ilgili gelişmeler ilk olarak 1982 Anayasasının 56. Maddesinde: "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamak hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların görevidir." ibaresiyle yer almıştır. Anayasada bu hükmün ve hakkın yer alması çevre mevzuatının da ülkemiz açısından geliştirilmesini ve uygulanmasını zorunlu hale getirmiştir. İlk Çevre Kanunu 09.08.1983 tarihinde 2872 sayı ile yayınlanmıştır.

    YanıtlaSil
  14. Cengiz Satukk16 Mart 2014 06:04

    Belirli bir bölgedeki canlı ve cansız varlıkların birbirleri ile olan ilişkilerine ekosistem adı verilmektedir. Doğal çevremiz ve insan eli değen yerler hepsi birer ekosistemdir.
    İnsanın doğal çevresiyle bir ilişki içerisindedir ve çevresinde oluşan hayattaki her şey bir zincirin halkasıdır. Bu zincire gelen bir hasar tüm dünyanın mahvolmasına neden olabilmektedir.
    Ekosistemi meydana getiren 4 ana bileşen bulunmaktadır.
    1- Cansız varlıklar.
    2-Birincil üreticiler.
    3.Tüketiciler
    4- Ayrıştırıcılar

    YanıtlaSil
  15. “Çevre Korunması” terimi; ekolojik dengenin korunması, havada, suda, toprakta kirlilik ve bozulmaların önlenmesi ve çevrenin iyileştirilmesi için yapılan çalışmaların bütünüdür.anayasada dahi çevreyi korumak için kaideler varken çevreyi bilinçsiz kullanmak ne kadar adil bir insan hareketidir ki??

    YanıtlaSil
  16. CANSU KIRLI
    Üretim, tüketim ve hizmet faaliyetleri sonucunda oluşan atıklarını alıcı ortamlara doğrudan veya dolaylı vermeleri uygun görülmeyen tesis ve işletmeler ile yerleşim birimleri atıklarını yönetmeliklerde belirlenen standart ve yöntemlere uygun olarak arıtmak ve bertaraf etmekle veya ettirmekle ve öngörülen izinleri almakla yükümlüdürler.

    Birinci fıkrada belirtilen yükümlülüğü bulunan tesis ve işletmeler ile yerleşim birimlerine;

    1) İnşaat ruhsatı aşamasında bu yükümlülüğünü yerine getireceğini gösterir proje ve belgeleri ilgili kuruma sunmadıkça inşaat ruhsatı verilmez.

    2) İnşaatı bitmiş olanlardan, bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere işletme ruhsatı ve/veya yapı kullanma ruhsatı verilmez.

    3) İnşaat ruhsatına, yapı kullanma veya işletme ruhsatını haiz olmakla birlikte arıtma ve bertaraf yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde, verilmiş yapı kullanma izni veya işletme izni iptal edilir.

    Faaliyetlerinde değişiklik yapmayı ve/veya tesislerini büyütmeyi plânlayan gerçek ve tüzel kişiler yönetmelikle belirlenen usûl ve esaslar çerçevesinde atıklarını arıtma veya bertaraf etme yükümlülüğünü yerine getirmek zorundadırlar.

    YanıtlaSil
  17. TUĞÇE BAŞ
    Bilgi edinme ve başvuru hakkı

    MADDE 30 – (Başlığı ile birlikte değişik madde: 5491 s. K. m.21 – RG: 13 Mayıs 2006 - Sayı : 26167) Çevreyi kirleten veya bozan bir faaliyetten zarar gören veya haberdar olan herkes ilgili mercilere başvurarak faaliyetle ilgili gerekli önlemlerin alınmasını veya faaliyetin durdurulmasını isteyebilir.
    Herkes, 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında çevreye ilişkin bilgilere ulaşma hakkına sahiptir. Ancak, açıklanması halinde üreme alanları, nadir türler gibi çevresel değerlere zarar verecek bilgilere ilişkin talepler de bu Kanun kapsamında reddedilebilir.

    YanıtlaSil
  18. RAZİYE SÖYLEVİ
    Çevresel etki değerlendirilmesi :
    MADDE 10
    Gerçekleştirmeyi plânladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlüdürler.
    Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez.

    Petrol, jeotermal kaynaklar ve maden arama faaliyetleri, Çevresel Etki Değerlendirmesi kapsamı dışındadır.

    Çevresel Etki Değerlendirmesine tâbi projeler ve Stratejik Çevresel Değerlendirmeye tâbi plân ve programlar ve konuya ilişkin usûl ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenir.

