10 Mart 2014 Pazartesi

BANKA-2--PARA BANKA--1.HAFTA

4 yorum:

  1. Nurdan ŞAHİN~11 Mart 2014 08:44

    PARANIN TANIMI
    Para, her mal veya kıymetli satın alma gücü olan bir varlıktır. Para üretici ve tüketicilerin piyasalarda karşılaşarak alış veriş yapabilmelerini sağlayan değişim aracıdır. Bilimsel olarak para devletçe bastırılan mal ve hizmet satın alma gücü olan ve herkes tarafından kabul gören bir mübadele (değişim) aracıdır. Para toplumda ortak bir değer ölçüsüdür. Her ülkenin değer ölçüleri farklı olabilir. Para aynı zamanda bir yatırım ve tasarruf aracıdır
    PARA ARZI
    Bir ekonomide dönen toplam para miktarıdır. Para arzı M1 ve M2 denen iki araçla ölçülür. M1 (Money 1) ekonomideki nakit para, vadesiz mevduat ve çeklerin toplamıdır. M2 (Money 2) ise M1’e ek olarak tasarruf ve kısa dönem vadeli mevduatların toplamıdır. Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.

    YanıtlaSil
  2. Fulya acem sürmeli12 Mart 2014 09:45

    Para Çeşitleri:

    Mal Para: Mübadele döneminde kullanılan paradır. Madenlerin kullanıldığı dönemlerde üzerinde o madenin değeri yazılarak kullanılmıştır (sikke).

    Temsili paralar: Kıymetli madenlere çevrilebilen paralara temsili para denir. Başlangıçta yüzde yüz altına çevrilebilir özelliğe sahip olan temsili paralar, zamanla yerinin kağıt paraya bırakmıştır. Kıymetli madenler karşılığında basılan ve tekrar o madene dönüştürülebilen paralardır. Bugün bu paralar kullanılmaktadır. Temsili paralar kendi arasında altı grupta toplanır.

    -Altın ve gümüş sertifikaları: Altın ve gümüşün para olarak kullanıldığı dönemlerde taşınma ve saklama zorluğunu ortadan kaldırmak için bu paralar bankerlere emanet edilerek karşılığında sertifikalar alınmıştır. Bu belgeler temsil ettikleri para yerine geçmek üzere mübadelelerde aracı olarak kullanılmaya başlanmış ve böylece ilk temsili para ortaya çıkmıştır. Sertifikaların en önemli özelliği, bu belgeleri veren kurumun kasasında % 100 karşılığının bulunmasıdır.
    - Banknot: Altın ve gümüş sertifikaları veren bankalar, kendilerine emanet edilen altın ve gümüşlerin büyük bir kısmının geri istenmediğini gördüler. Kendilerinden borç isteyenlere, borç para yerine sertifika vermeye başladılar. Bu şekilde % 100 değerli maden karşılığı olmayan, ancak istenildiği zaman altın veya gümüşe çevrilebileceği garantisi olan sertifikalar kullanılmaya başlanmıştır. Bu sertifikalara , “banka notu” anlamına gelen “banknot” denildi. İlk dönemlerde her banka banknot çıkarabiliyordu. Ancak, yaşanan olumsuzlukları önlemek için, banknot çıkartma yetkisi Merkez Bankalarına verilmiştir.
    - Kağıt Para: Merkez bankaları banknotların altına çevrilmesi yerine kağıt para ile değiştirilmesi sistemini getirmişlerdir. Günümüzde her ülkenin parasını o ülkenin merkez bankaları basarak piyasaya sunarlar.
    - Madeni para: Küçük ve küsuratlı ödeme ve tahsilatların daha rahat yapılması için bir miktar kağıt para karşığına gelen tutarda madeni para basılır. Madeni paranın değeri, üzerinde yazan değerin elli katıdır. Ülkemizde bozuk paraları Hazine, kâğıt paraları ise Merkez Bankası basar.
    - Kaydi para (banka parası): Ödeme işlemlerinde kullanılan banka mevduatıdır.Kişiler paralarını vadesiz mevduat hesaplarına yatırarak, ödemelerini çekle, kredi kartıyla ya da virman yoluyla yapmaktadırlar.Kaydi para kullanımı, nakit para taşımak ve nakit ödemekten daha kolaydır.
    - Para yerine geçenler: Bankacılık hizmetlerinin gelişmesi ile banka hesabında para olmadan da, alış-veriş yapılabilmektedir. Örneğin “plastik para” da denilen “kredi kartları” bu ödeme araçlarından bazılarıdır

    YanıtlaSil
  3. Para : mal veya hizmetin değişimi için devletler tarafından da kabul edilen bir araçtır.
    İlkel çağlardan beri ticarette geçerli olan değiş-tokuş yöntemleri yerine, daha kullanışlı bir değişim aracı olarak icat edilmiştir.
    eski dilde sikke adını alır.Sikke kavramı daha çok tarihî madenî paraları tanımlamak için kullanılır
    Para arzı, bir ekonomide dönen toplam para miktarıdır.
    para arzının çok artması halinde faiz oranı düşer enflasyon yükselir.
    para arzının azalması halinde faiz oranı yükselir,fiyatların ve üretimin azaldığı görülür.
    Para çeşitleri
    1-mal para
    mal olarak kullanıldığında bir değere sahip olan hem de değişim aracı olarak kullanılabilen nesnelerdir.
    2-İktibari para;
    hükümet kararına dayalı çıkartılan, altın, gümüş vs. karşılığı olmayan, altında imzası olan yere ve düzenlediği kağıdın taklit edilemeyeceğine güven üzerine kurulmuş, mal ve hizmet alışverişi için kullanılan banka kağıdı veya kağıt para demektir.
    3-Kaydi para;
    bankaların belli amaçlar için yarattıkları sanal paralara denir.



    YanıtlaSil
  4. ummuhan uygun14 Mart 2014 07:41

    Para;her mal veya kıymetli satın alma gücü olan varlıktır.Para üretici ve tüketicilerin piyasada karşılaşarak alışveriş yapabilmesini saglayan değişim aracıdır.
    Para ekonomisi; değişim aracı olarak paranın kulanıldıgı ekonomidir.Para önceleri mallarla temsil edilirken malların taşıma zorlu dayanıksızlıgı değerini muhafaza edememesi gibi nedenlerle madeni para kulanılmaya başlanmıştır.Daha sonraları altın ve gümüş kulanılmıştır.fakat zamanla altının yerini sertifika ve banknotlara bırakmıştır.Ekonominin ve bankacılıgın gelişmesiyle kaydi paraya gecilmiştir. Para arzı;dar tanımı ile para arzı dolaşımdaki nakit ile bankacılık sistemindeki vadesiz mevduatların toplamından oluşmakta geniş tanımlı para arzı ise bu toplama bankacılık sistemindeki vadeli mevduatların ilave edilmesi ile hesaplanmaktadır.

    YanıtlaSil