    YanıtlaSil
  19. ŞAFAK ELİŞ
    Faaliyetlerin durdurulması:
    MADDE 15
    Bu Kanun ve bu Kanun uyarınca yayımlanan yönetmeliklere aykırı davrananlara söz konusu aykırı faaliyeti düzeltmek üzere Bakanlıkça ya da 12 nci maddenin birinci fıkrası uyarınca denetim yetkisinin devredildiği kurum ve merciler tarafından bir defaya mahsus olmak üzere esasları yönetmelikle belirlenen ve bir yılı aşmamak üzere süre verilebilir.
    Faaliyet; süre verilmemesi halinde derhal, süre verilmesi durumunda, bu süre sonunda aykırılık düzeltilmez ise Bakanlıkça ya da 12 nci maddenin birinci fıkrası uyarınca denetim yetkisinin devredildiği kurum ve merciler tarafından kısmen veya tamamen, süreli veya süresiz olarak durdurulur. Çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike yaratan faaliyetler süre verilmeksizin durdurulur.
    Çevresel Etki Değerlendirmesi incelemesi yapılmaksızın başlanan faaliyetler Bakanlıkça, proje tanıtım dosyası hazırlanmaksızın başlanan faaliyetler ise mahallin en büyük mülkî amiri tarafından süre verilmeksizin durdurulur.
    Süre verilmesi ve faaliyetin durdurulması, bu Kanunda öngörülen cezaların uygulanmasına engel teşkil etmez.

    YanıtlaSil
  20. İBRAHİM ÇAKIR16 Mart 2014 15:23

    Çevre ; insanların ve diğer canlıların birlikte yaşadıkları ortama denir. İlk canlı ile çevre birlikte var olmuştur. Sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilmesi ancak sağlıklı bir çevre ile mümkündür.
    Ekosistem ; belirli bir alanda bulunan canlılar ile bunları saran cansız çevrelerinin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemlere denir.
    Sürdürülebilir kalkınma ; insan ile doğa arasında denge kurarak doğal kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkan verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamını ve kalkınmasını programlama anlamını taşımaktadır. Sürdürülebilir kalkınma sosyal, ekolojik, ekonomik, mekansal ve kültürel boyutları olan bir kavramdır.

    YanıtlaSil
  21. TANSU ARMUTÇU
    Arıtılmış Suyun Sağlık Açısından Yararları

    Su içinde bulunma olasılığı olan bütün kimyasal karışımlar, topraktan suya geçen tarım ilaçları, hastalık unsuru parazit, bakteri ve virüsler filtre edildiği için bizi hastalıklardan korur. İçilebilecek en sağlıklı sudur.
    Bileşiminde zor emilen madeni tuzlar olmadığı ve hızla emildiği için sindirim, dolaşım sistemine ve üriner sisteme fazla yük olmaz. İçerdiği düşük sodyum ve potasyum oranıyla yüksek tansiyonlu kişiler için uygundur. Vücudun su tutmasına neden olan sodyum klorür gibi mineral tuzlar olmadığı veya asgari düzeyde olduğu için kilomuzu artırmaz, ödemler oluşmaz.
    Zararlı mineral tuzları ihtiva etmediği için kanın dolaşım hızını artırır. Bu da vücuda zindelik verir.
    Hücrelerden zararlı karışımların atılmasını kolaylaştırır.
    Deriyi nemli ve taze tutar.

    YanıtlaSil
  22. CANAN DEMİRÖRS
    Habitat, bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yer. Bu yer, fiziksel bir bölge, yeryüzünün özel bir parçası, hava, toprak ya da su olabilir. Habitat, bir okyanus ya da bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç da bir böceğin bağırsağı kadar küçük de olabilir. Bununla beraber, her zaman tanımlanabilen ve fiziksel olarak sınırlı bir bölgedir. Birden fazla hayvan ya da bitki özel bir habitatta yaşayabilir. Develerin habitatı çöller, balıklarınki ise denizler ve tatlı su kaynaklarıdır.

    YanıtlaSil
  23. CANSU KIRLI
    HABİTAT
    Habitat bir populasyonun, içinde bulunduğu, barındığı, geliştiği, üreyip çoğaldığı, varlığını ve neslini devam ettirdiği ortamdır. Buna yaşama ortamı da denir.
    Habitat;
    geniş bir bölge,
    yeryüzünün özel bir parçası,
    hava,
    toprak veya
    su olabilir.
    Habitat, bir orman veya bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç kütüğünün civarı kadar küçük de olabilir. Birden fazla hayvan türü, özel bir habitatta birlikte yaşayabilirler .

    YanıtlaSil
  24. Ferhat esmeray

    Çevreye ilişkin bilgi: Su, hava, toprak, bitki ve hayvan varlığı ile bunları olumsuz olarak etkileyen veya etkileme
    ihtimali bulunan faaliyetler ve alınan idarî ve teknik önlemlere ilişkin olarak mevcut bulunan her türlü yazılı, sözlü veya
    görüntülü bilgi veya veriyi,
    İş termin plânı: Atıksu ve evsel nitelikli katı atık kaynaklarının yönetmelikte belirtilen alıcı ortam deşarj
    standartlarını sağlamak için yapmaları gereken atıksu arıtma tesisi ve/veya kanalizasyon gibi altyapı tesisleri ile katı atık
    bertaraf tesislerinin gerçekleştirilmesi sürecinde yer alan yer seçimi, proje, ihale, inşaat, işletmeye alma gibi işlerin
    zamanlamasını gösteren plânı hazırlanmasıdır

    YanıtlaSil
  25. Tugba Bayseker18 Mart 2014 02:42

    VARLIKLARI VE DOĞAL SİT ALANLARI İLE ÖZEL ÇEVRE

    KORUMA BÖLGELERİNDE BULUNAN DEVLETİN HÜKÜM VE

    TASARRUFU ALTINDAKİ YERLERİN İDARESİ

    HAKKINDA YÖNETMELİK

     

    BİRİNCİ BÖLÜM

    Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

    Amaç

    MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, sınırları kesin olarak belirlenmiş olan tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerinde yer alan; Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiralanması, ön izin verilmesi, kullanma izni verilmesi, ecrimisil, tahsis, işletme hakkı verilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi ve tahliye işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

    Kapsam

    MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, sınırları kesin olarak belirlenmiş olan tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerinde yer alan Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerleri kapsar.

    Dayanak

    MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 29/6/2011 tarihli ve 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 13/A ve 33 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

    Tanımlar

    YanıtlaSil
  26. BAŞKANLIĞIN GÖREV VE YETKİLERİ

    Madde 10 - Başkanlık, Kurulun kararlarını da dikkate alarak aşağıdaki görevleri yapar:

    a) Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilen alanların doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarının ekolojik dengesinin

    korunması hususunda her türlü araştırma ve incelemeleri yaptırarak, gerekli tedbirleri alır veya aldırır.

    b) Bölge ile ilgili her ölçekteki yeni plan ve projeyi re‘sen onaylar.

    c) Kurulca belirlenen esaslar doğrultusunda hangi çeşit tesislerin nerelerde yapılacağına, bu konuda ilgililere taşınmaz mal

    tahsisine ilişkin kararları yürürlükteki mevzuata göre alır ve uygulanmasını sağlar.

    d) Kurulun kararlarına ve yürürlükteki mevzuata uygun olarak taşınmaz malların kamulaştırılması için gerekli işlemleri yapar.

    e) Bölgede her ölçekteki planlarla günübirlik alan olarak ilan edilen özel mülkiyet dışındaki alanların ve kumsalların irtifak

    hakkı Başkanlığa geçer. Başkanlık bu yerleri işletir veya işletilmesini sağlar.

    YanıtlaSil
  27. Madde 12 - Etüt Plan Proje Uygulama Dairesi Başkanlığının görevleri şunlardır:

    a) Bölgenin, varsa; çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planları ile revizyonlarının, tamamen veya kısmen, plan

    değişiklikleri dahil ada ve parsel bazına kadar imar mevzuatındaki plan yapım ve teknik esaslarına göre yeniden incelenmesini,

    doğal çevreyi olumsuz yönde etkileyeceği belirlenen projelerin yeniden yapılmasını, yerli ve yabancı kişilere yaptırılmasını

    veya değiştirilmesini;yoksa; gerekli görülen her ölçekteki yeni plan ve projelerin imar mevzuatındaki teknik esaslara göre

    yapılmasını veya yaptırılmasını sağlar.

    b) Kamu Kurumu ve Kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak enerji, sulama, ulaştırma, orman yolu ve benzeri tesisler ile

    tabi kaynak kullanım tesisleri ve bunların müştemilatının Koruma ve Kullanma Esaslarına uygunluğunu inceler ve görüşünü

    Başkanlığa bildirir.

    Koruma alanlarında inşaat sezonlarının başlangıç ve bitiş tarihlerini tesbit ederek Başkanlığa bildirir.

    c) Belediye sınırı ve mücavir alanları ile köy yerleşik alanlarının belirlenmesi aşamasında, bu kararların koruma ve kullanma

    esaslarına uygunluğunu inceler ve görüşünü Başkanlığa bildirir.

    d) Haritası olmayan alanlar için harita yapar veya yaptırılmasını sağlar. Plan yapılması için gerekli haritaları ilgili Kamu ve

    Kurum Kuruluşlarından temin eder.

    YanıtlaSil
  28. gulızar onay21 Mart 2014 06:44

    SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

    Çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik sağlandığı takdirde sürdürüllebilir gelişme gerçekleşebilmektedir. Yenilenemeyen enerji kaynakları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve doğaya karşı sorumlu davranılması çevresel sürdürülebilirliğin gereksinmelerini oluşturmaktadır. Doğal enerjinin verimli kullanımı sonucu ülke ekonomisinde gelişme gözlenir. Ekonomideki kalkınma sürdürülebilir ekonomi kavramını gerçekçi kılmaktadır. Çevreye duyarlı bir yaklaşımla yaşamanın sonucunda sağlıklı toplumlar oluşur. Sağlıklı toplumların ekonomik refah içinde yaşantısı sosyal sürdürülebilirlik olarak adlandırılmaktadır.

    YanıtlaSil
  29. Tıbbı atık uygulaması ve tanımı
    Sağlık Kuruluşlarında oluşan atıklar, birbirinden kolayca ayırt edilebilen üç ayrı renkteki torbalarda toplanır. Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır. Tıbbi atıklar; ünitelerden kaynaklanan patolojik ve patolojik olmayan, enfekte, kimyasal ve farmasotik atıklar ile kesici – delici malzemeler ile hastalık etkenleri bulaşmış veya bulaşması muhtemel her türlü; insan doku ve organları, idrar kapları, kan veya plasenta bulaşmış atıklar, bakteri kültürleri, intaniye ve acil servis atıkları, bakteri ve virüs tutucu hava filtreleri, kanlı sargı bezleri ve pamuklu bezler ile diğer pansuman ve ameliyat atıkları, ilaç kutuları, dışkı ve bunlara bulaşmış eşyalar, araştırma amacıyla kullanılan deney hayvanlarının leşleri, karantinadaki hastaların atıkları, “KIRMIZI” torbada toplanır. İğne gibi kesici – delici atıklar ise “SARI” Enfekte Atık Kovasına yerleştirilip ağzı kapatıldıktan sonra kırmızı torbaya konulur.

    Kırmızı torbalar, 100 mikron kalınlığında(çift kat), 60cm.(en) x 85cm.(boy) ebadında, sızdırmaya dayanıklı, nem geçirmeyen, normal şartlarda yırtılma ve patlamaya karşı dirençli ve orta yoğunluklu polietilenden yapılmıştır. Üzerinde “Uluslararası Klinik Atıklar Amblemi” ve “Tıbbi Atık” ibaresi bulunur...

    YanıtlaSil
  30. Cengiz Satukk23 Mart 2014 10:13

    Habitat : Bir bitki veya hayvanin dogal ve normal sekilde yasadigi alan veya çevreye habitat denir. Bir hayvanin veya bitkinin yasayabildigi, büyüye bildigi, üreye bildigi yani kisacasi tüm yasam kosullari için uygun olan ortam, çevredir.
    Habitat Nedir
    Habitat, bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yer. Bu yer, fiziksel bir bölge, yeryüzünün özel bir parçası, hava, toprak ya da su olabilir. Habitat, bir okyanus ya da bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç kütüğünün altı ya da bir böceğin bağırsağı kadar küçük de olabilir. Bununla beraber, her zaman tanımlanabilen ve fiziksel olarak sınırlı bir bölgedir. Birden fazla hayvan ya da bitki özel bir habitatta yaşayabilir. Develerin habitatı çöller, balıklarınki ise denizdir.

    YanıtlaSil
  31. TUĞÇE BAŞ
    Habitat Nedir?
    Habitat bir populasyonun, içinde bulunduğu, barındığı, geliştiği, üreyip çoğaldığı, varlığını ve neslini devam ettirdiği ortamdır. Buna yaşama ortamı da denir.
    Habitat;
    •geniş bir bölge,
    •yeryüzünün özel bir parçası,
    •hava,
    •toprak veya
    •su olabilir.
    Habitat, bir orman veya bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç kütüğünün civarı kadar küçük de olabilir. Birden fazla hayvan türü, özel bir habitatta birlikte yaşayabilirler.


    YanıtlaSil
  32. Gamze AKDOĞAN23 Mart 2014 13:34

    Habitat, bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yer. Bu yer, fiziksel bir bölge, yeryüzünün özel bir parçası, hava, toprak ya da su olabilir. Habitat, bir okyanus ya da bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç da bir böceğin bağırsağı kadar küçük de olabilir. Bununla beraber, her zaman tanımlanabilen ve fiziksel olarak sınırlı bir bölgedir. Birden fazla hayvan ya da bitki özel bir habitatta yaşayabilir. Develerin habitatı çöller, balıklarınki ise denizler ve tatlı su kaynaklarıdır.Habitat;

    * geniş bir bölge,
    * yeryüzünün özel bir parçası,
    * hava,
    * toprak veya
    * su olabilir.

    Habitat, bir orman veya bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç kütüğünün civarı kadar küçük de olabilir. Birden fazla hayvan türü, özel bir habitatta birlikte yaşayabilirler (Oğurlu, 2001).

    Habitat Faktörleri
    Habitat;

    * örtü,
    * besin,
    * su

    gibi üç temel bileşenden meydana gelir (Oğurlu, 2001). Bunların bir araya gelmesi ancak belli genişlikteki bir mekân üzerinde gerçekleşebileceğinden, habitatın dördüncü faktörünü de mekan oluşturmaktadır.
    1. Besin
    Yaban hayatı habitatlarının en önemli unsuru olarak kabul edilir. Bir yerdeki besinin;

    * cinsi,
    * miktarı,
    * yıl içerisindeki değişimi,

    orada yaşayacak türlerin sayı ve miktarını belirler (Oğurlu, 2001).
    2. Örtü
    Örtü, yaban hayvanlarının bulundukları ortamda yer alan, genellikle vejetasyon elemanları ve bazen de jeomorfolojik yapıdan kaynaklanan ağaç, çalı, ot veyahut mağara, in, kaya, taşlık gibi hayvanı gözlerden saklayan yapılardır. Habitatın bu elemanı sözgelimi geyik gibi büyük bir hayvan için oldukça geniş bir alana yayılmış olmalıdır. Bir tavşan için ise çalı kümeleri yeterli örtü oluşturabilir
    Örtü, hayvanın başlıca;

    * gizlenme,
    * saklanma,
    * yuvalanma,
    * olağanüstü durumlarda sığınma ihtiyaçlarını karşılar.

    Örtü, hayvanın rahatlıkla hareket edebileceği kadar seyrek, fakat onu gizleyebilecek kadar da sık olmalıdır (Oğurlu, 2001).
    3. Su
    Su ihtiyacı, iklim şartları hayvanın suyu tutma kabiliyetine göre değişir. Bütün hayvanlar metabolik su üretebilirler; fakat yalnız çöl hayvanları gerçek anlamda su tutmayı başarabilirler. Herhangi bir türün serbest suya ihtiyacı varsa, yani suyu içmesi gerekiyorsa, bu türün mesken alanı, bir sürekli su kaynağı ihtiva ediyor olmalıdır. Göç etmeyen türlerde, hayvan, dolaşma mesafesi dahilinde su bulamayacağı bir alana yerleşemez

    YanıtlaSil
  33. Emel TEKOĞLU23 Mart 2014 13:37

    Habitat : Bir bitki veya hayvanin dogal ve normal sekilde yasadigi alan veya çevreye habitat denir. Bir hayvanin veya bitkinin yasayabildigi, büyüye bildigi, üreye bildigi yani kisacasi tüm yasam kosullari için uygun olan ortam, çevredir.
    Habitat Nedir
    Habitat, bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yer. Bu yer, fiziksel bir bölge, yeryüzünün özel bir parçası, hava, toprak ya da su olabilir. Habitat, bir okyanus ya da bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç kütüğünün altı ya da bir böceğin bağırsağı kadar küçük de olabilir. Bununla beraber, her zaman tanımlanabilen ve fiziksel olarak sınırlı bir bölgedir. Birden fazla hayvan ya da bitki özel bir habitatta yaşayabilir. Develerin habitatı çöller, balıklarınki ise denizdir.

    YanıtlaSil